Dell лаптоп не се уклучува

• Креатор на темата Креатор на темата hitpoint
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво,

Пред кратко време купив DELL 3542 лаптоп од Анхоч.
Му снимив Windows 10, функционира вака супер ама има еден голем проблем.

Некогаш, кога е на sleep некое време неможе да се подигне. Истото се случува некогаш и кога е угасен. На пример, вечерта се користи лаптопот, му правам shut down и го затварам. Кулерот прекинува да работи после некои 5 секунди и тоа е тоа. Сабајлето пробувам да го уклучам и нејќе :(
Единствено решение е да го задржам копчето за палење некои 10 секунди (веројатно го гаси "скроз") и втор пат го стискам копчето и се пали....

Инаку еднаш го заменив лаптопот со нов бидејќи на претходниот се случуваше и кулерот да остане да работи откако ќе го угасиш лаптопот...

Ако ве интересира уште нешто ќе ви кажам, само пишете :)

Поздрав
ACPI проблем е.
Не се гаси сам.
Ти текнува на "It's now safe to turn off Your computer"?
Се случува и на други лаптопи, други марки, други модели.

1. Видете си дали имате некој update за вашиот БИОС, обично вакви проблеми се решаваат месец-два по излагањето на лаптопот.
2. Потоа, ова може да ви помогне, некои лаптопи не работат добро со hybrid-от на Win8/10.

Гуд лак :)

Не ми помогна постот од првата страна па ќе пробам сега со Вин 8.1 ... Ако несака ни така, ќе му убацам Вин 7.. Ако не сака ни така незнам што да правам.. Ми истече периодот за враќање на лаптопот, а и еден веќе сменив, такада ќе морам у сервис да го носам..
Искрено, незнам кои дечки работат таму и колку внимание ќе му посветат на лаптопот бидејќи не секогаш го има проблемот...

Во секој случај фала на сите за советите!!!

ПС Има последна верзија на БИОС ставено... Не помогна ни тоа :\

Не ми помогна постот од првата страна па ќе пробам сега со Вин 8.1 ... Ако несака ни така, ќе му убацам Вин 7.. Ако не сака ни така незнам што да правам.. Ми истече периодот за враќање на лаптопот, а и еден веќе сменив, такада ќе морам у сервис да го носам..
Искрено, незнам кои дечки работат таму и колку внимание ќе му посветат на лаптопот бидејќи не секогаш го има проблемот...

Во секој случај фала на сите за советите!!!

ПС Има последна верзија на БИОС ставено... Не помогна ни тоа :\
Па и мојата беше последна верзија, но преинсталирав 9.5 Во секој случај, најдобро однеси го на сервис ќе го средат проблемот.

отвори command prompt и куцај "powercfg -h off" без наводници па Enter.тоа ќе ја изгасе хибернација и би требало лаптопот скроз да се гаси.

стартувај command prompt како administrator
дааа даааа заборавив на тоа... ко и увек.. фала :) сега веројатно упали..
Направив уште една работа:
device manager \ system devices \ properties на intel management engine interface \ power managament и првата коцка ја одштиклирав (Allow the computer to turn off this device to save power)

Ова го прочитав на еден форум. Уствари, се се врти околу тоа IME драјверот... Којзнае, доста го штракав денес лаптопов.. Ќе му дадам некој ден, ако појави пак таков проблем ќе му лупнам 7ца.. Ако нејќе, ќе ги палам у Анхоч :) ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom