Да за парламентарни, не за локални.
Normalno. Parlamentarni i Pretsedatelski.[DOUBLEPOST=1438680927][/DOUBLEPOST]
Колку што знам никој не забранил на некој од дијаспората да си гласа во Македонија, седнува во авион и доаѓа и си гласа во изборното место каде е евидентиран (како што се правеше за локалните за Кичево на пример).
Зошто да има посебна изборна единица само за дијаспората? Зошто ако толку сте заитересирани да гласате на избори излегуваат само 5-600 луѓе. Зарем вашиот глас вреди 10 пати повеќе од мојот само заради тоа што носите девизи? Па и јас носам девизи од странски проекти. А што да кажат 300.000 невработени што не носат никакви пари, дали да им забраниме да гласаат, хм? Како тоа за 3 пратеници од дијаспората се трошат 25-30% од сите пари предвидени за изборниот процес, т.е. 10-15 пати повеќе од пратеник во Мкд. Зошто не излезе некој од дијаспората и да каже дека самите ќе си покриете тие трошоци, а не да чекате од жална Македонија да крати на здравство за случаи како Тамара за на вас да ви угоди?
Ај да збориме за ефектите од овие пратеници што се избрани од дијаспората, колку успеале во нивната задача, колку од дијаспората ги знаат и им се обратиле за извесни проблеми, колку лобирале за Македонија во соодветните држави/ изборни места? Што фајде од нив?
Значи не сум против да гласа дијаспората ама мора да ги исполни следниве услови:
Минимум 10.000 гласачи да излезат на едно изборно место
Трошоците за организирање на изборите да не смеат да бидат енормни како што се сега (или ако се тогаш дијаспората да си покрие)
Пратениците избрани од дијаспората секоја година да даваат отчет за сработеното, што придонеле тие за Македонија
Principielno: Od drzavjanstvoto izlagaat i prava i obvrski. Najvaznoto pravo e pravoto na glas koe drzavata mora da go obezbedi. Aj da te vidam tebe od Ohrid da morat da glasa vo Kriva Palanka. Znaci dostapnosta e klucen Kriterium za fer, slobodni i demokratski izbori. Toa e obvrska na drzavata a ne na biracite. Ti ja prevrtuvas ovaa rabota so pravo-obvrska.
Za izbornata edinica rekov, deka sistemot ne mora da ostane kako sto e sega, moze da se menuva. Ako procitas cela tema od 2011 mojs da vidis deka i na samiot pocetok toa go rekov. Ama toa ne znaci da bide ukinato pravoto na glas za dijasporata.
Za izlezenosta ti rekov, deka drzavata e kriva, go pisav toa i vo temata za glasanjeto na dijasporata za pretsedatelskite izbori. Ako drzavata obezbedi pristap do glasanje, na primer preku elektronski glasanje, togas ke ima poveke glasaci vo dijasporata i site argumenti okolu toa ke padnat vo voda. Ali, problemot e sto nekoi sakaat taka da bide za da dobijat poveke pratenici. Vina nosi vladata za sproveduvanjeto na teren. Inace sekoj glas broi isto i so elektronski glasanje ke dojde situacija za da stanes pratenik od dojasporata ke mora da imas i poveke glasaci nego vo Makedonija. Toa e defekt vo sistemot koi lesno se koregira.
Inace parite ili devizite nemaat nikakva vrska so pravoto na glas, se mesaat mnogu raboti za praduvanje ili osporuvanje na pravoto na glas, ja ne sakam da vlagam vo tie diskusii oti nemaat nikakva vrska. Pravoto na glas ne zavisi od parite na poedinecot tuku od drzavjanstvoto.
Za troskojte: Toa ne e nikakvo merilo posto sekoi izbori cinat pari. Najlesno e da nema pa nemame troskovi, neli ja sfakas poentata. Ali moze da se zastedi so elektronski glasanje na dijasporata. Inace kaj go ima toa poedinci da pokrivaat troskovi za izbori? Bidi malku realen.
Uspehot na pratenicite, dali od Makedonija ili dijasporata zavisit od samiot pratenik. Makedonskite pratenici od Makedonija 25 godini ne pokazaa nisto, naprotiv, pa nikoj ne ja sporuva nivnata funkcija. Inace da ti odgovoram: Ko ke prestane drzavata odnosno partiite, da gi tretiraat dijasporskite pratenici kako "nivni" duri togas ke Imame vistinski dijasporski pratenici koi ke stojat zad interesite na dijasporata na ne zad partiski. I ednite bedni i drugite bedni nasi partii nemaat interes vo toa. Moj predlog: da se zabranat partiski kandidati vo dijasporata i trojcata da deluvaat kako posebna frakcija vo sobranieto.
Ima tuka mnogu moznosti ama zavisit od partiite.
tvoite predlozi ne se vistinskite resenija. Brojkata na glasaci ne e fiksna tuku se menuva.
Trosocite ne se Faktor ama mozat da se namalat so elektronsko glasanje.
Pratenicite od dijasporata mora da bidat celosno isto kako nivnite kolegi od Makedonija. Ne mozes niv da im davas drugi uslovi nego na domasnite.[DOUBLEPOST=1438681335][/DOUBLEPOST]
дали се битни 3 пратеници или е тоа само симболично? Битни се и те како! Еден пратеник може да биде решавачки а на пак ли три. И неможе да имаме пратеницио избрани со 600 гласа! Па претседател на месна заедница или куќен совет има повеќе гласови. Со 600 гласа немаш легитимитет да застапуваш никого, никој тебе не те избрал! И не ппаламудите глупости дека некој бара некому да му се укине правото на глас? Секој државјанин на РМ, што ке рече секој со МК пасош, има неприкосновено право на глас и тоа свое право може да си го оствари онаму каде што има адреса на живеење а ако е во странство може да се пријави во амбасада и да си го оствари правото на глас и ако истиот е од Кавадарци неговиот глас ке биде засметан во изборната единица 6 и чиста работа. Проблемот е што тие сакаат и имаат посебна изборна едниница од каде што со минорен број на гласови си добиваат пратеници. И крај краева кој кур некој да гласа за тоа колкав ке биде данокот во РМ кога тој самиот данок плаќа во друга држава? Или било која друга одлука која него не го засега, нема да го чувствува товарот на одлуката? Значи не мешајте ги работите, никому не му се одзима право на глас.
I za tebe vazi gore navedenoto. Malkute glasa mozat lesno da se resat ama ocigledno nekoj neke. Barajte go problemot tamu kade sto e a ne kaj nas. Inace legitimitetot e ist, posto site se izbrani vo fer i demokratski izbori. Bi rekol duri deka glasanjeto vo dijasporata, posto neli samo eden vlaga od IE, poveke lici na glasanje na licnost nego na partiska lista.
Edno e da imas pravo na glas teoretski ama mora da imas sansa da go koristis. I ti imas pravo da odis na Hawai ama samo teoretski posto ako nemas pari da pojs za dzabe. Takvi teoretski prava eheee...vrska nemaat.
Kolku sto znam dijasporata ne bese vklucena vo prasanjeto kako da se sprovede nivnoto glasanje. Togas vladata vo svoi interes gi donese promenite za da dobijat 3 pratenici plus. Greskata barajte ja kaj vladata a ne kas nas. E sega normalno deka se bunat ako im se odzeme nesto sto im e dadeno, neli.Neka si ima 3 IE ali da se raboti na toa sto poveke dijasporci da glasaat. Ke bides zadovolen ako izlezat 10 000 Makedonci na glasanje vo sekoja IE vo dijasporata? Pa neka im se ovozmozi togas!
Inace drzavata i drzavnata Politika ne pokriva samo vnatresni raboti. Toa ne moze da bide Argument i na kraj i tie se drzavjani na Makedonija i imaat interes i PRAVO da odlucat za sudbinata na drzavata.[DOUBLEPOST=1438681530][/DOUBLEPOST]
Ако толку сакаш пиле, како македонски државјанин да учествуваш во изборниот процес, тогаш ќе си платиш авионска карта, а твојот глас ќе биде соберен со сите останати гласачи од Македонија во уставните 120 пратечнички места, а не во посебните три пратенички места напокон постоечките 120, кои одат како гага за паторот и за неговиот ефтин популизам.
Ако мене ме прашувате, ако македонски државјанин ја напушти државата по пат на емиграција, тогаш треба целосно да му се укине правото да учествува во нашиот изборен процес и да одлучува за иднината на Македонија. Најгласните македонски емигранти кои што агитираат по страните и групите на провладините медиуми на интернет, а богами и по разно разни странски конгреси итн, во 100% од случаите се лица со останат недвижен имот на територијата на РМ и единствената причина заради која толку гласно и силно проповедаат оддалеку за некаков патриотизам и некаква надуена вештачка историја е затоа што реално само се заинтересирани некој да им го чува имотот што им останал во Македонија. Имот кој се плашат дека ќе го загубат од т.н. голема албанија. Тоа се све гнаси невидени, што сакаат ние да умираме за нивните имоти додека тие си живеат луксузен живот, и штом веќе еднаш си отишле од Македонија нема повеќе што мајка да бараат тука.
Obrati se kaj tie sto se vinovni. Inace mnogu Makedonci ze privremeno iseleni ili pa vo stranstvo rodeni, tuka ne faka tvojot Argument. A gluposta so imotite ne sakam mnogu da ja komentiram, ama ubavo pokazuvas koi se predrasudite prema dijasporcite i na kraj sve se svedi na parite.