Духовните вредности денес

• Креатор на темата Креатор на темата Изгрев
  • Време на започнување Време на започнување
deneshnicava od duhoven aspekt e na mnogu nisko bedno nivo sekako denes nemame inkvizicija(?),nema paljenje veshterki,secenje glai na eretici(?) no vo toa vreme lugeto poishe veruvale i idele po crkvi bile poproduhoveni a ne deneshnicava kojznai od koga crkvava nema obezglavno eretik.

Одговори што се тоа духовни вредности сеуште никој не дал иако беше уредно прашано.
Мпжеби @MIKI1 Или @Изгрев ќе сакаат да ни одговорат.

Сакаат де, оти да не.

Пошто во прашање е духовноста, тоа значи дека некој „дух„ мора да биде вклучен во приказнава за вредностите. Црквата Го познава Светиот Дух, како и даровите од Духот, кон кои се стреми секој член од Црквата и кои се цел од овосветовното битисување, како што би рекол Св. Серафим Саровски.

Во прашање се 7 дарови од Духот Свет, кои верните ги стекнуваат преку молитвите, а посебно преку Светите Тајни од Црквата.

Сакаат де, оти да не.

Пошто во прашање е духовноста, тоа значи дека некој „дух„ мора да биде вклучен во приказнава за вредностите. Црквата Го познава Светиот Дух, како и даровите од Духот, кон кои се стреми секој член од Црквата и кои се цел од овосветовното битисување, како што би рекол Св. Серафим Саровски.

Во прашање се 7 дарови од Духот Свет, кои верните ги стекнуваат преку молитвите, а посебно преку Светите Тајни од Црквата.

Значи, за да има духовни вредности, мора да има вклучено некој Дух во приказната. :pos::pos::pos:

Ова е топ тен наглупи постови на кајгана. Секогаш кога мислам дека Мики не може да истресе нешто уште поглупо од претходното, тој успева да ме демантира.

Јас кога бев мал читав стрипови со Загор, ДУХОТ со секира. Тие беа многу духовни стрипови. :icon_lol:

Сакаат де, оти да не.

Повторно временска прогноза за Папуа Нова Гвинеа. Наброи три духовни вредности. Тоа е прашањето неодговарачу на поставени прашања.

Повторно временска прогноза за Папуа Нова Гвинеа. Наброи три духовни вредности. Тоа е прашањето неодговарачу на поставени прашања.

Можеше и сам да ги најдеш, ама ајде.

Еве еден детаљен опис за 7-те дарови од Духот Свет:

http://www.svetosavlje.org/bibliote...voPecerski/Lat_StaracSavaPskovoPecerski34.htm

Пак линкови од нељубителот на линкови. Значи наброј 3 (три) духовни вредности. Шо е работава? Не знаеш или...?

Не е дека не знам, ама посочениот текст ги опишува 7-те дарови по добро од мене.
Затоа во текстот постојат 7 точки и исто толку описи за секој дар.

Не е дека не знам, ама посочениот текст ги опишува 7-те дарови по добро од мене.
Затоа во текстот постојат 7 точки и исто толку описи за секој дар.
Прашањето сеуште стои неодговарачу на поставени прашања. Овде во текстов не видов духовни вредности. Ако ти ги гледаш наброј ги.

Прашањето сеуште стои неодговарачу на поставени прашања. Овде во текстов не видов духовни вредности. Ако ти ги гледаш наброј ги.

Еве ги даровите:
1. Премудрост.
2. Разум.
3. Совет.
4. Духовна сила.
5. Побожност.
6. Знаење.
7. Страв Божји.[DOUBLEPOST=1438941536][/DOUBLEPOST]
Овде во текстов не видов духовни вредности..

Ај ти кажи ми, зашто не сум зачуден...

Еве ги даровите:
1. Премудрост.
2. Разум.
3. Совет.
4. Духовна сила.
5. Побожност.
6. Знаење.
7. Страв Божји.[DOUBLEPOST=1438941536][/DOUBLEPOST]

Ај ти кажи ми, зашто не сум зачуден...
Алооо минкен. Духовни вредности не дарови на светиот дух. Интересно и јас не сум изненаден да кога ќе прашам за духовни вредности добивам временска прогноза за Белизе.

Алооо минкен. Духовни вредности не дарови на светиот дух. Интересно и јас не сум изненаден да кога ќе прашам за духовни вредности добивам временска прогноза за Белизе.
Што знаат атеисти за духовни вредности, духови, души и т.н.
Решени сте животот да си го упропастите со идеја дека уствари и нема живот. Затоа што животот е уствари кинематиката на битието, а битието ги трансцендентира сите овие булшит материајлни принципи. :D
И да, душевни вредности се уствари вредностите на светиот дух(свеста, протосвеста, трансценденталниот елемент кај човекот и т.н.). Може да бидат се и сешто, разликата меѓу душевни и недушевни е во тоа дали се набљудувани или не.[DOUBLEPOST=1438946735][/DOUBLEPOST]
Еве ги даровите:
1. Премудрост.
2. Разум.
3. Совет.
4. Духовна сила.
5. Побожност.
6. Знаење.
7. Страв Божји.
Треба сите седум да ги има човек или како?
Од проста причина што кај 99% од верниците освен страв божји нема ништо друго :)

Што знаат атеисти за духовни вредности, духови, души и т.н.
Решени сте животот да си го упропастите со идеја дека уствари и нема живот. Затоа што животот е уствари кинематиката на битието, а битието ги трансцендентира сите овие булшит материајлни принципи. :D
И да, душевни вредности се уствари вредностите на светиот дух(свеста, протосвеста, трансценденталниот елемент кај човекот и т.н.). Може да бидат се и сешто, разликата меѓу душевни и недушевни е во тоа дали се набљудувани или не.
Шо знаеш бе ти за атеизам, атеисту еден низаеден. Молчи си поарно. Не си скокај сам себе си в стомак.

Рем-зи-парикс, рем-зи-парикс!
Јелем кес, јелем кес!
Копч ворт!

Секоја „ствар„ има почеток, тек и крај.

Така, духовните вредности го имамат својот почеток во даровите од Светиот Дух, а тие дарови, во пракса, даваат плодови/резултати, како на пример: љубов, радост, мир, трпение, благост, милосрдие, вера, кроткост, издржливост.[DOUBLEPOST=1438948439][/DOUBLEPOST]
Треба сите седум да ги има човек или како?
Од проста причина што кај 99% од верниците освен страв божји нема ништо друго :)

Бројот „7„ симболизира совршенство, така да стремежот се состои кон достигнување на сите дарови, но според своите заслуги.

Поимот „страв Божји„ го разбираш на погрешен начин па затоа и убеден дека 99% од вернциите имаат само страв, а не и другите духовни доблести.

Рем-зи-парикс, рем-зи-парикс!
Јелем кес, јелем кес!
Копч ворт!
Не ти е наштимана антената, нема прием.

Секоја „ствар„ има почеток, тек и крај.
Не е нужно да има.
Така, духовните вредности го имамат својот почеток во даровите од Светиот Дух, а тие дарови, во пракса, даваат плодови/резултати, како на пример: љубов, радост, мир, трпение, благост, милосрдие, вера, кроткост, издржливост.
Аха.... тоа ли било. Значи само кај христијаните и тоа само оние правите (православните демек) има љубов, радост, мир, трпение, милосрдие и тн. Види богати, не сум знаел. Другиве појма немаат за тоа.
Бидејќи темава е таква, барем така беше отворена, демек имало пад на “духовните вредности“ (сеуште недетерминиран поим) баш ме живо занима на кој начин е тоа измерено? Во кои мерки се мери љубов, трпение, радост, мир.......?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom