Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
А колку животи ќе ми требаат за да ги проучам сите вероисповести, наместо да ја земам таа која ми е најблиска по време и простор?[DOUBLEPOST=1440591815][/DOUBLEPOST]

Со ова, само ја потврдуваш својата намера за бесконечно наоѓање оправдувања за своето не верување.
за поголеми рлигии, Хиндуизам, Ислам, Христијанство по 10 години да потрошиш ти се 30 години, на 18 да почнеш веќе во зрела доб од 50 години ќе знаеш за нив доволно за да одлучиш која ќе ја следиш.
Не биди мрза еде рисјанството колку толку поднаучи, сега хиндуизам па ислам[DOUBLEPOST=1440601380][/DOUBLEPOST]
Со ова, само ја потврдуваш својата намера за бесконечно наоѓање оправдувања за своето не верување.
А кое е твоето оправдување за неверување?
Ти исто така не веруваш во многу други богови и религии а не си ни седнал да ги изучиш макар и основите нивни а си ги отфрлил.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па те фаќа хистерија. Штом Христос не е крајната цел, за мене како христијанин нормално е да е промашување, како ти што велиш дека, јас кога верувам е промашување...:toe:
Хистерија?! Зошто тогаш не пишуваш за мене?
Провиден си! Се обидуваш од петни жили христијанството да го прикажеш како религија која не ги негира останатите, а свесен си дека тоа нема врска со реалноста! Затоа и никаде те нема да се појавиш со коментар кога останатите христијани ги негираат праксите и методите на различните религии, правци и убедувања. Еве ти класичен пример, каде твој соверник негира друга религија, тебе никаде те нема да му објасниш ова што мене ми го објаснуваше:
Т‘нко, т‘нко...

Тоа што постоел антички Египет и неговата религија, тоа е веќе завршена приказна.
Тоа што хиндузмот постои 2000 г. пред рисјанстовото, тоа не е никаква предност за хиндузмот, ниту знак за неговата супериорност во однос на рисјанството. Староста од религиите не е доказ за нивната точност. Хиндуизмот пак, како што е познато, не е компактно учење, туку е три пати реформирано до сега.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.614
Поени од реакции
9.241
Кога ќе прочиташ нвиот завет ќе видиш дека Исус посочува дека кралството божје е во луѓето и секој треба да го бара, она што одамна хиндуизмот го кажува, барање внатре во човекот, Исус и кажува како таа молитва да биде, значи не во гомила наглас туку во одаја никој да не те виде сам му се обраќаш на невидливиот бог... Значи се она што се применуваше и пред тоа во хиндуизмот или други религии, мантри, медитации... го превзеде и христијанството
Знаеш ли што е разликата помеѓу молитва и медитација?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Знаеш ли што е разликата помеѓу молитва и медитација?
Молитвата е насочена надвор од нас, медитацијата е кон внатре. Молитвата е желба, молба, медитацијата е осознавање на сопствената суштина, на битието.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.614
Поени од реакции
9.241
Молитвата е насочена надвор од нас, медитацијата е кон внатре. Молитвата е желба, молба, медитацијата е осознавање на сопствената суштина, на битието.
Постои многу побитна разлика.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Хистерија?! Зошто тогаш не пишуваш за мене?
Провиден си! Се обидуваш од петни жили христијанството да го прикажеш како религија која не ги негира останатите, а свесен си дека тоа нема врска со реалноста! Затоа и никаде те нема да се појавиш со коментар кога останатите христијани ги негираат праксите и методите на различните религии, правци и убедувања. Еве ти класичен пример, каде твој соверник негира друга религија, тебе никаде те нема да му објасниш ова што мене ми го објаснуваше:
Сакаш да лажеме дека без Христос има живот?!
Како и јас, моите браќа во Христа, сакаат луѓето да се го познаат Христос и да бидат живи, тоа е суштината на критиките...
Е сеа, биле вакви-такви, па луѓе се , Господови се, тоа ми е доволно да ги почитувам и сакам, ова важи и за различните од нас, ти колку сакаш негирај, но, јас тоа го гледам и доволно ми е за радост.
Преку Христос имаме можност да ги сакаме дури и непријателите! Чудесно зар не, што велиш?:smirce: :oleee::jeeee::love:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сакаш да лажеме дека без Христос има живот?!
Како и јас, моите браќа во Христа, сакаат луѓето да се го познаат Христос и да бидат живи, тоа е суштината на критиките...
Е сеа, биле вакви-такви, па луѓе се , Господови се, тоа ми е доволно да ги почитувам и сакам, ова важи и за различните од нас, ти колку сакаш негирај, но, јас тоа го гледам и доволно ми е за радост.
Преку Христос имаме можност да ги сакаме дури и непријателите! Чудесно зар не, што велиш?:smirce: :oleee::jeeee::love:
И пак истото, сопственото верување го пласирате како факт, како вистина, а од друга страна ми тврдиш дека христијанството не ги негирало останатите религии, правци, методи.
Како што веќе реков, прозирен си! Можеш колку сакаш да бегаш од вистината и фактите, колку сакаш да се обидуваш да ја извртиш и замаскираш, нема да успееш. Прочитана приказна сте.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.614
Поени од реакции
9.241
А како отфрлаш учења на други вероисповести кога не си се заморил ни да научиш шо и како учат?
Kaжи кои и какви им се светителите на тие други вероисповести и ќе ти кажам какво е нивното учење.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Kaжи кои и какви им се светителите на тие други вероисповести и ќе ти кажам какво е нивното учење.
Eве пример за Заратустра и неговата објава на Ахура Мазда, шо имаш да ми кажеш, шо знаеш за него и таа вера?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.614
Поени од реакции
9.241
Eве пример за Заратустра и неговата објава на Ахура Мазда, шо имаш да ми кажеш, шо знаеш за него и таа вера?
Не ми кажувај за Заратустра и Ахура Мазда, туку наброј ми неколку светители од зороастрианизмот за да можам да ти одговорам.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не ми кажувај за Заратустра и Ахура Мазда, туку наброј ми неколку светители од зороастрианизмот за да можам да ти одговорам.
Заратустра е пророк свет човек кој му ја даде на светот објавата божја
ако не знаеш едноставно кажи

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Молитвата е љубов кон другиот, медитацијата затвореност во себе.
Молитвата е осознавање на себе преку другиот, медитацијата е спознавање на ништавилото и пропаѓање во него(за жал, ова е од лично искуство).
И пак истото, сопственото верување го пласирате како факт, како вистина, а од друга страна ми тврдиш дека христијанството не ги негирало останатите религии, правци, методи.
Како што веќе реков, прозирен си! Можеш колку сакаш да бегаш од вистината и фактите, колку сакаш да се обидуваш да ја извртиш и замаскираш, нема да успееш. Прочитана приказна сте.
Зошто твојава егзегеза у принцип, се сведува, на перцепција на лошото во другиот?

Kajgana Shop

На врв Bottom