Кучиња (грижа, општи дискусии)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Шарпеи растат многу? Многу ме бендисват ама не сакам многу големо куче.. И како му се движат цените кај нас?
Околу 50 цм се. Ни многу мали, ни многу големи. Ги продаваат за 300 евра, но убави примероци се околу 500 евра (а може и повеќе).

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.459
Поени од реакции
2.016
Шарпеи растат многу? Многу ме бендисват ама не сакам многу големо куче.. И како му се движат цените кај нас?
Многу убави кучиња но комплицирани за чување, барем така ми рече сопственикот на едно. Разговарав неодамна со еден сопственик на такво и велеше дека се нежни.

Член од
18 август 2015
Мислења
25
Поени од реакции
0
Decki da ve prasam nesto,posebno Pepa.posto ona e "master" za Labradori:).Kucevo go zemav pokasno i prvata vakcina ja primi na 3 meseci a revakcina posle 28 dena,plus mi kazaa za onaa tretata protiv besnilo koga kje napolni godina.Vsusnost koga razgovaram so dvajca poznanici veterinari sto i da gi prasam odgovor e,nemaj gajle nisto nema da mu e i tako dalje.Pa da prasam,zadocnetiov ciklus na vakcinacija moze da mu se odrazi nekako na kucevo ili ne?Inaku kucevo e zenska verzija na Marli od filmot,se vika Astra ama jas na galeno ja vikam luda Mara:)),vecno gladna i samo vo race me gleda,kucevo vsusnost ne zvaka hrana direkt golta.Jade od kamenja,treva,kitki,mravki,skakulci,polzavi,bukvalno se,probav se ama mislam deka lek nema za ova ili mozebi ima,ako nekoj znae neka kaze.Kucevo ima nepolni 4 meseci i tesko e 11 kg,odgovara tezinava ili?...Inaku ko vidra e,edna crna boja sveti ko so briljantin da e mackana,mi pravi kef,uh:)).Da prasam i za ova:veterinarot mi dava sovet,zemi vitaminski apcinja i davaj mu sekoj den po 3 a onie sto se samo od kalcium po dve,zedov 4 pakovanja ama mene ovaa "terapija" nekako iznasilena mi se cini,sovet?Pileski virsli moze da mu davam,mi kazaa deka dobri bile za ishrana pa zemav edno 20 kila i mu davam sekoj den po 4,5 vareni zaedno so oriz i morkovi ama nekako jansa me fakja,da ne e greska ova so virslive?Dehidrat i davam,mislam deka firmata e bugarska goodies,taka nekako,30% proteini i da ne redam,140 d kilo,ima nekoj nekakvo iskustvo so hranava?...Pozdrav do site "kuckari"..:)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Decki da ve prasam nesto,posebno Pepa.posto ona e "master" za Labradori:).Kucevo go zemav pokasno i prvata vakcina ja primi na 3 meseci a revakcina posle 28 dena,plus mi kazaa za onaa tretata protiv besnilo koga kje napolni godina.Vsusnost koga razgovaram so dvajca poznanici veterinari sto i da gi prasam odgovor e,nemaj gajle nisto nema da mu e i tako dalje.Pa da prasam,zadocnetiov ciklus na vakcinacija moze da mu se odrazi nekako na kucevo ili ne?Inaku kucevo e zenska verzija na Marli od filmot,se vika Astra ama jas na galeno ja vikam luda Mara:)),vecno gladna i samo vo race me gleda,kucevo vsusnost ne zvaka hrana direkt golta.Jade od kamenja,treva,kitki,mravki,skakulci,polzavi,bukvalno se,probav se ama mislam deka lek nema za ova ili mozebi ima,ako nekoj znae neka kaze.Kucevo ima nepolni 4 meseci i tesko e 11 kg,odgovara tezinava ili?...Inaku ko vidra e,edna crna boja sveti ko so briljantin da e mackana,mi pravi kef,uh:)).Da prasam i za ova:veterinarot mi dava sovet,zemi vitaminski apcinja i davaj mu sekoj den po 3 a onie sto se samo od kalcium po dve,zedov 4 pakovanja ama mene ovaa "terapija" nekako iznasilena mi se cini,sovet?Pileski virsli moze da mu davam,mi kazaa deka dobri bile za ishrana pa zemav edno 20 kila i mu davam sekoj den po 4,5 vareni zaedno so oriz i morkovi ama nekako jansa me fakja,da ne e greska ova so virslive?Dehidrat i davam,mislam deka firmata e bugarska goodies,taka nekako,30% proteini i da ne redam,140 d kilo,ima nekoj nekakvo iskustvo so hranava?...Pozdrav do site "kuckari"..:)
Прво, тоа што е вакцинирано покасно нема никаков проблем, е додека е задржан карантинскиот период. Вакцинацијата за беснило се дава обично после 4 месец, кога кучето добива и чип.

Тоа што јаде се и свашта...кутре е плус лабрадор, само внимавај бидејќи најчестите проблеми со кутрињата се голтнувањата на страни тела. Дали тежината одговара за возраста обично зависи од градба и конституцијата, така да постои некоја граница, али јас лично кажувам гледај го кучето оно само ќе си покаже дали има мањак или вишок.

За витамините, јас ќе ти препорачам Калцимултивит јуниор, бела кутиичка се дозира според тежина. Тоа сум давала и на мојата и на кутрињата и не би го менувала за ништо на свет.

Да се разбереме, виршлите не се храна за кучиња, ако беа ќе ги произведуваа и ќе ги продаваат со таа намена. Но, секој различно има можности. Така да, додека кучето ти е најадено и не е слабо ок, храни, што да ти кажам друго. За дехидратот, не знам кој е, но многу пати сме пишувале или барем јас...најдобар дехидрат е оној кој му одговара на твоето куче. Цената кажува доста, сепак има зошто некои се поскапи. Нискобуџетните дехидрати се ефтини затоа што произведителот користи ефтини компоненти, а тоа се житарките. Хранливата вредност на житарките не е доволна за кучето. Протеинот кој е во тие житарки, е соја, и не е она што треба да биде. Но пак ќе кажам како ќе му се покаже на кучето.
Лу, на пример ќе ти го испофали Брит, а ќе го напљува Про План и Ројал, но ете кучка од мој одгој што живее во Грција и е хранета на Брит изгледа ко анорексично куче(без љутиш Тамарче :D ). И општо Бритот во нашата раса се нема покажано. Мене од поскапиве марки Про Планот ми прави чуда, али го направија премногу скап и не го купувам. Она што давав јас кај мене, а @AleksandarC. уште дава е Husse, и лично јас сум презадоволна како изгледа. Друго што е економи класа, али кај мене се покажа предобро е ОК Sport (порано малку подругачије им изгледаше пакувањето, нема веза). Така да ако тебе кучето ти е задоволно, јаде, има нормален измет во смисла на количиnа, конзистенција, боја, ако не се митари ко ненормално и ако има здрава кожа и крзно- тогаш храни го.[DOUBLEPOST=1443860484][/DOUBLEPOST]Шах-мат! :pos::pos::pos::pos: imageee.jpg

Последно уредено:
Член од
14 јули 2012
Мислења
71
Поени од реакции
15
Здраво дечки. Вака, денеска ја примивме и третата вакцина (конечно :aplauz:). Воедно примивме и ампула против болви и крлежи. Кога се вративме дома од ветеринар (од кај Диме), и дадов да јаде. 2 саати после јадењето ми се исповрати обилно. Се јавив кај ветеринарот да не е последица од вакцината и ампулата, ми рекоа дека не е и да и дадам јогурт за пола саат. Меѓутоа јас од нетрпение и дадов за 15 минути и веднаш го исповрати. Се вративме кај ветеринарот, и ставија 2 инекции од кои едната реглан, а другата не знам што беше и ми рекоа да и дадам после 2-3 саата варен ориз со малку пилешко и приквечер јогурт. Се е направено како што е речено. Се смири повраќањето, меѓутоа почна многу да мокри. Можеби за 1 саат се помоча 4-5 пати и тоа многу обилно. И многу и е бистра мочката. И не додржува, туку моча кај ќе стигне. Не знам дали е тоа реакција од вакцината, ампулата или пак нешто друго.

Член од
18 август 2015
Мислења
25
Поени од реакции
0
Pepa,znaci vaka:Otkako pocnav da mu davam od toj bugarskiot dehidrat(2 pati na den po 180 grama,sekogash davam povekje od propisano)kucevo za 3 i pol nedeli mi kaci skoro 4,5 kila,mitarenje nema(edinstveno koga kje ja izbanjam pa posle brisenje i feniranje dodeka e vlazno uste vlaknoto po raceve mi ostanuvaat dlaki,dali e to normalno?,inaku koga e suvo krznoto i koga go miluvam i go stiskam okolu vrat nema vlakna.)Plus krznoto ima sjaj ko so briljantin da e mackano,mnogu mi pravi kef,kako vidra e:)i se razviva dobro,bar jas kolku se razbiram.Site promeni(na dobro)nastanaa otkako pocnav da mu davam od toj dehidrat.E sega mu davam i po edno jajce nedelno mozda e od nego ali ne veruvam.Znaci go hranam 2 pati dehidrat,jogurt 200,250gr dnevno,jabolko,oriz varen so maslinovo maslo i morkovi,zaedno so orizot nekogas my davam ili kopani,pileski grbovi ili pileski djigeri zosto samo oriz ne jade pa da go strelas,ma i jogurt da ima vnatre ne jade,ako nema mevce ne registrira:).Toa e standart plus po edna tableta kalcium i po dve multivitamini,a virslite mu doagjat nekako kako desert:) a i po 2 pati nedelno mu davam tostovi.Inaku sekoja hrana sto mu ja davam termicki e obrabotena.Kucevo e ultra hiper aktivno,postojano skoka a bogami i mnogu palavo:).Neka pomine uste nekoja nedela pa kje go slikam i bi zamolil strucno mislenje od tvoja strana:)inaku sum cvrsto resen pred prviot ciklus da ja steriliziram.

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Pepa,znaci vaka:Otkako pocnav da mu davam od toj bugarskiot dehidrat(2 pati na den po 180 grama,sekogash davam povekje od propisano)kucevo za 3 i pol nedeli mi kaci skoro 4,5 kila,mitarenje nema(edinstveno koga kje ja izbanjam pa posle brisenje i feniranje dodeka e vlazno uste vlaknoto po raceve mi ostanuvaat dlaki,dali e to normalno?,inaku koga e suvo krznoto i koga go miluvam i go stiskam okolu vrat nema vlakna.)Plus krznoto ima sjaj ko so briljantin da e mackano,mnogu mi pravi kef,kako vidra e:)i se razviva dobro,bar jas kolku se razbiram.Site promeni(na dobro)nastanaa otkako pocnav da mu davam od toj dehidrat.E sega mu davam i po edno jajce nedelno mozda e od nego ali ne veruvam.Znaci go hranam 2 pati dehidrat,jogurt 200,250gr dnevno,jabolko,oriz varen so maslinovo maslo i morkovi,zaedno so orizot nekogas my davam ili kopani,pileski grbovi ili pileski djigeri zosto samo oriz ne jade pa da go strelas,ma i jogurt da ima vnatre ne jade,ako nema mevce ne registrira:).Toa e standart plus po edna tableta kalcium i po dve multivitamini,a virslite mu doagjat nekako kako desert:) a i po 2 pati nedelno mu davam tostovi.Inaku sekoja hrana sto mu ja davam termicki e obrabotena.Kucevo e ultra hiper aktivno,postojano skoka a bogami i mnogu palavo:).Neka pomine uste nekoja nedela pa kje go slikam i bi zamolil strucno mislenje od tvoja strana:)inaku sum cvrsto resen pred prviot ciklus da ja steriliziram.
Sterilizacija jas bi ti rekla posle prvata godina. Ke ja ispazis za eden ciklus.

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
http://www.premil.rs/sr/proizvodi/junior Mислење за хранава?
У Врање е 160 динари/80 денари 1кг.
Џак 15кг=2400динари=20 евра
Јас одамна ја чекам да ја донесат во мкд супер премиум линијава ама никако да ја донесат, само премиум линијата ја имам сретнато до сега.

Член од
14 јули 2012
Мислења
71
Поени од реакции
15
Конечно заврши карантинот. Почавме да се шетаме од синојка. Се уште неможе да се ослободи надвор. Меѓутоа се појави нов проблем. Последнава недела и пол во карантин се си беше како што треба, си мочкаше и какше на пелена. Е сега почна и на трева. Арно ама секогаш ко ќе се вратиме дома, моча и тоа не на пелена туку надвор од неа. Знам дека некој од форумџииве имаше таков проблем, ама многу страници се за пронаоѓење. Не знам што треба да направам за да не врши нужда дома. Ако некој има лек за ова, кажете. Однапред благодарам.

Член од
18 август 2013
Мислења
59
Поени од реакции
16
Јас одамна ја чекам да ја донесат во мкд супер премиум линијава ама никако да ја донесат, само премиум линијата ја имам сретнато до сега.
Јас ја немам сретнато во Куманово, за Скопје незнам

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Беки доби, еве веќе втор ден крвари, но сега забележав ранички има. Претпоставувам од што се чеша многу често таму. (на секои два три саати веќе) Што да направам за да не се чеша? Или пак може да е од нешто друго?

Вака изгледа.

Kajgana Shop

На врв Bottom