S
Stef Bachatero
Гостин
Со одмор од вежбање...
Да не ти е од што ти се триеле бутовите за време на тренинг, или ако си користел справа каде што има кожен дел на местото ?после тренинг приметив на квадрицепсот се имам нафрлано како некои поткожни бубуљици само на едната нога
малце помалце воспалени од овие ама слични, не ме болат, само појма немам што се знае ли некој ?
не верувам, ова е подоле одма над коленото од предната страна, плус носев шорцеви, а од вежби правев чучњеви и мртво а на справа исто не сум седел. Не е првпат да ги правам вежбите па да е до нив, едино што ми текнува сега е на мртво кога сум ја спуштал шипката ако сум се протрил над коленото ама пак чудно.Да не ти е од што ти се триеле бутовите за време на тренинг, или ако си користел справа каде што има кожен дел на местото ?
Мора да е поради допир или триење, зошто е сепак реакција на кожа а не на мускул/коска/зглоб.не верувам, ова е подоле одма над коленото од предната страна, плус носев шорцеви, а од вежби правев чучњеви и мртво а на справа исто не сум седел. Не е првпат да ги правам вежбите па да е до нив, едино што ми текнува сега е на мртво кога сум ја спуштал шипката ако сум се протрил над коленото ама пак чудно.
Класичен мускулен дизбаланс...во превод големите мускулни групи ти се многу повеќе развиени отколку малите. ако е тоа рамениот зглоб... најверојатно скратен пекторалис минор, нестабилна лопатица.. мускулите ротатори на рамото...треба тестирање и работа,со прецизни вежби. останува простор дека болката е од друга природа..ама мал.пз.Тука,напишете ги вашите повреди,сегашни или минати,совети како да ги надминат другите,мали трикови,и слично.
Не најдов ваква тема,а сметам дека ќе биде од корист,за да не се трупаат останатите со вакви прашања..
еве јас да почнам..
имам проблем со зглобовите додека дигам на бенџ,многу ме болат,исто така,додека вежбам пек-дек ме боли рамото ептен.
И,палецот на левата рака ме боли веќе 3-4 недели,го удрив на тренинг и од тогаш многу малце го мрдам,и имам гадна болка..почнав да вежбам стисок,и тоа за стискање го држам многу лошо,и ептен ме боли палецот..
совети,добредојдени
Чисто да се осигурам дека праиш муабет за истата повреда...болки во лактот (баш на заокружените места) добивам кога вежбам трицепс, посебно кога сум потпрен на бенч, и се спуштам полека надоле, после 3 повториувања како да ме гори на тоа место..Трицепс тендон повреда. Доколку имаш болка која по неколку повторувања во серијата, станува неподнослива, тогаш имаш сериозна повреда на тендонот на трицепсот. Нешто што не треба да се занемарува, и што се лекува само со операција.
За да не ја уозбилиш повредата, пред секое вежбање на гради, трицепс и рамо, добро загревај го трицепсот со 2-3 серии, 40-50 повторувања почетни килажи од 5 кг (пожелно e да ја изведуваш вежбата на машината со сајли)
Ова ми помогна на мене, пробај па кажи.
Најчесто се работи за тупа болка, некогаш се случува и да трае и после вежбањето.Чисто да се осигурам дека праиш муабет за истата повреда...болки во лактот (баш на заокружените места) добивам кога вежбам трицепс, посебно кога сум потпрен на бенч, и се спуштам полека надоле, после 3 повториувања како да ме гори на тоа место..
Se tegnes li posle trening? Minimum dva pati vo nedelata ubavo e da pravis vezbi za istegnuvanje posle trening za da sprecis takvi bolki i zateganja vo muskulite i da ja zgolemis fleksibilnosta.Najdi vezbi na net ima kolku sakas za istegnuvanje i posle vezbanje dur si zagresn tegni se ili zemi si foam roller. Go ima vo city mall gore vo toa medicus mislam se vikase ako go ima standot uste ama znam deka bese skapicko malku.Денес при правење на squats на третата серија (ногу ниско спустив скоро до земјата)осетив болка во задната ложа и на внатрешната страна на ногата (како на сликата)и имав во четвртата серија потешкотии да се дигнам нагоре па не го завршив тренингот.
http://imgur.com/8mlB1bc (кај заокрженото ме боли кога ке се спуштам долу)
Се истегнав пред тренинг едно 10 минути,ама еве веќе втора недела првите серии немам никаква болка но на третата има болка.Осеќам како некоја жила ( болка ми се јавува при дигањето ме сече) да не е во ред.Se tegnes li posle trening? Minimum dva pati vo nedelata ubavo e da pravis vezbi za istegnuvanje posle trening za da sprecis takvi bolki i zateganja vo muskulite i da ja zgolemis fleksibilnosta.Najdi vezbi na net ima kolku sakas za istegnuvanje i posle vezbanje dur si zagresn tegni se ili zemi si foam roller. Go ima vo city mall gore vo toa medicus mislam se vikase ako go ima standot uste ama znam deka bese skapicko malku.
Staticno tegnenje pred trening ne e preporacano. Treba da se zagreani muskulite inaku si podlozen na povreda . Pred da pravis bilo koja vezba ili da se tegnes 5- 10 minuti zagrej gi muskilite so vezbi bez ili so mali tezini za muskulot sto ke go vezbas. A za bolkava ako e samo za vreme na trening a ostanatoto vreme ne ja osekas i ne e silna ondak probaj ete so tegnenje poveke i masaza.Се истегнав пред тренинг едно 10 минути,ама еве веќе втора недела првите серии немам никаква болка но на третата има болка.Осеќам како некоја жила ( болка ми се јавува при дигањето ме сече) да не е во ред.