Види ги ама се организирани хахах :Д
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не функционира тоа така. Кај се видело овци да се спротистават на пастирот?Па ургирајте да не се гради тогаш.
Има разлика од тоа дали визуелно ни се допаѓа и дали треба да се гради. Едното е прашање на вкус (јас не би сакал грдосија што наликува на калуѓерска облека), другото е прашање на дипломатија (односите со Ватикан е убаво да бидат на највисоко ниво и за чудо, Ватикан ги почитува таквите чинови на изградби на спомен куќи и споменици).Па ургирајте да не се гради тогаш.
Океј, коа сме више на темава, отсекад ме интересирало ова. Кое е објаснувањето за споменикот на Прометеј?Има разлика од тоа дали визуелно ни се допаѓа и дали треба да се гради. Едното е прашање на вкус (јас не би сакал грдосија што наликува на калуѓерска облека), другото е прашање на дипломатија (односите со Ватикан е убаво да бидат на највисоко ниво и за чудо, Ватикан ги почитува таквите чинови на изградби на спомен куќи и споменици).
Има разлика од тоа дали визуелно ни се допаѓа и дали треба да се гради. Едното е прашање на вкус (јас не би сакал грдосија што наликува на калуѓерска облека), другото е прашање на дипломатија (односите со Ватикан е убаво да бидат на највисоко ниво и за чудо, Ватикан ги почитува таквите чинови на изградби на спомен куќи и споменици).
Прометеј не е споменик сам по себе, туку авторска интерпретација на пораката кој ја испраќа споменикот во целина. Тоа е уствари споменик на паднатите херои, не на генерали, политичари и војсководци чие име и презиме останува во историја, туку на војниците, кои обично се забораваат веднаш откако ќе им се изговори името.Океј, коа сме више на темава, отсекад ме интересирало ова. Кое е објаснувањето за споменикот на Прометеј?![]()
Веќе реков, тој споменик нема никакво урбано, ниту естетско оправдување. Класична дипломатија, верско улижување.А од естетска и урбана логика, дали е во ред да постои уште еден споменик висок над 15 метри кога веќе има два такви во непосредна близина и уште 20 помали околу? Зар во Скопје нема други локации за плоштади? Претерано е и ти си свесен за тоа.
Скапа дипломатија, морам да забележамПрометеј не е споменик сам по себе, туку авторска интерпретација на пораката кој ја испраќа споменикот во целина. Тоа е уствари споменик на паднатите херои, не на генерали, политичари и војсководци чие име и презиме останува во историја, туку на војниците, кои обично се забораваат веднаш откако ќе им се изговори името.
Прометеј авторот го има избрано за да асоцира на саможртвата на тие што имаат загинато за Македонија, а чии имиња не се доволно големи за да имаат посебни споменични обележја. И глупост беше што го “облекоа“.
Веќе реков, тој споменик нема никаква урбано, ниту естетско оправдување. Класична дипломатија, верско улижување.
Боро ова подобро го правеше. Да му е лесна земјата...Веќе реков, тој споменик нема никаква урбано, ниту естетско оправдување. Класична дипломатија, верско улижување.
А трето е да тврдиш дека ќе се иселиш од државава ради некоја градба, Е до толку се забегани.Има разлика од тоа дали визуелно ни се допаѓа и дали треба да се гради. Едното е прашање на вкус (јас не би сакал грдосија што наликува на калуѓерска облека), другото е прашање на дипломатија (односите со Ватикан е убаво да бидат на највисоко ниво и за чудо, Ватикан ги почитува таквите чинови на изградби на спомен куќи и споменици).
Ај што се закопа се закопа, подобро не се бламирај повеќе.Не видов дека имаме Централизација туку Скопје како најголем град кое е седиште на Собранието, Владата, Економијата, Културата, главен град на државава итн. инвестиции во патната инфраструктура, урбаната опрема, средување на Центарот и ослободување од една архитектура која е премногу грда и симбол на еден уште погрд систем од минатото. Секако дека ќе се инвестира највеќе во Скопје затоа што и така повеќе нема народ во другите градови и села па од тоа поаѓам дека сите они ќе си дојдат во Скопје што и се гледа. Освен тоа како најголем град внесува највеќе пари во буџетот според бројот на населението.
И поздрав до оние што ме прават партиски активист на овие на Власт и да им порачам дека не ги сакам ич дека се демо христијани, а мене не ми одговараат лично како ЛГБТ член. [emoji14] Сепак им благодарам за споменикот на Аце највеќе само им фали едно знаме во боите на виножитото за да биде комплетен.![]()
Прометеј не е споменик сам по себе, туку авторска интерпретација на пораката кој ја испраќа споменикот во целина. Тоа е уствари споменик на паднатите херои, не на генерали, политичари и војсководци чие име и презиме останува во историја, туку на војниците, кои обично се забораваат веднаш откако ќе им се изговори името.
Прометеј авторот го има избрано за да асоцира на саможртвата на тие што имаат загинато за Македонија, а чии имиња не се доволно големи за да имаат посебни споменични обележја. И глупост беше што го “облекоа“.
Споменикот во Жена парк се вика “Паднати херои за Македонија“, а авторот Томе Аџиевски сам си ги има опишано мотивите. Така да, има разлика помеѓу моето пренесување и твојата слободна интерпретација.E, вака треба. Ова треба да се експонира. Онаа ултимативно најбитна, уметничка интерпретација, независна од дневнополитичките бедни клевети за некакво перење пари на непотребни и шизофрени глупости. Ја одамна сум сакал да дадам некој ваков сличен опис за внатрешните пориви на авторите кои твореа во склоп на СК '14.
На пример:
Фонтаната во реката Вардар е авторска интерпретација за нашата преродба по 2006-та, како еден епилог на нашиот вечен стремеж кон височините, национални, економски и интегративни. Таа фонтана ја отсликува нашата одважност и смелост, пркоси пред скептиците и цинизмот на оние кои покажуваат со прст и велат "кој бе на овие гомна им дал држава" и силно удира печат на националниот воспев дека какви и да сме, заслужуваме да сме поблиску до сонцето и затоа секогаш ќе се стремиме кон височините.
,А за фонтаните што мислиш и за нивната цена? Исто и за врбите и палмите?Споменикот во Жена парк се вика “Паднати херои за Македонија“, а авторот Томе Аџиевски сам си ги има опишано мотивите. Така да, има разлика помеѓу моето пренесување и твојата слободна интерпретација.
И тоа ви е најголем проблем, секогаш слободно интерпретирате. Без да истражувате, без да се консултирате. Вие сте спознавачите на апсолутната вистина и се знаете. Дрвогушкачка работа...![]()