Fringe
Скитник низ паралелни светови
- Член од
- 24 септември 2011
- Мислења
- 7.898
- Поени од реакции
- 3.006
Абе ја со 40к денари викам роб сум тој запнал роб бил со 500ни евра.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Абе ја со 40к денари викам роб сум тој запнал роб бил со 500ни евра.
не зборам за мене, општо за народот.Абе ја со 40к денари викам роб сум тој запнал роб бил со 500ни евра.
So bladas be aloooo!Денешниве олгарси се капка во океан во споредба со работниците кои ги изедоа фабриките.
во бивша СФРЈ можеби не одеа на Малдиви,но цел Јадран им беше на услуга (јадранско и егејско можеби најубавите мориња во европа за излежавање и туризам), денес кае може Македонецот да отиде со своите примања..........ни во Дојран ни Преспа веќе не може да си дозволи со своите 150 евра платаДа бе, тие го имаат прошетано светот, со пола плата можат комотно на Малдивите да идат и да го служат ко цареви, македонците се изживеани со носталгијата по автокамповите низ охридското езеро.
.......списокот кој си го наредил можат да си го допуштат ( и тоа условно) не повеќе од 15-еве 20% од светската популација , при што горните неколку проценти се господарите на светот, а во долната зона живеат со 10 $ на ден...Работник- човек е оној кој што работи и од својот труд живее пристојно, што значи заработува минимум доволно за да ги задоволи основните потреби како што се пристоен дом, пристојна храна, пристојна облека, пристоен мебел, пристоен автомобил, нема проблем со плаќање сметки за струја, огрев, регистрации, гориво...., школување на деца, здравство, пристојно одморче, културни активности и дружење и нормално време за сето тоа и сигурна старост со пристојна пензија. Роб е оној кој работи само за кашата и тоа неможе пристојно да ја исрка оти освен за спиење постојано е на работа а се друго му е само фантазија. Секој кој во МКД работи за помалку од 500е е само роб, ништо повеке, а 80% се токму тоа - робови, 15% се оние кои може да се наречат слободни луѓе а робовладетели се оние 2-5% за кои претходно спомнатите работат- робуваат.
Како ти би го нарекол човек кој работи за некои 10.000 месечно, 10-12 часа дневно, 365 дена во годината, осигуран на 20 часа нделно? Дали тоа не е модерен роб?
Повеќето во МКД се такви работници и занив одмор во камп е фантазија но го нема а ол инклузив не знаат ниту што тоа значи.
Сега е времето кога народот се мачка со маргарин по кампови оти во СФРЈ одморите на луѓето беа многу по пристојни, ретко која фирма немаше сопствен хотел или кампови по охрид а и по јадранот и луѓето одеа на одмор од ќеиф а сега одат од помодарство и додека мачкаат паштета на песокот мислат како ке го исплаќаат тој трет кредит кој го зеле за на одмор а не им се вратени претходните два за кои веќе им стигнал налог од извршител.
Одел во кафана пошто преку денот ништо не работел, па имал сили да оди.
Денес не оди пошто нема да биде работоспособен ако се опие во кафаната.
He e барокнаПреспа ја спомнавте , убаво ! Е ај пилиња антички , кажете ми оти не може да се оправи Преспа , како туристичко место , откако се врати водата ?
Arno ja spomnavte Prespa tamu na kurvi odevme porano ubav turizam bese toa.Преспа ја спомнавте , убаво ! Е ај пилиња антички , кажете ми оти не може да се оправи Преспа , како туристичко место , откако се врати водата ?
Arno ja spomnavte Prespa tamu na kurvi odevme porano ubav turizam bese toa.
Nego stvarno nekoj neka kazi kako e Prespa sega. Uste li e odis odis i pak do kolena si vo voda.![]()
Денешниве олгарси се капка во океан во споредба со работниците кои ги изедоа фабриките.
Мислев јас да го ажурирам со додаток дека работниците ја испиле водата во Преспанско !Oвој коментар треба да се цитира на секоја страница засебно. Да не се изгуби, константно треба да се ажурира.