Средношколски протести

Јоцо пијаницата (директорт на Корчагин) им се заканувал дека ќе ја откаже екскурзијата за Белград за овој петок (за која учениците веќе платиле). А се знае по која линија иде сето тоа, ама да не се распленувам. Овакви „луѓе“ не заслужуваат да бидат дел од било кој сектор на образованието.

Јоцо пијаницата (директорт на Корчагин) им се заканувал дека ќе ја откаже екскурзијата за Белград за овој петок (за која учениците веќе платиле). А се знае по која линија иде сето тоа, ама да не се распленувам. Овакви „луѓе“ не заслужуваат да бидат дел од било кој сектор на образованието.
Директорот на гим, Корчагин ми е комшија и го знам и никогаш не сум го видел пијан
Но многу ми се допаѓа името кое децата му го ставиле - „ Јоцо - пијаницата “, морам да му кажам

Директорот на гим, Корчагин ми е комшија и го знам и никогаш не сум го видел пијан
Но многу ми се допаѓа името кое децата му го ставиле - „ Јоцо - пијаницата “, морам да му кажам
Никогаш не ми предавал, но имам слушано работи. А не знаев дека има никнејм, мене така ми дојде у моментот.

- Уште на почетокот на денов почнавме да трпиме силни притисоци од страна на нашите директори. Под тоа ги подразбираме заканите од нив во врска со нашето присуство на утрешниот средношколски марш. Цитираме „Нема да биде како минатата година, оваа навистина ќе ве запишуваме“.
А зошто да не ги запишуваат? Секој отсутен ученик МОРА да е запишан, било оправдано, било неоправдано.

Мене ми има предавано и во најмалку два наврати се има појавено пијан на час. Првиот пат пушти Болеро од Равел и "диригираше" и не тераше и нас да го правиме истото. Вториот пат беше многу поинтересно. Пијан пишуваше оценки без да испрашува и тоа по следниов принцип.

Чита во дневникот дека еден другар, Македонец, е роден во Измир, Турција. Почнува да му се дере "Мамето ваше, 5 века под ваше ропство, ќе видиш сега!" и му става кец голем колку графата во дневникот. После доаѓа до мене. Гледа презиме на -иќ и ме прашува "Ти четник си, а?". Добро што ми текна у моментот, се снајдов и му реков "Не професоре, комунист сум". Ми вика "Ааа добро тогаш, еве ти петка".

Претпоставувам дека пијан бил и еднаш претходно кога пишуваше оценки за полугодие, штом успеал од две 5ки да ми спушти 4ка.

Ете тој човек сега станал директор по партиска линија и се заканува на ученици со откажување на екскурзија.

Поддршка за утрешниот средношколски марш од јавни личности

Средношколците утре од 12:30 часот повторно ќе маршираат по скопските улици за да кажат „Стоп за лошите реформи“, а поддршка за нивните заложби стигна од повеќе познати имиња, новинари, музичари, студенти, активисти...

На видеото со своја порака се појавуваат Александар Поповски, Мирко Попов, Огнен Јанески, Ана Битољану, Јасмина Голубовска, Албулена Карага, Несрин Таир, Филип Стојановски и Бени Шаќири.

Средношколски пленум денеска извести дека учениците се соочуваат со нови притисоци од директорите. Посочија голем број закани за педагошки мерки, намалени оцени, намалени поведенија, а имаше и случаи каде ученици биле уценувани дека ќе бидат избришани од список за екскурзија или таа ќе биде одложена доколку утре отидат на маршот. Па, пораките од јавните личности доаѓаат и како дополнителен мотив да се излезе на улица.

Инаку, протестниот марш под мотото „Борбата продолжува" ќе стартува кај фонтаната во Градски парк, толпата ќе се движи по „Илинденска", булеварот „Св. Климент Охридски", па се до Министерството за обвразование и наука. Учениците преку маршот ќе ги повторат барањата за укинување на екстерното теститирање, а пленумот да биде рамноправно вклучен доколу се изготвува нов концепт за полагање државна матура, и за било какви промени поврзани со средношколското образование воопшто.

mkd-222607.jpg

Од Средношкоскиот пленум ги повикуваат сите граѓани да им се приклучат во протесниот собир, истовремено потенцираат дека се работи мирен марш кој е наднационален, надетнички, надрелигиски, непартиски. Се забранува секакво насилно однесување, говор на омраза, истакнување партиски или религиозни симболи...

„Направете нешто корисно за вас, за сите нас како целина, приклучете се на толпата од моќна младина по скопските улици, и кренете го гласот против лошите реформи, бидејќи не се работи за нешто на нас туѓо, за образованието се работи!“, велат од Средношколски пленум.

http://fokus.mk/gi-zatvoraat-vo-uchilnitsi-za-da-ne-izlezat-na-protesti/

кој тежок куртон е директоркава на ЈБТ. Се ропачи со тој што беше пред неа директор сега е мислам пратеник, со државни пари си плаќаат љубовни гнезда по светов а ваму продава морал и чесно однесување. Ако знаете некој од ЈБТ или ако читате, пренесете им да не се плашат, ништо не им можат. Ние по повик за бомба не се враќавме назад, ништо не ни направија иако се закануваа, не па за протести, на кои сите присуствувавме.

Не ми е јасно како може некој да се плаши после тоа лани што се случуваше. Скоро 3 месеци не одевме на настава па на никој ништо не му се случи иако имаше мнооооогу поголеми закани од неоправдани и екскурзи (редовна пратња од коли со затемнети стакла,закани кон родителите, јасно ставаа до знаење дека се следи компјутерот каде што беше архивата и слично). Празни закани не се изговор, тие што навистина сакаат ќе се приклучат на пленумот. Барем скопјани, во помалите места сигурно било многу потешко.

Сеа да не се лажеме, мора да се стај крајот на сите петки од крушево, пример или мала речица и вадењето маст у Никола Карев и Орце за заслужена петка :-). Кој си учи не се плаши од проверка на знаењето. Ама тоа е, ова се плодовите на транзицијата.

Еден куп проверки на знаењето, а секако за вработување не е важно што си научил, туку кој ти "грб" :pipi:

Еден куп проверки на знаењето, а секако за вработување не е важно што си научил, туку кој ти "грб" :pipi:
Преку образование, се јача и грб. Ама ти многу си посветен на филување и кривење. Друг има зошто ти немаш филозофија. :-)[DOUBLEPOST=1445439930][/DOUBLEPOST]
Никогаш не ми предавал, но имам слушано работи. А не знаев дека има никнејм, мене така ми дојде у моментот.
За тоа сте експерти на ширење дезинформации, а потоа викате дека во државава се е цензурирано. Тоа е лицемерство, класично.

Ajjj nov dechko pratile od Centar za komunikacii. Dechko, aj procitaj go postot na Smert pa vrati se. Znaev ja za tie raboti samo ne sakav da gi pisuvam tuka.

P.s. cestito nov shef...

Сеа да не се лажеме, мора да се стај крајот на сите петки од крушево, пример или мала речица и вадењето маст у Никола Карев и Орце за заслужена петка :). Кој си учи не се плаши од проверка на знаењето. Ама тоа е, ова се плодовите на транзицијата.

Зашто дупла проверка на знаењето? Нели е подобро да се подобри проверката на знаењето во самите училишта? Кое патем е само една од работите што треба да се подобрат.

Со таа дупла проверка на знаењето само се казнуваат учениците со заслужени петки. Нешто што веќе го учеле и за кое добиле оценка, ќе мора пак да го учат/повторуваат и повторно ќе бидат испитувани за истото. На тие што не учат нема никаква разлика да им направи тоа. Како што во школо оценките ги добиваат со врски, така со врски ќе ја поминат и таа екстерна проверка на знаењето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom