Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Да да, фала на одговорот, добар е сеа :) Уште едно прашање, бидејќи е мажјак, ќе треба да се кастрира, е сеа, читам по разни форуми, иако ќе се кастрира, пак ќе мјаука за да излезе надвор, а бидејќи го чувам во стан, малце е незгодно.. Чаре?
Kje mjauka nekolku meseci, posle toa kje mu pomine. Treba vreme za hormonite (testosteronot potochno) da wear off-ne. :)

Kastriranjeto , osobeno ako e veke vozrasen, ke ja namali zelbata za skitanje po macki nadvor, i markiranje teritorija, no ako bil postojano pustan nadvor i ako lovel, mozno e da saka da izleguva pak.Nekoi macki ednostavno sakaat da se prosetaat. Sepak, bi trabalo najstrasnoto :) da se smiri po kastracijata (daj mu nekoj mesec za toa, dodeka se istrosi celiot testosteron od organizmot) a ako saka pak nadvor - mozebi na terasata od stanot? Inaku mackite mozat i cel zivot da bidat vnatre, se dodeka imaat zanimacija, pa ako nemas veke nesto takvo, nabavi (ili napravi) postolje za grebenje, igracki, (osobeno korisno za pomladi macki i macinja) ili vo ekstremen slucaj, ako terasata ne e bezbadna da ne moze da izbega od nea, vidi dali mozes da ja zagradis nekako, i ako saka nadvor, toa ke mu bide edinstvenoto izleguvanje.
Ke stavam sliki za ideja - ova se samo primeri, ne mora da bide nesto komplicirano, no da vidis kako izgleda. Mnogu luge koristat kafezi za macki - edinstven nacin mackata da e nadvor i bezbedna i da ne izbega. (inace ova ti kazuvam za ovdesni uslovi - "ovde" e Melburn, rabotam kako vdomuvac na zivotni vo RSPCA i tvojov problem go imaat mnogu luge) no ideive moze da se primenat bilo kade. Za postolje za macka ti treba najmalku pvc cevka, spert ploci i star tepison, ne mora da e nesto skapo. OK, eve nekoi sliki
cat_room_with_clear_glass_perches.jpg
5e308887a30b103dd94fce78a0801fcf.jpg
upload_2015-7-7_10-22-7.jpeg
4576b8b42c6868f89e510060fcd9dc49.jpg
Smart-Rooms-for-Cats.jpg

Фала на одговорот :) Иначе да, не е излегуван уопште надвор, ама некако сеа му е повеќе ограничен просторот за движење и се мислам да не мјаука повеќе ради тоа.. Иначе си излегува тој на тераса, си шета, ама додека беше во Скопје имаше повеќе простор за шетање по станот.. И се си мислам некако подосадно да му е овде :)

Фала на одговорот :) Иначе да, не е излегуван уопште надвор, ама некако сеа му е повеќе ограничен просторот за движење и се мислам да не мјаука повеќе ради тоа.. Иначе си излегува тој на тераса, си шета, ама додека беше во Скопје имаше повеќе простор за шетање по станот.. И се си мислам некако подосадно да му е овде :)
Како можат да испаѓаат на тераса и да не му ја киднуваат? Wow.

Дали некој носел мачка на одмор со себе? Имаме камп во Охрид, па не сум баш сигурна како сетоа тоа ќе влијае на нејзе ако ја земеме со нас..дали може некој да сподели искуство?

Имам мачор стар 3 месеци. Пред некој ден приметив дека му го нема десниот катник, скроз е изваден ко од корен. Дента пред да го приметам, го извади гипсот од раката, повреда со која се здоби при пад од 4ти спрат пред 2 недели. Е сеа можда од падот му бил нешто расклатен па малце фалело за да му падне, но главното прашање ми се состои во тоа дали ќе му порасне нов катник или ќе остане штрбаво засекогаш?

Имам мачор стар 3 месеци. Пред некој ден приметив дека му го нема десниот катник, скроз е изваден ко од корен. Дента пред да го приметам, го извади гипсот од раката, повреда со која се здоби при пад од 4ти спрат пред 2 недели. Е сеа можда од падот му бил нешто расклатен па малце фалело за да му падне, но главното прашање ми се состои во тоа дали ќе му порасне нов катник или ќе остане штрбаво засекогаш?
Зависи.
Околу 3 месеци почнуваат да му се менуваат забите. Може да му порасне ако не бил сменет. Ако бил сменет и паднал од повредата, веројатно нема.

Треба од трети спрат да скока :D
Немој да бидеш толку сигурен, мачка е. Јас едно маче дадов во Скопје кај едни девојки, кои живееја на 6ти спрат, и мачето падна одозгоре неможеа да го спасат. Јас сум овде на спрат, не е многу високо, исто така и мојот мачор не е излегуван на улица сам никогаш во овие 5 години, излегува само на тараса, ама пак ми е страв и душа не ми дава сам да го оставам, па му ставив мрежа и заградив на критичните места од каде што може да падне. Околу целата ограда на долниот дел имам провлечено мрежа во висина од можеби 30 цм, добро затегната, а на горниот дел каде ми стои гарнитурата на тераса имам висока мрежа бидејќи сака таму да се пентари.
И мојот мачор е касно кастриран, пред неполна година, воопшто не мјаукаше после тоа нити бараше за надвор, така да веројатно зависи од карактерот на мачката дали ќе вика или не.
Него ние размислуваме да го потшишаме, мислам дека му е прежешко, крзното му е многу убаво, долго, негувано и сјајно, ама го гледам дека му е мака...

Немој да бидеш толку сигурен, мачка е. Јас едно маче дадов во Скопје кај едни девојки, кои живееја на 6ти спрат, и мачето падна одозгоре неможеа да го спасат. Јас сум овде на спрат, не е многу високо, исто така и мојот мачор не е излегуван на улица сам никогаш во овие 5 години, излегува само на тараса, ама пак ми е страв и душа не ми дава сам да го оставам, па му ставив мрежа и заградив на критичните места од каде што може да падне. Околу целата ограда на долниот дел имам провлечено мрежа во висина од можеби 30 цм, добро затегната, а на горниот дел каде ми стои гарнитурата на тераса имам висока мрежа бидејќи сака таму да се пентари.
И мојот мачор е касно кастриран, пред неполна година, воопшто не мјаукаше после тоа нити бараше за надвор, така да веројатно зависи од карактерот на мачката дали ќе вика или не.
Него ние размислуваме да го потшишаме, мислам дека му е прежешко, крзното му е многу убаво, долго, негувано и сјајно, ама го гледам дека му е мака...
Знам ама сеа да ја заградувам терасата заради мачка, што ќе биде уште 3 недели кај мене нема шанси, плус неможе да падне директно долу пошто иам настрешница голема од зградата, така да и да отиде падне ќе падне 1 спрат, што ми се случи пред некој ден, т.е. не падна најверојатно скокна и отиде кај комшиите :D Иначе ќе го кастрирам деновиве сигурно.

Ако сакаш да го чуваш ќе најдеш милиони начини за да го оствариш тоа. Јас откако го земав мачето одма ја заградив терасата, ама ете се деси да премине од другата страна на оградата, затоа и сега го затврорив и тој дел со мрежа, кога ќе бидам дома ќе ви сликам да видите како тоа изгледа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom