Протест против законските измени за плаќање придонеси за хонорарите

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Голема радост ми предизвика укинувањето на придонесите за хонорарите.
Благодарам владо македонска :)

S

Samurai_Sk

Гостин
Голема радост ми предизвика укинувањето на придонесите за хонорарите.
Благодарам владо македонска :)
Да али дали треба да се платат приоднеси за тие плати земени пред 1 август ?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Да али дали треба да се платат приоднеси за тие плати земени пред 1 август ?
Најдобро да си прашаш во ПИОМ. Појди таму и прашај ги, јас секогаш кога имам некои нејаснотии си прашувам.

Јас сите хонорари кои ми се исплаќале во периодот јануари - јули 2015 г. ги имам пријавено во ПИОМ и веќе ми пристигнаа декларации за плаќање придонеси се до мај, а сигурно ќе ми дојдат и декларации за примените хонорари во јуни и јули 2015. Ако не се лажам, најавата е дека нема да се плаќаат придонеси за хонорарите кои ќе се исплаќаат после 01.08.2015 без ралика дали се од постар период, ама не сум сигурен, мора да си провериш во ПИОМ.

Еве изјава од Ставрески во врска со хонорарите објавена на МРТ: http://mrt.com.mk/node/25157

S

Samurai_Sk

Гостин
Најдобро да си прашаш во ПИОМ. Појди таму и прашај ги, јас секогаш кога имам некои нејаснотии си прашувам.

Јас сите хонорари кои ми се исплаќале во периодот јануари - јули 2015 г. ги имам пријавено во ПИОМ и веќе ми пристигнаа декларации за плаќање придонеси се до мај, а сигурно ќе ми дојдат и декларации за примените хонорари во јуни и јули 2015. Ако не се лажам, најавата е дека нема да се плаќаат придонеси за хонорарите кои ќе се исплаќаат после 01.08.2015 без ралика дали се од постар период, ама не сум сигурен, мора да си провериш во ПИОМ.

Еве изјава од Ставрески во врска со хонорарите објавена на МРТ: http://mrt.com.mk/node/25157
Фала ти епа тоа не ми беше јасно дали сме ослободени и од периодот до јули иначе и мене ми стигнеа декларации за плаќање придонеси до април за мај имам пријавено уште не е стигнато, а јуни уште немам земено плата

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Има многу примери во светот каде изборот е оставен на пациентот, ако може во многу држави тоа да функционира зошто да неможе и у Македонија?

Тој што зема 11 000 денари приход и плаќа придонеси, бруто му е некаде околу 20 000 а со платени придонеси му остануваат 11 000 за колку толку да живее, а на хонорарецот 11 000 му се и нето и бруто, па кога ке плати 37% данок к ему остант 6900 ден тоа фер ли е пријателе?

Дали е фер хонорарците да плаќаат придонеси исто како другите а да немаат право на боледување, на платен годишен одмор, к15, кога ке останат без работа неколку месеци да добиваат примања од завод за вработување, како што е за другите вработени н...итн, итн???

За поидитоски закон не сум слушнал!
Апсолутно е фер. Плаќањето е процентуално, поголема плата, плаќаш поголеми даноци и придонеси. Не е фер да се плаќа процентуално здравствено осигурување, а сите имаме исти услови за лекување. А што ми е гајле дали тој зел 11,000? Ами ако зел повеќе? Тој со 11,000 хонорар не плаќа, а се лекува исто како оној што има има бруто 20,000, а нето 11,000? Зошто и двајцата да имаат нето 11,000 а едниот со платени придонеси, а другиот без. Едниот само ќе користи, а другиот плус да придонесува. Размисли малку подетално.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Апсолутно е фер. Плаќањето е процентуално, поголема плата, плаќаш поголеми даноци и придонеси. Не е фер да се плаќа процентуално здравствено осигурување, а сите имаме исти услови за лекување. А што ми е гајле дали тој зел 11,000? Ами ако зел повеќе? Тој со 11,000 хонорар не плаќа, а се лекува исто како оној што има има бруто 20,000, а нето 11,000? Зошто и двајцата да имаат нето 11,000 а едниот со платени придонеси, а другиот без. Едниот само ќе користи, а другиот плус да придонесува. Размисли малку подетално.
Потполно се сложувам дека тој што зема поголема плата,помала партиципација да плаќа кога се лечи државно.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Тебе не ти е гајле дали тој зел 11 000 затоа што најверојатно ти не трпиш за леб, не рекле за џабе сит гладен не врува.
Еве за тебе еден прост пример, некој кој зема 11 000 плаќа данок придонеси и ке му останат околу 7000 што значи загрозена му е основната егзистенција и после што ке му вреди тоа што е здравствено е осигуран кога ке умре од глад или од нервози ке се мрдне, а пример тој што е со примања од 30 000 и ке плади придонеси и даноци и пак ке му останат пари за да има што да јаде. Сега разбираш? Незнам за тебе што тука е фер.
плус хонорарецот нама годишен одмор, нема платено боледување, нама породилно, нема к15.. ако е болен или одмара нема пари, зошто да плаќам исто со некој што е редовно вработен а да имам помалку бенифиции???
Идиотски беше законот и крајно дискриминаторски.

Последно уредено:

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Тебе не ти е гајле дали тој зел 11 000 затоа што најверојатно ти не трпиш за леб, не рекле за џабе сит гладен не врува.
Еве за тебе еден прост пример, некој кој зема 11 000 плаќа данок придонеси и ке му останат околу 7000 што значи загрозена му е основната егзистенција и после што ке му вреди тоа што е здравствено е осигуран кога ке умре од глад или од нервози ке се мрдне, а пример тој што е со примања од 30 000 и ке плади придонеси и даноци и пак ке му останат пари за да има што да јаде. Сега разбираш? Незнам за тебе што тука е фер.
плус хонорарецот нама годишен одмор, нема платено боледување, нама породилно, нема к15.. ако е болен или одмара нема пари, зошто да плаќам исто со некој што е редовно вработен а да имам помалку бенифиции???
Идиотски беше законот и крајно дискриминаторски.
Што е и кој е дискриминиран ако јас земам бруто плата 25-30к денари а ти 10-15к денари и во државно здраство добиваме иста услуга и партиципација

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Што е и кој е дискриминиран ако јас земам бруто плата 25-30к денари а ти 10-15к денари и во државно здраство добиваме иста услуга и партиципација
Значи не станува тука збор само за здравственото осигурување да се разбереме.

Јас ако земем 10-15к и нели спред неважечкиот веќе закон ке требаше да се пријавам, односно да платам здравствено, пензиско и персоналец, вкупно 37% од тие 10-15к ке ми останат 7-8к за живеачка, а на тебе од бруто 30 ке ти останат повеќе пари. Значи на многу фриленсери дирекнто им беше загрозена основната егзистенција.

Добиваме иста здравствена услуга, додека некој како редовно вработен има право на годишен одмор, боледување, к15, платено продилно отсуство и итн, а фриленсер ги нема тие поволности. Нема годишен одмор, нема продилно, нема к15, нема боледување...

Зошто фриленсер да плаќа исто како редовно вработен а да има помалку бенефиции?

Сте се фатиле вие за здравственото, демек без тој закон фриленсерите плаќале помалку а добивале повеќе, не туку обратна е сутацијата, фриленсерот плаќа исто како редовен вработен а добива многу помалку, не слушај грујо што те лаже.
Ете тоа ти види сега кој е дискриминиран и колку беше "добар" тој посран закон.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Сте се фатиле вие за здравственото, демек без тој закон фриленсерите плаќале помалку а добивале повеќе, не туку обратна е сутацијата, фриленсерот плаќа исто како редовен вработен а добива многу помалку, не слушај грујо што те лаже.
Дали вие хонорарците и пред овој закон плаќавте персоналец и осигурување? И ако сте плаќале и порано, зошто толку протести ако и така и така сте плаќале?

Последно уредено:
Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Дали вие хонорарците и пред овој закон плаќавте персоналец и осигурување? И ако сте плаќале и порано, зошто толку протести ако и така и така сте плаќале?
Не нагаѓај, прочитај го законот па после дебатирај.
Пред законот плаќавме само 10% пресоналец а со новиот закон плус 27% за здравствено и пензиско или вкупно 37%, тоа тие чист рекет.[DOUBLEPOST=1440166852][/DOUBLEPOST]
Пред законот плаќавме само 10% пресоналец а со новиот закон плус 27% за здравствено и пензиско или вкупно 37%, тоа тие чист рекет.
Немора да кажуваме кој е за вмро, кој е неопределен или кој гледа сител кој телма, прочитај го законот и се ке ти биде јасно, фактите се кажуваат.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Значи не станува тука збор само за здравственото осигурување да се разбереме.

Јас ако земем 10-15к и нели спред неважечкиот веќе закон ке требаше да се пријавам, односно да платам здравствено, пензиско и персоналец, вкупно 37% од тие 10-15к ке ми останат 7-8к за живеачка, а на тебе од бруто 30 ке ти останат повеќе пари. Значи на многу фриленсери дирекнто им беше загрозена основната егзистенција.

Добиваме иста здравствена услуга, додека некој како редовно вработен има право на годишен одмор, боледување, к15, платено продилно отсуство и итн, а фриленсер ги нема тие поволности. Нема годишен одмор, нема продилно, нема к15, нема боледување...

Зошто фриленсер да плаќа исто како редовно вработен а да има помалку бенефиции?

Да ама ти како хонорарец немаш 160 работни часа неделно.
Можеш да работиш 3,4,5,9.....месеци и да земеш многу повеќе од мене,остатокот да го користиш како одмор и да платиш помалку давачки

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Пред законот плаќавме само 10% пресоналец а со новиот закон плус 27% за здравствено и пензиско или вкупно 37%, тоа тие чист рекет.[DOUBLEPOST=1440166852][/DOUBLEPOST]
Немора да кажуваме кој е за вмро, кој е неопределен или кој гледа сител кој телма, прочитај го законот и се ке ти биде јасно, фактите се кажуваат.
те прашувам човечки ама ај, гледам таков ти е стилот. А зашто да не плаќате осигурување кога сите работници плаќаат? Дали ние да плаќаме за тебе за градинка, школо, амбуланта? Можеше законот да се измени, да се стави некоја минимална годишна сума, паушал, но не требаше да се укине. Многу "хонорари" стигаат огромни цифри, многу поголеми од бруто плата на еден работник.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.331
Поени од реакции
15.592
Гревчиња, а што да кажеме со хонорарите од 50-60 илјади Денари? М?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.735
Поени од реакции
16.955
Сега се уште има една голема мизерија, т.е. тие што работат, најчесто за мизерна плата, ако платата им доцни Немаат здравствено осигурување !!! .. а им се одбива секој месец од плата придонес за здравствено.
Поодамно, со воведување на плавите картони, приватните фирми плаќаа однапред а добиваа картони на 25 во месецот, само 5 дена имаа здравствено. Сега се даде некој период на доцнење, но не е тоа работата. Има фирми кој плаќаат редовно плата, но н.пр. сега исплаќаат плата за мај месец .. и сега нивните вработени никогаш немаат здравствено !! Мора да им се овозможиза своите пари да добијат здравствено.

Kajgana Shop

На врв Bottom