Правна помош и совети

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Сакаш верувај, сакаш не, јас работам во осигурителна компанија и затоа ти кажувам. Али твое право, распрашај се. И не осигуруваш други луѓе, туку се осигуруваш себеси- ако уништиш кола на друг човек, компанијата за тебе да исплати штета.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Сакаш верувај, сакаш не, јас работам во осигурителна компанија и затоа ти кажувам. Али твое право, распрашај се. И не осигуруваш други луѓе, туку се осигуруваш себеси- ако уништиш кола на друг човек, компанијата за тебе да исплати штета.
Чекај сега малку-зарем осигуреникот плаќа за сигурноста на своето возило(односно за евентаулната штета која би настанала при сообраќајќа)...а штетата во ваков или сличен инцидент не ја покрива компанијата?
Па каква е тогаш логиката да ја осигурам мојата кола-на пат можи се да ме снајде...нема само коли на пат...и да паднам во дупка шо не била обележена како елвис,да ми излези крава,и да ја слупам со колата....
Зарем каско осигурувањето не ја покрива и оваа опција?...(ова во случај колата да била каско-осигурана)....
Сигурно во договорот шо го потпишал Елвис со осигурителната компанија јасно се наведени условите-КОГА,КАКО И ЗОШТО осигурителната компанија испаќа осигурување.....
Е сега ти најверојатно алудираш дека Елвис има договор за обично авто-осигурување-кога се осигурува и ослободува лицето од одговорност за надоместок на штета при евентуален судир со друго/други возила...а не за штетата на сопственото возило....
Сега Елвис треба да објасни и да кажи во колкав обем било осигурано неговото возило.....
Не прочитав дали имаше спомнато Елвис како ја осигурал својата кола...
Доколку е каско осигурана,а осигурителната компанија одбива да му плати-тогаш има основа за тужба и да се бара надоместување на штетата....зошто во случајов единствен оштетен е Елвис,најмногу по вина на НЕОДГОВОРНОСТА на претпријатието кое копало по патот,ги оставила дупките непокриени-а не ставило предупредување дека се работи на патот....

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Чекај сега малку-зарем осигуреникот плаќа за сигурноста на своето возило(односно за евентаулната штета која би настанала при сообраќајќа)...а штетата во ваков или сличен инцидент не ја покрива компанијата?
Па каква е тогаш логиката да ја осигурам мојата кола-на пат можи се да ме снајде...нема само коли на пат...и да паднам во дупка шо не била обележена како елвис,да ми излези крава,и да ја слупам со колата....
Зарем каско осигурувањето не ја покрива и оваа опција?...(ова во случај колата да била каско-осигурана)....
Сигурно во договорот шо го потпишал Елвис со осигурителната компанија јасно се наведени условите-КОГА,КАКО И ЗОШТО осигурителната компанија испаќа осигурување.....
Е сега ти најверојатно алудираш дека Елвис има договор за обично авто-осигурување-кога се осигурува и ослободува лицето од одговорност за надоместок на штета при евентуален судир со друго/други возила...а не за штетата на сопственото возило....
Сега Елвис треба да објасни и да кажи во колкав обем било осигурано неговото возило.....
Не прочитав дали имаше спомнато Елвис како ја осигурал својата кола...
Доколку е каско осигурана,а осигурителната компанија одбива да му плати-тогаш има основа за тужба и да се бара надоместување на штетата....зошто во случајов единствен оштетен е Елвис,најмногу по вина на НЕОДГОВОРНОСТА на претпријатието кое копало по патот,ги оставила дупките непокриени-а не ставило предупредување дека се работи на патот....
Да, претпоставив дека зборува за автоодговорност, ако не е така нека прецизира. А доколку е каско осигурување, таму се нормално скроз различни условите, па постојат осигурани ризици и франшизи, кои што може сам да си ги погледне во полисата и условите кои што се надевам му биле дадени кога платил за неа.
А неодговорноста на претпријатието кое копало по улиците, и ради кое сите имаме проблеми, не може да биде покриена со автоодговорноста.

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
115
Поени од реакции
15
Молам некој правник што е упатен во постапката за денационализација да ми помогне со совет, за што однапред му благодарам.
Во постапката за денационализација, адвокатот што ме застапува мене (со полномошно) и другите наследници на правото на денационализација на имотот на дедо ми, не го напишал моето име во формуларот за листата на барателите, туку го додал дополнително, иако јас кај неа го покренав тоа истиот ден кога и останатите наследници (баратели). Сите останати документи (од кои повеќе прибавив и донесов токму јас), вклучувајќи го и решението за оставинската постапка (јас сум наследник на 1/4 од имотот на дедо ми, односно делот на мојата покојна мајка), се додавани дополнително и прифатени како валидни. Во сите решенија на првостепената комисија сум изоставена. Адвокатот што ме застапува ми објаснуваше дека тоа е небитно, бидејќи на формуларот немало место за сите наследници, а меродавно е решението за оставинската расправа. Откако ме зачуди што и на подоцнешните решенија сум изоставена, поднесов жалба на првостепената комисија и ми беше одговорено дека, и покрај оставинското решение, сум “неовластено лице„. Напоменувам дека тоа спаѓа под Карпош, а во решението од Центар со истата постапка сум наведена уредно во листата на баратели и наследници со 1/4. Како е можно да се постапува различно во секоја комисија? Второ: навистина не знам кому да му се обратам за помош. На овој начин законот дозволува и остава место за измами на еден од наследниците од страна на другите наследници. Може дел од наследниците едноставно да исфрлат еден од наследниците. Лишена сум од мојот дел, доделен со судско решение и не сум се откажала од наследство. Освен тоа, приложив уверение за државјанство токму да го докажам правото да бидам барател. Како да постапам? Кому да му се обратам за помош?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Молам некој правник што е упатен во постапката за денационализација да ми помогне со совет, за што однапред му благодарам.
Во постапката за денационализација, адвокатот што ме застапува мене (со полномошно) и другите наследници на правото на денационализација на имотот на дедо ми, не го напишал моето име во формуларот за листата на барателите, туку го додал дополнително, иако јас кај неа го покренав тоа истиот ден кога и останатите наследници (баратели). Сите останати документи (од кои повеќе прибавив и донесов токму јас), вклучувајќи го и решението за оставинската постапка (јас сум наследник на 1/4 од имотот на дедо ми, односно делот на мојата покојна мајка), се додавани дополнително и прифатени како валидни. Во сите решенија на првостепената комисија сум изоставена. Адвокатот што ме застапува ми објаснуваше дека тоа е небитно, бидејќи на формуларот немало место за сите наследници, а меродавно е решението за оставинската расправа. Откако ме зачуди што и на подоцнешните решенија сум изоставена, поднесов жалба на првостепената комисија и ми беше одговорено дека, и покрај оставинското решение, сум “неовластено лице„. Напоменувам дека тоа спаѓа под Карпош, а во решението од Центар со истата постапка сум наведена уредно во листата на баратели и наследници со 1/4. Како е можно да се постапува различно во секоја комисија? Второ: навистина не знам кому да му се обратам за помош. На овој начин законот дозволува и остава место за измами на еден од наследниците од страна на другите наследници. Може дел од наследниците едноставно да исфрлат еден од наследниците. Лишена сум од мојот дел, доделен со судско решение и не сум се откажала од наследство. Освен тоа, приложив уверение за државјанство токму да го докажам правото да бидам барател. Како да постапам? Кому да му се обратам за помош?
Имате право да упатите жалба на решението дека сте изоставена од листата на наследници...
Еве шо вика законот за Денационализација-цитираните членови се однесуваат на лицата кои имаат право да бараат имот кој бил предмет на денационализација...

ЗНАЧИ!!!
Член 11
Право да поднесе барање за денационализација има поранешниот сопственик, односно лицата кои се негови наследници на денот на влегување во сила на овој закон, според прописите за наследување (барател).
Барател во смисла на ставот 1 на овој член е лице кое на денот на влегувањето во сила на овој закон е државјанин на Република Македонија.

Член 11-а
Барателите од член 11 на овој закон имаат право да поднесат барање за прогласување на наследници на правото за денационализација на имотот одземен од нивните претходници кој според одредбите на овој закон се враќа или за кој се дава надомест.
Кон барањето од став 1 на овој член се приложува актот за одземање на имотот од поранешниот сопственик, како и извод од матичната книга на умрените за поранешниот сопственик, односно правосилно решение за прогласување на наследници ако такво решение било донесено порано, кои се доставуваат во оригинал или во службено заверен препис. Прогласувањето на наследниците и утврдувањето на нивните наследнички делови на правото за денационализација, како и на други права и обврски кои за барателите на денационализација произлегуваат од одредбите на овој закон, се врши според прописите за наследување. Прогласувањето на наследниците се врши врз основа на актот за одземање од став 2 на овој член. При донесувањето на решението за прогласување на наследници сообразно се применува одредбата од член 52 став 1 точки 1 до 3 и 6 до 8 на овој закон, а постапката за прогласување на наследниците се спроведува според прописите на вонпарничната постапка. Судот е должен решение по барање за прогласување на наследници согласно со став 1 од овој член да донесе во рок од два месеци по приемот на барањето, освен кога повикувањето на наследниците се врши со оглас и кога наследничките изјави треба да ги дадат пред друг суд или во странство.
Правосилното решение за прогласување на наследници се приложува кон доказите и во форма предвидени во член 47 ставови 3 и 4 на овој закон...

Погледнете добро дали ги имате доставено сите документи преку вашиот адвокат...
Доколку недостасува нешто...треба да се побрза и да се корегира работата....
Не би требало комисијата да направила таков пропуст како шо вика вашиот адвокат-дека немало место во формуларот за да се напишат сите наследници,па затоа ве нема во листата на нПо службена должност тие требало да ве вметнат во постапката за денационализација...раководејќи се првенствено по оставинското решение...аследници...

Законот е ист и важи за сите општини без разлика дали е општина Карпош,Центар....
Важи за цела Македонија...
Значи прв совет е....да видите дали ви се средени сите документи...и да се обратите до комисијата и да побарате објаснување зошто ве нема во листата на наследници-а потоа да се преземат правни лекови,и да се упати жалба до второстепен орган....
.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.882
Поени од реакции
17.111
Да, претпоставив дека зборува за автоодговорност, ако не е така нека прецизира. А доколку е каско осигурување, таму се нормално скроз различни условите, па постојат осигурани ризици и франшизи, кои што може сам да си ги погледне во полисата и условите кои што се надевам му биле дадени кога платил за неа.
А неодговорноста на претпријатието кое копало по улиците, и ради кое сите имаме проблеми, не може да биде покриена со автоодговорноста.
..лани истото ни се случи, сопругата при паркирање во неосветлена уличка упадна во дупка и само гумата ја дупна, ама нова гума, 3 месеци стара.. викна полиција, сликаа, направија записник... за белја беше празник и викенд, па морав да купам на старо бандаж и гума, да го сликале и во осигурителното.. ме посоветуваа да барам од ЈП улици и патишта отштета, но испадна дека улицата била општинска... се обратив во Општината, но ми побараа и фотографии, наводно они ја затрупала нивната дупка а потоа копал водовод.. но од МВР рекоа дека сликите ги дават само ако се поведе судска постапка, па му турив пепел на се.. Но наводно во 2010 има пропис секое копање да се пријавува и одобрува, па тогаш нема проблем да се докаже чија е дупката.. ама пак има тужење, така дека за гума не се исплати, но ако има поголема штета или повреда на луѓе ќе се тужи..

Член од
15 јануари 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
edno prasanje-)). vo vrska so eden spor dobiv izvrsno resenie vo moja korist. Podnesov dokumenti kaj izvrsitel vo Kocani za naplata na dolg i dosega nemam dobieno nikakva informacija. Stignavme do izvrsitel bidejki sudot od dolznikot nemozel da naplati bidejki ovoj ne bil vraboten i nemal nisto na svoe ime. Ova se slucuva negde so samoto formiranje na izvrsitelite t.e koga pocnuvaa so rabota orentaciono. Sto ponatamu???? Chare??? FAla odnapred ako nekoj moze da mi odgovori. Pozz

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
edno prasanje-)). vo vrska so eden spor dobiv izvrsno resenie vo moja korist. Podnesov dokumenti kaj izvrsitel vo Kocani za naplata na dolg i dosega nemam dobieno nikakva informacija. Stignavme do izvrsitel bidejki sudot od dolznikot nemozel da naplati bidejki ovoj ne bil vraboten i nemal nisto na svoe ime. Ova se slucuva negde so samoto formiranje na izvrsitelite t.e koga pocnuvaa so rabota orentaciono. Sto ponatamu???? Chare??? FAla odnapred ako nekoj moze da mi odgovori. Pozz
А зашто не отидете до кај извршителот и да го прашате прво него, до кај е, дали мисли да постапува или не?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Па ако не работи, нема приходи да му се задржува од платата, ако нема сметка на банка, ако нема ништо на негово име што би можело да му се даде на лицитација.... тогаш ни извршителот нема многу што да направи освен да чека дали ќе се вработи или ќе стекне некој движен или недвижен имот на негово име (стан, нива, кола....) Можеби за година две три... пет или десет нешто ќе се појави на негово име, на пример наследство од родители (куќа, стан, имот) или ќе купи кола.... ќе се вработи....

Член од
15 јануари 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
dali toa izvrsitelot si se interesira t.e sobira informacii dali ima nesto imot ....ili dobiva informcija avtomatski od banka..... sto ja znam-))))

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
dali toa izvrsitelot si se interesira t.e sobira informacii dali ima nesto imot ....ili dobiva informcija avtomatski od banka..... sto ja znam-))))
Без гајле.СЕ ИНТЕРЕСИРА ИЗВРШИТЕЛОТ и тоа КАКО....
И тој гледа да ИЗВРШИ шо повеќе ИМОТ:vozbud:..
Си водат тие евиденција....:zlo:..
Нема бегање од нив...
Ете сега со префрлањето на извршувањата од судот на приватните извршители им се отвори работа...фрчат извршувања за долгови стари и по 15 години....им паѓаат громови во коприва на грашаните кои си мислеа дека се отарасиле од старите долгови поради закоченоста на извршните одделенија на судовите...:jaj:
Сега фрчат извршители од врата до врата и се наплаќа се живо и диво...:zlo:
Кога ќе ја видам тарифата на извршителите и колку наплаќаат...:nesvest:,не е ни чудо шо функцијата извршител е можеби најпосакуваната функција....заедно со нотарската служба...фрчат пари на големо....:zlo:

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
Дали некој може да ми испрати примерок како се составува молба,или да ми објасни накратко,може на пп.

Член од
15 јануари 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
Без гајле.СЕ ИНТЕРЕСИРА ИЗВРШИТЕЛОТ и тоа КАКО....
И тој гледа да ИЗВРШИ шо повеќе ИМОТ:vozbud:..
Си водат тие евиденција....:zlo:..
Нема бегање од нив...
Ете сега со префрлањето на извршувањата од судот на приватните извршители им се отвори работа...фрчат извршувања за долгови стари и по 15 години....им паѓаат громови во коприва на грашаните кои си мислеа дека се отарасиле од старите долгови поради закоченоста на извршните одделенија на судовите...:jaj:
Сега фрчат извршители од врата до врата и се наплаќа се живо и диво...:zlo:
Кога ќе ја видам тарифата на извршителите и колку наплаќаат...:nesvest:,не е ни чудо шо функцијата извршител е можеби најпосакуваната функција....заедно со нотарската служба...фрчат пари на големо....:zlo:
daj boze da se resi , se javiv kaj izvrsitelot posto e od drug grad, rece ke proveri vo katastar i bankite pa ke vidime...... e sega neznam kako odi toa so kamatite , nekoja domicilna kamata ..... taka da ocekuvam nekoe evrule da si zemam...sto e moe moe si e-)))))

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Дали некој може да ми испрати примерок како се составува молба,или да ми објасни накратко,може на пп.
Нема потреба од примерок-не е воопшто тешко да составиш молба...
Го пишуваш своето име и презиме горе...по потреба се наведува занимање...и на кратко објаснуваш во молбата шо сакаш да ти се изврши и причината за тоа....
Нормално во молбата се обраќаш до органот од кого бараш нешто-на пример ако е до суд,молбата ја адресираш до претседателот на судот и сл...ако е до министерство до министерот....
Така да не се замарај многу со тоа дали формата на молбата е по сите нишани....
Слободно составија ја сам...не е ова некој приговор,жалба..или слично па да мора да запазуваш процедура...:salut:

daj boze da se resi , se javiv kaj izvrsitelot posto e od drug grad, rece ke proveri vo katastar i bankite pa ke vidime...... e sega neznam kako odi toa so kamatite , nekoja domicilna kamata ..... taka da ocekuvam nekoe evrule da si zemam...sto e moe moe si e-)))))
Без гајле,ќе капни некој денар и од камата...само нека нашушка извор извршителот од каде да наплати-ќе земат и за камата и секако најпрво за трошоците за извршувањето...:zlo:

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Комшијата идиот буши секој ден од 7 попладне до 11. Може да му викнам полиција или негде да го пријавам или како иде законот? Фала

Kajgana Shop

На врв Bottom