- Член од
- 16 декември 2013
- Мислења
- 1.856
- Поени од реакции
- 1.203
Твојата/атео логика е над се?Ова се истрескани глупости скарани со логиката.
Во што веруваш ти Ставре?Колку треба да си избеган за да веруваш во тоа?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Твојата/атео логика е над се?Ова се истрескани глупости скарани со логиката.
Во што веруваш ти Ставре?Колку треба да си избеган за да веруваш во тоа?
Твојата/атео логика е над се?
Во што веруваш ти Ставре?
Се вика сарказам, псалм има друго значење во контекстот на тоа што ти го пишав, означуе заобиколување на прашањето со други нерелевантни прашања, сумњиви одговори, мистични коани и тристо чуда.Зошто би ти дал псалм како одговор? Се надевам не си Лет за да не знаеш дека псалмот е молитва во стихови на верникот кон Бог, а не обраќање на Бог кон верникот.
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-615#post-7301429
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-616#post-7301440
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-616#post-7301443
Игриве со семантики... Сите форми на „знаења“ се верувања кои ги имаме за светот надвор од нас. Некои верувања се поткрепени со повеќе докази и бидејќи веројатноста да се точни е огромна, се нарекувааат „знаења“ и разговорно се користат како знаења (иако тоа не се знаења според филозофскиот концепт за знаење кој укажува 100% апсолутност), наспроти други верувања кои не се поктрепени со толку докази или не се воопшто поткрепени со докази. И не зборувам за аксиоматични математички знаења кои се такви какви што се со веќе зададени правила, ти зборувам за знаењата кои ги имаме за природниот свет кој не опкружува.Ме прашуваш како го знам тоа, или зошто верувам во тоа? Како може да верувам во нешто кое веќе го знам?
Јас мислам дека ти не се изрази убаво и дека всушност сакаше да ме прашаш нешто друго. А тоа е:„Како знаеш дека Евангелијата се вистинити и дека Исус навистина постоел?". И мислиш дека јас ќе ти одговорам, вистините се зашто така е запишано во Библијата? Тоа е логичка грешка, позната како циркуларна логика (А е вистинито бидејќи Б е вистинито; oттука Б е вистинито бидејќи А е вистинит).
Многу е опширен одговорот на прашањето што ми го постави и ќе треба многу да ти образложувам, а не сум сигурен дали би можел да ме разбереш, ама сепак да се обидеме.
Почнуваме!
Центар на нашето верување е Богочовекот Исус Христос.
Дали ти веруваш дека Исус постоел и дали бил историска личност?
Дали освен во Библијата, имаш сретнато и други записи за Неговото постоење?
Дали знаеш од кои историчари се тие записи и што конкретно пишува во нив за Исус?
Сериозно, сум прашал неколку пати,ама одоговорСериозно треба да ти напишам и објаснам како религијата го врати човештвото неколку века наназад?
Мојата логика е блиску до совршена.
Што се случува со човекот после смрта.твоето второ прашање, кое содржи со ништо поткрепена претпоставка дека мора во нешто да верувам.
Сериозно, сум прашал неколку пати,ама одоговор. Имај предвид дека за други религии учења не те прашува, исис, инквизиција...те прашувам
Ај да ја провериме твојата логика.
Прашање- како ја разбираш безконечноста/конечноста на вселената. Како ја разбираш безпочетноста/почетноста на времето.
како ја разбираш безконечноста/конечноста на вселената. Како ја разбираш безпочетноста/почетноста на времето.
Што се случува со човекот после смрта.
Нема поента да дебатираме после ваков исцрпен одговор, мање више почнуем стварно да верувам дека мал е процентот на верници коишто искрено пристапуваат на оваа проблематика, а ваквиот одговор не е токму тоа што го напраи и ти сеа, ми даде „псалм“ за одговор.
Мојата логика е блиску до совршена.
Ставро, ма ти си бог!....
Кант се превртуе у гробот од твојава логика.
И дај сега наведи ја логиката според која нема Бог!!!
Во ова веруваш? или го знаеш?ако знаеш како си го искусил лично за да си сигурен.Со човекот после смртта не се случува ништо. Телото се распаѓа, свеста се гасне, чао пријатно.
Остај сега религиозноста ти се пофали дека твоојата логика е скоро совршена. Толку ли беше силата на твојата(атео) логика, едно прашање и нема логичен одговор,капитулација.Не ја разбирам конечноста/бесконечноста на времето и просторот. Не гледам како религиозноста помага да се разбере. Гледам неколку пати го поставуваш тоа како проблем. Може да објасниш како религиозноста помага во разбирањето на тој проблем?
Ти ги пишав погоре у постот кој го дополнив.Напротив! Одговорот што ти го бараш не може да се одговори накратко, а да биде убедлив, бидејќи ваков тип на одговор во самата суштина е повеќеслоен.
Јас не за џабе ти ги поставив токму тие прашања. Кога ќе ги одговориш и кога самиот ќе осознаеш дали Исус е измислена, митолошка, или историска личност, ќе може да поминеме на вториот слој или скалило.
Ако искрено сакаш да го чуеш одговорот, очекувам да соработуваш.
Ајде сега, направи го првиот чекор, најди ги историските извори за Исус, како би се разјасниле и усогласиле дали Исус Христос е измислена, митолошка или историска личност.
Во ова веруваш? или го знаеш?ако знаеш како си го искусил лично за да си сигурен.
Иначе ова што си го пишал си е чист нихилизам, и тоа е вид (не)верба.
Остај сега религиозноста ти се пофали дека твоојата логика е скоро совршена. Толку ли беше силата на твојата(атео) логика, едно прашање и нема логичен одговор,капитулација.
За идиоти од твој калибар немам ниту волја ниту време.
Ставро, ако сум јас идиот, дај напни ја таа твоја речиси соврешна логика и покажи ми дека си по паметен од мене...![]()