Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Тој што има примања од 200 евра,сигурно нема да дреме некаде на кафе кое чини 100 денари и нема да вози убав автомобил......
Знам дека ти е тешко да веруваш ама има луѓе кој не дремат на кафе од 100 денари и не возат убав автомобил. Веројатно во твојот твојот вмровско лоповски круг нема такви па чудно ти е.

He, колегата твој е на становиште дека кабловска телевизија е доволна за среќен живот на народот, ако прочиташ внимателно ќе видиош дека јас го критикувам ради тоа

Збориме конкретно за ЈНА, таа беше составена од РМ ВВ и ПВО и КОВ, то ти шо велиш е друго каде се влезени ЦЗ и ТО, Територијалната одбрана беше во надлежност на општините и фабриките, пример РЕК битола од свои средства купуваше оружје за потреби на својата единица на ТО... али то треба да си го видел, доживеел или учел, а ти ништо од тоа не си имал
РМ на ЈНА имаше во свој состав
6 подморници класа УНА
2 подморници класа САВА
3 подморници класа ХЕРОЈ
2 ракетни фрегати КОНИ
2 ракетни фрегати КОТОР
6 Ракетни топовњачи КОТОР
9 Ракетни чамци ОСА
13 Торпедни чамци ШЕРШЕН
26 Патролни брода
19 патролни чамци
2 Школски брода
8 Миноловци
и поголем број на други помошни бродови и чамци, исто во склоп на РМ беа и голем број на артилериски обални орудија, ракетни лансери земја брод, хелихоптери, бази....
секоја морнарица се оптимизира према своите потреби и карактеристики на морето али мал си тоа да го знаеш
Податоциве ти се од формирање на ЈРМ до нејзино распаѓање. А за мал или голем, долга прикаска е! За тебе сум батко...во најмала рака.

Не би се мешал многу во темава пошто освен што сум роден во истата, друго од Југославија ништо не знам, ама морам да укажам, дај нека прочитаа некои членови малце историја, па да го ебам доста со тие прикаски за Солун, дека ќе имавме држава 45 да ако не бевме во Југославија. Ако не бевме во Југославија ќе бевме провинција на Бугарија или Грција, тоа да ви е јасно, немаше ниедна светска сила која ќе прифатеше независна македонија 1945. Комунистите после направија еден куп злодела против македонците (1946 па до педесетите) но тоа што на го решија македонското прашање (макар и делумно) сигурно не е ни грешка ни злодело.

Прикаските дека Тито не спречил да одиме на Солун може палат пред маалска кооперација, требало да тргнеме и ќе го окракве од америчките и британски бомаредери (што и го окркавме неколку години после тоа) и одма ќе ни беше променет статусот од независна држава (која влезе во сојуз со другите Ју републики) на српска покраина, границите на светот беа договорени уште 1943 година и тоа од многу побитни ликови од Тито, Ченто, Колошевски или не знам кој.

Стојан Аспровски - генерал полковник
Алекса Демниевски - генерал потполковник
Петар Димитриевски- генерал мајор
Живко Јовановски - генерал мајор
Васко Карангелски - генерал полковник
Блажо Кафеџиски - генерал потполковник
Јосиф Костовски - генерал потполковник
Методија Котевски - генерал потолковник
Димко Кочински - генерал мајор
Тихомир Милошевски - генерал мајор
Кирил Михајловски - генерал мајор
Ламбе Михајловски - генерал потполковник
Ангел Мојсовски - генерал потполковник
Мирко Ниловски - генерал мајор
Дане Петковски - генерал полковник
Димитрие Савевски - генерал мајор
Кузман Смилевски - контра адмирал
Александар Спирковски - генерал мајор
Методије Стефановски - генерал потполковник
Благое Стефковски - генерал мајор
Томислав Трајчевски - генерал потполковник
Миле Филиповски - генерал мајор
Борко Чаушев - генерал мајор
Тихомир Шаревски - генерал полковник
И овие што си ги навел се од формирање на ЈНА до нејзино распаѓање. Никогаш немало во ЈНА повеќе од 3-4 македонски генерали во исто време!

Не би се мешал многу во темава пошто освен што сум роден во истата, друго од Југославија ништо не знам, ама морам да укажам, дај нека прочитаа некои членови малце историја, па да го ебам доста со тие прикаски за Солун, дека ќе имавме држава 45 да ако не бевме во Југославија. Ако не бевме во Југославија ќе бевме провинција на Бугарија или Грција, тоа да ви е јасно, немаше ниедна светска сила која ќе прифатеше независна македонија 1945. Комунистите после направија еден куп злодела против македонците (1946 па до педесетите) но тоа што на го решија македонското прашање (макар и делумно) сигурно не е ни грешка ни злодело.

Прикаските дека Тито не спречил да одиме на Солун може палат пред маалска кооперација, требало да тргнеме и ќе го окракве од америчките и британски бомаредери (што и го окркавме неколку години после тоа) и одма ќе ни беше променет статусот од независна држава (која влезе во сојуз со другите Ју републики) на српска покраина, границите на светот беа договорени уште 1943 година и тоа од многу побитни ликови од Тито, Ченто, Колошевски или не знам кој.
Баба ми и дедо ми колку се напињаа за тоа дека не ги пуштал Тито партизаните на солун да идат туку на срем мислиш ако тргнеле пола Грција наша ќе беше:icon_lol:

И овие што си ги навел се од формирање на ЈНА до нејзино распаѓање. Никогаш немало во ЈНА повеќе од 3-4 македонски генерали во исто време!

Живко Јовановски - генерал мајор пензиониран 1980
Блажо Кафеџиски - генерал потполковник пензиониран 1981
Методија Котевски - генерал потолковник пензиониран 1981
Ангел Мојсовски - генерал потполковник пензиониран 1979
Димитрие Савевски - генерал мајор пензиониран 1979
Тихомир Шаревски - генерал полковник пензиониран 1981
Овие биле истовремено генерали, не 3 не 4 туку 6 а за доста од нив немам податоци кога се пензионирани значи од годината на пензионирање одземи 5-6 години на генералствување, плус кај овие генерал полковник или потполковник имаш уште 1-2 генералски чина така да бројката е најверојатно десетина истовремени генерали во ЈНА

[/quote]
Gospodine chlenu.......
Da ne bideme skromni i cinichni kon auto industrijata vo eks Jugoslavija...(y)
Na mladata populacija koja diskutira na forumov po kazhuvanje na domasnite chlenovi koj slabo kotirale vo predhodniot sitem, od neznam kakvi prichini, da ne kazham od sopstvena nesposobnost ili treta prichina...
Da navedeme so kakva avto industrija raspolagala Jugoslavija.
Top 10: najpopularniji YU automobili
http://www.magazinauto.com/top-10-najpopularniji-yu-automobili/
..што фали бе на сличка на едно море... Z-750, сега никој во екс-Ју не може толку миксери за кафе да нареди на едно место..., а сите исти..... :)
И не ги заборавај камионите, тракторите, автобусите,вилушкарите бродовите, авионите, локомотивите, вагоните, моторциклите и скутерите. И се тоа по ЈУС, а не кинески фуш, алатните машини, алатот за нив, квалитетниот челик, алуминиум, штрафови и резен алат,генератори, електро мотори, ГОЛЕМИ водни турбини, испарувачи за атомски централи...итн.итн.
Пола овде бе не ни знаат што е тоа...
Клинциве појма немаат дека САНОС --самоносива-скопје на ФАС 11Октомври , е пред SETRA --selbsttragend на Касборер;)
Но од друга страна не смее да се допушти само да се кука по минатите времиња. Не заебале, сме биле глупи или пијани , може и дрогирани и толку. Сега треба да се гледа како понатака.
Веке станува критично дека се произведуваат само ограничени луѓе и ние веќе немаме вистински стручњаци. Само штрафови за машинеријата на глобалистите кои знаат да си бутнат само прст у уво т.е. имаат ограничени капацитети. Погодни се само за робови и среќни се уште сто се тоа....и тоа е всушност онаа ситница што ќе не среди дефинитивно.. и закопа.

Последно уредено:
Наведи една добра причина зошто?

Сакаат да им се врати младоста а не државата...

@Let 3 ти наведе 200 причини. Не знам што би додал а да не се повторувам.

Се разбира дека има и малку жал за младоста, ама сум доволно објективен да ги одвојам емотивнати од рационалните причини.

Југославија беше држава, ова денес е карикатура. Јас во овие 20 години независност сфатив дека нас не не бива да имаме држава. Ова што денес го имаме не го заслуживме, и затоа е вака како што е. Полуконцентрационен логор на духовно и материјално отепани креатури.

Алоооооо,мегу едниствените сведоци кои се сеуште живи и кој може да потврди за ликвидацијата на Скопското Кале е 93 години и случајно ми е дедо.Поради таа негова улога на Скопското Кале робијаше на Голи Оток 7 години,така да не мери го со мене,важи.......

Слободно оди си во Србославија важи.....[DOUBLEPOST=1435394570][/DOUBLEPOST]
Знам дека ти е тешко да веруваш ама има луѓе кој не дремат на кафе од 100 денари и не возат убав автомобил. Веројатно во твојот твојот вмровско лоповски круг нема такви па чудно ти е.

Алоооооо,да се разбереме една работа.Ако некој си ја сака државата не мора да значи дека е за ВМРО ДПМНЕ.......

Јас немам друга резервна држава,ок.Ако имаш ти резервна држава те советувам да заминеш веднаш,зошто почнуваш да ја напнуваш темата со глупости......

Ако твоите предци биле за краља и отаџбину,и се крстеле во петокраката,моите не биле ни за краља нити за петокраката.....

И за крај еден текст...
1.Слободата не ми ја донесоа Ранковик и Тито туку Македонските Партизани
2.Тито не ни дозволи да зборуваме на македонски,ние од секогаш сме зборувале на македонски
3.Јас не навивам за Звезда и Партизан,туку за Вардар
4.Кога игра Гоковик тенис јас не излегувам на балкон да пукам дека победил
5.Јас не навивам за Цибона,туку за МЗТ
6.Јас кога патувам не се представувам дека сум од FYROM туку дека сум од Македонија
7.Ако ја сакаш државата онаква каква што е со сите свои мани и убавини,не мора да си за ВМРО
8.Моите предци не се бореле да ја видат Македонија во Југославија,туку како Обединета

Последно уредено:
Алоооооо,мегу едниствените сведоци кои се сеуште живи и кој може да потврди за ликвидацијата на Скопското Кале е 93 години и случајно ми е дедо.Поради таа негова улога на Скопското Кале робијаше на Голи Оток 7 години,така да не мери го со мене,важи.......

Слободно оди си во Србославија важи.....[DOUBLEPOST=1435394570][/DOUBLEPOST]

Алоооооо,да се разбереме една работа.Ако некој си ја сака државата не мора да значи дека е за ВМРО ДПМНЕ.......

Јас немам друга резервна држава,ок.Ако имаш ти резервна држава те советувам да заминеш веднаш,зошто почнуваш да ја напнуваш темата со глупости......

Ако твоите предци биле за краља и отаџбину,и се крстеле во петокраката,моите не биле ни за краља нити за петокраката.....

И за крај еден текст...
1.Слободата не ми ја донесоа Ранковик и Тито туку Македонските Партизани
2.Тито не ни дозволи да зборуваме на македонски,ние од секогаш сме зборувале на македонски
3.Јас не навивам за Звезда и Партизан,туку за Вардар
4.Кога игра Гоковик тенис јас не излегувам на балкон да пукам дека победил
5.Јас не навивам за Цибона,туку за МЗТ
6.Јас кога патувам не се представувам дека сум од FYROM туку дека сум од Македонија
7.Ако ја сакаш државата онаква каква што е со сите свои мани и убавини,не мора да си за ВМРО
8.Моите предци не се бореле да ја видат Македонија во Југославија,туку како Обединета
Чуден чивек си ти Evo XII и очигледно голема мака си имаш. Поздрави го дедо ти ................. и ако е навистина последниот сведок, би било добро да напише нешто околу тоа , ама со имиња, презимиња, датуми, дејствија и случки ( и да имал... во годините во кои е , нема што да изгуби) ..., вака само некои легенди, митови и гачки се распредаат...па човек не се снаоѓа во тој Рашамон. А онаа за Македонските партизани.., е подолга тема која овде сега не би ја разработувал на начин на кој ти пробаш да ја предеш волната..... :):):)

[
Клинциве појма немаат дека САНОС --самоносива-скопје на ФАС 11Октомври , е пред SETRA --selbsttragend на Касборер;)
Како прво Југославија никад нема развиено своја технологија, туку поради лижењето на гз на Тито де на западот де на истокот имаше достап до 2-3 години стара технологија (никако последна) Со тоа "Санос" кој само е копија на SETRA не само во технологијата туку и во името. Санос и Сетра во превод од српски и германски исто значење имаат.

Санос - Само Носива
SETRA - selbsttragend - (selbst - Само) (tragend - Носива)

Абе едно име не знаеле да измислат бе, вие технологија мислите дека измислувале :facepalm:

Југославија своите копирани производи не можеше да ги пласира во западна Европа па затоа се ориентираше на Афричкиот и Арапскиот свет.

Уште ве лажа комунистите!

Последно уредено:
Чуден чивек си ти Evo XII и очигледно голема мака си имаш. Поздрави го дедо ти ................. и ако е навистина последниот сведок, би било добро да напише нешто околу тоа , ама со имиња, презимиња, датуми, дејствија и случки ( и да имал... во годините во кои е , нема што да изгуби) ..., вака само некои легенди, митови и гачки се распредаат...па човек не се снаоѓа во тој Рашамон. А онаа за Македонските партизани.., е подолга тема која овде сега не би ја разработувал на начин на кој ти пробаш да ја предеш волната..... :):):)

Јас немам никаква мака,ама изгледа ти си имаш поголема мака....

Очигледно не си бил во план кога постоела таа држава,или си бил во пелени и си јадел бисквити,така да бркај работа и не замарај....

Веке станува критично дека се произведуваат само ограничени луѓе и ние веќе немаме вистински стручњаци..
И тогаш немало стручњаци, имало само стручњаци за пропаганда и перење на мозок, ама во тоа време условите за перење биле многу попогодни него сега.

Како да не
Голи оток како затвор е отворен во Јули 1949 гоодина.
Кај беше дедо ти од 1945 до 49? Чекаше да се направи голи оток па да го пратат на робија?

Како да не
Голи оток како затвор е отворен во Јули 1949 гоодина.
Кај беше дедо ти од 1945 до 49? Чекаше да се направи голи оток па да го пратат на робија?

Во затворот во Идризово бе.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom