Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
Беки доби, еве веќе втор ден крвари, но сега забележав ранички има. Претпоставувам од што се чеша многу често таму. (на секои два три саати веќе) Што да направам за да не се чеша? Или пак може да е од нешто друго?

Вака изгледа.
А чисто да ја провериш за анални жлезди, сепак постои можност да се воспалиле во ист период со циклусот па да помислиш дека е од друго. Ти го кажувам ова зашто имав сериозни проблеми со нив па знам какви ранички може да направат.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
А чисто да ја провериш за анални жлезди, сепак постои можност да се воспалиле во ист период со циклусот па да помислиш дека е од друго. Ти го кажувам ова зашто имав сериозни проблеми со нив па знам какви ранички може да направат.
Изметот и е многу цврст и редок за да дојде до тоа. Ја хранев со дехидрат пред некое време, сега во скоро време пак ќе земам. Нема места без влакна, а минатиот пат кога ја провери ветеринар кажа дека не е ништо тоа. Исто така пред да одиме на одмор побаравме да ѝ ги истискаат аналните жлезди, но не ги истискаа.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
Изметот и е многу цврст и редок за да дојде до тоа. Ја хранев со дехидрат пред некое време, сега во скоро време пак ќе земам. Нема места без влакна, а минатиот пат кога ја провери ветеринар кажа дека не е ништо тоа. Исто така пред да одиме на одмор побаравме да ѝ ги истискаат аналните жлезди, но не ги истискаа.
Јас одговорив поради честото чешање кое го спомна, така почнува додека да стигне до опаѓање на крзното има време дај боже да си немаш проблем со нив зашто се уби боже. Али можеш и сама да пробаш да и ги истискаш има туторијали на јутјуб

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.459
Поени од реакции
2.016
Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
Најде од оваа некаде? Ако најдеш да ми кажеш. :)
Оваа ми фати око. http://www.premil.rs/sr/proizvodi/special
Другар лани кога прв пат дознав за храната и за линиите што ги имаат се убив од звонење кај увозникот на глава му се качив месец дена го молев да донесе супер премиум храна и ништо. Сеа неам ни негов број за жал, некој ветеринар од штип беше ќе пробам да најдам број за пак да го побараме да му кажеме дека има заинтересираност за хранава нормално ако ја дава за разумна цена :)

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Napraiv belja...kutrevo imase krlez,citav deka treba da se namacka so alkohol ili so zejtin,go namackav so zejtin i cekav 2-3 minuti,pocna da izlaga...pocnav da go tegnam ama mu gi iskinav "nodzinjata" ama glavata ostana...posle toa pak namackav ama uste ne izlaga...sum napravil bajagi belja ili ke izleze i glavata ?

i dali so prasokot se brkaat i krlezite ili samo bolvite ?

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Ова ми личи на алергија. Во вторник ја носам на ветеринар. Во последно време не ја мијам со шампон, само со вода ѝ ги плакнам нозете за да не носи кал по дома. Има огрлица против паразити и се покажа ефикасна (а нема поминато 6 месеци откако ја ставивме), но премногу се чеша. На градите видов дека има ептен ретко влакно, чат пат по некоја дупка. Сакав да пробам да ѝ ги истискам аналните жлезди, но моите ми кажаа во вторник дека ќе го направи тоа ветеринар. Така да или се анални жлезди, или алергиска реакција (што е невообичаено кај Беки).

Прашањето ми е, од што може кучето да добие алергииска реакција? Пред некој ден се случи да изеде грозје, па може да е од тоа? Не покажуваше никакви реакции откога го изеде и сѐ беше во нормала. Исхраната ѝ е само со месо и ориз, дехидратот ни се потроши.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ова ми личи на алергија. Во вторник ја носам на ветеринар. Во последно време не ја мијам со шампон, само со вода ѝ ги плакнам нозете за да не носи кал по дома. Има огрлица против паразити и се покажа ефикасна (а нема поминато 6 месеци откако ја ставивме), но премногу се чеша. На градите видов дека има ептен ретко влакно, чат пат по некоја дупка. Сакав да пробам да ѝ ги истискам аналните жлезди, но моите ми кажаа во вторник дека ќе го направи тоа ветеринар. Така да или се анални жлезди, или алергиска реакција (што е невообичаено кај Беки).

Прашањето ми е, од што може кучето да добие алергииска реакција? Пред некој ден се случи да изеде грозје, па може да е од тоа? Не покажуваше никакви реакции откога го изеде и сѐ беше во нормала. Исхраната ѝ е само со месо и ориз, дехидратот ни се потроши.
Од се. Буквално. Одредување на алергија кај нас тешко. Ако е храна, постојат диети за тоа, со кои се утврдува на што е алергична. Останато, постојат алерготестови кои кај нас ги нема, бидејќи се скапи. Она колку што знам живее дома, да не имате променето средство за чистење, прашок, омекшивач итн. Можно е и од огрлицата да има алергиска реакција.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Од се. Буквално. Одредување на алергија кај нас тешко. Ако е храна, постојат диети за тоа, со кои се утврдува на што е алергична. Останато, постојат алерготестови кои кај нас ги нема, бидејќи се скапи. Она колку што знам живее дома, да не имате променето средство за чистење, прашок, омекшивач итн. Можно е и од огрлицата да има алергиска реакција.
Да, всушност вчера чистевме со ново средство по дома, а она се чеша од страна и на стомак (баш како што лежи) , така да може да биде од тоа. Од огрлицата може да се има реакција дури по 3 месеци носење? Или утре или во вторник ќе ја провери ветеринар. И ме плаши што прекина да крвари, а имаше добиено вчера (и неколку дена пред). Дали и тоа може да е од алергија?

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Да, всушност вчера чистевме со ново средство по дома, а она се чеша од страна и на стомак (баш како што лежи) , така да може да биде од тоа. Од огрлицата може да се има реакција дури по 3 месеци носење? Или утре или во вторник ќе ја провери ветеринар. И ме плаши што прекина да крвари, а имаше добиено вчера (и неколку дена пред). Дали и тоа може да е од алергија?
Ништо страшно, некои имаат циклус и без крварење. Ако се јавило кога сте промениле тогаш е од средството. За алергијата најверојатно ќе добие лоратадин.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.752
Поени од реакции
11.654
Кажете ми дали некој знае дали постои одгледувачница на PERRO DE PRESA CANARIO кутриња во Македонија? (алтернатива - DOGO ARGENTINO)
Ако да, каде и како се движат цените.

Фала.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
За првите незнам, Дого Аргентино има неколку што имаат во мкд е сега дали имаат и регистрирани одгледувачници незнам. Иначе цената кај нас им е околу 300 евра.

@Lu дај му повеќе инфо на пријателов знам дека си убаво запознаена со расата кај нас

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
а некој ако може да ми одговори на моето прашање...уште и е внатре крлежот и нејќе да изелзе....пичку матер грижа на совест имам цели 2 дена се јадам...

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
а некој ако може да ми одговори на моето прашање...уште и е внатре крлежот и нејќе да изелзе....пичку матер грижа на совест имам цели 2 дена се јадам...
Однеси ја на ветеринар бе брат, нема сам да излезе. Купи си има такви мали помагала за вадење на крлеж, прашај го ветеринарот да ти каже како се вади.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
http://www.petprotector.org/products?ID=45352
Планирам ова да го купам за Беки. Нема хемикалии, делува со магнетски и скаларни бранови. Се препорачува за мачки и кучиња од било која возраст. Пред да се стави плочкава, животното треба да се измие со шампон против надворешни паразити. Чини поефтино од Скалибор огрлица. Во 4 години, јас би трошела околу 10000 денари за Скалибор, додека плочкава чини 4183 и делува за 4 години. И јас бев скептична за ова, но прочитав нешто повеќе за ова. Тука имате сѐ објаснето.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=377562342361889&id=348664241918366

Kajgana Shop

На врв Bottom