Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Да ама ете неможам зборчето да му го погодам, пишам "chevrolet lacetti indicator" ама никако да излези

Препорачајте ми некое ефикасно средство за чистење седишта? ФАЛА
Сјај или арф ставаш во сад со вода па со вреќа од пиперки адаптирана како крпа чистиш и како нови ќе ти станат седиштата[DOUBLEPOST=1439747039][/DOUBLEPOST]
ме интересира нешто поточно станува збор за комплетен сервис на опел корса (2002/03 год. исузи мот.) ми потера околу 10 000 ден без работна рака за следниве раб:
каиш (нзн каква марка ) му давале гаранција 60/70 000 километри чини 6000 ден.
друг каиш кој вреде 1000 ден.
комплет 4 филтри (филтер нафта ваздух и др 2) чинат 1500 ден.
5 кила илје 1800 ден.
и антифриз некој -40 степ.размешан со дестилирана вода да бил малце послаб.

сето тоа ќе ме чини 10500 ден без работна рака.па ме занима дали цените се толку и дали тај комплетен сервирс вреде за тие пари?
Другите цени се ок ама брат клинестиот и ребрастиот каиш те одрале освен ако не сметаале и промена на затегачи али тие се менуваат по потреба.

Прашај си на повеќе месста ама сревисот не би требало да биде поскап од 6-7к денари

Последно уредено:
Другите цени се ок ама брат клинестиот и ребрастиот каиш те одрале освен ако не сметаале и промена на затегачи али тие се менуваат по потреба.

Прашај си на повеќе месста ама сревисот не би требало да биде поскап од 6-7к денари
mislam deka so kaisite spomna deka ke smene i nekoi lageri taka go razbrrav ne sum siguren

ме интересира нешто поточно станува збор за комплетен сервис на опел корса (2002/03 год. исузи мот.) ми потера околу 10 000 ден без работна рака за следниве раб:
каиш (нзн каква марка ) му давале гаранција 60/70 000 километри чини 6000 ден.
друг каиш кој вреде 1000 ден.
комплет 4 филтри (филтер нафта ваздух и др 2) чинат 1500 ден.
5 кила илје 1800 ден.
и антифриз некој -40 степ.размешан со дестилирана вода да бил малце послаб.

сето тоа ќе ме чини 10500 ден без работна рака.па ме занима дали цените се толку и дали тај комплетен сервирс вреде за тие пари?

Мислам дека твојата кола нема каиш,туку ланче,не сум 100% сигурен..Значи сета работа што ја прави ребрастиот каиш,во твојата кола ја прави ланчето..И тоа мислам се менува по потреба,ептен кога ќе почне да тропа..Другиот каиш ти е т.н ПКК каиш(клинест) односно каиш на алтернаторот,сервото и климата..Имаш 4 филтри,за гориво,за масло,полен,и воздух,мислам дека е 1500 денара е скапо,да си ги купуваш рефус еден по еден не би требало да излезе повеќе од 1200-1300 денара,али во ред е..Ако става масло ГМ како што е препорачливо за Опел,тоа кошта некаде 1100-1200 денара 5 литра,али во глобала 5 литра масло за 1800 денара пак е прифатливо..Антифриз што држи до -40 степени и тоа фабрички размешан,кошта околу 80-150 денара за литар а собира минимум 5 литар..Јас си купувам две литра концентрат,значи 100% антифриз по 160 денара,3 литра дестилирана по 20 денара,и сам ја правам мешавината,и сам си го менувам..Ми излегува околу 350 денара..На деловите рачунај ќе ти украдат минимум 500 денара,и башка работната рака..Али тоа е филозофија на секој механичар..[DOUBLEPOST=1439759372][/DOUBLEPOST]
mislam deka so kaisite spomna deka ke smene i nekoi lageri taka go razbrrav ne sum siguren

Постојат два затегачи на ребрастиот каиш,тие се изгор скапи..И постојат два затегачи на ПКК каишот,едниот е поскап од другиот,бидејќи на него има федер,и затоа е поскап..Не би требало двата затегачи за ПК каишот да коштаат повеќе од 2000 денара.

kolku vreme se ceka da ti izlezat tablite bidejki kolata prv pat se registrire vo mk?

На колку време се менува уљето на мењачот? И дали стварно има врска мењачот со тоа што кога колата се гаси ствара звук како бучава, т.е. у стил како да затресува?

На колку време се менува уљето на мењачот? И дали стварно има врска мењачот со тоа што кога колата се гаси ствара звук како бучава, т.е. у стил како да затресува?

Нема граница на колку,јас на мојата никогаш не сум и го сменил,туку само еднаш дотурив едно литро..Може не е до менувачот причина што затресува,може се дизните,држач на мотор..Неможе да се прецизира додека механичар не ја изгаси.Сите коли тресат кога ги гасиш,посебно постарите дизели,тоа се е дотраено,старо,изнемоштено..

На пример најдобро за да видиш дали добри ти се држачите на избацен и даваш гас во место се проверува ако тресе тогаш очигледно е. Е сега незнам за која кола се работи но на пример кај пасат - делфин и кога даваш на почеток нагло гас се осеќа тресење и плус звукот на моторот не е ист исто и на лер.[DOUBLEPOST=1439920388][/DOUBLEPOST]Инаку гледав една Алфа 164ка 94та год 2.0, 163 коња. Отприлика колку би требало да троши...?

Последно уредено:
Година дена не можев да сфатам од кај се слуша тропањето на Астра. Имав скинат еден држач на мотор, го сменив, пак кога ја гасам истиот звук. Еднаш сосема случајно додека ја перев приметив дека штраф од калникот испаднал/се скинал и кога ја гасам колата се удираат пластиките и чукаат. Ставив штраф и никогаш повеќе не се појави звукот. :)

На вектра кога ја отпуштам педалатс за гас обртометарот се враќа на 1500-2000 обртаи а некогаш и се враќа до 1000 ама одма иди до 2000 како со саух да работи цело време

На вектра кога ја отпуштам педалатс за гас обртометарот се враќа на 1500-2000 обртаи а некогаш и се враќа до 1000 ама одма иди до 2000 како со саух да работи цело време
Дизел си, така? Сличен проблем пред 2 месеци, излезе електрониката во бош пумпата.

На пример најдобро за да видиш дали добри ти се држачите на избацен и даваш гас во место се проверува ако тресе тогаш очигледно е. Е сега незнам за која кола се работи но на пример кај пасат - делфин и кога даваш на почеток нагло гас се осеќа тресење и плус звукот на моторот не е ист исто и на лер.[DOUBLEPOST=1439920388][/DOUBLEPOST]Инаку гледав една Алфа 164ка 94та год 2.0, 163 коња. Отприлика колку би требало да троши...?
Не е 2.0 со 163 туку 3.0

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom