Мигрантите низ Македонија

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Од кај па ти знаеш каков сум ја па си ебало мајката такви ко мене да ве бранат? Башка ти не си тука не знам што пишуваш да не. Сигурно поголема работа од маж ти ќе завршам или било кој мекуш од твое семејство. И не се праи на тошо и многу паметна се виде последен пат со мигранти што ни се деси. Кур те боли тебе во странство си. Прими ги дома мигрантите ако сакаш да им помогнеш не од пичке си мајчина далеку да ни попуваш за тука како треба да биде. Слики има како биле војници на исис, а сега мигранти. Али нема врска глеј си ти за таму кај што си живееш.
Знам, знам, уште пожестоко ќе плачете на форуми! :pos:
Во 2001 беше ли ти полнолетен? Што направи тогаш?

Коментирав јас уште одамна дека се понашаме како СИрија да се наоѓа на месечината, а не дека е сосема близу. А ние сме запаливо подрачје...

C

Castiel

Гостин
Знам, знам, уште пожестоко ќе плачете на форуми! :pos:
Во 2001 беше ли ти полнолетен? Што направи тогаш?

Коментирав јас уште одамна дека се понашаме како СИрија да се наоѓа на месечината, а не дека е сосема близу. А ние сме запаливо подрачје...

Не бе ко вас у странство ќе ги со ладиме, а ќе глумиме имаме мажи во Македонија. 2001 и фамилија ми загина во таа војна ради идиоти како тебе што сакаат на мигранти да им помогнат кој се од ептен ризично подрачје. Епа кога знаеш дека Сирија е блиску, а ние сме запаливо подрачје ондак што се праиш Васка илиева. Еве ти слика од твоите греота мигранти. Смеј се пак.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
@langelina Ние големите мажи останавме тука. Ти најголемата пизда, му ја здувна во прва прилика. Нема потреба од анализи. Нашите војници таму не ја почнаа војната. Имаме лигуши во државата кои не знаат како рамноправно да не внесат, па им го пушат на тие од НАТО и ЕУ. Слушам, престанале да купуваат тоалетна хартија. Посветени биле 24/7. А, за второто и на друг му имаш напишано, па во едно ќе биде. И тоа како има разлика дали се бегалци или емигранти! Не затоа што ние ја браниме Европа од нив, туку затоа што истите веќе покажуваат зошто се дојдени. Во Италија се нудат да работат без пари, само за храна. Немаат проблем само Жабарите, туку и нашите! За јас да отидам некаде...а но но, Балканец ауфидерзен. А за нив...комензи бите,а?!? :mad: Да се прочистела Европа. Со што ќе ја чистиш, со :гомце:? Секој ден имаш инциденти, нападнати полицајци, обични граѓани...Немам намера да објаснувам повеќе. Или си со IQ како собна температура во јануари, или од инат пишуваш вака. Кога ќе ја тргнат бабата од Берлин, ќе видиш таа Европа каква е во вистинско светло. Швеѓаните не ги број, тие секогаш играле прљаво. Поголеми фашисти и од Швабите биле. Имаат тие многу асови по ракави, џебови и сл ;) Ако вака продолжи, ќе промениш мислење за 180 степени. Сега слободно глуми светица.
Ти па се најде да коментираш?! Па ти се спремаш да ја напуштиш Македонија колку што се сеќавам.
Појма немаш. Ако во Западна Европа добиеш статус на азилант, ТИ НЕМАШ ПРАВО ДА РАБОТИШ. Ќе имаш покрив над главата, ќе имаш и храна и можеби некаков џепарец, ама друго не. Не сум сигурна дали во секоја држава е така. Ако си азилант, те прибираат додека не се смири ситуацијата кај тебе дома, и после те праќаат назад.
Италија е друга песна, таму и нашите што се отидени, најголем дел работат на црно.

Т

Триптико

Гостин
Ти па се најде да коментираш?! Па ти се спремаш да ја напуштиш Македонија колку што се сеќавам.
Појма немаш. Ако во Западна Европа добиеш статус на азилант, ТИ НЕМАШ ПРАВО ДА РАБОТИШ. Ќе имаш покрив над главата, ќе имаш и храна и можеби некаков џепарец, ама друго не. Не сум сигурна дали во секоја држава е така. Ако си азилант, те прибираат додека не се смири ситуацијата кај тебе дома, и после те праќаат назад.
Италија е друга песна, таму и нашите што се отидени, најголем дел работат на црно.
Додека не си заминам одовде, имам полно право да галамам и да се бунам за тоа што ми смета. Кога ќе бидам таму некаде, тогаш ќе си молчам. Инаку...мене нема да ми дадат статус на азилант. Јас сум од Балкан. Не сме пожелни нагоре. Мирни сме, вредни, не бараме права...Нема да ме мазат на граници, нема храна и вода без пари, нема лекарски прегледи и сл. Ако таму дигнам галама, два шамара и ќе ме депортираат по кратка постапка. Така? И јас ќе бидам економски емигрант, исто како овие што ги браниш. Под превез на "бегаме од војна", влегуваат во земјите како да ги ослободиле. Италија друга песна? Италија не е дел од Шенген зона? Таму не важат истите правила на игра? Или мн гледање Сопранови, работава.

Не знам точно во која држава си (не сум баш сигурен), ама кога ќе почнат да летаат коли, автобуси во воздух...кога ќе ти кажат дека не смееш да шеташ сама, без бурка, посебно навечер...кога ќе те "врзат" дома (нели за да им угодат на дојденциве), тогаш ќе видиш кого си бранела. Инаку, муабетот што ти беше, мажот оди прв, па семејството, ти е најголема утка. Токму жена со дете побрзо добива заштита ;) За азил зборувам, не за други начини.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Додека не си заминам одовде, имам полно право да галамам и да се бунам за тоа што ми смета. Кога ќе бидам таму некаде, тогаш ќе си молчам. Инаку...мене нема да ми дадат статус на азилант. Јас сум од Балкан. Не сме пожелни нагоре. Мирни сме, вредни, не бараме права...Нема да ме мазат на граници, нема храна и вода без пари, нема лекарски прегледи и сл. Ако таму дигнам галама, два шамара и ќе ме депортираат по кратка постапка. Така? И јас ќе бидам економски емигрант, исто како овие што ги браниш. Под превез на "бегаме од војна", влегуваат во земјите како да ги ослободиле. Италија друга песна? Италија не е дел од Шенген зона? Таму не важат истите правила на игра? Или мн гледање Сопранови, работава.

Не знам точно во која држава си (не сум баш сигурен), ама кога ќе почнат да летаат коли, автобуси во воздух...кога ќе ти кажат дека не смееш да шеташ сама, без бурка, посебно навечер...кога ќе те "врзат" дома (нели за да им угодат на дојденциве), тогаш ќе видиш кого си бранела. Инаку, муабетот што ти беше, мажот оди прв, па семејството, ти е најголема утка. Токму жена со дете побрзо добива заштита ;) За азил зборувам, не за други начини.
Е мене ти не си ми јасен. Ти сакаш да бидеш економски мигрант, а ти е криво ако некој од СИрија го бара истото. По што си ти подобар од него? По тоа што случајно си роден у Македонија? Ти мислиш дека таму нема учени луѓе, дека нема стручњаци? Дека сите се неписмени терористи кои одвај чекаат да кренат некоја зграда у воздух?

Како што реков, ако си азилант, остануваш азилант. И не можеш да влезеш како азилант, па после да кажеш: јас излажав, уствари сум економски емигрант, дајте ми работа. И да му дадат. Не оди тоа така.

Жена и дете ќе добија заштита побргу, ама ако може да ја качи жената на авион за Берлин, да слета таму и да каже дека е азилант. Ама ако треба жената со детето да патува во гумен чамец, пешки да минува граници,да чмае со денови во некој парк или на ничија земја, ти би ја пуштил жената со детето?
И кој што утна сега?

За ваша информација: сите кои досега направиле некаков терористички чин на територијата на Европа имаат европски државјанства, т.е. државјани се на некоја европска земја.[DOUBLEPOST=1441201420][/DOUBLEPOST]

Не бе ко вас у странство ќе ги со ладиме, а ќе глумиме имаме мажи во Македонија. 2001 и фамилија ми загина во таа војна ради идиоти како тебе што сакаат на мигранти да им помогнат кој се од ептен ризично подрачје. Епа кога знаеш дека Сирија е блиску, а ние сме запаливо подрачје ондак што се праиш Васка илиева. Еве ти слика од твоите греота мигранти. Смеј се пак.
Жалам заради загубата. Пак ќе прашам: ти зеде ли пушка и застана ли на браникот на татковината, ако си бил полнолетен? ТИ. Не роднини или членови на семејството.
Сакав да кажам дека уште кога почна воената интервенција во СИрија требаше да се запрашаме какви последици ќе има тоа по Македонија.

Последно уредено:
C

Castiel

Гостин
Е мене ти не си ми јасен. Ти сакаш да бидеш економски мигрант, а ти е криво ако некој од СИрија го бара истото. По што си ти подобар од него? По тоа што случајно си роден у Македонија? Ти мислиш дека таму нема учени луѓе, дека нема стручњаци? Дека сите се неписмени терористи кои одвај чекаат да кренат некоја зграда у воздух?

Како што реков, ако си азилант, остануваш азилант. И не можеш да влезеш како азилант, па после да кажеш: јас излажав, уствари сум економски емигрант, дајте ми работа. И да му дадат. Не оди тоа така.

Жена и дете ќе добија заштита побргу, ама ако може да ја качи жената на авион за Берлин, да слета таму и да каже дека е азилант. Ама ако треба жената со детето да патува во гумен чамец, пешки да минува граници,да чмае со денови во некој парк или на ничија земја, ти би ја пуштил жената со детето?
И кој што утна сега?

За ваша информација: сите кои досега направиле некаков терористички чин на територијата на Европа имаат европски државјанства, т.е. државјани се на некоја европска земја.[DOUBLEPOST=1441201420][/DOUBLEPOST]

Жалам заради загубата. Пак ќе прашам: ти зеде ли пушка и застана ли на браникот на татковината, ако си бил полнолетен? ТИ. Не роднини или членови на семејството.
Сакав да кажам дека уште кога почна воената интервенција во СИрија требаше да се запрашаме какви последици ќе има тоа по Македонија.
Не земав ја али татко ми зема. Како да зеам кога сум бил малолетен? Башка не сфаќам што сакаш да кажеш со тоа. Сега ако има последици ја ќе зеам пушка. Башка не сфаќаш ли дека ризикот кои го носат овие луѓе воопшто не вреди за да им се помогне ? Ниту па да се жалат. Пошто утре тие што ќе останат тука , а ќе има што ќе останат, кои се и дел од Исис, а 100% ќе има такви, ќе се спојат со нашите планинари или така наречени борци за човекови права и ќе биде страшно за сите што сме тука. А тоа ќе се деси пошо ни паднало жал и сме им помогнале. Истото што се деси кога им помогнавме 1999 на бегалците за 2 години подоцна да има војна тука. А истото сценарио повторно ќе се повтори ради овие од Сирија.

Т

Триптико

Гостин
@langelina муабетов отиде во друг правец, ама кога си се фатила ко слеп за стап, да ти кажам со 2 збора. Не ми е проблем што некој од Сирија или од каде и да е бара влез во развиена држава. Проблемот е што тој сака да влезе како економ. емигрант, а на граница кажува дека бега од војна. Добива храна, вода...Го мазат, го пазат, го жалат...кутриот одел пешки од Сирија до Македонија (ова е твое напишано), а тој сам си кажува дека платил 5-6000 евра за превоз. Па, у пм, за толку пари можеш да леташ од еден крај на планетава, на друг. За правила и што смееш, а што не по добивање азил има др. теми, само да знаеш дека смееш да работиш. Не веднаш, ама смееш. Нема да те хранат и да ти плаќаат сметки доживотно. Дали би пуштил жена и дете? Е, ајде да не ги пуштам, туку да ги користам како жив штит, ебате... Жена, ако треба да е силувана...побрзо ќе се случи тоа, ако остане каде што е војната, а не по пат. Се додека ти си таму, се додека немаш директен контакт со нив на улица, во продавници...и најважното, се додека не видиш на вести лоша вест поврзана со нив, ќе ги браниш. Последно, ти како жена...ќе ги пратиш твоето дете и маж да одат први, ќе останеш со детето каде што е војната, или ти со детето ќе одиш прва? Ама, искрено.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Abe sho se chudite nashive vo stranstvo sho se na stranata na migrantive?!
Pa oni se tamu dno! Gragjani od vtor-tret red barabar so ovie gnasive od sirija i slichno ( taka se tretirani od lokalcite)!So niv se druzat, vo isti kvartovi ziveat...od 10 prijateli dali eden e asli shvedzanin ili shvaba ( multi kulti idiot) site drugi prijateli im se balkanci, crnci, muslimani, pakistanci, kinezi kurci palci! I site se tretitani kao stoki od tret red tamu, i normalno da se sozivuvaat so " teshkata sudbina" na rodninite na prijatelchinjata nivni ( neprijatelot na mojot prijatel e i moj neprijatel )!
I ne se kurchete mnogu mnogu site znaeme kako ste tretirani tamu od asli shvabite, shvedzanite i tako dalje!

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Не земав ја али татко ми зема. Како да зеам кога сум бил малолетен? Башка не сфаќам што сакаш да кажеш со тоа. Сега ако има последици ја ќе зеам пушка. Башка не сфаќаш ли дека ризикот кои го носат овие луѓе воопшто не вреди за да им се помогне ? Ниту па да се жалат. Пошто утре тие што ќе останат тука , а ќе има што ќе останат, кои се и дел од Исис, а 100% ќе има такви, ќе се спојат со нашите планинари или така наречени борци за човекови права и ќе биде страшно за сите што сме тука. А тоа ќе се деси пошо ни паднало жал и сме им помогнале. Истото што се деси кога им помогнавме 1999 на бегалците за 2 години подоцна да има војна тука. А истото сценарио повторно ќе се повтори ради овие од Сирија.
ЗНам јас дека мора трипати да ви повторам за да прочитате тоа што ве прашувам. ВИе почнавте да се занимавате со мојот лик и со тоа каков ми бил сопругот. Јас ги занемрувам вашите навреди и настојувам да се држам до темата, ама најголем дел од вас се фаќа за најнебитните работи во моите коментари.

Ако Западна Европа им ги затвори вратите, ако одлучи тие да останат во Макеоднија, тие ќе останат тука. Исто како што 1999 кажавме дека МК нема капацитет да прими повеќе од 30 000 бегалци, па примивме 300 000. Никој не не праша.

C

Castiel

Гостин
ЗНам јас дека мора трипати да ви повторам за да прочитате тоа што ве прашувам. ВИе почнавте да се занимавате со мојот лик и со тоа каков ми бил сопругот. Јас ги занемрувам вашите навреди и настојувам да се држам до темата, ама најголем дел од вас се фаќа за најнебитните работи во моите коментари.

Ако Западна Европа им ги затвори вратите, ако одлучи тие да останат во Макеоднија, тие ќе останат тука. Исто како што 1999 кажавме дека МК нема капацитет да прими повеќе од 30 000 бегалци, па примивме 300 000. Никој не не праша.
Извини вака али ти прва ми се изнасмеа за дека тешко вас ако очекувате вакви ко мене да ме бранат. Не можеш да кажеш ги занемаруваш навредите кога ти прва почнуваш да навредуваш.

a9mkd

Љетиф
Член од
14 јуни 2015
Мислења
542
Поени од реакции
281
Јас ги подржувам еве секој човек во целиот негов живот е во потрага по подобро место и услови за живеење.
Фактот што добар и огромен дел од овие навидум за сожалување луѓе се дојдени за правење калифати и наметнување на свои заостанати вредности и верувања не е за отфрлање. Тие се неедуцирани со друг менталитет од европскиот и општо западниот. А ако пробуваат да наметнуваат тоа овде нека си се вратат назад.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
@langelina муабетов отиде во друг правец, ама кога си се фатила ко слеп за стап, да ти кажам со 2 збора. Не ми е проблем што некој од Сирија или од каде и да е бара влез во развиена држава. Проблемот е што тој сака да влезе како економ. емигрант, а на граница кажува дека бега од војна. Добива храна, вода...Го мазат, го пазат, го жалат...кутриот одел пешки од Сирија до Македонија (ова е твое напишано), а тој сам си кажува дека платил 5-6000 евра за превоз. Па, у пм, за толку пари можеш да леташ од еден крај на планетава, на друг. За правила и што смееш, а што не по добивање азил има др. теми, само да знаеш дека смееш да работиш. Не веднаш, ама смееш. Нема да те хранат и да ти плаќаат сметки доживотно. Дали би пуштил жена и дете? Е, ајде да не ги пуштам, туку да ги користам како жив штит, ебате... Жена, ако треба да е силувана...побрзо ќе се случи тоа, ако остане каде што е војната, а не по пат. Се додека ти си таму, се додека немаш директен контакт со нив на улица, во продавници...и најважното, се додека не видиш на вести лоша вест поврзана со нив, ќе ги браниш. Последно, ти како жена...ќе ги пратиш твоето дете и маж да одат први, ќе останеш со детето каде што е војната, или ти со детето ќе одиш прва? Ама, искрено.
Ама тоа се уредени земји. Не може само така влези како азилант, па барај работа. Дури и да можеш да работиш. Ќе работиш 10 саати неделно за малку пари.

5000 евра плаќаат за превоз на гумен чамец, кој може да потоне у секој момент. Тие би сакале да патуваат со авион, ама прво им треба виза, а второ, ако не им одобрат азил, трошоците за нивниот престој и нивното повторно враќање ги сноси авионската компанија. Така што, дури и да постои салам аеродром и дури и да има авионски линии, тие не можат да ги користат. Јасно ли е сега зошто не патуваат со авион, а имаат пари?

Мислам дека треба да престанеме веќе со коментарите јас-ти. Тоа се тешки одлуки, нема еднозначен одговор. Јас зборувам 5 јазика, шетана сум, поснаодлива од домаќинот, имам пријатели и контакти, мене не можеш да ме рамниш со некоја жена која нема излезено надвор од СИрија, освен арапски, не знае ниту еден јазик, а треба да патува низ европски земји.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Мислам дека треба да престанеме веќе со коментарите јас-ти. Тоа се тешки одлуки, нема еднозначен одговор. Јас зборувам 5 јазика, шетана сум, поснаодлива од домаќинот, имам пријатели и контакти, мене не можеш да ме рамниш со некоја жена која нема излезено надвор од СИрија, освен арапски, не знае ниту еден јазик, а треба да патува низ европски земји.
Најосновните прашања не си ги ни постави, а камо ли да пробаш да ги одговориш.
Прво да одиме со фактите, во Сирија и Ирак, најзагрозена категорија се Алавитите, Православните Асирци, Шиитите, Језуитите (или како и да се викаа), Ермените и Курдите.

Прво прашање е зошто меѓу „бегалците“ нема или има маргинален дел од најзагрозената категорија граѓани туку сите се сунити.

Второ прашање е демографијата, јас разбирам дека жената што не знае Англиски или ниту еден јазик не излага во друга земја и дека прво мажот оди да се снајде па да ја повлече жената. Ама тоа важи за економската емиграција, за тие што бегаат од војна ова правило не важи. Тие што бегаат од војна прво ги праќаат жените и децата и евентуално и они идат со нив, ако неќат да се борат. Еве ти на пример, доколку има војна таму кај што си, би си ги оставила ли децата таму, а ти да избегаш во друга држава? Јас мислам дека кога бегаш, способностите не се важни, важно е да спасиш жива глава. И во никој случај не би се одвоил од семејството.

Т

Триптико

Гостин
@langelina токму ТИ го почна муабетот, јас - ти. Или поточно, јас - ВИЕ. Така беше? :) Тоа се уредени земји, а ние што сме? Железничка станица, па моча кој како стигне? На бегалец од војна не му треба виза. Секоја држава ќе го прими. Проблемот е што сите знаат дека доаѓањето не е по тој основ. Друга е целта, скриена под превезот "има војна кај мене, морав да бегам". Авионска компанија нема трошок, ако на некое лице му се одбие барањето за азил. Трошок има државата, не компаниите. Да беше така, ќе банкротираа сите, затоа што од инает ќе одеа луѓе, само да им набијат трошоци :D Не те споредувам со никоја, само те прашав: одиш сама, остануваш со дете во војна, или маж ти оди сам? Едноставно е прашањето. Премногу комотно ги гледаш работиве. Можеби си толку добра, човечна итн, ама не се сите такви. Посебно не емигрантиве. Да не заборавам, не знам кои јазици ги зборуваш и колку добро, но балканските се пишуваат во една графа. Освен словенечкиот (тие и така постојано негираат дека се на Балкан) :D

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
@langelina лично би им помогнал на бегалците и сум со убедување дека треба да им помогнеме НО ИСТОВРЕМЕНО да бидат ставени под многу јасен цврст режим со многу јасна порака:
Таму каде што ќе се доселат ТИЕ ЌЕ СЕ ПРИЛАГОДАТ на правилата на живот, а не домашното население да се ПРИЛАГОДУВА НА НИВ
.

Не може да слегува од воз или само што ја преминал границатаи веднаш наочиглед на сите театрално клекнува и применува муслиманска молитва. Што сака да каже, дека ја означува оваа земја како муслиманска!? Размислува ли тој како се чувствуваме ние. Како би било ние да стигневме во нивната земја и веднаш да почневме да правиме литии или да им кадевме по просториите каде ќе не сместат. Дали е дозволено воопшто христијанството во нивните земји: Авганистан, Пакистан, Саудиска Арабија, Сомалија. Во споменативе земји забрането е самото домашно поседување на Библија да не зборуваме за повеќе. Дури и модерната Турција строго забранува било какви христијански дејствија надвор од предвидните места. Точно се знае само неколку храмови-цркви каде може да се вршат црковни обреди. Во Сирија, Египет и Ирак христијанството е дозволувано поради милионските христијански заедници кои се изворни во тие земји но со многу ограничувања.

Зошто доселениците да бидат ставени под строг режим?
Дали си сретнала на олимписки игри или разни големи спортски натпреварување спортисти од Сирија, Авганистан, Пакистан, Сомалија, Либија... Во било кој спорт. За спортистки да не зборуваме. Дали си видела на интернет некоја добра интернет страница од тие земји. Пример страница за софтвер, дали си чула за било каков интересен изум од тие земји во последниве 50 години, еве на пример во земјоделство. Дали си чула за тамошен многу квалитетен музичар, пеач или било каков уметник. Во што овие луѓе си ги сретнала да се замешале во светот. Животот во затворени племенски заедници кој досега го живееле е длабоко, длабоко вкоренето во нив. За таквиот начин на живеење има влијание подрачјето во политичка смисла, геоклиматските улсови и други причини. Но сепак главна причина е КУЛТУРАТА НА ИСЛАМОТ. Затоа што независно од местото каде живеат тоа е општата слика со благи наклонувања за сите муслимани во светот. Од Мароко до Филипини. Од Нигерија до Узбекистан.
Независно што имало таму доктори, учители, или други неопходни работни дејности (и „Исламска Држава“ ги има) сметај поради животот кој досега го имале тоа се неизживеани народи. Тие ќе дојдат со нивната затворена, егзистенцијална и коруптивна култура и само по неа знаат да живеат. Нивното второ трето поколение во странство ќе се подизмени. Но бидејќи овој пат приливот е нагол и голем потребно е време и општеството ќе прими влијание и тоа штетно. Тоа влијание ќе остане трајно. Самите босанци, албанци, па и срби, македонци..., балканци признаваат дека откако сме пристигнати ги научивме на мито и поткуп и ги расипавме тамошните службеници. Затоа што еден ќе се поткупи, тој ќе влијае на другите околу него и тоа се шири. Од убави мирни земји ќе станат коруптивни.
Повеќето западно европски земји веќе го постигнаа потребниот наталитет. И ако Европа стареела има и други решенија.

Во еден состав еден тим најбитно е како тече енергијата меѓу поединците. Може некој и да е најдобар во составот, ама ако го расипува чувството го прекинува протекот на енергија ќе го снижува мотивот на целиот состав, составот нема да успева. Тоа веќе се случува со животот низ цела Европа. А дополнително уште една голема доселеничка маса целосно ќе го разниша тој внатрешен духовен проток кој секој народ за себе си го имал постигнато.

Имаат Германците, Швеѓаните, Данците... одлични системи за претопување (асимилација). Од мали деца по школите ги мелат. Но тоа почна да не успева се добро да измели и свари. А дополнително иде досега најголем бран за најкратко време. Од луѓе кои добро ги знаат маѓарите тие се сметани меѓу најуспешните мајстори за претопување на националостите. Веројатно токму затоа сега одбиваат да примат доселеници од ваков карактер. Затоа што како најуспешни јасно им е дека не може да биде постигнато. Наместо општеството да ги прилагоди, тоа ќе прими влијание од новодојдената маса.

Впрочем. Пред некоја година сите три водечки европски политичари. Меркел, Камерон и (не сум сигурен) Саркози или Оланд ПРИЗНАА мултикултуризмот е неуспешен, интеграцијата НЕ УСПЕВА. Кој им е сега планот, ние можеме само да нагаѓаме. Затоа што оваа бегалска криза не е затоа што одеднаш им текна на луѓето од кризни места да бегаат во Европа туку затоа што некој одлучи да им се отвори вратата за да идат во Европа.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom