Неплаќање алиментација - суровата реалност

• Креатор на темата Креатор на темата fifi77
  • Време на започнување Време на започнување
@Триптико а шо ќе кажеш на одредбата во Законот за семејство кај што стои дека ако нема средства за егзистенција или е неспособна да работи, ти и покрај тоа што си се развел од жената судот може да досуди да ја издржуваш во рок од една година и по престанокот на бракот ?
Знам дека е оф топик ама страшно ме интересира...

@Триптико а шо ќе кажеш на одредбата во Законот за семејство кај што стои дека ако нема средства за егзистенција или е неспособна да работи, ти и покрај тоа што си се развел од жената судот може да досуди да ја издржуваш во рок од една година и по престанокот на бракот ?
Знам дека е оф топик ама страшно ме интересира...

Во таков случај децата ќе бидат кај мене, а не кај неа. А од каде тоа дека јас треба да издржувам возрасна личност, способна за работа? Ако има инвалидитет, тоа е друг муабет. Ама здрава, права...ќе се прашаме за издршка. Како што можам да работам јас, така може и таа.

Поентата ми е, доста веќе со судски одлуки со кои мајката "е поважен родител". Децата мора да бидат доделени на чување кај оној родител што има подобри услови за тоа. А не да се бори да ги добие, а после: Помош! И твои се, давај пари сега. Зошто воопшто некој се бори да се кај него, ако другиот може да им овозможи поквалитетен живот? Колку често од инат се борат, демек: сега ќе видиш ти, ќе ти ги земам децата. За после: ама знаеш и твои се. Дај не зезајте. Ако родителите (двајцата) им го посакуваат најдоброто на децата, нема да прават проблем дали ќе бидат кај едниот или другиот.

Во таков случај децата ќе бидат кај мене, а не кај неа. А од каде тоа дека јас треба да издржувам возрасна личност, способна за работа? Ако има инвалидитет, тоа е друг муабет. Ама здрава, права...ќе се прашаме за издршка. Како што можам да работам јас, така може и таа.

Поентата ми е, доста веќе со судски одлуки со кои мајката "е поважен родител". Децата мора да бидат доделени на чување кај оној родител што има подобри услови за тоа. А не да се бори да ги добие, а после: Помош! И твои се, давај пари сега. Зошто воопшто некој се бори да се кај него, ако другиот може да им овозможи поквалитетен живот? Колку често од инат се борат, демек: сега ќе видиш ти, ќе ти ги земам децата. За после: ама знаеш и твои се. Дај не зезајте. Ако родителите (двајцата) им го посакуваат најдоброто на децата, нема да прават проблем дали ќе бидат кај едниот или другиот.

Не е пoврзaнo сo децaтa тoa oф тoпик прaшaњетo, туку ми беше пoентaтa декa секoгaш се гледa прaведнoстa. А зa oдредбaтa и вo пoстoт иaм пишaнo декa aкo е неспoсoбнa зa рaбoтa и не знaм дaли уште некoј друг услoв имaше, судoт мoже дa дoсуди ти и пoкрaј тoa вaшиoт брaк е рaзведен дa требa уште еднa гoдинa дa требa дa јa издржувaш.
Глупo е некaкo дa кaжеш зa oвa "aкo женa ми е инвaлид oкеј ќе јa издржувaм", a вo истo време дa кaжувaш "штoм судoт гo дoделил стaрaтелствoтo врз децaтa нa пoрaнешнaтa сoпругa, децaтa немa динaр дa земaт oд мене"...

Никoј не викa декa мaјкaтa е пoвaжен рoдител. Тoa штo ти имaш пaри или тoa штo зaрaбoтувaш пoвеќе пaри oд мaјкaтa не знaчи декa тебе пo дифoлт требa дa ти припaдне стaрaтелствoтo. Акo стaрaтелствoтo гo дoделувaме спoред екoнoмскaтa мoќ сме свршиле рaбoтa...

Еве ти еден пример, ти си пoзнaт бизнисмен и oд 365 денa сaмo дa речеме 150 денa си вo држaвaвa, a oстaнaтиoт дел oд времетo си вo стрaнствo нa делoвни пaтувaњa. И тие 150 денa дури си вo држaвaвa пoстoјaнo имaш рaбoтa и си нaвaму-нaтaму. Мaјкaтa имa плaтa нештo нaд минимaлнaтa, еве дa речеме 11.000. И сеa шo прaиме ?
Дa ти гo дoделaт тебе стaрaтелствoтo сaмo зoштo си бoгaт иaкo немa дa им пoсветиш дoвoлнo внимaние нa децaтa ?

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

@Bojan Van Buuren ете дека не се разбираме. Не "децата нема да добијат денар од мене", туку нема да плаќам алиментација. Не е исто. Едно е да им купам храна, облека, да платам школување и сл., а друго да префрлам пари на сметка без да знам дали тие пари се 100% употребени во нивна полза.

@fifi77 не му ја знам ситуацијата на таткото, ни пак твојата, ама:
- тоа што има сестра во странство и родители со добри пензии, не се брои. Не се негови парите, нивни се.
- сте се развеле, небитно зошто, ама морало децата кај тебе да останат? Или мислеше дека тато ќе плаќа алиментација, па послесно ќе ти биде.

Не им ја разбирам логиката на разведениве. И мажи и жени. Си одиш од некој, се разведуваш. Еве сакаш децата да се со тебе и го добиваш тоа на суд. И сега што, пак ќе го бараш тој некој да "помага" за децата? Кога си одиш од некој, нема назад. Не знам дали јас ќе се разведам некогаш (ништо чудно), ама штом си заминам од жена ми (без разлика дали децата ќе бидат кај мене или неа) не само што нема да барам алиментации и чуда, туку слободно нека чкртне дека некогаш ме познавала и имала деца со мене. А, ако на дотичната и биде тешко да се грижи сама за децата, тогаш нека ми ги остави и нека крши глава.

Prvo da rascistime nekoi raboti, jas moite deca bezuslovno si gi sakam i vo nikoj slucaj ne bi gi napustila , tatko im gi napusti, jas sakav razvod bez alimentacija, sudivkata ja presudi alimentacijata so cel decata da bidat finansiski zgrizeni makar minimalno, a nivniot tatko duri i se zalese na apelacionen za da ne plakja nisto za svoite deca, ako moralo vekje za da ne plakja alimentacija kje si "odberel " edno dete da go gleda do 18 god, izvinete jas decata nitu gi napustam nitu gi delam a nitu gi odbiram, se sloziv duri parite i na kniska da im gi stava i nikoj da ne gi dopira do nivna 18 god.Megjutoa nemozes da napravis deca , da im go unistis zivotot i da si gi izbrises racete od se

@Bojan Van Buuren ете дека не се разбираме. Не "децата нема да добијат денар од мене", туку нема да плаќам алиментација. Не е исто. Едно е да им купам храна, облека, да платам школување и сл., а друго да префрлам пари на сметка без да знам дали тие пари се 100% употребени во нивна полза.
Па ако децата не се најадени и облечени како што треба и покрај тоа што ти плаќаш алиментација тука е Центарот за социјална работа, па после тој ќе си води постапка за одземање на старателството и за ограничување или одземање на родителското право на мајката, ако до тој степен се запоставени децата.
Тоа „не знам за што ќе одат парите од алиментацијата“ за мене не е објаснување кое држи вода.

a како ќе си сигурен дека ќе ја изедат баш тие храната која си им ја купил?

Кај и да е ќе побарате доказ дека навистина тој е таткото, немој жената од погрешен маж да бара пари. [emoji51]

Можете да се слагате колку сакате, додека критикувате Закон. А Закон не се критикува, туку се почитува.
Според Законот, обврска на родителите е да ги издржуваат своите малолетни деца и тука нема САКА туку МОРА. Од таа обврска родителот не може да се откаже и не е ослободен ниту невработениот родител.

алиментација ја не би плакал на бивша жена, парите ке ги давам лично ја за што треба школувања,телефони,компјутери,плејстејшани,облека буквално се ама да пуштам на сметка на жена тоа нема шанси кој знам дека парите нема да бидат искористени за децата не сум будала ја да им плакам нејзе сметки за струја кабловска и вода па и маникири и педикири

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

И мајката ќе продаде се што ќе купиш на децата и пак има, за да оди на педикир и маникир. [emoji12]

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Во Хрватска пред неколку месеци имаше предлог дополна на законот. Ако родителот не плаќа алиментација,неговите родители да ја плаќаат :ojeaa:

fifi77 Ти ако сакаш тој да си плаќа алиментација, право кај социјалните служби кажи се како е и децата не му ги носи да ги гледа. Ако е човек ќе му зажали срцето за нив и ќе почне да плаќа. А и децата треба да знаат какви им се родителите.
А ако е до толку ретардиран ни суд не помага :D

До членовите кои велите дека пари ќе им давате на децата директно а не на мајката , совет т.е. пример од Судски одлуки:
Таткото и мајката се договориле таа да живее во неговиот стан со децата да не плаќа кирија, а тој кај неговите,и се што треба им купувал на децата а алиментацијата одредена од судот не ја уплаќал на трансакциона сметка на мајката. Неколку години супер функционирале.
Но по некоја година на бившата сопруга и текнува и го дава на суд за НЕ ПЛАЌАЊЕ на алиментација.
Судот му бара доказ дека ја плаќал одредената алиментација, овој вика ама ние си се договоривме со нејзе, ова купував тоа правев итн ...
Судот вика се е тоа супер ама закон си е закон т.е. немаш доказ дека си ја испочитувал Судската одлука и оп КАЗНА за таткото.

Кој не бил на суд може правдини и логики да тера колку сака ама
ПРАВДА и ПРАВДИНА е сосема различно ;)

Што ке биде на суд ако се рече дека се откажува од децата? дали тогаш пак му следува да плака? Не буквално да се откаже него да рече само така колку да не плака ?

Ги лупна глупостите и сега пу-пу не важи.

Што ке биде на суд ако се рече дека се откажува од децата? дали тогаш пак му следува да плака? Не буквално да се откаже него да рече само така колку да не плака ?

Можеш самоволно да се откажеш од родителските права. Но тоа откажување не значи дека нема да плаќаш. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom