Мигрантите низ Македонија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Еве еден горе доле добро документиран новинарски прилог од Македонски медиум за мигрантите во Македонија. Ова се реални очекувања, не очекуваат 3000 мигранти дневно во наредниот период. Во меѓувреме незадоволството во Унгарија расте и оградата се подига. Прашање е на денови кога Унгарија ќе се затвори за бегалците, а после тоа природно е да се затвори и Српската граница, пошто Србите реално и имаат веќе голем број мигранти. Ние сме најслабата алка повторно ....

Во Македонија дневно ќе пристигаат по 3 000 мигранти

Високиот комесаријат на Обединетите Нации за бегалци очекува во Македонија дневно да пристигнуваат по околу 3.000 мигранти. Од тие ќе добиваат 24 часовна здравствена заштита. Од меѓупросторот со Грција извештај на Стојне Митева.

Таа зборуваше се Јоргос Царпополос, член на УНХЦР.

- Колку мигранти до сега Грција има регистрирано?

- - Имаме повеќе од 160 000 лица кои влегле во Грција само оваа година од турска страна кон островите.Тоа е без преседан.Тоа предизвика голем притисок на островите и ако имаше некакви сместувања ќе беше добро,но има острови без објекти за сметување па тоа е голем проблем таму.

Но,имаме проблеми и со капацитетите на полицијата,ни требаат повеќе човечки ресурси,повеќе полицајци,повеќе Еуро дата машини за регистрација,за отисоци на прстиза се да се процесуира коректно за сите да добијат документиво зависност од нивната националност,но и од нивниот профил - вели Царпополос.

- Дали Грција добива пари од ЕУ за помош на мигрантите?

- - Да добиваме пари.... Во целост и Грција и Европа во услови на итни случаи треба да се подобро координирани.Бидејќи постојат механизми за итни случаи,но според мене се премногу бавни за да одговорат на вистинските итни случаи, а од друга страна Грција имаше многу потешкотии во координирањето со различни,,актери,,министерства како и координирањето со локалните власти.

Но,морам да спомнам дека добивме помош од многу волонтери и локални друштва кои прифатија огромен број луѓе.

Замислете си еден остров да прими 2-3000 лица секојдневно.Таква е ситуацијата со островот Лезбос - вели Царпополос.

- Имате ли информација колку мигранти денес ,се очекуваат да пристигнат тука?

- - Никој ја нема таа информација и не треба да ја има,бидејќи луѓето на своја рака патуваат со автобуси,такси возилаво зависност од нивните финансии,и се обидуваат да ја преминат Грција.

Поопширен извештај погледнете во видеото.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Пророштво во врска со бегалците, на латиница го најдов и така го префрлам во темава, навистина е чудно, Старец Пасиј 1924-1994

" Togash ja vidov golemata mrachna zvezda na neboto - kako padna na zemjata i ja zatru vodata i vozduhot so svoeto zlo...nemirni vreminja...ogin goreshe nasekade...potoci krv pochnaa da se leat od zemjata na Kirenajkite i golemata reka Nil - do zemjite na Baluhite i golemata reka Eufrat...Sumerija goreshe, Libija goreshe, gori i sogori i Asirija, i Mesopotamija, i Persija, i Arabija...
I togash - se pochna...golemata reka na lugje - se izli vo Europa, i pod prevezot na Andaluzija i Rim - stignaa na megjite na prechistata Ortodoksija...Elada, Servia, Vulgaria, Makedonia, Valahia - bea soocheni so nova smrttna opasnost...i rekata na lugje od Sumer i Asirija - beshe poddrzhana od noviot gjavol koj sedeshe na Turskiot tron vo Konstantinopol...
Vidov...vidov opshta vojna...vidov mnogu krv i pekolni maki...ja vidov malata Ortodoksija - frlena na kolena od zlite dela na nechastiviot, Turcite i Europejcite...
...No ne ochajuvajte deca moi...od temninata na mrakot - go vidov i spasot...golemata Ortodoksija - se razbudi i poita da ja spasi malata...vidov...vidov ogromna i premokjna vojska - kako jurisha na Turcite...Konstantinopol e osloboden - a Turcija zbrishana...Europa na kolena - a Ortodoksijata prechista - spasena, vozobnovena i konechno soedineta!
Na Blahernajskata porta - vekje nema da se vee polumesechinata...vidov riter - kako zaboduva nov bajrak na nea...bajrak na golemata i slavna vojska...vojskata na Rosite i nivniot nov, mokjen Car - Vladimir Spasitelot!"
Sv. Pajsij Svetogorski (Otec Arsenij Eznepidis, 1924-1994), Starec na Igumenskoto Isposnichko Bratstvo "Panagida" - Manastir "Kutlumusija", Sveta Gora, Atos+

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Пророштво во врска со бегалците, на латиница го најдов и така го префрлам во темава, навистина е чудно, Старец Пасиј 1924-1994

" Togash ja vidov golemata mrachna zvezda na neboto - kako padna na zemjata i ja zatru vodata i vozduhot so svoeto zlo...nemirni vreminja...ogin goreshe nasekade...potoci krv pochnaa da se leat od zemjata na Kirenajkite i golemata reka Nil - do zemjite na Baluhite i golemata reka Eufrat...Sumerija goreshe, Libija goreshe, gori i sogori i Asirija, i Mesopotamija, i Persija, i Arabija...
I togash - se pochna...golemata reka na lugje - se izli vo Europa, i pod prevezot na Andaluzija i Rim - stignaa na megjite na prechistata Ortodoksija...Elada, Servia, Vulgaria, Makedonia, Valahia - bea soocheni so nova smrttna opasnost...i rekata na lugje od Sumer i Asirija - beshe poddrzhana od noviot gjavol koj sedeshe na Turskiot tron vo Konstantinopol...
Vidov...vidov opshta vojna...vidov mnogu krv i pekolni maki...ja vidov malata Ortodoksija - frlena na kolena od zlite dela na nechastiviot, Turcite i Europejcite...
...No ne ochajuvajte deca moi...od temninata na mrakot - go vidov i spasot...golemata Ortodoksija - se razbudi i poita da ja spasi malata...vidov...vidov ogromna i premokjna vojska - kako jurisha na Turcite...Konstantinopol e osloboden - a Turcija zbrishana...Europa na kolena - a Ortodoksijata prechista - spasena, vozobnovena i konechno soedineta!
Na Blahernajskata porta - vekje nema da se vee polumesechinata...vidov riter - kako zaboduva nov bajrak na nea...bajrak na golemata i slavna vojska...vojskata na Rosite i nivniot nov, mokjen Car - Vladimir Spasitelot!"
Sv. Pajsij Svetogorski (Otec Arsenij Eznepidis, 1924-1994), Starec na Igumenskoto Isposnichko Bratstvo "Panagida" - Manastir "Kutlumusija", Sveta Gora, Atos+

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.220
Поени од реакции
34.812

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
ќе скршат кур со 8 илјади бегалци американците.

Тие ако примат 8 000,Македонија ќе прими 50 000.Сфе тоа за мир у свет,американците ќе ги млатат кога и каде сакаат,ние ќе им дадеме пратенички места и министерски фотелји.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Демек сите територии се шќиптарски, па Косоварите демек останале на „своите“ територии?
И шќиптарскиот наталитет во трети држави е демек добра работа, ама ромскиот наталитет е проблем? Ти ли бе за иронија најде да зборуваш?

Башка што Ромите не се враќаат во Косово пошто твоите ги малтретираат и убиваат, како и сите други што не се Шќиптари.

И моите претци не сакаа Отоманците да им доселуваат кавкаски племиња, за да спроведуваат своја локална divide et impera стратегија.
Само што, паметњаковичу, сето тоа е далечна историја. Овде зборуваме за блиска историја - таква што ние сме ја виделе самите и осетиле врз наш грб.

А ако ти за Илирите зборуваш, провери на Игенеа колкава генетска поврзаност имате со нив.
Ромите се проблем за тие како што си ти, не ми ги преврти мислењета. И никаде не го фалев мојот народ за односот кон ромите.

И немој за историја да пишуваш воопшто во твојот живот. Навистина мислев дека си поинтелигентен од впечатолот што го имав за тебе, ама спротивното било.
ИГЕНЕА ха ха ха

Читај малце по темите кај подфорумот историја, ќе научиш нешто, книгите се напорни, те разбирам.
ИГЕНЕА, чекај, зеабанција беше нели?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
82
Oфлеле, пристигна форумската лексичко/семантичка/граматичка ПОЛИЦИЈА. Бегајте кој може, додека не почнале да апсат!
(http://www.urbandictionary.com/define.php?term=POTUS)
ти си официјално најречитиот каурин на форумов. малку суперфицијален, ама речит. кај е тој речитиот торбеш кога е најпотребен, ровја да го удри, да ве ставевме во ринг!

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
ima da vrie rabotava so ovie
допрва ќе врие работата со нив,само што почнува да врие манџата.

Ете ги дневно по 3000 мигранти на ден,за еден месец ќе бидат 10 илјади и така до недоглед,се додека не се наполни цел Балкан со нив и не почнат со дигање у ваздух на градинки,школи и библиотеки.
Е тогаш веќе ќе биде касно за свестување,дошол мечот до грло

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ромите се проблем за тие како што си ти, не ми ги преврти мислењета. И никаде не го фалев мојот народ за односот кон ромите.

И немој за историја да пишуваш воопшто во твојот живот. Навистина мислев дека си поинтелигентен од впечатолот што го имав за тебе, ама спротивното било.
ИГЕНЕА ха ха ха

Читај малце по темите кај подфорумот историја, ќе научиш нешто, книгите се напорни, те разбирам.
ИГЕНЕА, чекај, зеабанција беше нели?
Се молат Илирите да не праат цигански работи на форумов.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
допрва ќе врие работата со нив,само што почнува да врие манџата.

Ете ги дневно по 3000 мигранти на ден,за еден месец ќе бидат 10 илјади и така до недоглед,се додека не се наполни цел Балкан со нив и не почнат со дигање у ваздух на градинки,школи и библиотеки.
Е тогаш веќе ќе биде касно за свестување,дошол мечот до грло
Основно,средно,факс ако си или ако си завршил математиката слабо ти одеше?

Kajgana Shop

На врв Bottom