- Член од
- 12 октомври 2015
- Мислења
- 321
- Поени од реакции
- 218
Pa zar vi stvarno mislite da je Gree isti i u Skandinaviji i ovaj sto se prodaje u Makedoniji ???
Последно уредено:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ovde e tolku kaj oficijalnite zastapniciZdravo na site,
Kade ja ima fh35 za 980evra?
Pricina poveke da im se pokaze prst na poznatite skapgii, se nadevam deka nekoj od niv cita tuka i ke im svetne da gi iskoregiraat cenite. A preku fakti za konkretni modeli kako primer ovaa LU kako sto vikas od sredna klasa i bez twin kompresor mozeme samo da im pomogneme vo koregiranjetoSepak 12LU e "samo" sredna a FH35 klasa pogore klima
A be druze sto samo trolas kontra Gree, pa Vivax AEHI 12ka ti e 43000...ete poeftin e AEHI pa ne go zimas, ama ovoj vivaks nema vrska so Gree a uste pomalku so GEYI/GEXI kako sto bese do lani.Gree Hansol se odlicni klimi za do 40000den, ali za 50000den klimite ne gi biva, taka i so prikaznata za Fujitsu kaj nas u Mk, Fujitsu Lt odlicna klima, ama za 1600evra "i ne duva bas toplo".
Хехе, абе не го закачај Горан - тој си има проблем со објект кој е ужасен за загревање. Се работи за дуќан на кој повеќе од пола ѕидна површина му е класично стакло. Значи извесно има огромни топлотни загуби. Не само тоа туку и плафонот му е невозможно висок, повеќе метри - заборавам точно колку.Neznam sto ne e jasno kako sto imam procitano od tvoite komentari za GREE mislam deka imas pisano GREE ama ne gree...
Jas znam edno, Toshiba Suzumi+ 16 e poslaba vo odnos na greenje od Vivax Gexi i po dokument i vo zivo, koj ne veruva zimo ide neka zaladi pa bujrum na kafe.
gorenapisanoto
@Sass човекот е право, и сам знаеш дека Toшиба има различна филозофија на концептот на греење. Тие прво гледаат да заштедат на потрошувачката и да задржат висок СОР фактор, а тек потоа на моќноста во греењето/ладењето. Сме го збореле ова неколку пати, наназад последниве неколку години.
Убаво се сеќавам дека се пишуваше за Тошиба Сузими, колку грее во какви надворешни услови. Затоа и одбрав Тошиба за салонот, заради потрошувачката и квалитетот - а дали добро ја димензионирав тоа ќе видиме зимава кога ќе се вселам таму.
Јас многу добро знам дека моќноста во греење и опаѓа прилично, како се намалуваат температурите, но мене пресметката ми се базира тоа дека многу вложив во изолација, и дека топлотните загуби треба да ми се мали.
Еве уште еднаш за Тошиба Сузими 13ката, според овој документ:
http://www.toshiba-klima.at/pdf/en/anwendungshandbuch/DB SuzumiPlus ENG.pdf
На +7 целзиуси надвор, климата може да даде максимум 4200W топлинска енергија, при што ќе троши 1080W електрична енергија.
На 0 целзиуси надвор, климата може да даде максимум 2944W топлинска енергија, при што ќе троши 930W електрична енергија.
На -7 целзиуси надвор, климата може да даде максимум 2595W топлинска енергија, при што ќе троши 841W електрична енергија.
На -10 целзиуси надвор, климата може да даде максимум 2357W топлинска енергија, при што ќе троши 796W електрична енергија.
Bump...момци ми треба една информација по можност да е проверена од ваше лично искуство....
планирам дома да поставам соларен систем но имам проблем што панелот е одалечен од бојлерот едно 20 30 метра... е сега проблемот е во тоа што за циркулација на гликолот сакам да користам алупласт цевки 20ка ама малку се плашам затоа што летно време бојлерот стига темпертура од 90+ степена а гликолот во алупласт цевките сигурно и поголема температура ке крене па се плашам од аспект на алупластот да не пукне да не се стопи или слично.... инаку пола од метражата на алупастот ке бидат ставени во земја а пола од нив поминуваат низ кошулица на куќата...
ако не ја бива работава со алупласт и ако е ризична кажете барем со кој тип на цевка да го терам гликолот....
Boldiranoto gore deka "Gree u skandinavija ne e isto GREE u Makedonija, Srbija itn" e fraza sto moze da se procita po forumi. So eden zbor lupetanje bez fakti zemeno zdravo za gotovo...eve zasto.Trudim se da pisem sto jednostavnije.Koliko sam ja uspeo da razumem , a mislim da jesam .Gree u Skandinaviji i Gree u Makedoniji nisu isti uredjaji.Samo lice spolja.