Студирање во странство

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Sakas da odis na razmena eden ili dva semestra, ili zboris za celosno studiranje? Zasto ima razlika vo apliciranjeto.
Za magisterski studii procedurata e ednostavna.
Odbiras programa i fakultet i posle gi sledis nivnite naskoi. A ako sakas da odis na razmena, togas treba da se konsultiras so odgovorni koordinatori za Erazmus od maticniot fakultet.

Vo sekoj slucaj, so sreka!
За еден семестар само.

Си бил на размена или познаваш некој што бил?

Член од
27 октомври 2009
Мислења
89
Поени од реакции
14
Duri bev student sakav da zaminam i jas na razmena, ama od 'agilnosta' na koorinatorkata od mojot fakultet se otkazav.
No, ako si uporen imas sansi da uspees. Prvo treba da vidis dali tvojot fakultet i toj od stranstvo imaat sorabotka, pa ako imaat togas, kako sto veke kazav, baras koordinator za Erazmus i so lesno.
Kolku sto se sekavam, se podnesuva uverenie za polozeni ispiti, motivaciono pismo, indeks....

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
jas sum bil na razmena ama so posebna programa koja se vika euroweb isto taka del od erasmus
kazi kolku mozam ke ti pomognam

izvinete za latinica
Па повеќе ме интересира за престојот таму, каде беше, каде живееше, искуството од тамошниот факултет....а и што е клучно за тебе да те одберат да одиш на размена од сите пријавени? Претпоставувам мотивационото писмо?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.650
Поени од реакции
5.360
Па повеќе ме интересира за престојот таму, каде беше, каде живееше, искуството од тамошниот факултет....а и што е клучно за тебе да те одберат да одиш на размена од сите пријавени? Претпоставувам мотивационото писмо?
Мн работи се битни ама мотивациското писмо и просекот се секако меѓу клучните.
јас бев во шведска, првиот семестар живеев во стан вториот во студентски дом. Условите во приватен стан се секако подобри ама морав да се преселам. Зависи што бараш од условите пример станот беше поефтин и имав поголема комоција ама си некако изолиран, за ралика од тоа студентскиот дом беше поскапа опција и добиваш полоши услови одколку во стан ама па имаш мн повеќе друштво.
Факултетот е сосема нешто друго. Пример јас кај што бев е друга култура друг однос на професорите начинот на уење е поразличен, во ништо неможе да се спореди со нашите.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Мн работи се битни ама мотивациското писмо и просекот се секако меѓу клучните.
јас бев во шведска, првиот семестар живеев во стан вториот во студентски дом. Условите во приватен стан се секако подобри ама морав да се преселам. Зависи што бараш од условите пример станот беше поефтин и имав поголема комоција ама си некако изолиран, за ралика од тоа студентскиот дом беше поскапа опција и добиваш полоши услови одколку во стан ама па имаш мн повеќе друштво.
Факултетот е сосема нешто друго. Пример јас кај што бев е друга култура друг однос на професорите начинот на уење е поразличен, во ништо неможе да се спореди со нашите.
А со финансии како беше? Како што читав можело да ти одобрат и одредена стипендија, што ти покрива некои трошоци таму. Отприлика колкава сума потроши од твој личен буџет за целиот престој таму?

Испитите потоа целосно или делумно ти се признаваат така?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.650
Поени од реакции
5.360
А со финансии како беше? Како што читав можело да ти одобрат и одредена стипендија, што ти покрива некои трошоци таму. Отприлика колкава сума потроши од твој личен буџет за целиот престој таму?

Испитите потоа целосно или делумно ти се признаваат така?
Јас наведов дека сум бил со посебна програма каде добиваме двојно повеќе пари од обичен ерасмус па едвај стигаа. Не е ефтино во шведска. Зашто одиш со обичен ерасмус барај некоја поефтина држава каде што тие 400-500 евра што ќе ги добиваш ќе ти бидат доволни.
Признавање испити ако си на финки ќе имаш проблеми со лошковска, иако не би требало се што ќе ти потпишат пред да одиш треба да ти е признаено.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
17 декември 2008
Мислења
4.232
Поени од реакции
3.868
Дали знае некој како одат студиите за мастерс во странство? Дали се признати дипломиве наши,како не пример за Словачка(не Словенија!)од Кирил?

Член од
15 септември 2015
Мислења
11
Поени од реакции
0
Има ли некој што е заинтересиран и ќе аплицира за Еразмус + програмата од било кој факултет?

Член од
20 јули 2014
Мислења
12
Поени од реакции
0
nekoj rusija ako e da kazi kako e shoe..planiram da apliciram za stipendija zatoa ako ima nekoj tamu ve molam kazete:D pozz

Член од
27 октомври 2009
Мислења
89
Поени од реакции
14
Дали знае некој како одат студиите за мастерс во странство? Дали се признати дипломиве наши,како не пример за Словачка(не Словенија!)од Кирил?
Da, slovackite univerziteti gi priznavaat diplomite od Kiril. Poznavam lugje sto studirale vo Slovacka so stipendii.

Член од
29 август 2012
Мислења
85
Поени од реакции
18
Да ве прашам, слушнав дека нешто Словенските универзитети биле бесплатни за нас Македонците? Дали тоа се уште важи и кои се условите што треба да ги исполнуваме за да студираме бесплатно таму? Конкретно се интересирав за медицинскиот факултет во Марибор. Ај ако може некој на кратко да ми објасни како стојат работиве таму со студирањеево?

Член од
13 јуни 2006
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво,заинтересиран сум за Докторски студии во странство....имам завршено Бугарија факултет и магистратура.Ме интересира,дали постои факултет во странтво што нема да ми бара Toefl ili Ielts туку ке ми се смета англискиот изичуван како прв јазик од 7мо оделение до 4та година факултет.

Однапред Ви Благодарам

Член од
2 мај 2014
Мислења
9
Поени од реакции
1
Здраво, ме заинтересираа стипендиите што се доделуваат за додипломски студии во Русија секоја година. Дали има некој што веќе заминал да студира во Русија на овој начин? Колку е задоволен/на од тоа? Кога е рокот за доделување на стипендиите и како се снаоѓаат со рускиот јазик? И најмногу што ме интересира се студентските домови затоа што зборат дека биле катастрофа.

Kajgana Shop

На врв Bottom