Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Значи две недели во Октомври нема да работат.Чекање плус 2 недели....

И повеќето од 2 недели друже , првата седница после паузата ќе биде на 27.10.Што да се прави тоа е. Може само да се надеваме второто гласање да биде пред паузата

Имам едно прашање и ако може одговор...од 2012 сум,добив происход но ме фати доа со дополнителен документ од прва линија и ми ја отфрлија.е сега имам по сребрена линија документи од 2 братучеди,чичковци и итн....сега ме интересира како можам да извадам дупликат происход за да почнам пак процедура,да не одам се од почеток...позз до сите

intersira me do kaj se tia od 2013 godina i dali znaete na koja strana mozam da si go proveram brojceto fala

И повеќето од 2 недели друже , првата седница после паузата ќе биде на 27.10.Што да се прави тоа е. Може само да се надеваме второто гласање да биде пред паузата
Decki cuv deka trebalo zakonot sto bese za tie sto se bez nikakov dokument za poteklo da go donesat sega vo septemvri, do kaj e stasana rabotava da ne ima nekoj info. Za toa zboruvate?

Decki cuv deka trebalo zakonot sto bese za tie sto se bez nikakov dokument za poteklo da go donesat sega vo septemvri, do kaj e stasana rabotava da ne ima nekoj info. Za toa zboruvate?

Da,ama ako ne se izglasa do 09.10 posle sledi pauza ke fati noemvri.i prvoto glasanje trebase vo mart pa bese vo juni ili juli.

Седницата на комисијата почнува во 16.30 денес, а ново е што собранието нема да работи од 09.10.15-23.10.15 заради локалните избори.
To samo sobranieto....ministerstvata ke si rabotat mislam (za pravosudie me interesirase) !!??

Оставаат впечаток дека не им се брза.А и доста преписки имаат за прегледување.Како и да е ќе се чека уште

Nekoj znae li do kade se stignati so proverka na dopolnitelnite brojcinja moeto e 49XX 2013 imam podneseno dopolnitelen dokument od baba mi krstenica od bugarska ehzarhija pred 5 meseci ? Blagodaram odnapred za informacijata

Objaveno pred 15 minuti:

http://offnews.bg/news/Обштество_4/...са-поискали-б'лгарско-гражданство_559478.html

За 10 години 120 174 души са поискали б'лгарско гражданство

За периода от 1 јануари 2005г. до 30 јуни 2015г. в Министерството на правос'дието са пост'пили обшто 120 174 молби за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход.

Нај-много молби са пост'пили през 2005 година – 22 129, след което се наблјудава намалјаване.

Това зајави днес минист'р'т на правос'дието Христо Иванов пред парламентарната комисија по политиките за б'лгарите в чужбина.

За изследванија период от 10 години С'вет'т по гражданството е предложил да се откаже предоставјане на б'лгарско гражданство по обшто 20 703 молби, подадени на основание б'лгарски произход – или в 14.61% от случаите.

Мотивите, с които нај-често са отхв'рлјани молбите за натурализација, е заради представјане на неистински документи за установјаване на б'лгарската националност на в'зходјашт на кандидата, което е установено чрез криминалистични експертни изследванија. На второ мјасто сред мотивите за отказ е пост'пило отрицателно становиште на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ), в'преки представените от кандидатите по преписките официални документи, в които е вписана б'лгарска националност на в'зходјашт. На трето мјасто – заради зајавена от кандидата народност, различна от б'лгарската по време на провеждането на интервјуто.

"Анализ'т показва оште, че срок'т за разглеждане на молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход е с'штествено с'кратен от 2005 г. досега. К'м момента средната прод'лжителност на процедурата е 18 месеца. От тјах средно по 4 месеца преписките се разглеждат в МВР, след което се изпраштат в ДАНС за проучване на кандидата, което трае средно около 1 година. Времетраенето на процедурата в С'вета по гражданството к'м МП е около 2 месеца", објасни заместник минист'р'т на правос'дието Петко Петков.[DOUBLEPOST=1442421770][/DOUBLEPOST]http://sofia.topnovini.bg/node/629842

"Пред депутатите правос'днијат минист'р Христо Иванов отчете, че за последните десет години 120 174 души са кандидатствали за б'лгарско гражданство. Процент'т на отказите варира средно между 14 и 26 процента. Нај-много са желаештите от Македонија.

Минист'р'т призна, че е имало случаи, когато кандидати са чакали между 2 и 4 години, докато получат „да“ или „не“ на искането си. По думите му сега този срок е намален на средно 18 месеца, което обаче отново е над законово постановените 12 месеца."

- See more at: http://sofia.topnovini.bg/node/629842#sthash.lnG56EbJ.dpuf

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom