Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера земав ново мало маче а имам уште едно поголем о и едно куче многу се љубоморни на мачето им давам да јадат не сакат само бегат од него :unsure: мачето е околу 3-4 недели многу е плашливо и никако неможам да го оставам само мјаука кога е само а кога е со некој нема гајле и нема шанса да го ставиш само да спие јас го ставив да спие кај што му е местото нема ни 2 минути еве го пак кај мене цеела вечер не сум спијала како треба ... како да го научам кај му е местото за спиење и малку да останува само? со душа чекам да се спријателат со поголемото маче ...:)
Ne mozesh da ochekuvash od mache od 3-4 nedeli da saka samo da spie. Machkite se osamostojuvaat na 12 nedeli, sega ushte mu e potrebno majchino mleko.

Вчера земав ново мало маче а имам уште едно поголем о и едно куче многу се љубоморни на мачето им давам да јадат не сакат само бегат од него :unsure: мачето е околу 3-4 недели многу е плашливо и никако неможам да го оставам само мјаука кога е само а кога е со некој нема гајле и нема шанса да го ставиш само да спие јас го ставив да спие кај што му е местото нема ни 2 минути еве го пак кај мене цеела вечер не сум спијала како треба ... како да го научам кај му е местото за спиење и малку да останува само? со душа чекам да се спријателат со поголемото маче ...:)
Ако можеш врати го уште малку кај мајка му да поседи и да цица. Многу е мало, минимум месец треба да помине пред да се земе. Ако не си во можност, тогаш дохранувај го со нешто што ќе ти препорача ветеринар и гушкај го за спиење. Се уште му треба топлина од мајка му или другите мачиња во леглото за да спие.

901711166c61b985adee3f2627e177a0.jpg

Од кај можам да најдам вакви кај нас и кои им се цените?

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
901711166c61b985adee3f2627e177a0.jpg

Од кај можам да најдам вакви кај нас и кои им се цените?
Абе пази да не ти лежи на тоа. :D Пак ќе се пентари на регал, звучник, телевизор, фрижидер и сл. мачка е.

Инаку мислам дека столар може да ти изведе нешто вакво ако се нафати. Нешто поедноставно како единечен столб со постоље и 1/2 нивоа за пентарење сигурно има по пет шопови низ Скопје, ама вакво како на сликата не верувам.

Види братче по огласиве, овие шо прает комоди за телевизори и слично, ќе ти напрает исти вакви, мајстори си се, а невервам дека за еден ваков сет би коштало нешто многу а изгледат многу убаво за очи ако ништо друго пошо како шо кажа Тегла, мачка си е мачка, ова ќе ти е само за фалејне пред пријателите видете колку си ја сакам мачката :)

Дечки, ми треба помош. Иам мачка дома и бидејќи ја чував во Скопје а сум студент морав да ја носам во др град со мене. И све фино ама еве веќе 3 дена нема извршено голема нужда :unsure: Си реков да не е до песокот затоа што нов му земав и го сменив денеска ама ништо, ќе отиде до кутијата со песок, ќе мјаукне и ќе си замине.. Што може да е работата? Планирам утре на ветеринар да го носам..

Колку се радувам дека го изнајдов форумов :cuc:
2-3 недели, ми се појави трудна мачка на тераса и се породи. Се прифативме и се разбравме дека ќе се чуваме додека не дојде време за посвојување.
Мачињата тераат трета недела, здрави, дебели и супер се развиваат, ама вчера приметив болва на едно. Мајката излегува надвор и веројатно ги носи, се јавив на ветеринар, ми рече Нео Питроид. Прочитав тука на неколку места дека може, ама дали може и на толку мали мачиња да се нанесува?

Фала многу :love:
JCat, JDog, JHippo, JTiger, JellyFish.

5 години поминаја, прво милениче ми беше не сакав мачка, но како се привзав сега не би чувал ништо друго освен мачка...
Најверојатно отуена, ја најдов скочанета на тераса кај шо спиеше обично :(

Јас мојата 11 години ја чувам,осеќам и се ближи крајот..Има тумор на цицките,еднаш ја носев на ветеринар да ја оперира..Ја оперираше,и еве по 3 месеци пак се јави туморот.Незнам дали да и дадам уште една шанса,или да ја заспијам засекогаш..600 денара е за заспивање,1200 пак операција..Плачев како мало дете кога ми кажаа дека и се ближи крајот...Сепак 11 години е со мене.

@Black Hok, @DRACARYS, ептен ми е жал коа ќе прочитам вакво нешто. Моите се млади, али самата помисла на тоа знае скроз да ме избедира. :)

Дечки, некој од вас да имал искуство со кревети на дување и со што е најбоље да го обложам за да не го дупнат? Со ќебиња мислев, али не знам колку е добра идејата.

Sent from my E2003 using Tapatalk

@Black Hok, @DRACARYS, ептен ми е жал коа ќе прочитам вакво нешто. Моите се млади, али самата помисла на тоа знае скроз да ме избедира. :)

Дечки, некој од вас да имал искуство со кревети на дување и со што е најбоље да го обложам за да не го дупнат? Со ќебиња мислев, али не знам колку е добра идејата.

Sent from my E2003 using Tapatalk

Твојте ќе тераат,додуша и толку им бил векот..Околу 12-15 години им е стандардниот животен век..И ветеринарот вика склона била кон тоа..Стара е,мислам и пружив максимално што можев,јаде меса,чиста вода,ретко кога беше гладна..Еве ја,малку стара е сликата.RUZA 4.jpg

Na mackite standarden vek im e mnogu poveke od 12-15 godini, ako dobro se grizime za niv. A za da ne se mislis pomegju toa dali da ja uspies ili operiras sega na 11 godini, trebala da bide sterilizarana uste na 3-4 meseci. Znam deka makedonceto nema navika da frla pari na sterilizacija, ama vidi, edna operacija, sega druga ili uspivanje - veke si ja preplatil steriliacijata, a na mackata i se blizi krajot. Sakam da kazam ne veruvsjte vo tie gluposti "neka oseti ednas kako e majka da bide" Ako ne go sterilizirate milenikot pred polovata zrelost, ste go osudile maceto ili kuceto na umiranje od vakvi tumori podocna vo zivotot. Mackite e najdobro da se steriliziraat na 3-4 meseci - toa moze da se napravi i ne e komplicirana procedura, bidejki poveketo sega na ova vreme se proteruvaat veke na 4-5 meseci.
@Avenger99 maceto ti e pod stres od promenata na lokacija i zatoa ima zapek. Definitivno nosi ja na vet, da ja pregledaat i probaj da ja stavis na meka hrana narednive denovi, konzervi za macki,toa bi trebalo da i pomogne.

Na mackite standarden vek im e mnogu poveke od 12-15 godini, ako dobro se grizime za niv. A za da ne se mislis pomegju toa dali da ja uspies ili operiras sega na 11 godini, trebala da bide sterilizarana uste na 3-4 meseci. Znam deka makedonceto nema navika da frla pari na sterilizacija, ama vidi, edna operacija, sega druga ili uspivanje - veke si ja preplatil steriliacijata, a na mackata i se blizi krajot. Sakam da kazam ne veruvsjte vo tie gluposti "neka oseti ednas kako e majka da bide" Ako ne go sterilizirate milenikot pred polovata zrelost, ste go osudile maceto ili kuceto na umiranje od vakvi tumori podocna vo zivotot. Mackite e najdobro da se steriliziraat na 3-4 meseci - toa moze da se napravi i ne e komplicirana procedura, bidejki poveketo sega na ova vreme se proteruvaat veke na 4-5 meseci.
@Avenger99 maceto ti e pod stres od promenata na lokacija i zatoa ima zapek. Definitivno nosi ja na vet, da ja pregledaat i probaj da ja stavis na meka hrana narednive denovi, konzervi za macki,toa bi trebalo da i pomogne.

Кога ја земав мачката имав трето одделение..Мислиш дека знаев тогаш за стерилизација?

@Black Hok ne mi e mislenjevo protiv tebe, tuku generalno. Znam deka na mackite vo Makedonija tolku im e vekot i toa ako se mnogu srekni i dobro cuvani, no sepak, samo edna prosta rabota kako sterilizacija koga maceto e mlado, ke go spasi sopstvenikot od odlucuvanje pomegju dve zla. A veruvaj mi, znam kolku e tesko da odlucis sto ponatamu otkoga ste pominale tolku godini zaedno.

Да да, фала на одговорот, добар е сеа :) Уште едно прашање, бидејќи е мажјак, ќе треба да се кастрира, е сеа, читам по разни форуми, иако ќе се кастрира, пак ќе мјаука за да излезе надвор, а бидејќи го чувам во стан, малце е незгодно.. Чаре?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom