Кој одбрамбен механизам го практикувате најчесто?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.633
Поени од реакции
31.842
Може сум офтопик ама каде е алкохолот на листава?
Да влегува како одбрамбен механизам самостоен не верувам :D
Како поттикнувач/помагач во активирањето на веќе постоечки мож да го бидува.

Пример со компензацијата.
•Пренасочување на дејството од посакуваниот објект на друг поради тоа што првиот е недостапен.•IDсака нешто што SuperEgo не го дозволува и Egoнаоѓа решение да му угоди на двата.•Двата објекти можат да наликуваат еден на друг. Заменетите цели се слични.

ТИ се скарува женската, пиеш алкохол и се тешиш ајде бе друга ќе си најдам(компензација, замена), кој ја мати другиава. И алкохолот стимулира во размислувањето и пуштањето, па така фино лепо се облекува човек, оди в кафич и си фаќа нова женска. :D

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ги прочитав можностите за одбрамбен механизам, но не можам ја себе да се најдам во нив.
Ако можете помогнете ми, на мојот случај со Топлификација:
Јас се исклучив од парно бидејќи крадеа
НоТоплификација излажа некој властодршци и тие донеса одредби исклучените да плаќаат
Власта сега знае дека згрешила што им верувала на хохштаплерите, но не сака да признае за да не го изгуби угледот
Сега јас се здружив со други исклучени и со сите сили се борам против криминалот со парното

Во која група припаѓа мојот одбрамбен механизам?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.642
Ги прочитав можностите за одбрамбен механизам, но не можам ја себе да се најдам во нив.
НоТоплификација излажа некој властодршци и тие донеса одредби исклучените да плаќаат
Власта сега знае дека згрешила што им верувала на хохштаплерите, но не сака да признае за да не го изгуби угледот
Сега јас се здружив со други исклучени и со сите сили се борам против криминалот со парното

Нели е тоа офанзивен механизам?

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.497
Поени од реакции
18.184

Во твојот случај, ти заедно со твојот колектив реагирате релистички, што всушност е еден од начините на решавање на фрустрацијата. Би додал пожелен, затоа што е насочен кон вистинско и рационално решавање на проблемот, било со промена на однесувањето или промена на целта.

И се ова го правиш / правите е на свесно ниво.

За разлика од реалистичкиот пристап во решавање на конфликтната ситуација, подолга изложеност на неможност за решавање на проблемот доведува до активирање на одбранбените механизми, кои најчесто се на несвесно ниво. На долг рок, најчесто се неефективни.

Постојат и зрели одбранбени механизми кои се далеку поквалитетни од примитивните, кои тука се набројани, бараат секојдневен труд, но имаат траен ефект.

Kajgana Shop

На врв Bottom