Ножеви

• Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
Дружино сакам уште една работа да ве прашам, фала ви за одговорот и помошта за првото прашање. Ме интересира каде од каде и по која цена можам да си купам од катана ? Ме интересира цена за целиот сет и за секоја од трите башка претпоставувам знаете ама ке напишам сепак... Постои O Katana таа е најголемата, Vakizashi е средната и Tanto е ножот. Значи од нај литата имитација до некој си стандард квалитет ме интересира во однос на цените. Фала ви однапред. :)

http://www.aliexpress.com/item/High...ting-knife-camping-tools-Free/1984202038.html

Квалитетот на овие ножеви ме интересират, норамално според цената не очеквам ништо многу но дали се исплаќа за тие пари? Се двоумам измеѓу овој и тој ганзото г707, разликата во цена е дупла, па ме интересират ваше мисење..
Спорд челикот цената е соодветна. Механизмот е веројатно полош од Ганзо. Моја препорака ти е Ганзо. Верувам немаш намера да праиш колекции па барем тоа едно што ќе го купиш би требало да е добро и функционално. Ганзо е токму тоа за разлика од Сог имитацијава.

Дружино сакам уште една работа да ве прашам, фала ви за одговорот и помошта за првото прашање. Ме интересира каде од каде и по која цена можам да си купам од катана ? Ме интересира цена за целиот сет и за секоја од трите башка претпоставувам знаете ама ке напишам сепак... Постои O Katana таа е најголемата, Vakizashi е средната и Tanto е ножот. Значи од нај литата имитација до некој си стандард квалитет ме интересира во однос на цените. Фала ви однапред. :)

Не постои стандард квалитет. Постојат само копии и оригинали. Оригиналите коштаат богатство, цените се движат околу 50 000 евра и плус не може секој да ги купи.

Не постои стандард квалитет. Постојат само копии и оригинали. Оригиналите коштаат богатство, цените се движат околу 50 000 евра и плус не може секој да ги купи.
Знам знам лош збор употребив... ги ѕиркав овие оригиналиве на ибеј... Да те заболе глава со цениве али права уметност во однос на вредноста иначе и копииве се делеле на тие за вежбање, за тренинзи по Иаидо и Кендо што биле и поскапи и оние што се ептен ниско буџетна копија што неможат освен за на ѕид или регал друга функција да вршат. Мене ми требаат за украс за сувенир не ми треба квалитет на изработка премногу.

Знам знам лош збор употребив... ги ѕиркав овие оригиналиве на ибеј... Да те заболе глава со цениве али права уметност во однос на вредноста иначе и копииве се делеле на тие за вежбање, за тренинзи по Иаидо и Кендо што биле и поскапи и оние што се ептен ниско буџетна копија што неможат освен за на ѕид или регал друга функција да вршат. Мене ми требаат за украс за сувенир не ми треба квалитет на изработка премногу.

OK, сум ја студирал малку темава па знам по нешто. Оригинали се ван памет, не се сите 50.000Е, има од 10.000Е нагоре. Пошто ти е само за украс најди најефтино што ќе најдеш и купи. За ова Али му е мајката. Ама тоа ако те интересира само на сурат да биде катана, а не и да сече.

Ако сакаш и да сече има избор на „квалитетни“ катани од 100Е докај 1000Е (зборам само катаната не за за сет со постоље). Оптимално е околу 300-400Е. Овде имаш избор на катани што СЕЧАТ и се направени од квалитетни челици.
http://sbg-sword-store.sword-buyers-guide.com/Japanese-Swords.html
Мани друго и не се лажговци! Бајаги формуи изначитав на оваа тема.

Kendo се тренира со шинаи кој е имитација на катаната направена од бамбус. Јапонците прават и други дрвени верзии на катаната и вакизашито познати под името бокен.[DOUBLEPOST=1442100040][/DOUBLEPOST]
OK, сум ја студирал малку темава па знам по нешто. Оригинали се ван памет, не се сите 50.000Е, има од 10.000Е нагоре. Пошто ти е само за украс најди најефтино што ќе најдеш и купи. За ова Али му е мајката. Ама тоа ако те интересира само на сурат да биде катана, а не и да сече.

Ако сакаш и да сече има избор на „квалитетни“ катани од 100Е докај 1000Е (зборам само катаната не за за сет со постоље). Оптимално е околу 300-400Е. Овде имаш избор на катани што СЕЧАТ и се направени од квалитетни челици.
http://sbg-sword-store.sword-buyers-guide.com/Japanese-Swords.html
Мани друго и не се лажговци! Бајаги формуи изначитав на оваа тема.

Јас мислам дека е бесмислено да даваш пари на вакви копии. Изгледаат убаво, но тоа не се катани. Инаку, мразам сувенири. :)

BTW, сакате оригинали од 17 век:
http://www.arizonaskiesmeteorites.com/Antique_Samurai_Swords_Katanas_Wakizashi/
Сите се со документи од тоа што би било министерство за култура на Јапонија.
Порано и цени имаше... до преку 60.000 долари.[DOUBLEPOST=1442102750][/DOUBLEPOST]Глеј те го овој документарец за денешни „полирачи“ на катани. https://www.youtube.com/watch?v=2x5WzIu5iXU
Импресивно.

Последно уредено:
Не знам кога и каде прочитав, ниту колку е точно ова - некои американски војници во текот на Втората светска војна знаеле да „запленат“ мечови од заробените јапонски офицери, мечови стари повеќе генрации, кои се пренесувале од колено на колено. По војната, овие трофеи најчесто завршувале на таван, како интересен, но безвреден спомен. Веројатно некои од нив навреме откриле што имаат дома, или поверојатно открил некој друг, па им го собрал за 50 долари.

Не знам кога и каде прочитав, ниту колку е точно ова - некои американски војници во текот на Втората светска војна знаеле да „запленат“ мечови од заробените јапонски офицери, мечови стари повеќе генрации, кои се пренесувале од колено на колено. По војната, овие трофеи најчесто завршувале на таван, како интересен, но безвреден спомен. Веројатно некои од нив навреме откриле што имаат дома, или поверојатно открил некој друг, па им го собрал за 50 долари.
Точно така завршил и Масамуне Хонџо - најпознатата и највредната катана на сите времиња. Бил симбол на моќ на шогуните од Токугава семејството. Според некој форум што го читав Јапонија е спремна да плати најмалку милијарда долари на тој што ќе го врати мечот дома...

http://thedailybeagle.net/2014/03/23/the-honjo-masamune-a-lost-japanese-treasure/

Последно уредено:
Колку пари одат овие и од каде може да се порача со добар квалитет?

Готова е и футролата.

.
Ова е веројатно првиот завршен enzo cervus, има и промотивна цена. Ако има некој заинтересиран нека пише пп.

Еве уште еден.
Fedoriaki damaskus 125mm, месинг, црвен вулканфибер, акрил (киринит) во боја на коска од мамут:

И една завршена футрола:

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom