Прераспоредувања во јавната и државната администрација?!

• Креатор на темата Креатор на темата General Centar
  • Време на започнување Време на започнување
Само лош котраефект ќе има оваа глупост. Дур еден вработе да научи и да се навикне на новото работно место и обврски ќе настане застој во работата. А да не зборувам дека сето у ствари е згодна алатка за пресметак со политички неиостомисленици.

Потпишувам.

primer administrativec si vo Ohrid mu tekne preraspredelba vo Gevgelija
toga s sto pravime
Па јас не сум законодавецот во случајов. Што и да ти кажам како солуција е ветер во магла, пошто зборуваме на невидено законско решение.

овој закон е наметнат од европа.....оти имаме голема администрација..... и ако има потреба од човек во некоа организација да не се распишува оглас туку да се префрла од таму каде се вишок таму кај што нема.....сето то ми дава некоа надеж дека ке се престани со пикање на работници во админсирација пред секои избори

Blondy немој со политика те молам, ако имаш нешто паметно кажи ако не не се замарај сотемава ок?

Не е возможно да дискутираш за јавна и државна администрација, а да не вмешаш политика...Барем кај нас е тоа научно докажано...Воедно јас кажав што мислам за причините околу прераспределбата на "кадрите"...
Еве како функционира нашата администрација...Вмровската поточно...
427232_269514413131287_252414188174643_631711_979871531_n.jpg

министерството? што не си прифатил, ќе бевме сеа колеги ;)
Тие што ги нарекувате рамковни, не знам што ги ставате сите во ист кош. Има и меѓу нив поштени како и меѓу македонците, србите или други кои работат било каде. Може да не се сложувам со начинот на пополнување квота, но не се тие виновни што досега немале некои шанси да се запослат, посебно во буџетски фирми. Не знам зашто и тие не би биле вработени како и другите, зашто да не земаат алал пари.
Инаку муабетот е за државната во целина.

sem so znaat za pauza cajce da pijata vo Ramstor za drugo za ziva glava ne gi biduva.
ni znaat da pisuvaat, ni jazikot saglam go znaat totalni analfabeti, so ramkovni fakultetit i posle sakame drzavata da fati cekor koj cekor :pos:
--- надополнето: 23 март 2012 во 06:36 ---
овој закон е наметнат од европа.....оти имаме голема администрација..... и ако има потреба од човек во некоа организација да не се распишува оглас туку да се префрла од таму каде се вишок таму кај што нема.....сето то ми дава некоа надеж дека ке се престани со пикање на работници во админсирација пред секои избори

Naprotiv ovoj zakon nema nikakava vrska so evropskite zakoni, Trend nasekade vo SVETOT E MALA ALI DOBRO OBUCENA ADMINISTRACIJA, KOJA CE SE NOSI SO SITE PREDIZVICI.
Zemjata se razviva samo so privatniot sektor, investicii, toa e lekot ..

Во принцип, мене ми се допаѓа ваква идеја.
Со ова е можно еден способен службеник, да се префрли на друго работно место со цел да го засили службата.
Но сметам дека тоа треба да биде ограничено само во рамките на едно исто министерство. На пример, еден способен пазарен инспектор се прфлува од еден град во друг за да се засили пазарната инспекција во тој град.
Но нема смисол ако се менуваат министерствата. На пример еден гимназиски професор, би можел да се префли за полициски инспектор на друго место, што нема смисол.

primer administrativec si vo Ohrid mu tekne preraspredelba vo Gevgelija
toga s sto pravime
Имам еден таков случај, баш Гевгелија/Струмица ама со платен смештај и храна и пат 2 пати месечно.И такви прераспределби бивале отсекогаш, сега само законски ќе бидат осигурани.
Само подобро Гевгелија отколку негде поблиску (не знам точно колку, мислам дека до 100 км. им е покриено само автобуска карта).Зошто?
- Немаш организиран превоз
- Без разлика дали користиш свој/јавен превоз, покриено ти е само автобуска карта.Возниот ред ако не ти е погоден или ако имаш префрлања ептен е гадно, па си принуден да користиш свое возило
- Поминуваш минимум 3 сати дневно во пат + 12 сати смена + спремање...

Убаво кажа Lurtz,и сега по „заслуга“ се праќаат луѓе од Скопје(пример) во Тетово/Штип, не им е потребен законов за такво нешто.

Да, треба прераспределба на Јавни/Државни Службеници од Јавна Администрација на Биро за Вработување. Мамето им .бам нивно крвописко им ја испија крвата на граѓани преку даноци.

Само една прераспределба би била продуктивна

90% да ги пратат во завод за вработување а останатите да не смеат да имаат плата двапати повисока од просечната.
--- надополнето: 23 март 2012 во 19:22 ---
Да, треба прераспределба на Јавни/Државни Службеници од Јавна Администрација на Биро за Вработување. Мамето им .бам нивно крвописко им ја испија крвата на граѓани преку даноци.

Паметно размислуваш

И што после од 300.000 ќе им 400.000 невработени, а секое второ семејство има по еден административец од чија плата живее.

И што после од 300.000 ќе им 400.000 невработени, а секое второ семејство има по еден административец од чија плата живее.

Епа ако не сите невработени да ги вработиме во администрација. Така ке снема невработени.
Никој не е против јавната администрација, ама дефинитивно треба да се преполови.

Хан притиснал, Владата признала: 185 000 државна администрација, без јавни претријатија.
Хан останал занемен од тоа, како може земја од 2 милиони луѓе да има толку администрација.
http://lokalno.mk/han-pritisnal-vpriznala-185-000-drzhavna-administracija-bez-javni-pretrijatija/

Не е битно дали Вмро или Сдсм вработувал, но секоја држава со повеќе од 25% вработени во администрација е осудена на пропаст. Ај што има толку вработени па уште 90% не си ја работат работата.
Ќе дојде денот да се плати сметката ,е тогаш ......
185.000 администрација :shook:
Тој што ќе сака да го реши овој РАК тој и мисли добро на Македониа , сите други се само јаничари.
Предлог: отпушти 100.000 а на другите покачи ја платата, за кога ќе имаме потреба од нив да не треба да фаќаме "врски" за најситна работа

[quote="Bafra, post: 7420562, member: 46581"
185.000 администрација :shook:
Тој што ќе сака да го реши овој РАК тој и мисли добро на Македониа , сите други се само јаничари.
Предлог: отпушти 100.000 а на другите покачи ја платата, за кога ќе имаме потреба од нив да не треба да фаќаме "врски" за најситна работа
[/quote]
Tие 100.000 отпуштени со плус 1-2 членови од семејство ќе гласаат за другата партија која ќе им вети вработување

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom