Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Абе село град, стариот режим бил крив што денеска цела Македонија се преселува во Скопје.. Стариот режим е што се се инвестира во Скопје.... Ај неам време на тебе да ти објаснувам, архитектот може да ти каже и дека Скопје никогаш не бил планиран за милионски град.
Познат ти е поимот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА воопшто?

Освен напади не видов ништо друго подржано со докази и факти. Дали си воопшто од Скопје? Дали некои ги прашал граѓаните што сакале? Дали некои од тие смрдливи корумпирани комунисти ги знаеше вистинските потреби на граѓаните или го сведоа Скопје за да го прикажат како Град на Социјализмот од иднината за да го дозакопаат и да го направат смрдливо гомно? Ве читам цело време дрвење за Скопје, па Скопје.. Скопје па Скопје.. Да малиот ринг ви фали? Таму каде што се излежаваа кучиња скитници и цвеќе да се посади беше научна фантастика? Ви фалат коцките на плоштад за да си кршите нозе на нив? Или ви фалат зелените трафики каде можевте да купите сендвич со салмонела, ешерихија и други видови и подвидови на бактерии? Не сте ми јасни што браните и кое Скопје го барате.

НЕ знам шо се вреѓаш со се тоа шо ти го зборам.. воопшто не мислам ни да те навредам, ниту пак сметам дека она што ти го пишувам е навредливо за тебе лично...

само ти давам фактичка состојба на нештата... за СК2014.. и за тебе лично.. и ти кажувам дека си глуп, оти гледам дека си глуп...

тоа е исто као кога си свесен за фактот дека на планетава има луѓе со даунов синдром, со ментални попречувања.. и сеа коа тоа се кажува како факт, не гледам зашо би било тоа навредливо кон таквите групи на луѓе... тоа е тоа.. али затоа постојат програми, и други групи на луѓе, кои работат со нив за да бидат корисни за општеството..

е така и со тебе брат (но и со ред други на форумов).. кога си глуп глуп си.. .тоа е тоа.. и затоа постојат луѓе на форумов кои ќе ти кажат дека си глуп, дека толку ти фаќа црепот.. и дека тоа е тоа.. и затоа преку пластични ти објаснуваат за нештата во животот и се околу вас...

Сфаќаш или не?

А тоа за кучињата.. и ден денес ги имаш, де у жена парк, се мочаат на скулптурине, де на плоштад... имаат жолти копчиња на ушињата, ако случајно не си ги приметил...[DOUBLEPOST=1438243764][/DOUBLEPOST]
Зошто мислиш дека левичарските здруженија кои организираа протести периодов не можат да се трансформираат во организирана политичка сила? Не ја исклучувај таа можност веднаш. :)

не .. напротив.. нема теоретски шанси веднаш... долгорочно.. мхм.. можеби...

и тешко дека ќе прераснат во организирана политичка сила.. тешко... прво затоа што се многу млади во своето постоење, и второ премногу е биполазризирано нашево општество... премногу...
Студентите беа еден мал, но значаен, и реално, со нивната политичка акција, Ве доведоа буквално на колена...
НО, општествово како целина, е сосема друга приказна.. се виде од бомбиве... тоа беше шанса да се пристапи кон исти методи како Студентиве што пристапија, но биполарноста си го зеде својот данок...

Потребна е покрупна политичка акција, па макар и насилна до одреден степен, за да се наруши биполаритетот.. оти само така ќе станат релевантен политички фактор, кој за сега не се...

Ти реков претходно.. малку фалеше да се влезе во Влада и фати бркатата за брк.. после тоа ќе беше друга приказна...

Последно уредено:
Глуп испаѓаш другар ти без докази и факти. За разлика од мене ти не почитуваш ни туѓо мислење ни ништо друго него си ја сведе темава од архитектура, предходна состојба на градов до навраќање назад во историјата за откривање на кривецот на состојбите во полигон за лични пресметки и навреди. А тоа нешто кога не иде почни со навреди е тактика на слабите зошто така сметаат дека кај другата личност со која комуницираат ќе предизвикаат нервоза и ќе ја натераат да згреши. Мислам дека си свесен за постапките така? [emoji14]
Многу ми си интересен со тоа реченицата луѓе на форумов ќе ми докажеле дека сум глуп, епа обрати се кај тие луѓе и побарај си да ти направат вештачење. :)

Глуп испаѓаш другар ти без докази и факти. За разлика од мене ти не почитуваш ни туѓо мислење ни ништо друго него си ја сведе темава од архитектура, предходна состојба на градов до навраќање назад во историјата за откривање на кривецо...

тоа е тоа ... страници и страници напишано назад, соџвакано и напишано.. и пак
Те једно те исто... те једно те исто.. те једно те исто.. те једно те исто те једно те исто...
глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп...

кога немаш капацитет да сфатиш, а верглаш те једно те исто.. како очекуваш човек да прифати, а камо ли почитува туѓо мислење? Уосталом, ти немаш мислење воопшто..

поздрав.. и ти реков не ме замарај.. шириш глупа реа .. губи се..

Имав среќа да запознаам архитект кои убаво ми ги објасни проблемите на Скопје, пренатрупаноста (создадна од стариот режим заради миграцијата село-град предизвикана од економска природа и невложување во руралните средини) и загаденоста и идното планирање и спас за овој град.
без докази и факти...
И тој архитект говорел без докази за миграции и пренаселеност.
Скопје како што читам според Танге бил замислен за 350 илјади жители. Бројот во 1991 е помеѓу 400 и 450 илјади што значи теоретски 100-150.000 повеќе (според планот за половина, иако теорија е едно, пракса друго). Во 2006 се проценети (пошто тикви од попис сме имале) на 670.000 (300.000 повеќе), а сега со зголемување на вработените во администрацијата и празнењето на другите места, накај 800.000 (повеќе од 2 пати). Неофицијално и над 1 милион дневно по разни основи освен ординарен туризам. Која е таа математика според која бившиот режим го зголемил енормно над планираното, а не овој кога од самите податоци се гледа трендот на зголемување. Наместо она што беше пренаселено во тој систем барем да се успори или стагнира, неколкупати оттогаш се зголеми.
Друга работа е што за толкав број население градот треба да се шири (со што треба да се менуваат границите на општините), да се градат сообраќајници (оние за кои долго време слушаме, подземни и надземни), да се дислоцираат во најмала рака дел од владините установи од центарот и да се направи обид економски и политички ако сака, населението да се задржи во другите места наместо да мигрира во Скопје. Многу одамна пишувавме за овој тренд и лошата градежна, економска и политичка култура на државниот врв (не само актуелниот али сега е најприсутно), дека во догледно време ќе настане хаос со ваков тренд на градење без инфраструктура, запослување, преселби и занемарување на другите скопски и македонски општини. Шофер сум од 89та, велосипедист бев од почеток на 80тите до крајот на 90тите, пешак цел живот. Знам колку беше тогаш гужва, колку е сега и на кој начин е можно нормално да се движиш низ Скопје. Со кола одамна е проблем, со велосипед скоро неможно. Како пешак најчесто нема место по тротоарите, каде што има тротоари.

Да не те цитирам се сложувам апсолутно е така. Многу грешки водат корени од поодамна а урбаната мафија после го достигна врвот.

тоа е тоа ... страници и страници напишано назад, соџвакано и напишано.. и пак
Те једно те исто... те једно те исто.. те једно те исто.. те једно те исто те једно те исто...
глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп.. глуп...

кога немаш капацитет да сфатиш, а верглаш те једно те исто.. како очекуваш човек да прифати, а камо ли почитува туѓо мислење? Уосталом, ти немаш мислење воопшто..

поздрав.. и ти реков не ме замарај.. шириш глупа реа .. губи се..

Како ти можеш да очекуваш да те сфати некој сериозно?

Како ти можеш да очекуваш да те сфати некој сериозно?

Кoлку штo секoј секoгo oвде се сфaќa сериoзнo и мудрувa..
Толку јaс oчекувaм некoј oвде мене дa ме сфaти зa сериoзнo...

Е пoштo секoј е мудрец, секoј мисли декa имa прaвo нa мислење и дa мисли, a немa 2грaмa мoзoк...

Јебеш... Зoштo вooпштo би се трудел, aмa бaш oвде?

Минa тoa кoгa "сo убaвo, културнo и речитoст" oбјaснувaв.... Акo не те мрзи скрoлaј и бaрaј...

Имa кaде и кaкo тoa дa се прaви... Oвде не... Oвде сaмo зa куртaшaк... Oти 90% и зa тoлку мoжaт дa сфaтaт и примaт...

Појасно?

Другарчиња сме од Основно часот Природа и Општество. :)
ок, и осватете се ако сакате

Те гледам имаш некоја внатрешна побуда да критикуваш социјализам ама не ти иде никако, дури и се заглавуваш се повеќе. За ова последното, бенеамата ти пише за проблемите со мигрирање и од што се тригирани, а ти збориш за некаква децентрализација, поим кој и најверојатно не го разбираш најдобро..

Исто, граѓаните не треба да бидат анкетирани 24/7 за секој нов потег кој ќе го прави една влада, тоа ти е лажна замисла за транспарентно и отворено општество. Кој, на каков и начин да дојде до позиција на власт, треба да решава и да одлучува во име на граѓаните, а не со нивно учество.
За резултатот отпосле, ќе ја сноси реакцијата, било каква и да е.

Не видов дека имаме Централизација туку Скопје како најголем град кое е седиште на Собранието, Владата, Економијата, Културата, главен град на државава итн. инвестиции во патната инфраструктура, урбаната опрема, средување на Центарот и ослободување од една архитектура која е премногу грда и симбол на еден уште погрд систем од минатото. Секако дека ќе се инвестира највеќе во Скопје затоа што и така повеќе нема народ во другите градови и села па од тоа поаѓам дека сите они ќе си дојдат во Скопје што и се гледа. Освен тоа како најголем град внесува највеќе пари во буџетот според бројот на населението.
И поздрав до оние што ме прават партиски активист на овие на Власт и да им порачам дека не ги сакам ич дека се демо христијани, а мене не ми одговараат лично како ЛГБТ член. [emoji14] Сепак им благодарам за споменикот на Аце највеќе само им фали едно знаме во боите на виножитото за да биде комплетен. :D

Секако дека ќе се инвестира највеќе во Скопје затоа што и така повеќе нема народ во другите градови и села па од тоа поаѓам дека сите они ќе си дојдат во Скопје што и се гледа.

Освен тоа како најголем град внесува највеќе пари во буџетот според бројот на населението.
hehe super idea , miswam deka treba i poveke danok da plakat tie nadvor od skopie, oti gi nema mnogu i ne vnesuvat mnogu pari u bucet. poz

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom