Својата неспособност не ја префрлај на еден цел систем каде работниците живееа убаво
во 1980 година (то ти е 9 години ПРЕД Анте Марковиќ) Просечна работничка плата беше 235 долари
Е сега пошто долар од 1980 имаше поинаква куповна моќ од долар во 2015 тоа денес изразено во долари би било..... пази сега..... 680 долари
или некои 35.0000 денари (колку шо сега зема лекар специјалист)
„STAN POVODOM dve decenije rada „Fabrike kablova Svetozarevo“, na zboru radnika odlučeno je da se svim zaposlenim koji do 17. decembra napune deset i više godina radnog staža dodeli stan - stigla je vest 1975. godine iz Svetozareva, današnje Jagodine. Nešto kasnije, sto radnika sa porodicama se uselilo u nove stanove. Tako je bilo i u drugim firmama.
- Imao sam nepunih deset godina staža kada sam dobio stan - priča Branislav S., metalostrugar u penziji. - Iz ovog ugla, gde smo sada, te godine deluju mnogo lepo. Imali smo i tada kredite, ali smo mogli da ih otplaćujemo. Iste godine kada sam dobio stan kupio sam i kola, a letovanje je bilo obavezno. Radio sam mnogo, ali sam mogao da zaradim i više od svog generalnog direktora.“
Остај секретарите по комитети и шо те лажат дома, слушај го обичниот човек кој живеел и работел тогаш во СФРЈ
ПС
Ваква вест на твоја радост а на жалост на огромен број работници, нема повеќе да се објави на овие простори