Неплаќање алиментација - суровата реалност

• Креатор на темата Креатор на темата fifi77
  • Време на започнување Време на започнување
Ma tvojot problem ic ne e za tuka za forum. Koj i kako da te sovetuva? :toe:

Не е точно. На форумов има доста луѓе, правници, луѓе кои веќе имале овакво искуство... Може да прими совети и после сама да одлучи што понатаму.

Не е точно. На форумов има доста луѓе, правници, луѓе кои веќе имале овакво искуство... Може да прими совети и после сама да одлучи што понатаму.
Ma sekoj si ja kazuva svojta verzija, deka e on/ona u pravo, deka e zrtva. A od kaj nie da znaeme so tacno kako bilo? Zatoa ne e za tuka.[DOUBLEPOST=1448337068][/DOUBLEPOST]
Kao prvo, kao ftoro, so me gajle ustvari mene i koj i so i kako i zaso. Forumo si e edna golema ispovedaonica i sto se svega ovoga tice, to se toga uopce mene ne tice. Ustvari! :P[DOUBLEPOST=1448337315][/DOUBLEPOST]Temata e za u kanta ustvari. U risajkl mr bin.

Последно уредено:
Ma sekoj si ja kazuva svojta verzija, deka e on/ona u pravo, deka e zrtva. A od kaj nie da znaeme so tacno kako bilo? Zatoa ne e za tuka.[DOUBLEPOST=1448337068][/DOUBLEPOST]
Kao prvo, kao ftoro, so me gajle ustvari mene i koj i so i kako i zaso. Forumo si e edna golema ispovedaonica i sto se svega ovoga tice, to se toga uopce mene ne tice. Ustvari! :P

Океј.
v.gif

Kao prvo, kao ftoro, so me gajle ustvari mene i koj i so i kako i zaso. Forumo si e edna golema ispovedaonica i sto se svega ovoga tice, to se toga uopce mene ne tice. Ustvari! :P[DOUBLEPOST=1448337315][/DOUBLEPOST]Temata e za u kanta ustvari. U risajkl mr bin.
Имам впечаток дека цел форум би го ставил во канта, само да докажеш дека си во право. Си го кажа мислењето, никој не падна во несвест, не се смени светов.
И, како фторо, што велиш, то се тога уопште тебе не тиче, уствари

Ma sekoj si ja kazuva svojta verzija, deka e on/ona u pravo, deka e zrtva. A od kaj nie da znaeme so tacno kako bilo? Zatoa ne e za tuka.
Шо сака нека било како сака нека било, ако судот донел решение да плаќа алиментација, тоа мора да го прави. Нема оправдување за неплаќање, имал шанса на суд да каже и докаже и да поднеси жалба.
Према тебе јас не треба ни струја да плаќам оти не сум задоволен од понашањето и карактерот на врабоените во ЕВН??

Ја мислам дека ти си за бан од темава и шо ме гајле ако после плачеш по ПП.
Гуд бај паметњакович :pipi:

@fifi77 не му ја знам ситуацијата на таткото, ни пак твојата, ама:
- тоа што има сестра во странство и родители со добри пензии, не се брои. Не се негови парите, нивни се.
- сте се развеле, небитно зошто, ама морало децата кај тебе да останат? Или мислеше дека тато ќе плаќа алиментација, па послесно ќе ти биде.

Не им ја разбирам логиката на разведениве. И мажи и жени. Си одиш од некој, се разведуваш. Еве сакаш децата да се со тебе и го добиваш тоа на суд. И сега што, пак ќе го бараш тој некој да "помага" за децата? Кога си одиш од некој, нема назад. Не знам дали јас ќе се разведам некогаш (ништо чудно), ама штом си заминам од жена ми (без разлика дали децата ќе бидат кај мене или неа) не само што нема да барам алиментации и чуда, туку слободно нека чкртне дека некогаш ме познавала и имала деца со мене. А, ако на дотичната и биде тешко да се грижи сама за децата, тогаш нека ми ги остави и нека крши глава.

Се разведуваш од жена ти, не и од децата.

Која бизарна логика. За жал таа се провлекува и во реалноста, баш така е.
Точно. Само, жена ми нека не глуми лавица на суд и подобар родител од мене, а после да чека и јас да финансирам потреби на децата. Нека ми ги остави, па нека ги гледа неделно, месечно и сл. Фер?

Точно. Само, жена ми нека не глуми лавица на суд и подобар родител од мене, а после да чека и јас да финансирам потреби на децата. Нека ми ги остави, па нека ги гледа неделно, месечно и сл. Фер?

Не.
Децата имаат потреба од храна, без разлика кој од родителите ги чува и која е причината за развод. Тоа што се плаќа алиментација не ги покриваш трошковите на другиот, туку на децата како морална обврска спрема нив, независно дали родителот што ги чува има пари на претек.

За ова не треба да постои суд, ова треба да доаѓа природно, да сакаш да учествуваш во грижата за децата и од материјален аспект.

Последно уредено:
Не.
Децата имаат потреба од храна, без разлика кој од родителите ги чува и која е причината за развод. Тоа што се плаќа алиментација не ги покриваш трошковите на другиот, туку на децата како морална обврска спрема нив, независно дали родителот што ги чува има пари на претек.

За ова не треба да постои суд, ова треба да доаѓа природно, да сакаш да учевствуваш во грижата за децата и од материјален аспект.
Чекај малку. Не се откажувам од грижата за децата. Да не се разбереме погрешно. Друго е проблематичното.

Не ги разбирам родителите кои од петни жили се борат по судови децата да останат кај нив, а после квичат како другиот не плаќал алиментација. Според мене, алиментација е глупост и не треба да е регулирано како МОРА, туку како САКА. Еве, пак јас ќе се ставам во таа ситуација. Ако жена ми води војна на суд за да бидат со неа, а не може финансиски "да си дозволи", нека пише кога ќе платам алиментација. Со кој памет ќе бара да бидат со неа, а после да бара "помош" од мене? Демек и мои биле. Па нели на суд се бореше како да се ексклузивно нејзини? Според мене, двајцата треба да си ги средат математиките пред развод и заедно да одлучат дека за децата е најдобро да бидат со родителот кој може да им овозможи подобар живот. Ова не го исклучува правото на посета, поминато време заедно и сл со другиот родител и во никој случај финансиското учество на другиот во нивниот живот. Вака решено, да! Но да ми се занесува на суд и со сила да ми ги земе, а после да се жали...е нема да може! Поради сите оние заебанции по судови, се јавува револт и инает, па затоа некои родители не плаќаат алиментација. На што личи тоа: имаш толку примања, па ќе мораш да двоиш х% од истите за децата. Ма, дај! Без разлика, татко/мајка. Не верувам дека постои родител што не сака да им помогне на своите деца. Колку може, нормално. Доколку, еве, постои...оној што се грижи за нив ќе му го забрани контактот по сите основи со децата. И тоа е тоа. Едноставно е. Тоа што често и се злоупотребува плаќањето алиментација од оној што ги чува, тоа е друг муабет плус.

Тоа дали некој се бори за старателство не значи дека родителското право ти престанало. Родителското право не престанува, а грижата за децата е на двајцата родители. Дали тебе ти се свиѓа што ќе водите војна со жена ти на суд за старателство или не, не е уопште битно. Битно е дека грижата за децата е на вас двајцата и толку !
Ако идеме според твојава логика тогаш вонбрачните деца не треба да се изедначуваат со брачните деца и вонбрачните деца треба да имаат друг третман од брачните воопшто ?

Децата до 7 годишна возраст автоматски одат кај мајката.
И да не работи повторно нејзе и се доделуваат.
Треба да ја прогласат непресметлива па тогаш таткото да ги задржи децата
Алиментацијата ја следува во секој случај и мислам дека е 8к денари по дете
И мене ми е неприфатливо лавовски да се бориш за да ги задржиш децата кога финансиски си неспособен.
Е сега има и друг случај кога за двете деца ќе одредат по 8к денари мајката се враќа кај родителите и престанува да работи.

Чекај малку. Не се откажувам од грижата за децата. Да не се разбереме погрешно. Друго е проблематичното.

Не ги разбирам родителите кои од петни жили се борат по судови децата да останат кај нив, а после квичат како другиот не плаќал алиментација. Според мене, алиментација е глупост и не треба да е регулирано како МОРА, туку како САКА. Еве, пак јас ќе се ставам во таа ситуација. Ако жена ми води војна на суд за да бидат со неа, а не може финансиски "да си дозволи", нека пише кога ќе платам алиментација. Со кој памет ќе бара да бидат со неа, а после да бара "помош" од мене? Демек и мои биле. Па нели на суд се бореше како да се ексклузивно нејзини? Според мене, двајцата треба да си ги средат математиките пред развод и заедно да одлучат дека за децата е најдобро да бидат со родителот кој може да им овозможи подобар живот. Ова не го исклучува правото на посета, поминато време заедно и сл со другиот родител и во никој случај финансиското учество на другиот во нивниот живот. Вака решено, да! Но да ми се занесува на суд и со сила да ми ги земе, а после да се жали...е нема да може! Поради сите оние заебанции по судови, се јавува револт и инает, па затоа некои родители не плаќаат алиментација. На што личи тоа: имаш толку примања, па ќе мораш да двоиш х% од истите за децата. Ма, дај! Без разлика, татко/мајка. Не верувам дека постои родител што не сака да им помогне на своите деца. Колку може, нормално. Доколку, еве, постои...оној што се грижи за нив ќе му го забрани контактот по сите основи со децата. И тоа е тоа. Едноставно е. Тоа што често и се злоупотребува плаќањето алиментација од оној што ги чува, тоа е друг муабет плус.
Глупости, ти ако се разведеш од жената не си се развел од децата. Алиментацијата не е „барање помош“ туку е твој придонес кон материјалните потреби на децата. И не е доброволна туку задолжителна баш заради вакви идеи како твоиве. Твојата обврска кон децата не престанува со завршување на бракот и односот со жената. Ти како морално созреана единка би требало самиот да чувствуваш не само обврска туку и желба да ги издржуваш своите деца. Па побогу, деца ти се, без разлика дали жената со која си ги створил те нервира или ти мислиш дека е ваква или онаква. И дали старателството е кај жената или кај мажот не прави разлика во фактот дека двајцата треба еднакво да учествуваат во растењето, образованието, облекувањето и покривањето на сите други потреби на децата. Децата не се компири па денес се кај мене, утре ти ги земаш и прави им што знаеш. Кога правиш деца треба да имаш на ум дека цел живот ти се обврска, која не престанува и не е под влијание од односот со мајката/таткото на детето.

Aлиментација е глупост и не треба да е регулирано како МОРА, туку како САКА. :facepalm:

Ваквите теми кажуваат кој член каков е и како би постапил во ваква ситуација.
Без разлика што се разведени и судот одредил да живеат кај мајката, таткото е должен да ги издржува додека да наполнат 18 години. Мајката може да има и фабрика за пари, но пак таткото е должен да плаќа алиментација во износ кој е одреден според примањата и имотот. Освен таа обврска кон нив, може по своја желба да плаќа определен паричен износ и на мајката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom