Ако поднесеш во Софија, во просек 2-3 месеци, преку амбасада/конзулат двојно повеќе. Се' зависи и од тоа колку имаат барања за обработка во периодот кога ќе ја добијат поштата, нема некои правила. Иако по се' ми изгледа дека не одат по редослед на поднесување, приоритетни се оние со убедливи документи од блиски роднини. Оние другите како да ги оставаат за крај. Ова е само мој впечаток, не можам да тврдам со сигурност.
Ako si podnel za proishod javi se vo DABC da ti kazat do kaj ti e prepiskata.Moze da ti baraat broj na kvitancija koja ti e zapisana na dokumentot od konzulatot, ime i prezime i data na ragjanje.posle toa ke sledis na sajtt na dabc na status na zajavlenija do kade ti e prepiskata.Еве сега само шо се јавив во Бугарска амбасада Битола ми велат пак јависе другиот месец се вака од фебруари еве една година имам подаено ништо немам земено само парите шо ги дадов а имам цврсти документи и тоа по три документи од дедовците од страна на татко ми и на мајка ми незнам појке шо да прам ....[DOUBLEPOST=1435916048][/DOUBLEPOST]
добро е што барем некој ПРИДОНЕСУВА МНОГУ овде за нас,добро е сево ова,но несум политичар затоа прашувам ШТО ЗНАЧИ ОВА???има уште чешлање или ОВА Е ФИНАЛНО????http://www.vmro.bg/патриотите-с-нов-срок-к'м-правителството/
5. Решаване на институционалните проблеми, св'рзани с б'лгарските обштности зад граница. Приемане на промените предложени от ПФ в Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија.
След проведени консултации е постигнато споразумение внесенијат от ПФ законопроект за б'лгарите изв'н границите на Република Б'лгарија да б'де гласуван и от парламентарните групи на ГЕРБ и РБ.
По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изп'лнението за задоволително.
Dogovoreno e zakon predlogot za izmena (predlozen od PF i VMRO), da bide izglasan so celosna poddrska na koalicionite partneri GERB i RB ili narodno kazano, GERB i RB ja poddrzuvaat inicijativata za donesuvanje na izmenata na zakonot sto go cekame.добро е што барем некој ПРИДОНЕСУВА МНОГУ овде за нас,добро е сево ова,но несум политичар затоа прашувам ШТО ЗНАЧИ ОВА???има уште чешлање или ОВА Е ФИНАЛНО????
1500 денари за превод и пополнување на документите + 1200 денари за лекарското + 5 евра во уни банка (студентска такса) + 95 евра во амбасада
Поточна пресметка од ова неможам да ти направам.
Prati broj preku poraka na preveduvacot ako go cuvas
Пази друг пат море коа прочитав ќе се фрлев од тераса. Јас на 03-Јануари-2014 бев ама преку амбасада па бројот ми е 43хх/2014 (го добив некаде околу 20 април) викам зарем толку малку после мене аплицирале, не е можно уште толку да чекам.![]()
aj so sreka neka e.......mene od minatiot petok usta mi stoi iscakva finalen statusDenes mi se promeni statusot i mi pisit - Izdadeno Udostoverenie toa e toa taka...