Економски факултет (reloaded)

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој има познавање за следнава ситуација....имам предмет мтс кај катерина т.трпчевска и не ми е положен сеуште,сега во зимски ќе запишам мтт кој е предмет исто кај неа.Дали случајно може да ми прави некој проблем и да не ми дава да го положам мтт бидејќи овој мтс сеуште не ми е положен а планирам во јануари да го полагам? Фала

Не постои таква опција. По 4 предмети семестар, само последните 2(зимски и летен), можеш по 5, но бројот на кредити да не надминува 40.
Nema takvo pravilo 100%. za vo poslednite semestri.

Здраво колеги :)
Се запишав на Маркетинг годинава сум броцош,па сакам да слушнам мислење од вас за смеров? Каков е дали е перспективен?
Со предметиве и со учењево на што треба најмногу внимание да посветам?
Дали со редновност на предавање добиваме нешто плус или не водат такви списоци професорите? ( затоа што сум слушала на други факултети,воделе и списоци)
Друго ме интересира дали има предмети што се полагаат усно или се се полага писмено?
Фала на разбирањето и фала доколку некој ми одговори :)

Се запишав на Маркетинг годинава сум броцош,па сакам да слушнам мислење од вас за смеров? Каков е дали е перспективен?
Епа сеа и да не ти е перспективен касно ти е :P

Прашање до другиве уписи за останативе години кога ?

Дали со редновност на предавање добиваме нешто плус или не водат такви списоци професорите? ( затоа што сум слушала на други факултети,воделе и списоци)
Друго ме интересира дали има предмети што се полагаат усно или се се полага писмено?
Јас сум дипломиран економист и сега да сум матурант и да треба да бирам факултет никогаш повторно не би го одбрал економскиот (а можеби и воопшто дали би се запишал и на факултет ).Значи не зборувам конкретно за смерови затоа што нема којзнае каква улога смерот при вработување...едноставно пазарот на труд е презаситен од економисти, правници и слични други профили и цената на трудот за овие струки од година во година постојано опаѓа...Ова го кажувам од лично искуство затоа што во фирмата каде што работам (а фирмата е една од подобрите во Македонија со годишен раст од 20% континуирано во текот на неколку години и годишен приход од 30 милиони евра ) можам да кажам дека платите на економистите и другите административци се на загрижувачко ниво...Самото тоа што дојде време 90% од средношколците да се запишуваат на факултет, тоа што факултети се отворија на секој ќош доведе до тоа да едноставно не е исплатливо еден човек да вложува во образованието во Македонија. Конкретно во фирмата каде што работам шоферите, магацинерите земаат поголема плата од нас економистите а имаат далеку помала одговорност во работата...Единствено нешто што сеуште е може да се каже дека е персективно се техничките факултети каде што сеуште постои недостаток на пазарот на труд а со тоа и поголем избор и повисоки плати...
Да не бидам погрешно разбран, ова го кажувам од лично искуство и гледајки ја општата ситуација во Македонија..позз

Луѓе ај помогнете со изборниве... полагал ли некој управување со производ да каже искуство?

И некој лани што полагал англиски јазик 1...дали предавањата се задолжителни?

:semolam::semolam::semolam:
:D

Јас сум дипломиран економист и сега да сум матурант и да треба да бирам факултет никогаш повторно не би го одбрал економскиот (а можеби и воопшто дали би се запишал и на факултет ).Значи не зборувам конкретно за смерови затоа што нема којзнае каква улога смерот при вработување...едноставно пазарот на труд е презаситен од економисти, правници и слични други профили и цената на трудот за овие струки од година во година постојано опаѓа...Ова го кажувам од лично искуство затоа што во фирмата каде што работам (а фирмата е една од подобрите во Македонија со годишен раст од 20% континуирано во текот на неколку години и годишен приход од 30 милиони евра ) можам да кажам дека платите на економистите и другите административци се на загрижувачко ниво...Самото тоа што дојде време 90% од средношколците да се запишуваат на факултет, тоа што факултети се отворија на секој ќош доведе до тоа да едноставно не е исплатливо еден човек да вложува во образованието во Македонија. Конкретно во фирмата каде што работам шоферите, магацинерите земаат поголема плата од нас економистите а имаат далеку помала одговорност во работата...Единствено нешто што сеуште е може да се каже дека е персективно се техничките факултети каде што сеуште постои недостаток на пазарот на труд а со тоа и поголем избор и повисоки плати...
Да не бидам погрешно разбран, ова го кажувам од лично искуство и гледајки ја општата ситуација во Македонија..позз
Грујо ти ли си?! Постов е ко да читам некаков проект на Владата на РМ и нејзините платени политички програми.

Како је пропала македонија

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Ne sum na toj smer ali u glavnom slicno e ko drugive. Za redovnost na predavanje zavisi od predmetot, nekoi vodat evidencija za prisustvo nekoi ne. Obicno na prvoto predavanje sekoj profesor si kazuva dali bara redovnost ili ne. Skoro site predmeti se polagaat pismeno a dosta golem broj se samo so prasanja na zaokruzuvanje od ponudeni odgovori.
Dali e perspektiven smerot, mislam deka nemaat nikakva vrska od perspektivnost nieden od smerovite ama toa e sepak licno mislenje poso na kraj kraeva uopste ne e vazno koj smer go zavrsis, za vrabotuvanje toa ne se gleda. Mozes so marketing na krak da zavrsis u knigovodstvena firma, finansii ili revizija, a so smetkovodstven smer da se vrabotis vo marketing.
Za ucenje pak zavisi od predmetot. Nekoi predmeti se ucat za 5-6 dena cel ispit nekoi pak potrebno e da go ucis 2 meseca za da go sovladas samo kolokviumot, taka da od sve zavisi. Sekogas mozes i da imas srekja na polaganje, na nekoj ke mu treba 2 dena da nauci a na nekoj 7 dena. Sve e individualno zavisi od civekot, kako si ucel do sega, kolku si ucel i sve si ima svoe vlijanie

Welcome to the club колешке [emoji1] За прв семестар стриктно ќе ти напишам како оди.. Прв семестар учиш Економија, сметководство, математика и изборен предмет(трговско право).
Економија е обемен материјалот, но не е тежок. Економија само бара логично и континуирано учење. Заокружување со 2 точни одговори. Даваат плус поени од редовност. Сметководство прв колоквиум, колегите го полагаа на тестови, т.е. учеа од тестови, иако подобро е колку толку да си читнеш од книга. Не даваат бодови за присуство, а и воопшто, малку колеги одат на предавање сметководство. Најдобро е да отидеш 2-3 пати и да видиш дали ти помага предавањето или не.
Математика е зезнато, бара внимание и приватни часови. На предавање нема корист да одиш, нема бодови од нив. И за изборниот ти препорачувам трговско право,бидејќи е прелесен, на заокружување со 1 точен одговор, читаш скрипта од 20страни и полагаш.
Смеров незнам колку е перспективен, сепал дел зависи од тебе, дел среќа.. Прва година, сите предмети се на заокружување, а и општо, поголем дел од предметите се така, писмено. Тоа е тоа засега, па крши нога од септември. [emoji2]

Грујо ти ли си?! Постов е ко да читам некаков проект на Владата на РМ и нејзините платени политички програми.
Друже мислам дека нема потреба да мешаме политика овде. Баш со напишаново кажувам дека сум против факултет на секој ќош и против 90% од средношколците да се запишуваат на факултет, што е во спротивност од ставот на Грујо :). Јас напишав дека ова е само мое лично искуство, што не значи дека и ти и секој друг би го имал истото..позз

Луѓе ај помогнете со изборниве... полагал ли некој управување со производ да каже искуство?

И некој лани што полагал англиски јазик 1...дали предавањата се задолжителни?

:semolam::semolam::semolam:
:D
Англиски зимај , предавањата не се задолжителни , е сеа дава плус бодови од редовност. Дава и домашна за оцена плус , се на се лесен предмет.

Таман решив аграрна да го земам, и сега еден од задолжителните ми ставиле во летен, треба да бирам два.. Дечки ајде помагајте, управување со производ или сметководство на јавен сектор?

Фала ви дечки за одговорите премногу :)
Инаку да за изборен го зедов Трговско право,така и ми кажаа дека е најлесно тоа.
Е сега уште нешто ќе прашам немој да ми се смеете. Книгиве мора да се купуваат од професорот така? И колку чини одприлика некоја книга?
И овие прашањава што се треба да си ги купиме од постариве генерации или ги има некаде по фотокопирнициве( Либро и Зоки,мислам дека некој ми спомна). Фала уште еднаш,инаку не било толку тешко колку што сум замислувала....добро е ми олесна малце :)

И друго,дали некој знае кога ќе биде делењето на иднексите? ^_^

Да не знае некој кога ќе има резлутати управувачко сметководство? Ќе ги има на Зефир или само на огласна?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom