- Член од
- 13 август 2013
- Мислења
- 1.062
- Поени од реакции
- 2.071
Edno nesto mnogu mi smeta i mislam deka ne e vo red so reklamiranjeto na klimite. Operiranjeto so SCOP i SEER i dodavanjeto na A+,A++ pa i A+++ e tolku neverodostojno i zamajuvanje sto ne se opisuva. Edna i edinstvena merka od koja se pocnuva e EER i COP. Toa so sezonska potrosuvacka e vetar i magla za neuki koi prvpat se srekavaat so ovaa problematika, a toa se 95% od novite potencijalni kupuvaci. Ponatamu veke da se razglobuva okolu klimite za minimumot na koj mozat da rabotat, za toplinata koja moze da ja odavaat na 0 stepeni, na -7, na -15, promenata i padot na cop e veke podlaboka analiza za koja nekoj nikogas nema da svatat niti sakaat mozda da svatat. Tuka odlucuva euroventot so podatocite koi gi sodrzi, ali aj da zememe deka toa na kraj kraeva ne e ni bitno za poveketo potrosuvaci koi kupuvaat klima po nekoja svoja logika.
AMA da se pusuvaat celo vreme vrednosti na SCOP, a nikako da ne se navede COP. da se dodavaat vrednosti A++ na baza na izmislen SCOP mislam deka ne e vo red.
Ne moze klima so COP od 3.65 koj e na granica od A klasa (3.62 nad e A, pod 3.62 e B) da ima SCOP A++ kako nekoj od najkvalitetnite hiperinverteri so COP nad 5. Jas li sum tuka budala i nesto ne kopcam ili e toa dozvolen marketinski trik koj ne podlezi na sankcii. Znam samo deka deklariran COP od 3.2-3.4 kako A klasa firmata moze da izgubi na sud ako ja tuzat, za ova SCOP kako apsolutna merka za nisto posebno osven za kitenje ne sum siguren.
AMA da se pusuvaat celo vreme vrednosti na SCOP, a nikako da ne se navede COP. da se dodavaat vrednosti A++ na baza na izmislen SCOP mislam deka ne e vo red.
Ne moze klima so COP od 3.65 koj e na granica od A klasa (3.62 nad e A, pod 3.62 e B) da ima SCOP A++ kako nekoj od najkvalitetnite hiperinverteri so COP nad 5. Jas li sum tuka budala i nesto ne kopcam ili e toa dozvolen marketinski trik koj ne podlezi na sankcii. Znam samo deka deklariran COP od 3.2-3.4 kako A klasa firmata moze da izgubi na sud ako ja tuzat, za ova SCOP kako apsolutna merka za nisto posebno osven za kitenje ne sum siguren.