Мигрантите низ Македонија

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Луѓе обратете се кон православието ако не сакате да бидете потиснати и преобратени во друга вера. Ова веќе борба што ни се случува секојдневно.

Park u Beogradu, u blizini autobuske stanice, izgleda kao parkovi u mnogim evropskim gradovima. Muškarci se peru u fontani, čitave porodice spavaju na travi. Čim sam stigla u park, bila sam upozorena od grupe momaka. "Ne može da snima ovde" - rekao je jedan od njih na pristojnom engleskom jeziku, pokazujući na moju kameru.

"Tako!" – uzviknula sam i stavila ruke na kukove - "Park je javno mesto, a ja sam novinar i radim svoj posao".

"Ovde su naše žene!"

"Pa šta? Vaše žene nose hidžab i pokrivaju se od glave do pete. Ako im se ne sviđaju lokalni oobičaji, mogu da se vrate. Vi znate da je Beograd glavni grad pravoslavne države? I da žene ovde idu otvorenih lica? Koliko sati ste u Beogradu?" ,pitam.

" Tri dana" - zbunjeno je odgovorio.

"I postavljate svoja pravila? Ovo nije tvoja zemlja" rekla sam mu.

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/ahmed-iz-libije-stigao-do-kanjize-umesto-crkava-u-evropi-ce-stajati-minareti-to-ce-biti-nasa-osveta-clanak-1908259

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.326
Поени од реакции
30.667
Не претерувам. Едноставно, со некој кој нема никакви познавања од работите и се полни со предрасуди, не е можно да се разговара на друг начин.
Незнаењето е најголем проблем. И гледма дека голем дел од оние што коментираат не знаат што зборуваат.

Проблем е што ние не успеавме да се организираме во МК и предизвикавме страдања на огромен број луѓе. Тоа е проблемот, не друго.
Те поштуам, ама коментарите од типот одјеби не се соодветни. Те прикажуваат како недорасната. Брани го својот став со солидни аргументи, сега биди спремна и на тоа дека нема секој да се согласи со нив.

Јас исто така не се согласувам со твојот став. Секојдневно имам индиректен контакт со имигрантиве, пошто ги минеме истиве патишта.
Луѓе, овие не се за жалење. Какво е тоа страдање со ајфон 6ка у џеб? Какво е тоа страдање со бренд алишта? Плус, они се тргнати во подобар живот. Без документи одат до Германија, се што треба да направат е да штипнат некое детенце малце појако за да се разлигави па да ги пуштат. Со едно детенце можат 15 мажи и една жена да се протнат. Пошто сите паѓаме на детски солзи, ретки исклучоци.
Е сега, нели е повеќе жално, шо ние како една од посиромашните земји во Европа, мора и оние малку пари шо остануваат резерва како последица на мегаломански проекти, да ги даваме на луѓе веќе финансирани од икс страни, наместо на болни деца шо се борат за документи за операција во таа пуста Германија? Еве нека не се само децата со здравствени проблеми. Ти исто живееш во странство ко што сфатив. Можам да замислам, колку си 'рмбала за пасош и за карта, и колку живците ти се дигале исчекувајќи, како секој втор македонец за да стаса до посакувана дестинација, за разлика од некој шо без документи има слободно движење преку граници.
Друга работа, ако грото од овие се противници на режимот на Асад, нели тоа значи дека фактички го одбрале поголемото зло и ги поддржуваат ИСИС?(велам грото затоа што како и секаде има луѓе шо се неутрални)
Трета работа, ние како Македонија, односно државата шо нема никакво влијание и е толку небитна во светот сме последни што можеме да им предизвикаме страдање. Но, сепак како држава, имаме некакви принципи, и не можеме да пренесеме 1000+ луѓе тукутака. Затворањето на границата беше правилен потег, затоа што како земја со прилично беден транспортен систем, немаме капацитет за пренос на толкава бројка од точка А до точка Б, а при тоа треба да се внимава и на сопствените редовни линии кои треба да се приоритет затоа што многу човечки работни места зависат од стасување до работа на време. Очигледно ниеден од државниве врвови нема муда како Борис и да им даде непристоен предлог да ни дадат 100 авиони и да си ги земат.
И на крај четврта, не бидете толку наивни и не дозволувајте емотивно новинарство да ве излаже.

П.С патните трошкови за нив треба да ги направиме три пати поголеми. Во цената е вклучен трошокот за пат, трошокот за хигиена, и трошокот на дигање живци.

Последно уредено:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.665
Поени од реакции
14.539
,,Борците" од темава за правата на баграта од козојебачките земји сакам да ги видам во брутален садо-мазо секс со неколку надарени машки индивидуи од истите. И тоа пред или после жиците, сеедно. Се ова со цел за топол и влажен пречек. Нели ви е срам бе!!!

W

wicked_1

Гостин
Освен Грузија ,каде имала Русија кампања после 1991 ??
Кампања? Кампањи за интереси си водат сите помоќни земји, на сите им е од корист да имаат сателит-држави за блиска контрола.

А ако мислиш за политика на агресија и дестабилизирање, последен случај ти е Украина и анексијата на Крим.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.115
Поени од реакции
27.667
, ја имаат најлибералната влада па кога некој ќе спомне нешто за имиграција ги обвинуваат дека се расисти.
Значи исто размислуваат ко оваа што ја цитираш.[DOUBLEPOST=1440619866][/DOUBLEPOST]
Не капирам ги сакаш педерите ги сакаш овие од сирија ништо не капирам :)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Битно е против држвата и својот народ , а зашто ни самата незнае исто како 99% од анархистите.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
@langelina
@Agda Beata
Еве интересни извадоци од изворот што зоте го цитираше:

"Oni lažu, da su iz Sirije. Samo je Sirija sada u modi. U svim novinama. Niko nije zainteresovan za izbeglice iz Iraka, Avganistana, Libije i Tunisa. Ovde su čak i Avganistanci počeli da se nazivaju Sirijci."
Želim da idem na Ekonomski fakultet. Čim se naselim, preseliću i moju porodici: dva brata, otac, majka, baka i tri sestre."

Izbeglice u Beogradu nisu iste kao sirijske izbeglice, koje sam videla u Libanu, oni koji su izgubili sve i koji polako umiru pod brutalnim suncem u prepunim kampovima, o kojima niko ne brine. Oni koji su uspeli da dođu u Evropu su elita.

Тačno je da one nisu bombardovale moju zemlju, ali zar one ne uplaćuju novac u vojni budžet NATO pakta? Zar ne šalju svoje vojnike u Avganistan i Irak? One neće moći da izbegnu kaznu. NATO je krvlju okupao čitav Bliski istok, i sada će slaba Evropa, koja se prepustila američkom Satani, biti uništena. Naše žene će roditi mnogo dece. Za pet godina će se lice Evrope potpuno izmeniti. Ja se tome ne radujem. Ja poštujem veliku evropsku kulturu i ne želim da umesto crkava ovde stoje minareti. Ali tako će biti. To je osveta. Inšalah!”, govori Ahmed.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нит се загорозени ниту се бегаци во вистинска смисла на зборот. Сите тие се луѓе кои потиснати од одредени тежини се упатени кон Европа и сите се на линија (некој помалце, некој повеќе) да бидат радикализирани имајќи го во предвид лошиот глас на муслиманите што го шират ИД, кој дефакто влева хорор во очите на Европјаните.

Овие реки бегалци, кои Европјаните ги пречекуваат со страв и омраза, од овој аспект гледано, се всушност и причината на теророт и бруталноста која ИД ја покажа во изминатите неколку години. Прво направи светот да ги гледа муслиманите како нечовечни суштества, па пушти реки муслимани во Европските гетоа.

Всушност не е воопшто наивна политиката на ИД. Во општиот хаос што би настанал овие бегалци за Европјаните се муслимани, кои сечат глави на деца, јадат срца, палат живи луѓе, егзекутираат луѓе со ракетни фрлачи, каменуваат жени, набиваат на колец и така натака.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.115
Поени од реакции
27.667
Јас не сум Арап, туку сум македонец со татко норвежанец. И кога реков имигранти мислев на муслиманите а не на христијаните, познавам многу христијани имигранти од Балканот кој чесно работат без да прават проблеми за разлика од муслиманските имигранти кои сакаат да донесат Шариа закон разбираш?
Пријателе тоа е таа цивилизациска супериорност (колку и да звучи нацистички) . Беливе луѓе спремаат експедиција за на Марс додека шарениве тек сега влегуваат во среден век.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.940
Поени од реакции
25.407
Еве го овој неписмениов, почна со сликите. :facepalm:
Дај мавни се од темава ако немаш капацитет да дискутираш, не прави сликовница од оваква сериозна тема, ебате![DOUBLEPOST=1440620821][/DOUBLEPOST]
@langelina
@Agda Beata
Еве интересни извадоци од изворот што зоте го цитираше:

"Oni lažu, da su iz Sirije. Samo je Sirija sada u modi. U svim novinama. Niko nije zainteresovan za izbeglice iz Iraka, Avganistana, Libije i Tunisa. Ovde su čak i Avganistanci počeli da se nazivaju Sirijci."
Želim da idem na Ekonomski fakultet. Čim se naselim, preseliću i moju porodici: dva brata, otac, majka, baka i tri sestre."

Izbeglice u Beogradu nisu iste kao sirijske izbeglice, koje sam videla u Libanu, oni koji su izgubili sve i koji polako umiru pod brutalnim suncem u prepunim kampovima, o kojima niko ne brine. Oni koji su uspeli da dođu u Evropu su elita.

Тačno je da one nisu bombardovale moju zemlju, ali zar one ne uplaćuju novac u vojni budžet NATO pakta? Zar ne šalju svoje vojnike u Avganistan i Irak? One neće moći da izbegnu kaznu. NATO je krvlju okupao čitav Bliski istok, i sada će slaba Evropa, koja se prepustila američkom Satani, biti uništena. Naše žene će roditi mnogo dece. Za pet godina će se lice Evrope potpuno izmeniti. Ja se tome ne radujem. Ja poštujem veliku evropsku kulturu i ne želim da umesto crkava ovde stoje minareti. Ali tako će biti. To je osveta. Inšalah!”, govori Ahmed.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нит се загорозени ниту се бегаци во вистинска смисла на зборот. Сите тие се луѓе кои потиснати од одредени тежини се упатени кон Европа и сите се на линија (некој помалце, некој повеќе) да бидат радикализирани имајќи го во предвид лошиот глас на муслиманите што го шират ИД, кој дефакто влева хорор во очите на Европјаните.

Овие реки бегалци, кои Европјаните ги пречекуваат со страв и омраза, од овој аспект гледано, се всушност и причината на теророт и бруталноста која ИД ја покажа во изминатите неколку години. Прво направи светот да ги гледа муслиманите како нечовечни суштества, па пушти реки муслимани во Европските гетоа.

Всушност не е воопшто наивна политиката на ИД. Во општиот хаос што би настанал овие бегалци за Европјаните се муслимани, кои сечат глави на деца, јадат срца, палат живи луѓе, егзекутираат луѓе со ракетни фрлачи, каменуваат жени, набиваат на колец и така натака.
Што реков, vicious cycle.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Еве го овој неписмениов, почна со сликите. :facepalm:
Дај мавни се од темава ако немаш капацитет да дискутираш, не прави сликовница од оваква сериозна тема, ебате![DOUBLEPOST=1440620821][/DOUBLEPOST]

Што реков, vicious cycle.
Пак ќе ти кажам, а има поента во прашањето без одговор. Зошто нема класични бегалци, со изнемоштени жени и деца старци во најголем број? Зошто ги нема најзагрозените? Наместо тоа военоспособно население?

Не викам дека се криви и со лоши намери, туку нив ги избрале, нив ги пуштаат, демографијата на „бегалците“ е скроена точно по мерка. А тие што го направиле тоа, добро ја знаат реакцијата на немоќните Европјани, кои се почесто ќе посегаат кон ксенофобијата. Во тоа нели допринесоа и муслиманските гетоа во Европските метрополи, кои се центри на криминалот.... Сите параметри се спремни за следниот чекор.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Секаде има секакви. Тие што пукаа у Куманово не се од Сирија, ни од Афганистан. Кој си па ти да кажеш кој кад треба да оди? Кога кај нас би била војна, ти би бегал ли во Турција и Иран? По што би ти била Германија поблиска, кога нашиот менталитет е ориентален?
Ти која си надвор од Македонија си најмалку компетентна да коментираш за случувањата овде.
Глеј си го мажот и парите негови
Матерјалистка една

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.940
Поени од реакции
25.407
Пак ќе ти кажам, а има поента во прашањето без одговор. Зошто нема класични бегалци, со изнемоштени жени и деца старци во најголем број? Зошто ги нема најзагрозените? Наместо тоа военоспособно население?

Не викам дека се криви и со лоши намери, туку нив ги избрале, нив ги пуштаат, демографијата на „бегалците“ е скроена точно по мерка. А тие што го направиле тоа, добро ја знаат реакцијата на немоќните Европјани, кои се почесто ќе посегаат кон ксенофобијата. Во тоа нели допринесоа и муслиманските гетоа во Европските метрополи, кои се центри на криминалот.... Сите параметри се спремни за следниот чекор.
Мислам дека спомнав на некоја тема на форумов за ова, разговарав со еден млад лик од Египет. Тврди дека од тие земји го пуштаат олошот да доаѓа наваму, најлошите луѓе ги бркале на западот. Тоа беше негово мислење креирано од следење на ситуацијата и комуницирање по форуми.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Шведска не затвора граници, напротив, смета дека има капацитет за многу повеќе, крка пари за секој од нив што ќе се досели.
Doprva ke go krka Svedska uste ne im e zakazano!

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.843
Поени од реакции
10.290
Мислам дека спомнав на некоја тема на форумов за ова, разговарав со еден млад лик од Египет. Тврди дека од тие земји го пуштаат олошот да доаѓа наваму, најлошите луѓе ги бркале на западот. Тоа беше негово мислење креирано од следење на ситуацијата и комуницирање по форуми.
Сега доктори и научници се или олош? Тоа беше едно време аргумент, демек ќе ја развиеле Европа пошто биле сите едуцирани и паметни.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.940
Поени од реакции
25.407
Doprva ke go krka Svedska uste ne im e zakazano!
Ќе дојдам да ми гледаш на кафе. ;)[DOUBLEPOST=1440621747][/DOUBLEPOST]
Сега доктори и научници се или олош? Тоа беше едно време аргумент, демек ќе ја развиеле Европа пошто биле сите едуцирани и паметни.
Само пренесов што ми кажа пријателот. Извини!

Kajgana Shop

На врв Bottom