Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Сум имал прилика да учествувам (не и да мотирам) при монтирање и пуштање во употреба на геотермална пумпа.Искористување на бунарска вода ,инвертор и цела една подстаница за затоплување на една станбена зграда во Скопје (9 стана).Навистина греењето е неверојатно евтино.(мислам дека за цела зграда потрошувачката е околу 2 кв).Присуствував и кога се пушташе и ладењето....еееее тука...ладењето врска немаше...ни приближно како со клима уред..Можеби и треснав некоја глупост :) меѓутоа ова е тоа што сум го видел. (не и монтирал)

Toplinska pumpa zemja-voda e edna od najekonomicnata opcija so sto i vo ekstremno niski temperaturi COP e skoro konstanten i dosta visok (4-5 kaj podobrite tp), za razlika pak kaj topl. pumpi vozduh-vozduh (klima ured) na ekstremno niski temp. od okolu -20 pa i poveke, retko koja klima moze da raboti, a i da moze prasanje kolku e isplatlivo.

Problemot e sto cenata na cinenje na ovie topl. pumpi e mnogu visoka, i bez nikakvi supvencii od starna na drzavata, so sto go pravi isplatlivo za mnogu, mnogu godini.

Cenovnata razlikata na ovie pumpi vo odnos na tp vozduh-voda e vo toa sto kaj prvite ima plus busenje na bunari koj cinat (od okolu 30evra/metro pa nagore)

Imenjak, klimata/grancijata dali ti e od Gree ili od Vivax(Pakom) ?.
I sto ti pisuva vo nea za redovniot servis....samo tolku imam da te prasam posto znam deka imas Vivax a ne Gree klima[DOUBLEPOST=1446246032][/DOUBLEPOST]

Климата ми е земена од Адванс медија, а ми ја мотираше фирма која има соработка со нив за монтирање клими овде во Струмица, и е овластен сервисер за Vivax. Кога ја купив од Адванс медија ми кажаа дека може да ми ја монтира било кој овластен сервис и истиот да ми врши продолжување на гаранција.

Добро зар таа Грее Кози е нова клима и никој ја нема монтирано лани?

Сум имал прилика да учествувам (не и да мотирам) при монтирање и пуштање во употреба на геотермална пумпа.Искористување на бунарска вода ,инвертор и цела една подстаница за затоплување на една станбена зграда во Скопје (9 стана).Навистина греењето е неверојатно евтино.(мислам дека за цела зграда потрошувачката е околу 2 кв).Присуствував и кога се пушташе и ладењето....еееее тука...ладењето врска немаше...ни приближно како со клима уред..Можеби и треснав некоја глупост :) меѓутоа ова е тоа што сум го видел. (не и монтирал)
ова треба г-дин @Vanlok да ти го прочита и да му текне дека не трескам глупости цело време тука и дека ве лажам
btw:денеска има потрошено не цели 2 киловата на надворешна Т после 11 од 15+с.
локација Гевгелија соба 20м2, стара градба, надворешни зидови 90см(кал+слама) + дупли таван, трска , спуштен плафон со гипс картон над него 10см.тервол. 2-та надворешни зида 90-ка имаат 5см стиропор надвор, тие се на северозапад, ако на некој не му е јасно уште нешто слободно нека праша ќе дообјаснам поубаво :P
кој ми ги памти постовите летово што ги пишав добро кој не пак ќе повторам дека собата по цел ден кога е надвор +40 внатре не крева повеќе од 26с.
ајде поздрав и дајте некој коментар за зидов надворешен дали имате видено нешто слично во Скопје :D

Последно уредено:
ovoj warcraft go pravat uste pred da izleze igrata, ostarevme uste go nema.
Во 2006 е прв пат најaвен :D Во најголемиот хајп за Warcraft. Сега е многу спласнат тој хајп. Да го извадеа 2008-9 некаде сите box office рекорди мислам дека ќе ги урнеше.

Сакам да го земам новиот модел на вивах и дилемата ми е меѓу овие два модела ACP-12CH35AEHI ACP-18CH50AEHI при што ќе загревам површина од 35 м2 (дневна, трпезарија, кујна и ходник). Се работи за нова зграда стан високо приземје со солидна изолација демит фасада 8 цм и термопан 4 сезони стакло. Се одлучив за вивах само ради цената на климата која ја зимам по набавна и единствена дилема ми е која клима ќе ми заврши повеќе работа?

Здраво,

Дали знае некој колку би можел да потрошам со термо печка од 6књ на ден/месец доколку ја користам по 6-7 или пак 15 часа во денот пример да кажеме?

Благодарам однапред.

Error code: P0 на внатрешна единица на Vivax ACP-18CH50AECI
Ќе ве молам некој да ми каже ако знае што значи? "Еrror code" на дисплејот се задржува само 15 сек и компресорот автоматски се гаси и по некоја минута клмата продолжува со работа, (приметив дека тоа се случува после првиот старт и после постигнати 1850W), после тоа цел ден климата работи најнормално, дали ова е алармантно и дали треба да се повика сервисер.
Однапред Благодарам.

Здраво,
Нов сум на форумов, а заинтересиран сум за клима инвертер која би стоела во детска соба од 12-14m2 и би служела за загревање на собата и евентуално да се отворат вратите и ходникот да се затоплува кој е 5m2.
Да нагласам дека детската соба е на северна страна покрај река и е мноооогу студено преку зима (надвор) односно ако реална температура е -5 од таа страна покрај река е -10.
Е сега у дилема сум која клима да ставам, станот ми е нов со добра изолација и пвц прозорци и се мислам помеѓу:
-vivax acp-09ch25aeci кој што има г10 технологија и греачи на компресорот,
-Haier AS12GB3HRA/1U12BE6ERA или
-GREE GWH12MA-K3DNC8L/K3DNA3L.
Ве молам за совет, што би ми препорачале од наведените или пак да барам нешто друго?

Error code: P0 на внатрешна единица на Vivax ACP-18CH50AECI
Ќе ве молам некој да ми каже ако знае што значи? "Еrror code" на дисплејот се задржува само 15 сек и компресорот автоматски се гаси и по некоја минута клмата продолжува со работа, (приметив дека тоа се случува после првиот старт и после постигнати 1850W), после тоа цел ден климата работи најнормално, дали ова е алармантно и дали треба да се повика сервисер.
Однапред Благодарам.
Opisot na greskite kaj AECI gi imas ovde
Imas tabela na 28 strana, pa za ednokratno pojavuvanje na P0 greskata opisot e "IPM malfunction or IGBT over-strong current protection"....a podole vo detalite (35-str) za greskata opisot e deka moze da bide sve do kompresor. OBAVEZNO vikaj servis, najverovatno nesto utnale so povrzuvanjeto na strujnite kabli, se nadevam ne e nesto poozbilno od toa.
IPM (Intelligent Power Modules)
IGBT (Insulated-gate bipolar transistor)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom