Прашање за Христијанството III

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кажи ми ете 5.. Зевс,Амон Ра,после ?
13. Пазете го сето она, што ви го кажав. Не спомнувајте ги имињата на туѓите богови; ова да не се чуе од устата ваша.
Излез 23

14. Не одете по други богови, богови на оние народи, што ќе бидат околу вас
Повторени закони 6

14. и ако не отстапуваш од сите зборови, што ти ги заповедам денес, ни надесно, ни налево, и ако не тргнеш по други богови за да им служиш
Повторени закони 28

11. Кој е како Тебе меѓу боговите, Господи? Кој е како Тебе прославен во светоста Своја, прекрасен во славата Своја и Творец на чудеса?
Излез 15

12. Оти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе го убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек до добиток, и ќе се одмаздам на сите богови египетски. Јас сум Господ.
Излез 12

31. Евејците го направија Авалазер и Тартак, а Сепфаруимците ги изгорија во оган синовите свои во чест на Андрамелеха и Анамелеха, богови сепфаруимски.
Четврта царства 17

25. зашто Господ е голем и многу треба да Го хвали, пострашен од сите богови.
Прва летописи 16

5. Домот, што го градам, е голем, зашто голем е нашиот Бог, погоре е од сите богови.
Втора летописи 2

25. Господ Саваот, Бог Израилев, вели: еве, Јас ќе го посетам Амона, кој живее во Ноф, Фараонот и Египет, боговите негови и царевите негови, Фараонот и оние што се надеваат во него
Јеремија 46

26. Вие ја носевте скинијата Молохова и ѕвездата на вашиот бог Ремфан, ликови што ги направивте за себе
Амос 5

18. Децата собираат дрва, а татковците палат оган, и жените месат тесто, за да прават банички за божицата на небото и да вршат преливи за други богови, за да Ме огорчуваат.
Јеремија 7

2. “Кажи им на синовите Израилеви, говорејќи: ако некој од синовите Израилеви или од придојдените, кои живеат меѓу Израилците, му даде жртва на Молоха од децата свои, да умре; народот од земјата со камења да го убие.
Левитик 20

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.712
Поени од реакции
9.309
А што бара црквата од верникот?
За почеток обиди се да го следиш ова:

5. Беседа на гората: блаженствата. Достоинството и должностите на учениците. Целиот Закон ќе се изврши.

1. Кога го виде народот, Он се искачи на планината; а штом седна, учениците Негови се приближија до Него.
2. И кога ја отвори устата Своја, ги поучуваше и говореше:
3. “Блажени се бедните по дух, зашто нивно е царството небесно
4. Блажени се оние што плачат, оти ќе се утешат!
5. Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата!
6. Блажени се гладните и жедните за правда, оти тие ќе се наситат!
7. Блажени се милостивите, зашто тие ќе бидат помилувани!
8. Блажени се чистите по срце, оти тие ќе Го видат Бога!
9. Блажени се миротворците, зашто тие ќе се наречат синови Божји!
10. Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно!
11. Блажени сте вие, кога ќе ве срамат и прогонат и кога ќе говорат против вас секакви лоши зборови лажно – заради Мене!
12. Радувајте се и веселете се зашто голема е вашата награда на небесата! Така ги гонеа и пророците што беа пред вас.
13. Вие сте солта на земјата. Но, ако солта ја изгуби силата, со што ќе се осоли? Таа веќе за ништо не е, освен да се фрли надвор и изгази од луѓето.
14. Вие сте светлината на светот. Не може да се сокрие град, што се наоѓа на врв планина.
15. Ниту, пак, светило се пали и клава под поклоп, туку на свеќник и им свети на сите в куќи.
16. Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да Го прослават вашиот Отец небесни.
17. Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам.
18. Зашто, вистина, ви велам: дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни сè.
19. И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесно; а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно.
20. Зашто ви велам, ако вашата праведност не ја надмине праведноста на книжниците и фарисеите, вие нема да влезете во царството небесно.
21. Сте слушале дека им било речено на старите: »Не убивај! А кој убие, виновен
е пред судот«.
22. Јас, пак, ви велам дека секој, што се гневи на брата си без причина, ќе биде виновен пред судот; а оној што ќе го нарече брата си »празноглав«, ќе биде виновен пред врховниот суд; оној, пак, што ќе рече »будала«, ќе биде виновен за во пеколот.
23. И така, ако принесуваш дар на жртвеникот и таму се сетиш дека брат ти има нешто против тебе,
24. тогаш остави го дарот таму, пред жртвеникот, па отиди и најнапред помири се со брата си, а потоа дојди и принеси го дарот.
25. Измири се со противникот твој навреме, уште додека си на пат со него, за да не те предаде на судијата, а судијата – на слугата и да бидеш затворен;
26. вистина, ти велам: нема да излезеш оттаму сè дури не го дадеш и последниот кодрант.
27. Сте слушале дека на старите им било речено: »Не прељубодејствувај!«
28. Јас, пак, ви велам дека секој што ќе погледне на жена со желба, тој веќе извршил прељуба со неа во срцето свое.
*29. Ако те соблазнува десното око, извади го и фрли го од себе; зашто подобро ти е да погине еден дел од твоето тело, отколку целото да биде фрлено во пеколот.
*30. И десната рака, ако те соблазнува, исечи ја и фрли ја од себе; оти подобро ти е да погине еден твој
дел, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот.
31. Речено било исто така: »Ако некој ја остави својата жена, нека ѝ даде развод«.
32. А Јас пак ви велам: секој што ќе ја остави својата жена, освен за прељуба, тој ја тера да прељубодејствува; и кој се ожени со така напуштена, тој прељубодејствува.
33. Сте го слушале уште и тоа дека им било речено на старите – »Не колни се криво, а заклетвите пред Господа исполнувај ги«.
34. Јас, пак, ви велам: не колнете се воопшто – ниту во небото, оти тоа е престол Божји;
35. ниту во земјата, зашто таа е подножје на нозете Негови; ниту во Ерусалим, оти е град на великиот Цар.
36. Не колни се ни во главата своја, зашто не можеш ниту едно влакно од косата своја да го направиш бело или црно.
37. Нозборот ваш да биде: да, да, – не, не, а сè што е повеќе од тоа, од лукавиот е.
38. Сте слушале дека е речено: »Око за око, заб за заб«.
39. Јас, пак, ви велам: да не се противите на злото. Ако некој те удри по десниот образ, заврти му го и другиот.
40. А оној што сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, дај му ја и горната облека.
41. И ако некој те присили да одиш со него една милја, ти оди две.
42. На оној што бара од тебе, дај му, и не го одбивај оној што ти сака нешто на заем.
43. Сте слушале дека е кажано -»Љуби го својот ближен и мрази го непријателот«.
44. А Јас, пак, ви велам: љубете го непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат,
45. за да бидете синови на вашиот Отец небесен; зашто Он го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и праќа дожд на праведните и на грешните.
46. Оти, ако ги љубите оние што ве милуваат вас, каква ќе ви биде наградата? Зар не го прават тоа и митниците?
47. И, ако ги поздравувате само браќата свои, што особено правите? Не постапуваат ли така и незнабошците?
48. Но бидете совршени, како што е совршен вашиот Отец небесен.”

* Стиховите 29 и 30 треба да се сфатат преносно, т.е. ако некој човек, кој ти е потребен и близок како твоето око или твојата десна рака, ѝ нанесува штета на твојата душа – прекини го општењето со него.

Последно уредено:
Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Тоа се ракотворени богови направени од рака како во времето на Мојсеј.
Не мое да советувам но кога се чита Библијата не треба да се донесуваат брзи заклучоци и ако е нешто нејасно треба да се разговара со свештеник или да се купи книга која го разработува целото поглавје дел по дел и дава објаснување за се.

Исто така треба да се внимава и каква Библија се чита пошто има разни.

Инаку сите луѓе се дарувани од Бога со совест без разлика на вера, и секогаш кога ќе се направи лошо дело велиме ме гризе совеста или пак да не правиме лоши дела за да не ни префрла совеста и стално велиме нема веќе да го правам тоа(се каеме), на тие кои не се Христијани ќе им суди Бог според совеста тоа се 10 Божји заповеди и тие секаде важат во сите религии но се различно спакувани, дури и нај изолираните племиња не занаат за прељуба, каражби, силувања итн.. што значи им работи совеста. Бог нема да суди за она што не го знаеме туку за она што го занеме а не сме го извршувале, а Христијаните знаат се затоа се бара и многу од нив, па нели се вели подобро да незнавете одколку да знаевте и да бевте слепи грев немаше да имате одколку да кажевете дека гледате.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Тоа е избор.Бог ти дал слободна волја,да го избереш Него и да живееш морално,или да го избереш Луциферскиот концепт на живот кој Исписимус го пропагира ,,Прави што ти е волја'' и доброволно да отидеш во Вечна смрт наместо Вечен живот.
Бог е на прво место родител и како таков сака што повеќе ДЕЦА да бидат спасени а не уништени.Иди во форумот Поуки и најди една моја слика со цитати од Библијата таму и ќе видиш што вели.
Само што има една многу страшна вистина.Човекот со својот грешен и отпаднички живот трча со полн чекор во смртта(физичката) а Библијата јасно вели дека на секој ќе му се суди онака како е затечен во моментот на смртта.Значи ако верувал верувал(ако се исповедувал,покајувал и правел добри дела уште подобро) ама ако не... нема веќе сила што ќе го измести тој факт на Вечната,втора и крајна смрт....
Се согласувам дека бог дал слободна волја. Секој си има свој избор.
Но вие како почитувачи на делото омнипотентниот Јахве треба судот да го оставите на него а не вие да го носите.
Така да ако сте против абортусот кажете си но не заканувајте се во име на оној кој го обожавате.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
13. Пазете го сето она, што ви го кажав. Не спомнувајте ги имињата на туѓите богови; ова да не се чуе од устата ваша.
Излез 23

14. Не одете по други богови, богови на оние народи, што ќе бидат околу вас
Повторени закони 6

14. и ако не отстапуваш од сите зборови, што ти ги заповедам денес, ни надесно, ни налево, и ако не тргнеш по други богови за да им служиш
Повторени закони 28

11. Кој е како Тебе меѓу боговите, Господи? Кој е како Тебе прославен во светоста Своја, прекрасен во славата Своја и Творец на чудеса?
Излез 15

12. Оти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе го убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек до добиток, и ќе се одмаздам на сите богови египетски. Јас сум Господ.
Излез 12

31. Евејците го направија Авалазер и Тартак, а Сепфаруимците ги изгорија во оган синовите свои во чест на Андрамелеха и Анамелеха, богови сепфаруимски.
Четврта царства 17

25. зашто Господ е голем и многу треба да Го хвали, пострашен од сите богови.
Прва летописи 16

5. Домот, што го градам, е голем, зашто голем е нашиот Бог, погоре е од сите богови.
Втора летописи 2

25. Господ Саваот, Бог Израилев, вели: еве, Јас ќе го посетам Амона, кој живее во Ноф, Фараонот и Египет, боговите негови и царевите негови, Фараонот и оние што се надеваат во него
Јеремија 46

26. Вие ја носевте скинијата Молохова и ѕвездата на вашиот бог Ремфан, ликови што ги направивте за себе
Амос 5

18. Децата собираат дрва, а татковците палат оган, и жените месат тесто, за да прават банички за божицата на небото и да вршат преливи за други богови, за да Ме огорчуваат.
Јеремија 7

2. “Кажи им на синовите Израилеви, говорејќи: ако некој од синовите Израилеви или од придојдените, кои живеат меѓу Израилците, му даде жртва на Молоха од децата свои, да умре; народот од земјата со камења да го убие.
Левитик 20
Не е проблемот што има други Боговои кои ги нема и јасно тоа го пишува во Библијата туку вашето неправилно сфаќање на цитатите.Си требал да сфатиш дека Египетската митологија е плод на човечката фантазија како и Грчката(си избегал од час изгледа кога се учело тоа по историја).Како може да постојат Египетски Богови кога Бог вели:

Кажете што имате, изнесете ги своите докази! Нека се посоветуваат сложно! Кој го навестил тоа уште од дамнешни времиња? Кој го објавил уште одамна? Зарем не јас, Јехова? Нема друг Бог освен мене.Јас сум праведен Бог и Спасител, и нема друг освен мене. Исаија 45:21

Свртете се кон мене и спасете се, вие што живеете по краиштата на земјата, зашто јас сум Бог, и нема друг! Исаија 45:22

Јас Сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Зачетникот и Завршителот. Oткровение 22:13

Бог вели ,,Египетски Богови'' зошто сака да го понижи и разобгличи човечкото ИДОЛОПОКОЛСТВО.Затоа Бог вели во една од Божјите заповеди ,,Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја''.
Зошто ? Затоа што ако ова не го кажал ти сега ќе ме потечеше дека постојат Египетски БОГОВИ кои никој никогаш не ги видел нити па видел некои аир од нив..[DOUBLEPOST=1435320135][/DOUBLEPOST]
Се согласувам дека бог дал слободна волја. Секој си има свој избор.
Но вие како почитувачи на делото омнипотентниот Јахве треба судот да го оставите на него а не вие да го носите.
Така да ако сте против абортусот кажете си но не заканувајте се во име на оној кој го обожавате.
Не си во право.Јас како и ти,мое демократско право е да се побунам против неморалот и изопаченоста која ја нудат сатанистите и атеистите.Само што кога ние верниците ќе речеме НЕ на тоа,вие велите СЕ ДРЗНУВАТЕ ДА СУДИТЕ,кога Бог ќе се умеша директно да ги казни поединци за таквите грозотии на најразлични начини вие велите ,,НЕ Е ПРАВЕДЕН БОГ''.Извини Равен,ама неможете од нас верниците да тражите да ќутиме на гадостите кои ги нудат разни умноболни луѓе па и уште да не убедуваат дека тоа е супер.Тоа неможете да го тражите ни од Бог на чива земја газите сите вие(и ние),зошто Он да сакал да го направи светот и универзумот хаос и неморал,тој верувај дека можел безконечно понеморални да ги направи од она што луѓето го прават денеска.. ама Библијата вика јасно - НЕ,ФАЛА.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не е проблемот што има други Боговои кои ги нема и јасно тоа го пишува во Библијата туку вашето неправилно сфаќање на цитатите.Си требал да сфатиш дека Египетската митологија е плод на човечката фантазија како и Грчката(си избегал од час изгледа кога се учело тоа по историја).Како може да постојат Египетски Богови кога Бог вели:

Кажете што имате, изнесете ги своите докази! Нека се посоветуваат сложно! Кој го навестил тоа уште од дамнешни времиња? Кој го објавил уште одамна? Зарем не јас, Јехова? Нема друг Бог освен мене.Јас сум праведен Бог и Спасител, и нема друг освен мене. Исаија 45:21

Свртете се кон мене и спасете се, вие што живеете по краиштата на земјата, зашто јас сум Бог, и нема друг! Исаија 45:22

Јас Сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Зачетникот и Завршителот. Oткровение 22:13

Бог вели ,,Египетски Богови'' зошто сака да го понижи и разобгличи човечкото ИДОЛОПОКОЛСТВО.Затоа Бог вели во една од Божјите заповеди ,,Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја''.
Зошто ? Затоа што ако ова не го кажал ти сега ќе ме потечеше дека постојат Египетски БОГОВИ кои никој никогаш не ги видел нити па видел некои аир од нив..
Да, тој е прв и последен и единствен бог на ИЗРАЕЛЦИТЕ, на Евреите. Тој беше бог на избраниот народ не на другите народи кои живееа во тоа време, тие си имаа свои богови.
Кога во повторените закони ќе каже “ зашто Господ, вашиот Бог, е Бог на боговите и Господар на господарите..“ на кои други богови мисли? дека е бог на измислените богови?? и самиот измислен?? или кога во Псалмот вели “Зашто Ти си Господи, Севишни на целата земја, повисок си од сите богови...“ од кои богови е повисок? од лажните?? од сите лажни богови Господ е највисоко?? или “ Славете Го Бога на боговите, зашто е вечна милоста Негова.“ Тој е бог на лажните и непостоечките богови?? или “ Меѓу боговите нема таков каков што си Ти, Господи, и нема дела како Твоите“ меѓу кои богови го споредува Богот?? меѓу лажни и измиослени? со нив ги токми?? или Мојсеј ко ќе рече “11. Кој е како Тебе меѓу боговите, Господи? Кој е како Тебе прославен во светоста Своја, прекрасен во славата Своја и Творец на чудеса?“ со кои богови го споредува? со лажните? кога ќе речи “Сега знам дека е Господ поголем од сите богови, и тоа токму во она, со што тие се превознесуваат.” тој вели за вистински постоечки богови од кој неговиот бог вели дека е најголем, кога Бог ќе рече “Оти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе го убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек до добиток, и ќе се одмаздам на сите богови египетски. Јас сум Господ.“ на кои богови ќе им се одмаздува?? мна непостоечките??? ...

Е сега ова е интересно, во Псалм 81 вели: “Бог застана во собранието на боговите, меѓу боговите изрече суд: До кога ќе судите неправедно и спрема грешниците ќе покажувате пристрастност?
значи и собрание на Богови имало каде еврејскиот Бог ги критизира и осудува другите Богови за пристрасност.

Има многу богови ти сега му служиш и му си верен на Еврејскиот бог и подпаѓаш под негов закон но има и други богови на други народи и со други закони, во Библијата тоа е јасно кажано.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Да, тој е прв и последен и единствен бог на ИЗРАЕЛЦИТЕ, на Евреите. Тој беше бог на избраниот народ не на другите народи кои живееа во тоа време, тие си имаа свои богови.
Кога во повторените закони ќе каже “ зашто Господ, вашиот Бог, е Бог на боговите и Господар на господарите..“ на кои други богови мисли? дека е бог на измислените богови?? и самиот измислен?? или кога во Псалмот вели “Зашто Ти си Господи, Севишни на целата земја, повисок си од сите богови...“ од кои богови е повисок? од лажните?? од сите лажни богови Господ е највисоко?? или “ Славете Го Бога на боговите, зашто е вечна милоста Негова.“ Тој е бог на лажните и непостоечките богови?? или “ Меѓу боговите нема таков каков што си Ти, Господи, и нема дела како Твоите“ меѓу кои богови го споредува Богот?? меѓу лажни и измиослени? со нив ги токми?? или Мојсеј ко ќе рече “11. Кој е како Тебе меѓу боговите, Господи? Кој е како Тебе прославен во светоста Своја, прекрасен во славата Своја и Творец на чудеса?“ со кои богови го споредува? со лажните? кога ќе речи “Сега знам дека е Господ поголем од сите богови, и тоа токму во она, со што тие се превознесуваат.” тој вели за вистински постоечки богови од кој неговиот бог вели дека е најголем, кога Бог ќе рече “Оти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе го убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек до добиток, и ќе се одмаздам на сите богови египетски. Јас сум Господ.“ на кои богови ќе им се одмаздува?? мна непостоечките??? ...

Е сега ова е интересно, во Псалм 81 вели: “Бог застана во собранието на боговите, меѓу боговите изрече суд: До кога ќе судите неправедно и спрема грешниците ќе покажувате пристрастност?
значи и собрание на Богови имало каде еврејскиот Бог ги критизира и осудува другите Богови за пристрасност.

Има многу богови ти сега му служиш и му си верен на Еврејскиот бог и подпаѓаш под негов закон но има и други богови на други народи и со други закони, во Библијата тоа е јасно кажано.
Oh my GOD! :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

ЧОВЕЧКИТЕ ИЗМИСЛЕНИ БОГОВИ А НЕ НЕКОИ ВИСТИНСКИ! АЈДЕ ДОНЕСИ МИ ГО ТОЈ ХРИСТИЈАНСКИ СВЕШТЕНИК ИЛИ ТЕОЛОГ КОЈ ЌЕ РЕЧЕ ДЕКА ИМА ДРУГИ БОГОВИ ОСВЕН ЕДНИОТ БОГ - ОТЕЦОТ.............. ДАЈ МИ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ...

Само ти на целава планета може да имаш какво УНИКАТНО толкување на Библијата ИАКО ТИ ЦИТИРАВ ЦИТАТИ КАДЕ БОГ ВЕЛИ ДЕКА НЕМА ДРУГИ ОСВЕН НЕГО ЕДНИОТ И ЕДИНСТВЕНИОТ.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Oh my GOD! :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

ЧОВЕЧКИТЕ ИЗМИСЛЕНИ БОГОВИ А НЕ НЕКОИ ВИСТИНСКИ! АЈДЕ ДОНЕСИ МИ ГО ТОЈ ХРИСТИЈАНСКИ СВЕШТЕНИК ИЛИ ТЕОЛОГ КОЈ ЌЕ РЕЧЕ ДЕКА ИМА ДРУГИ БОГОВИ ОСВЕН ЕДНИОТ БОГ - ОТЕЦОТ.............. ДАЈ МИ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ...

Само ти на целава планета може да имаш какво УНИКАТНО толкување на Библијата ИАКО ТИ ЦИТИРАВ ЦИТАТИ КАДЕ БОГ ВЕЛИ ДЕКА НЕМА ДРУГИ ОСВЕН НЕГО ЕДНИОТ И ЕДИНСТВЕНИОТ.
Јас ти цитирав цитати каде се вели дека има и други богови
А христијаните си имаат измислено свој Бог кој е ѓомити вонбрачен син на Еврејскиот Бог. Тој си е башка.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Јас ти цитирав цитати каде се вели дека има и други богови
А христијаните си имаат измислено свој Бог кој е ѓомити вонбрачен син на Еврејскиот Бог. Тој си е башка.
Знаеш што е секогаш трагично овде на овој форум за религија ? Милион пати сум го кажал и пак ќе го кажам,се нафаќате да зборите за Библијата за која никогаш не сте ја отвориле во живот да ја прочитате.
Само ти на целава планета(ти понудив да ми дадеш име и презиме од свештеник и теолог кој има твое исто мислење) имаш верување дека во Христијанството има повеќе од еден Бог,а Исписимус верува дека луѓето се самите па Богови зошто нашол цитат кој го разбрал на својот окултистички јазик и сега мисли дека сите луѓе се Богови... :facepalm:
Неверојатно како цело Христијанство со Светии,Свештенство и Теолози нема воопшто мислење за ДРУГИ БОГОВИ а ти кој не си Хриситијанин и Исписимус кој е Окултист - Сатанист знаете за други Богови.... алал ви вера.. што да кажам..

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.712
Поени од реакции
9.309
@Let 3, не читај по еден стих, туку прочитај го целиот псалм, за да ти стане јасно кои се тие „богови“.

Еве ти го целиот Псалм 81:

81. Господ им се заканува на неправедните власти.

1. Бог застана во собранието на „боговите”; меѓу „боговите” изрече суд:
2. До кога ќе судите неправедно и спрема грешниците ќе покажувате пристрастност?
3. Пазете на сирак и беден, праведен и сиромав;
4. ослободувајте го сиромавиот и бедниот од рацете на грешниците.
5. Не знаат, не разбират, во темнина одат; сите земни основи ќе се разнишаат,
6. Јас реков: вие сте богови, вие сте сите синови на Севишниот;
7. но вие ќе умрете како луѓе, и ќе паѓате како секој кнез.”
8. Стани, боже, суди ѝ на земјата, зашто Твои се по наследство сите народи.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
@Let 3, не читај по еден стих, туку прочитај го целиот псалм, за да ти стане јасно кои се тие „богови“.

Еве ти го целиот Псалм 81:

81. Господ им се заканува на неправедните власти.

1. Бог застана во собранието на „боговите”; меѓу „боговите” изрече суд:
2. До кога ќе судите неправедно и спрема грешниците ќе покажувате пристрастност?
3. Пазете на сирак и беден, праведен и сиромав;
4. ослободувајте го сиромавиот и бедниот од рацете на грешниците.
5. Не знаат, не разбират, во темнина одат; сите земни основи ќе се разнишаат,
8. Стани, боже, суди ѝ на земјата, зашто Твои се по наследство сите народи.
Е де има собрание на Богови каде бог им вели на другите дека се пристрани, (инаку тие наводници ги нема во оригиналниоо текст тоа после му го придодадоа луѓето кои сакаат да скријат дека имало други богови.
Иако евреите си го сметаат својот бог за најјак од сите богови сепак не одрекнуваат дека постојат и други богови за кои велат дека се послаби или помалце моќни али то е нормално секако дека некој рисјански поп нема да рече “а бе овие хиндусите верваат во лажни богови“ зато шо зема плата за то да убеди верници дека има само еден нивен бог
Али како и да е полна е Библијата со докази дека постојат други богови.[DOUBLEPOST=1435324071][/DOUBLEPOST]
Знаеш што е секогаш трагично овде на овој форум за религија ? Милион пати сум го кажал и пак ќе го кажам,се нафаќате да зборите за Библијата за која никогаш не сте ја отвориле во живот да ја прочитате.
Само ти на целава планета(ти понудив да ми дадеш име и презиме од свештеник и теолог кој има твое исто мислење) имаш верување дека во Христијанството има повеќе од еден Бог,а Исписимус верува дека луѓето се самите па Богови зошто нашол цитат кој го разбрал на својот окултистички јазик и сега мисли дека сите луѓе се Богови... :facepalm:
Неверојатно како цело Христијанство со Светии,Свештенство и Теолози нема воопшто мислење за ДРУГИ БОГОВИ а ти кој не си Хриситијанин и Исписимус кој е Окултист - Сатанист знаете за други Богови.... алал ви вера.. што да кажам..
Дали може муслиман или будист или јеховин сведок да биде владика или поп во православна црква?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се чини дека вадењето цитати од нивниот (природен) контекст од Писмото и произволното повикување на истите со намера (истите) да бидат побиени, стана хоби на форумов, а и шире...

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Е де има собрание на Богови каде бог им вели на другите дека се пристрани, (инаку тие наводници ги нема во оригиналниоо текст тоа после му го придодадоа луѓето кои сакаат да скријат дека имало други богови.
Иако евреите си го сметаат својот бог за најјак од сите богови сепак не одрекнуваат дека постојат и други богови за кои велат дека се послаби или помалце моќни али то е нормално секако дека некој рисјански поп нема да рече “а бе овие хиндусите верваат во лажни богови“ зато шо зема плата за то да убеди верници дека има само еден нивен бог
Али како и да е полна е Библијата со докази дека постојат други богови.[DOUBLEPOST=1435324071][/DOUBLEPOST]
Дали може муслиман или будист или јеховин сведок да биде владика или поп во православна црква?
Ти може да бидеш претседател на САД ако немаш Американско државјанство ?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.712
Поени од реакции
9.309
Eве ти го оригиналниот текст на:

Бог застана во собранието на „боговите”; меѓу „боговите” изрече суд:

מִזְמוֹר לְאָסָף אֱלֹהִים נִצָּב בַּעֲדַת־אֵל בְּקֶרֶב אֱלֹהִים יִשְׁפֹּט׃

אֱלֹהִים - Бог, богови, божествени, боголики...

http://biblehub.com/hebrew/430.htm

Ако по твое, наводниците после му ги придодадоа луѓето кои сакаа да скријат други богови, шестиот и седмиот стих од истиот псалм, кој му го придодаде? Луцифер?

Оригинал:

אֲנִי־אָמַרְתִּי אֱלֹהִים אַתֶּם וּבְנֵי עֶלְיוֹן כֻּלְּכֶם׃
אָכֵן כְּאָדָם תְּמוּתוּן וּכְאַחַד הַשָּׂרִים תִּפֹּלוּ׃

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Eве ти го оригиналниот текст на:

Бог застана во собранието на „боговите”; меѓу „боговите” изрече суд:

מִזְמוֹר לְאָסָף אֱלֹהִים נִצָּב בַּעֲדַת־אֵל בְּקֶרֶב אֱלֹהִים יִשְׁפֹּט׃

אֱלֹהִים - Бог, богови, божествени, боголики...

http://biblehub.com/hebrew/430.htm

Ако по твое, наводниците после му ги придодадоа луѓето кои сакаа да скријат други богови, шестиот и седмиот стих од истиот псалм, кој му го придодаде? Луцифер?

Оригинал:

אֲנִי־אָמַרְתִּי אֱלֹהִים אַתֶּם וּבְנֵי עֶלְיוֹן כֻּלְּכֶם׃
אָכֵן כְּאָדָם תְּמוּתוּן וּכְאַחַד הַשָּׂרִים תִּפֹּלוּ׃
Значи нема наводници во оригинален текст а има наводници бво преведениот
И тоа била “света книга“ со уфрлен (а и исфрлени“ цели зборови знаци поими[DOUBLEPOST=1435327642][/DOUBLEPOST]
Ти може да бидеш претседател на САД ако немаш Американско државјанство ?
А владика или поп е државничка функција??
Ако сме сите исти и креирани од еден творец, што е проблем да еден саботјанин или католик биде православен свештеник или поп митрополит или владика?
Кај пиши во Библијата дека се забранува муслиман да биде на чело на црква?

Kajgana Shop

На врв Bottom