Вмешаноста на црквата некогаш и сега

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
сакаш да кажеш, една држава една вера, една нација?

Не, оти историски гледано, така уредено општество (еден народ, една држава, една вера) речиси и да не постои, освен кај племенските заедници, Но, овде не се тие тема, туку уредените општества и држави, не за племиња..

Велиш?

А да не е тоа Свети Климентовиот во Охрид?

https://mk.wikipedia.org/wiki/Свети_Климент_Охридски[DOUBLEPOST=1441886755][/DOUBLEPOST]
Не зато што универзитет дава универзитетски звања, магистри и доктори, климент ракоположеше свештеници, даваше свештенски чинови - то беше богословија, верско школо, ако така тргнеш, првите универзитети беа паганските школи Платоновата академија основана 387 пред нова ера која траеше 900 години, или Александрискиот музеј (тогаш музејот имаше друго значење) каде се школуваа поети, филозофи..) го имаш и константинополскиот универзитет во 425 година каде се изучуваше медицина и право али тогаш се уште овде си бевме католици, со католички обреди и католички цркви дури 600 години подоцна се одели православието од своите католички корени..
Така да свака му част на Климента но тоа беше школа не универзитет

те молам, кружење и филозофирање може во манастирите, овде зборевме за реалноста, индоктринација врз деца, примена на библиски закони познати како шеријатски во друга вера.

Не мешај баби и жаби: какви библиски, какви шеријатски...

Која црна индоктринација бе човек: дај седни пред ТВ, погледни што се‘ се пушта по ТВ станиците, што се‘ се печати по весниците и спсианијата, што се‘ е достапно на „Инетрнет„ и сето тоа на сите (!!!) им е достапно и ти ми велиш дека Црквата индоктринирала?

А што прават телевизиите, „образуваат„?...

Последно уредено:
Не, оти историски гледано, така уредено општество (еден народ, една држава, една вера) речиси и да не постои, освен кај племенските заедници, Но, овде не се тие тема, туку уредените општества и држави, не за племиња..
не знаеш што зборуваш, дефинитивно. Отпрвин не ги признаваш законите и судовите, отпосле сакаш да збориш за правна држава.[DOUBLEPOST=1441887482][/DOUBLEPOST]

Која црна индоктринација бе човек: дај седни пред ТВ, погледни што се‘ се пушта по ТВ станиците, што се‘ се печати по весниците и спсианијата, што се‘ е достапно на „Инетрнет„ и сето тоа на сите (!!!) им е дсотпано и ти ми велиш дека Црквата индоктринирала?

самиот се заплетка со законите, јас не сум ти виновен.

Дали си согласен да живееш во држава каде се сечат глави за читање "недозволени содржини", ватева... каменување до смрт за неверство, сечење рака за кражба итн. .

За среќа, не живеам во таква држава и тоа е моја ствраност, а не претпоставена ситуација.[DOUBLEPOST=1441887631][/DOUBLEPOST]
те прашав нормално, дали е дозволено и ако е, зошто досега нема мрежа на основни верски школи.

Веќе ти одговорив.

Плус, нема потреба од основни верски школи, затоа што за луѓе/деца од таа возраст, улогата на воспитувачи ја имаат пред се‘ родителите, а запишувањето во „средно„ или факултет од верските области, веќе е лична одлука од поодраснати особи.[DOUBLEPOST=1441887732][/DOUBLEPOST]
Не зато што универзитет дава универзитетски звања, магистри и доктори, климент ракоположеше свештеници, даваше свештенски чинови - то беше богословија, верско школо, ако така тргнеш, првите универзитети беа паганските школи Платоновата академија основана 387 пред нова ера која траеше 900 години, или Александрискиот музеј (тогаш музејот имаше друго значење) каде се школуваа поети, филозофи..) го имаш и константинополскиот универзитет во 425 година каде се изучуваше медицина и право али тогаш се уште овде си бевме католици, со католички обреди и католички цркви дури 600 години подоцна се одели православието од своите католички корени..
Така да свака му част на Климента но тоа беше школа не универзитет

Let3,

не ти е прв пат да „измрдуваш„ и вртиш муабети во друга насока штом наидеш на „тврдо„, така биди ми и понатаму пријатно изненаѓен во своите заблуди.[DOUBLEPOST=1441887831][/DOUBLEPOST]
не знаеш што зборуваш, дефинитивно. Отпрвин не ги признаваш законите и судовите, отпосле сакаш да збориш за правна држава.

Нњ, туку очигледно е дека токму ти поаѓаш од своите предрасуди па не можеш да го разбешеш црковниот поглед на Светот и животот и начинот на кој тие треба да бидат уредени.[DOUBLEPOST=1441887863][/DOUBLEPOST]
самиот се заплетка со законите, јас не сум ти виновен.

Види го мојот пост погоре.

Последно уредено:

Која црна индоктринација бе човек: дај седни пред ТВ, погледни што се‘ се пушта по ТВ станиците, што се‘ се печати по весниците и спсианијата, што се‘ е достапно на „Инетрнет„ и сето тоа на сите (!!!) им е дсотпано и ти ми велиш дека Црквата индоктринирала?

Основно ако некому смета телевизијата,весниците,списанијата не е должен да ги чита и гледа.Никој никого не тера со сила,правото на демократијата е се да биде достапно до сите.Најлошото од се е религиското убедување,пропагирањето кое влезе дури и помеѓу политичарите.Која дволичност е тоа што Претседателот на државата кој е избран да биде претседател на сите граѓани јавно ја манифестира својата религиска определеност,која е навредлива за сите други верски заедници.

Основно ако некому смета телевизијата,весниците,списанијата не е должен да ги чита и гледа..

Велиш?...:sneaky:

А за кој к** плаќам ТВ претплата? За да го гледам срањето од „Големиот брат„?...:sneaky:

А што ако нејќам да плаѓам ТВ претплата? Да се жалам кај Грујчета, а он да ми пушти утерувачи на дугови, така?...:sneaky:

Let3,

не ти е прв пат да „измрдуваш„ и вртиш муабети во друга насока штом наидеш на „тврдо„, така биди ми и понатаму пријатно изненаѓен во своите заблуди.
Мики не ти е прв пат да ако не успееш да наметнеш мислење на една од црквите (на кои случајно и припаѓаш) да обвинуваш други за изврдување, вртење муабети...
Ова со универзитети го тераше и ти додека не те остаи безпомошен и ај сега “вртиш муабети“

Која дволичност е тоа што Претседателот на државата кој е избран да биде претседател на сите граѓани јавно ја манифестира својата религиска определеност,која е навредлива за сите други верски заедници.

Претседателот на државата? На која држава?...:icon_lol:...На неговата? На Тринидад и Тобаго? На Сао Томе и Принципе? Избран со колку? Со 40% од гласачите се станува ли претседател на сите граѓани?...:sneaky:[DOUBLEPOST=1441888216][/DOUBLEPOST]
Мики не ти е прв пат да ако не успееш да наметнеш мислење на една од црквите (на кои случајно и припаѓаш) да обвинуваш други за изврдување, вртење муабети...
Ова со универзитети го тераше и ти додека не те остаи безпомошен и ај сега “вртиш муабети“

Let3,

почна да ме копираш у пишуење постој?...:sneaky:
Почестен сум.

Велиш?...:sneaky:

А за кој к** плаќам ТВ претплата? За да го гледам срањето од „Големиот брат„?...:sneaky:

А што ако нејќам да плаѓам ТВ претплата? Да се жалам кај Грујчета, а он да ми пушти утерувачи на дугови, така?...:sneaky:
Јас зборувам за друг избор,а не дека сме приморани да плаќаме радио дифузна такса.Од стотици канали на кабловска јас не морам да гледам ,ниту МТВ,ниту Сител.Но додека не најдам интерес јас можам да ги изгаснам и телевизорот.Тоа е мој избор.

Јас зборувам за друг избор,а не дека сме приморани да плаќаме радио дифузна такса.

Сакаш да кажеш дека не сум принуден да плаќам ТВ претплата?...

Од стотици канали на кабловска јас не морам да гледам ,ниту МТВ,ниту Сител.Но додека не најдам интерес јас можам да ги изгаснам и телевизорот.Тоа е мој избор.

А на „кабловска„ пуштаат ТВ за бадијала? Или и таму требит да платиш за да гле‘аш?[DOUBLEPOST=1441888384][/DOUBLEPOST]
Нормално дека ќе бидеш почестен, овај настан ти е како второ крштевање

Не си ласкај, штетно е то‘ дури и за твоето его.

Претседателот на државата? На која држава?...:icon_lol:...На неговата? На Тринидад и Тобаго? На Сао Томе и Принципе? Избран со колку? Со 40% од гласачите се станува ли претседател на сите граѓани?...:sneaky:

.
Без разлика,како и на кој начин е избран,ние сме должни да го прифатиме таков каков што е со сите неправилности и недостатоци бидејќи тој е лицето на нашата држава.И јас лично може да се сомневам во изборот на г.г Стефан како нелегитимен,но бидејќи тој е Главата на МПЦ,јас мора тоа да го прифатам.

Без разлика,како и на кој начин е избран,ние сме должни да го прифатиме таков каков што е со сите неправилности и недостатоци бидејќи тој е лицето на нашата држава.И јас лично може да се сомневам во изборот на г.г Стефан како нелегитимен,но бидејќи тој е Главата на МПЦ,јас мора тоа да го прифатам.

Не: не морам да го прифатам, а тоа и го чинам оти не гласам за него. Значи, имам избор: не морам да го гласам. не морам да го прифатам, понајмалку што ми е прилично смешен како личносен профил.

Што се однесува до Г.Г. Стефан, не мораш ни да знаеш дека тој е поглаварот на МПЦ-ОА, а камо ли да го прифатиш, дотолку повеќе ако не си дел од Црквата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom