Мигрантите низ Македонија

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.291
Најпаметно ќе им е да го колонизираат целиот тој појас со сиромашни Срби како заштита од дивите орди. Можат например, од крајина да почнат.
Тоа е задача која е испод честа на небесниот народ. Па макар била и во Краина.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Најпаметно ќе им е да го колонизираат целиот тој појас со сиромашни Срби како заштита од дивите орди. Можат например, од крајина да почнат.
Тој потег, веќе заштитен со историски копирајт, сигурен сум, во некоја далечна иднина ќе ѝ донесе на државата која го изведува, несомнен бенефит.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Се осмелувам. Не ми ги разбираш мислењата или читаш селективно, што е работава?
И јас најдов со кого да правам муабет...
Кога ти си изјавила: Македонија нема капацитет да прима бегалци?

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Но зошто не Грција? Таму почнува целиот проблем.
Проблемот со Бегалците може да се реши многу лесно. Доколку се следат законите, нема да има проблеми. Каде влегуваат бегалците, во Грција, таа е првата земја од ЕУ во која влегуваат мигрантите и според Даблинскиот закон (кој патем речено е потпишан од сите ЕУ членки, вклучувајки ја и Грција) тие таму треба да дадат отпечатоци и да поднесат барање за Азил. Даблинскиот закон се почитува во случајот на Шпанија која има проблем со Афричките мигранти....Сега контра аргумент ке биде,ама Грција нема пари, боси се и гладни,неможат да се справат....ЕУ им фрла купишта пари за мигрантите да бидат сместени таму,а грците се повеке и повеке ги пракаат нагоре. Факт е дека поморската граница неможеш да ја затвориш,единствено да ги потопуваат бродовите,а тоа не е во ред. Политиката на ЕУ да го "Подмитува " Ердоган им е целосно погрешна. Прво човекот мисли дека е најголемиот лидер на денешницата, по идеалогија е хардкоре исламист и реално има голема мок, пример за ова е случајот со ПКК. Американците ги финансираат, тренираат курдските бунтовници во Сирија,а Турција им ги бомбардира а Обама не се осмелува ни збор да каже за тоа. Ердоган ке им ги земе парите на ЕУ и тој безвизен режим,ама нема да ги запре брановите на мигранти.

Македонија во случајов може слободно да ја затвори границата за сите мигранти,па и за сиријците..Проблемот е Европски, на ЕУ. Тие доагаат од територија на ЕУ и сакаат да одат во друг дел на Конфедерацијата ЕУ. Тогаш ете им ја Бугарија, или Италија, нека одат оддтаму.
Се осмелувам. Не ми ги разбираш мислењата или читаш селективно, што е работава?
И јас најдов со кого да правам муабет...
Дај му контра аргументи на човекот...Ваквите реченици се пример за вашата празна и безмислена реторика.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.313
Поени од реакции
15.475
Да не заборавиме дека кога ќе влезат во Грција имаат директен пат преку територија на ЕУ-преку Бугарија и Романија.

Прашање е зошто не ја користат оваа траса туку повторно излегуваат од ЕУ ,одат ноз две држави и повторно да влезат во ЕУ?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.194
Не знам сигурно, ама единствениот логичен одговор ми е дека не е изводливо. Во Грција стигаат со бродови. Нема начин да вратиш брод назад, сем да го потопиш. А тешко дека би се нашол европски лидер, кој би наредил потопување брод полн со луѓе.

Изворот на проблемите е Турција, ама со нив нема преговарање. Ердоган конечно доби чекан во раце и го треска врз главата на Германија со сета сила.
Најџел Фараж одамна зборува за решението со имигирантите, да се следи примерот на Австралија и советот на тогашниот премиер Тони Абот. Австралија има сличен ваков пробелем, и го решава со цврста политика за азил и имиграција. Секој што не е легално влезен во Австралија, уредно и со документи да побара азил и имигрантска виза - експресно бргу се депортира надвор од државата без никаква сложена правна процедура.

За разлика од австралискиот систем, новиот ЕУ систем за азил отвара милион можности за злоупотреба. Малтене секој може да побара азил, дури и да не е од подрачје каде има војна - доволно е да го фрли пасошот и документите и да изјави дека е од (на пример) од Сирија.
Но клептократските водачи на ЕУ, кои патем не се ни избрани од народот, тие очигледно го сакаат приливиот на имигранти. Зошто вакви имигранти, а не имигранти од источна Европа - тоа најверојатно го знаат само тие (и нивните газди од преку барата). Затоа го донесоа новиот закон за азил, затоа Ангела Меркел јавно ги повика имигрантите да дојдат.

Еве еден од говорите на Најџел Фараж за ова, со транскрипт:
(има едно излагање каде точно го објаснува австралиското решение, ама ме мрзи да го барам)
European Parliament, Strasbourg, 29 April 2015

• Nigel Farage MEP, Leader of the UK Independence Party (UKIP), Co-President of the Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD) Group in the European Parliament - http://www.nigelfaragemep.co.uk @Nigel_Farage
- Bluecard question: Philippe Lamberts MEP (Belgium), Greens group

• Debate: Report of the extraordinary European Council meeting (23 April 2015) - The latest tragedies in the Mediterranean and EU migration and asylum policies
European Council and Commission statements
..................................

Transcript

Four years ago I stood here and said that bombing Libya would be a huge mistake, but of course the UK parliament and this parliament were desperate, there was a clamour to go to war.

And so now we have a failed state in Libya, which is now a conduit being used for criminal trafficking gangs trying to bring people to Europe.

We are guilty for this crisis. We are directly guilty for the drownings that are going on. And we are hypocrites in this place when we talk about poverty in Africa, when we pursue a common agricultural policy that puts barriers up to them selling us their agricultural produce; where we have a fisheries policy that rapes and pillages their seas and has caused environmental destruction. And we just assuage our consciences by giving away a bit of foreign aid.

I am not blind to the human suffering that we've caused in many of these countries. I would call on this parliament, this commission to end the barriers to trade, to stop the fisheries policy, to ask the United Nations to get involved and to try and help.

But the real question we face, is what are we to do. Are we to go down the Australian system in dealing with this crisis?

And indeed, the Australian premier Tony Abbott has offered us his advice and help. Australia faced this, and Australia not only has stopped the boats from coming, they've stopped people from drowning.

But no, we're not interested in what the Australians have done, we have decided that we can deal with this on our own. So we decided that people can come and that people won't be sent back.

Now, I suspect that it's a shock, and will be a hell of a shock to many European citizens including the British to understand that we've already agreed a Common European Asylum System. And what today is about, and today's resolution is the direct implementation of it.

The problem, ladies and gentlemen, is this: the definitions for who qualifies for asylum are so wide they include not just people coming from war, not just people coming from failed states - Mr Juncker this morning seemed to suggest it would even include people who are suffering poverty.

I'm sorry, we simply can't accept countless millions. Already in countries like mine, 77% of the population say, we cannot take immigration at current levels.

But there is a real and genuine threat. When ISIS say they want to flood our continent with half a million Islamic extremists, they mean it, and there is nothing in this document that will stop those people from coming. Indeed I fear we face a direct threat to our civilisation if we allow a large number of people from that war-torn region into Europe.

It is ironic that nine days before a British general election, Mr Cameron and Mr Miliband are not engaged in this debate.

And in fact the UK can do nothing. We are impotent. We have surrendered our ability to get involved. I promise my party will stand up to this impending disaster for all concerned.

...............................................

Најпосле, еве го австралискиот министер за имиграција во директно обраќање до сите нелегелни имигранти:

Решениото, дами и господа, е едноставно. Ако ЕУ не сака нелегална имиграција едноставно може да ја забрани истата. Но не го прави тоа, напротив.

Т

Триптико

Гостин
@Agda Beata А, ако имаше капацитет? Да ги прими или не? ;)

На крај, краева ние НЕ СМЕ ВО ЕУ! Може тоа законите нивни у ... да си ги пикнат. Убаво зборев јас на факултет дека приемот во ЕУ ќе значи крај за Македонија. Ама тогашниот професор (плус декан) го тврдеше спротивното и мене и уште еден колега нѐ сметаше за државни непријатели. Не е крива ни Грција. Ние сме! Сакаме да пикаме глава во европски задници, а после се жалиме дека смрдело. По идиотски народ значи стварно немало на планетава.

Последно уредено од модератор:

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Да не заборавиме дека кога ќе влезат во Грција имаат директен пат преку територија на ЕУ-преку Бугарија и Романија.

Прашање е зошто не ја користат оваа траса туку повторно излегуваат од ЕУ ,одат ноз две држави и повторно да влезат во ЕУ?
Поради неколку причини.
  • Линија на помал отпор . Реално Македонија е најслаба земја од сите во регионот и безбедносно и политички.Во споредба со тоа ја имаш Бугарија која стрелаше мигранти на граница, и доста е раширене зборот помегу мигрантите да се одбегнува бугарија поради котекот што го јадат таму..Гледав снимки од од реката марица на границата мегу Бугарија и Турција, мртви тела на мигранти дојдени до фаза на скапување стојат и никој не се умара.
  • Географските причини,отсекогаш сме биле транзит за се низ историјата. од Крстоносни војни па се до мигрантската инвазија
  • Гркот има голема кривица, тие ги носеа организирано со автобуси на нашата граница и ги советуваа право по пругата....
  • Нашата лоша реакција. Прво не ја зајакнавме границата кога бројката на мигранти беше помала. Втора работа, ги отворивме вратите со тие 72 часа престој и свесно се ставивме како главна транзитна точка на рутата
[DOUBLEPOST=1448320162][/DOUBLEPOST] 12036741_10206085987686757_2734299925851306902_n.jpg

Интересна споредба

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Молат за помош, зависат од нашата добра волја,а ти го пишуваат тој одвратен акроним на нивните транспаренти :pos:

Ептен дипломатски, е сега да скапете на студот и дождот цела зима.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.393
Поени од реакции
24.119
Шо се чудите до толку, па повеќето од таканаречената елита на форумот вклучувајки ја и дел од администрацијата редовно го користат тоа име како за именување на државата така и за народот. За надвор од форумот да не правиме ни муабет.
И сега наеднаш демек као навредени. Пффф

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
"Проблемот" почнува од Турција - логистички ги подржува економските мигранти и ИСИС кои доаѓаат заедно со "бегалците".[DOUBLEPOST=1448357142][/DOUBLEPOST]
Хехе, баимстопанката, и тие "научиле" фиром
http://emagazin.mk/vesti/vest/15222
Хаха ги чеша газето....

Kajgana Shop

На врв Bottom