Насилства во Македонија

Требаше партии да спомнам изгледа...

Како што реков партиите се најмал проблем кога се работи за меѓуетничките односи.
Со цел памет да мислиш дека било нефер што имало мала вработеност на битни функции во државниот апарат во ситуација кога 95% од албанците во мк живееле во село, забулени затуцани и без средно е повеќе од смешно. Или дека постоеле некакви си албански земји кои сме ги сметале за свои по грешка. Добро ова е веќе навреда, навреда за сите наши предци кои живееле во тие убави села со убави имиња и цркви...некогаш.

[DOUBLEPOST=1439366171][/DOUBLEPOST]
Кој те окупира бе, уште ли живеете со сонот дека албанците дојделе у 19 век во Македонија, па ги окупираат мирољубивите македонци...

Многу е просто, што к... градите држава у територии каде има албанци? Вината барајте ја кај вашите преродбеници кои не ви оставија чиста држава, а не кај албанците кои бараат елементарни права.[DOUBLEPOST=1439366469][/DOUBLEPOST]
И што треба да ти вратам сеа? У право си Пуно, ние Словените дојдовме у 7 ми - 8 ми век, голи и боси, гладни и страдни и им ја преземавме територијата на воинствените Албанци потомци на античките Илири (тоа што у фаца личат ко да дошле од Југоисточна Турција мање више битно)

Тоа кај има Албанци е релативна ствар, стапката на ширење и станување автохтони ви е многу висока, вие за државата сте исто она што е вирус за организмот.

Како што реков партиите се најмал проблем кога се работи за меѓуетничките односи.
Со цел памет да мислиш дека било нефер што имало мала вработеност на битни функции во државниот апарат во ситуација кога 95% од албанците во мк живееле во село, забулени затуцани и без средно е повеќе од смешно. Или дека постоеле некакви си албански земји кои сме ги сметале за свои по грешка. Добро ова е веќе навреда, навреда за сите наши предци кои живееле во тие убави села со убави имиња и цркви...некогаш.
Битни? Кој спомна битни фунскции...
Обична работа бе друже у државни фабрики... ај инженери немало...

Немам намера сега вам да ве обвинам, такви беа времињата, таква беше стратегијата, албанците со ништо да не се поврзат со земјава, што повеќе да се иселат.
Ама да викате вие не сакавте да се интегрирате дебилно не е, туку злобно и навредувачко.

Тоа е таа стратегија, имињата на селата, црквата, нормално, академиии на науки имавте уште пред 200 год. Немате никаква разлика од грците, иста стратегија.[DOUBLEPOST=1439371279][/DOUBLEPOST]
И што треба да ти вратам сеа? У право си Пуно, ние Словените дојдовме у 7 ми - 8 ми век, голи и боси, гладни и страдни и им ја преземавме територијата на воинствените Албанци потомци на античките Илири (тоа што у фаца личат ко да дошле од Југоисточна Турција мање више битно)

Тоа кај има Албанци е релативна ствар, стапката на ширење и станување автохтони ви е многу висока, вие за државата сте исто она што е вирус за организмот.
Сам го наметна зборот окупација во темава, ти не даде осуда, ти со ова го оправда настанот, така треба да се браниме нели е муабетот? Комитите ни се последниот браник....

Ниту еден не рече жалосно за децава кои јадоа тежок ќотек затоа што се различни од мнозинството, туку жалите затоа што ќе ви вратат.

Вие да не личите како свеѓани?

Последно уредено:
Битни? Кој спомна битни фунскции...
Обична работа бе друже у државни фабрики... ај инженери немало...

Немам намера сега вам да ве обвинам, такви беа времињата, таква беше стратегијата, албанците со ништо да не се поврзат со земјава, што повеќе да се иселат.
Ама да викате вие не сакавте да се интегрирате дебилно не е, туку злобно и навредувачко.

Тоа е таа стратегија, имињата на селата, црквата, нормално, академиии на науки имавте уште пред 200 год. Немате никаква разлика од грците, иста стратегија.
Стратегија хаха. Ако постоела таква стратегија зошто сега има 3 пати повеќе албанци? Зошто не се иселивте туку напротив од косово тука доаѓавте и уште доаѓате. Не сакавте и уште не сакате да се интегрирате, за мене не е интегрирање нешто постигнато со сила. Како на пример вработуваме цајкани и мора 25% да бидат албанци. Не ми кажувај партии не партии тоа е друга приказна. Овде официјално МОРА 25% да се албанци.
А за имињата еве искоментирај не те разбирам за каква грчка стратегија зборуваш. Имињата се тие, и 90% само го модификувате додавате И на крај и оп албански топоним. Црквите, гробовите, тие сведочат за тоа кој живеел тука ама кај и да е ќе ги снема и нив пошто систематски се уништуваат па уште повеќе ќе земат сила ваквите теории како твоите т.е. на сите албанци.

Стратегија хаха. Ако постоела таква стратегија зошто сега има 3 пати повеќе албанци? Зошто не се иселивте туку напротив од косово тука доаѓавте и уште доаѓате. Не сакавте и уште не сакате да се интегрирате, за мене не е интегрирање нешто постигнато со сила. Како на пример вработуваме цајкани и мора 25% да бидат албанци. Не ми кажувај партии не партии тоа е друга приказна. Овде официјално МОРА 25% да се албанци.
А за имињата еве искоментирај не те разбирам за каква грчка стратегија зборуваш. Имињата се тие, и 90% само го модификувате додавате И на крај и оп албански топоним. Црквите, гробовите, тие сведочат за тоа кој живеел тука ама кај и да е ќе ги снема и нив пошто систематски се уништуваат па уште повеќе ќе земат сила ваквите теории како твоите т.е. на сите албанци.
Ќе се чудиш, но вистина е дека повеќе има албанци во Турција отколку во Македонија и Косово заедно, многу повеќе има, додај ја и диаспората.
Големиот наталитет и асимилирањето на останатите муслимани во албанци кои си останаа од турско го држи бројот на албанците донекаде и тука, и во Косово.

Мора со сила, ако нема волја со мила, мора да се ублажи таа ситуација која се направи од цел век дискриминација, мора да има *позитивна дискриминација*, огромна дисавантажа сме. Признавам, покадарни сте, се разбира дека може да има такви ситуации каде на некој македонец ќе му зема место албанец кој е помалку способен, но за општото добро, за долгорочен аспект ова ќе помага.
Се согласувам дека не мора секогаш вака, но според мене неизбежно беше да се почне вака.

Грците како србите ги мапираа своите територии со гробови и цркви, дури имаше скандал, ги открија дека фалсификуваат албански гробови.
Како ти, спомнуваш имиња на села кои не се постари од 200 год. Сепак никој не негира дека словени не живееле во регионов илјадници год. Не ви негирам автохтоност, не значи дека ако словените каде биле таму албанци не може да имало, или обратно.

Како на пример вработуваме цајкани и мора 25% да бидат албанци. Не ми кажувај партии не партии тоа е друга приказна. Овде официјално МОРА 25% да се албанци.
Нема ништо чудно тука, се додека се чудиме, нема ја сватиме фактичката состојба. Ние на хартија ја изгубивме војната во 2001 година, Охридскиот договор беше нашата капитулација, а условите ги диктираат победниците....

Нема ниту 1 село во Македонија што има Албанска топонимија. Може има некои со Отоманска како на пример, Идризово, Белимбегово, Кадино, Арачиново и сл. Меѓутоа Албанска топонимија не постои во Македонија. Дури и најпознатите „Албански“ села во Македонија носат Словенска топонимија. Шипковица, Лавце, Селце, Вејце, Слатино, Зајас, Арангел, Света Петка, Колари. Таа топонимија опстои од Турско, а и пред тоа.

Што се однесува до Албанија, Албанската топонимија таму се вовела во 1918 година, па така на пример Горица, станала Корча, Драч станал Дурес, Валона станала Влоре, Скадар Шкодре и така буквално се сменети 90% од имињата на селата и градовите во денешната Албанска држава.

Нема ништо чудно тука, се додека се чудиме, нема ја сватиме фактичката состојба. Ние на хартија ја изгубивме војната во 2001 година, Охридскиот договор беше нашата капитулација, а условите ги диктираат победниците....

Нема ниту 1 село во Македонија што има Албанска топонимија. Може има некои со Отоманска како на пример, Идризово, Белимбегово, Кадино, Арачиново и сл. Меѓутоа Албанска топонимија не постои во Македонија. Дури и најпознатите „Албански“ села во Македонија носат Словенска топонимија. Шипковица, Лавце, Селце, Вејце, Слатино, Зајас, Арангел, Света Петка, Колари. Таа топонимија опстои од Турско, а и пред тоа.

Што се однесува до Албанија, Албанската топонимија таму се вовела во 1918 година, па така на пример Горица, станала Корча, Драч станал Дурес, Валона станала Влоре, Скадар Шкодре и така буквално се сменети 90% од имињата на селата и градовите во денешната Албанска држава.
Добро кажа, селата се со словенски имиња, кои релативно се нови.
Албанските топоними овде се избришани или едноставно се под слојот на новоставените словенски имиња.
Кога во Бугарија има албански топоним а во Македонија нема, тоа треба некого да зачуди.
Што значи Драч, Валона, Скадар у словенски јазик? Можеш да најдеш значење на име на некој постар топоним било каде во балканот?

И во Македонија може да се види многу лесно дека словенски имиња имаат само тие населени места или градови кои се релативно нови, но и тие градови повеќето имаат променети имиња, или во најмала рака корумпирани. Најдобар пример е Тетово кој во турско се викаше Калканделен...
Но сепак, утре и бугар може да дојде во форумот и слободно да вика дека целиот балкан е бугарски според имињата.

Отља, Малешевијата, Шар планина, Арбанашкото име дури денеска го има на неколку места по Македонија, овие само онака ми текнаа, а знам доста села кои имаат албанско значење.

Многу добро што ги спомна турските топоними.

Можеби имаме заеднички интереси и живееме во една иста држава, меѓутоа ми се чини дека диференцијацијата е огромна. И таа диференцијација не е од 2001 година, туку навлага наназад уште во времето на Југославија, па и пред тоа. Поради тоа заедничките интереси бледнеат и веќе преовладува омразата. Премногу глупости се случија за да можеш да кажеш стоп, ајде сега да живееме заедно.

Ако не ти текнува, Чаршијата долги години беше затворена навечер, одма после Битпазарските настани 1992/3 ми се чини.

Искрено не гледам бенефит на некоја политичка структура од инцидентите. Зарем ако има инциденти со Албанци јас ќе сакам да гласам за владеачката партија повеќе одколку да нема. Или обратно доколку сум Албанец и има тепачки со Македонци, што би ме натерало да гласам за ДУИ?

Ај еве, да речеме дека има политичка позадина позади тепачкиве, треба да се размисли убаво кому му идат во прилог овие тепачки. Еве Албанците кои јадеа ќотек ги обвинија безбедносните институции (а ДУИ е дел од нив) дека не ги откриваат сторителите. Тоа би значело дека ДУИ губи доверба кај Албанските гласачи. Од друга страна еве ти ја обвинуваш владата дека ништо не превземала да се спречат вакви инциденти во претходниот пост. Значи ти јасно се изјасни дека за тебе тпа е причина да не гласаш за оваа политичка структура. Значи владеачката гарнитура губи со овие тепачки, не добива.

Ако има нешто што пропуштам, исправи ме.
Диференцијација или лажен соживот, можеби и искрен и вистински соживот, што и да е, кој ни е изборот освен тој дека сепак делиме животен простор со нив и живееме заедно? Дали кога би решиле да ги игнорираме магично ќе ги снема и ќе исчезнат? Еве, што друго би правеле освен принудната опција да живееме заедно? Што демек ќе ги решиме во војна или ќе ја делиме државата? :icon_lol:

Иначе, си ја знаат математиката партиите и зошто си ги пуштаат криминалците па автобуси да тепаат невини Македончиња ( претежно, зашто односот на претепани Македонци спрема Албанци е отприлика 10 спрема 1). Дефокусирање, ефтин популизам, разгорување на националистички чувства итн.

Отља, Малешевијата, Шар планина, Арбанашкото име дури денеска го има на неколку места по Македонија, овие само онака ми текнаа, а знам доста села кои имаат албанско значење.

Многу добро што ги спомна турските топоними.
Уау. И што значи Драч на албански? Што не го вративте името чим етимологијата е албанска? Драч е машки род од драка што е име на бодликава грмушка http://www.makedonski.info/show/драч/м Па имаш Драч, Драчево, имаш и место Драчи во Украина (до душа таму уште не слушнале дека тоа е албанска земја). Па имаш Малеш српски војвода од Херцеговина. И Крали Марко бил Албанец пошто коњот Шарец му се викал.

Уау. И што значи Драч на албански? Што не го вративте името чим етимологијата е албанска? Драч е машки род од драка што е име на бодликава грмушка http://www.makedonski.info/show/драч/м Па имаш Драч, Драчево, имаш и место Драчи во Украина (до душа таму уште не слушнале дека тоа е албанска земја). Па имаш Малеш српски војвода од Херцеговина. И Крали Марко бил Албанец пошто коњот Шарец му се викал.
Драч само словените го викаат од цел свет, албанското Durrës e многу поблиско од словенското Драч (Dyrrachium, Epidamnos), сеедно, тоа што ти сега го правиш јас можам сите топоними на светот да ги преведам, спомни било кое место и ќе ти го преведам. Именувањето вака на овој град од страна на словените јасно ги покажува нивната склоност за словенизирање секаде кај што стигнаат.

Малеш значи? Сигурно името според топоним го земал, не кажа што значи само, дури може да е албанец типот.

Шарец значи шарен, со повеќе бои, зошто планина пи се именувала така? Шарена планина?

Крали Марко бил предавник плашливец, сигурно не е албанец...:P

Драч само словените го викаат од цел свет, албанското Durrës e многу поблиско од словенското Драч (Dyrrachium, Epidamnos), сеедно, тоа што ти сега го правиш јас можам сите топоними на светот да ги преведам, спомни било кое место и ќе ти го преведам. Именувањето вака на овој град од страна на словените јасно ги покажува нивната склоност за словенизирање секаде кај што стигнаат.

Малеш значи? Сигурно името според топоним го земал, не кажа што значи само, дури може да е албанец типот.

Шарец значи шарен, со повеќе бои, зошто планина пи се именувала така? Шарена планина?

Средновековното словенско е Дурачи и е изведено од Dyrrachium, исто ко што и сегашното е изведено од овој латински назив. Тоа што ти латински имиња пробуваш да ги претставиш ко шќиптарски е сосема друга работа.

Јас мислам дека ваква расправија претходела пред тепачката кај Мавровка.

Средновековното словенско е Дурачи и е изведено од Dyrrachium, исто ко што и сегашното е изведено од овој латински назив. Тоа што ти латински имиња пробуваш да ги претставиш ко шќиптарски е сосема друга работа.
Сериозно дали си здрав? Каде реков дека е албански?, ти си тој што викаше дека е словенско име. Се заеба јако, нема што...

Сериозно дали си здрав? Каде реков дека е албански?, ти си тој што викаше дека е словенско име. Се заеба јако, нема што...
Ти праша што значи Драч, имплицирајќи демек е албански збор, ја ти одговорив. Сеа за сеа у Албанија исклучиво словенски, латински и грчки топоними.[DOUBLEPOST=1439390851][/DOUBLEPOST]

Шара и не мора да значи шарен, со повеќе бои, Шара може да значи и трага, линија итн...

За Малеш етимологија ваљда не треба да ти давам. Историја на презимето Малеш

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom