Неплаќање алиментација - суровата реалност

• Креатор на темата Креатор на темата fifi77
  • Време на започнување Време на започнување
Prvo da rascistime nekoi raboti, jas moite deca bezuslovno si gi sakam i vo nikoj slucaj ne bi gi napustila , tatko im gi napusti, jas sakav razvod bez alimentacija, sudivkata ja presudi alimentacijata so cel decata da bidat finansiski zgrizeni makar minimalno, a nivniot tatko duri i se zalese na apelacionen za da ne plakja nisto za svoite deca, ako moralo vekje za da ne plakja alimentacija kje si "odberel " edno dete da go gleda do 18 god, izvinete jas decata nitu gi napustam nitu gi delam a nitu gi odbiram, se sloziv duri parite i na kniska da im gi stava i nikoj da ne gi dopira do nivna 18 god.Megjutoa nemozes da napravis deca , da im go unistis zivotot i da si gi izbrises racete od se

Фифи, мене некои работи малку не ми се јасни, а кога веќе ја продолжуваш дискусијата и покрај добиените совети, би можела и целосно да ја откриеш причината за разводот да нема дилеми и слично, бидејќи целава работа е миризлива некако.
Си сакала развод без алиментација, ама сега си ја бараш алиментацијата, мене тоа ми звучи како инает и одмазда.
Сакал да се грижи само за едно дете, ти го претставуваш како немарен родител, а обратно протолкувано би можело да значи дека тој не е сигурен дали се двете деца негови.
Дали си сигурна дека нема отворено посебна сметка на којашто штеди пари за децата која нема намера да ја подели со тебе бидејќи не ти верува?
Зошто си сакала развод без алиментација, твоја беше грешката?
Дали ти од моментот на разводот не си инволвирана во врска со друг човек кој едноставно има можност да ве негува тебе и децата, а бившиот сопруг тоа да го гледа и да си вика оваа само сака да ме одере?
Зборот ми е, има премногу варијабили, никој од нас не ги знае сите, и може само да лупа на празно и да те упати во погрешна насока, затоа и ти реков барај си помош од правник/адвокат кој ќе го земе случајот во свои раце и евентуално ќе ти помогне, штом судот одредил алиментација, пресудата повторно ќе биде во твоја корист и ќе си ги добиеш парите. А тука се поставува и прашањето, зошто не си се обратила кај адвокат уште веднаш, туку прво одиш по форуми за да добиеш куп безначајни одговори?
Не знам, сомнително ми е, мајка со две деца, и две работни места, обврски по дома, и плус да има време да се допишува по форуми, неверодостојна приказна.
Што е најиронично, па и членовиве почнаа да се расправаат кој е во право а кој не е.
Чудно некое доба, па добро бе мајку му стара, зошто сте рекле да, зошто сте го склучиле тој брак, зошто сте стварале фамилија воопшто ако знаете дека сте нестабилни и не можете да ја одржите на куп? Влегувате во браковиве со мотото: "Ако не ми се допаѓа, постои развод" без нималку да помислите на негативните последици.

@Благоев е кое пу пу не важи. Постојано истото го пишувам. Прочитај го @DanielDacko над ова, па ќе видиш од каде "стравот" дека парите од алиментација ќе одат на др страна. Немам проблем со издржувањето на своите деца. Имам проблем кога другиот родител е неспособен да се чува самиот, а на суд води војна за да ги добие децата. Секогаш треба да останат кај оној што има подобри услови. Не се сите "фини и со душа" да може човек да се опушти дека се ќе биде во ред со тие деца, нели?

@Благоев е кое пу пу не важи. Постојано истото го пишувам. Прочитај го @DanielDacko над ова, па ќе видиш од каде "стравот" дека парите од алиментација ќе одат на др страна. Немам проблем со издржувањето на своите деца. Имам проблем кога другиот родител е неспособен да се чува самиот, а на суд води војна за да ги добие децата. Секогаш треба да останат кај оној што има подобри услови. Не се сите "фини и со душа" да може човек да се опушти дека се ќе биде во ред со тие деца, нели?

Паа, колку што прочитав, алиментацијата во овој случај требало да оди на сметка за штедење на самите деца. Лесно се средува никој да не смее да ги чепка парите без потпис од двајцата родители.

Поентата ми е. Првиот пост, јас не давам ништо. Вториот пост, ок ќе давам ама нешто. Третиот пост, па дообро јас ќе давам директно на децата. Четвртиот пост, ќе давам под одредени услови. Тоа е сѐ што сакам да кажам (не дека имам нешто лично против тебе. Таман работа.)

Конкретен пример. Имам пријател, доктор. Разведен е, плаќа алиментација од некоиси 3 000 денари (затоа што имаше лекарска плата од 12-3 000 денари) Се пресели во странство. Има добра плата. Бившата невеста го гледаше бледо, и сакаше повеќе пари затоа што платата му се покачила. Не доби. Затоа што така се договориле пред да има овој повеќе пари.
Муабетот за плаќање училиште, студии, итн се разбира дека овој што има плата ќе си ги покрие. За неговите деца се работи.

Овој па немој џабе да му идат парите. Ти од твоја страна со алиментацијата ја исполнуваш родителската должност, а ако приметиш дека децата не се чувани како што треба, дека парите завршуваат на друго место, тогаш пријавуваш во центар за социјални работи.

Секој родител без разлика дали е способен или не, на суд дава максимум од себе, за да ги задржи децата.
Во странство има мажи што покрај децата ги издржуваат и бившите жени, ама во МКД тоа ви е како лична навреда.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

@Благоев не те доживувам како личен напад :) Едноставно, не знам дека постои механизам за да ме увери дека децата ќе бидат чувани како што треба од родителот кој ги добил. Некој спомна Центар за соц работа. Да, супер што постои. Ама тоа не значи дека, додека наполнат 18 год, јас треба секој месец да шетам низ него. Со самата алиментација се стимулира "мрза и незаинтересираност" кај родителот кој е "покриен" со парите од другиот. Јас имам братучеди (двајца) со разведени родители. Додека беа во брак, живееја нормално. Се разведоа, чичко ми плаќа 8к алиментација. Одеднаш, шетање ваму, шопинг во Солун, децата не носат патики од 2-3 000 туку од 7 000... Ме разбираш? Како одеднаш тие деца од скромни, нормални услови за живот, скокнаа на "полуксузен"? Ај тоа, па и мајка им, кога и да и побараа нешто покрупно: компјутер, телефон... Секогаш им викаше: татко ти ќе ви купи. Немам јас пари за такви глупости. Е поради вакви работи, што сум ги видел, не би имал доверба кон жена ми, кога би се развеле. И затоа плаќањето алиментација го сметам за глупост и помагање на "паразитското" живеење на оној што ја прима.

Абе еден богат и луксузен живот што ќе живее со тоа што месечно ќе ја издржуваш со 2000-3000 ден, па и нека се 8000 ден плус. А тоа што ќе чува деца не е важно.

Јас како што трошам за децата, ако се разведам ќе треба цела плата да оди на нивна сметка. [emoji1]

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Ve chitam i nemozham da poveruvam, ke se otkazhele od sopstvenite deca samo da ne plakjaat alimentacija oti majkata ke gi troshela parite za nea, eh be mazhi, ubavo vikale starite porano tatko so kur pravi so kur zhali (chest na iskluchoci), taa majka za nea nema da stavi vo usta za da ima na decata da im ovozmozhi ne samo jadenje nego i da se obleceni kako sto treba da ne se sramat na uchilishte da imaat telefoni, i makar eden pc doma, no samo lugje so pamet na ptica (se izvinuvam na pticite) mozhat taka da razmisluvaat, i taa shto sega ja pravite od takvo podole porano ste ja sakale, ste opshtele so nea, ste delele parche leb, vo ime na ubavite spomeni treba da bidete makar mazhi do kraj.

@Благоев не те доживувам како личен напад :) Едноставно, не знам дека постои механизам за да ме увери дека децата ќе бидат чувани како што треба од родителот кој ги добил. Некој спомна Центар за соц работа. Да, супер што постои. Ама тоа не значи дека, додека наполнат 18 год, јас треба секој месец да шетам низ него. Со самата алиментација се стимулира "мрза и незаинтересираност" кај родителот кој е "покриен" со парите од другиот. Јас имам братучеди (двајца) со разведени родители. Додека беа во брак, живееја нормално. Се разведоа, чичко ми плаќа 8к алиментација. Одеднаш, шетање ваму, шопинг во Солун, децата не носат патики од 2-3 000 туку од 7 000... Ме разбираш? Како одеднаш тие деца од скромни, нормални услови за живот, скокнаа на "полуксузен"? Ај тоа, па и мајка им, кога и да и побараа нешто покрупно: компјутер, телефон... Секогаш им викаше: татко ти ќе ви купи. Немам јас пари за такви глупости. Е поради вакви работи, што сум ги видел, не би имал доверба кон жена ми, кога би се развеле. И затоа плаќањето алиментација го сметам за глупост и помагање на "паразитското" живеење на оној што ја прима.
Требаше за казна на децата шо се така незахвални да продолжи да живее со нив, да не се разведува па ни телефон ни патики нови да видат со очи, море крпени и лепени патики ќе носат а мобилен, нокиа 3310 и то еден за двајцата бе па нек се менуваат еден ден еднио друг ден другио да го користи, а шопинг - до бакалница по леб и млеко/
Значи какви се деца нема !!

Може ли вака кај нејзе да бидат децата и она да ми плака алиментација ? Нели е фер

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Што ке биде на суд ако се рече дека се откажува од децата? дали тогаш пак му следува да плака? Не буквално да се откаже него да рече само така колку да не плака ?

Имам впечаток дека не си доволно упатен. Не можеш да се откажеш од малолетни деца
[DOUBLEPOST=1448486824][/DOUBLEPOST]
Може ли вака кај нејзе да бидат децата и она да ми плака алиментација ? Нели е фер
Изгледа дека ти е потребен сон

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom