Sungerot Bob
Живеј го животот
Инсталираат, ама затоа ти викаат дека пред да почнат да ти градат мора да имаш фунфамент, струја, вода, канализација.....Зарем не инсталираат сѐ при изградба на куќата?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Инсталираат, ама затоа ти викаат дека пред да почнат да ти градат мора да имаш фунфамент, струја, вода, канализација.....Зарем не инсталираат сѐ при изградба на куќата?
има еднанфирма што гради монтажни куќи со подобри карактеристики од хот и хот. Со звучна изолација од 54 дб и термоизолација од А+ класа според европски норми, како и сертификат од изис. Е арно ама цената е околу 350€ м2 плус постамент, што значи ќе излезе 400€ м2. И ако на тоа додадеш и комуналии...весела математика![]()
Така нешто. Беа 300 евра од квадрат, па поради ова Купи куќа Купи стан ги намалија цените на 280 евра од квадрат. Е сега дали сеуште се по 280 евра........, незнамХот хот мислам е 280 евра од квадрат или грешка сум ?
Јас имам видено едни на Реклама5, мислам дека се викаат Инфинити. По сликите добро работат. Но јас ако би градел монтажна куќа дефинитивно би ги одбрал Хот Хоттехноимпекс, според нивно кажување далеку поквалитетни, ама и троа поскапички![]()
Зошто? Што не ти се допадна кај Хот - Хот, а ти се допадна кај другиве?И јас без загреан по хот и хот ама бев влегов видов...и некако ми спласнаа импресиите, да не правам антиреклама ама сум бил и во буларт и ми се виде подобро од хот и хот а техноимпекс по нивно кажување се врв
Мене лично кај куќиве многу ми се свиѓа тоа што имаат одлична изолација, што брзо се градат и што не те боли глава од дополнителни трошоци. Но кога вака добро ќе размислиш и не се така евтини..............., 280 евра од квадрат и плус фундаментот ќе те фати 300 и нешто евра од квадрат. Е сега куќите што се здрави, здрави се, но за помалку од тие пари, т.е. за 230 евра од квадрат можеш да изградиш куќа од исоспан, каде плус ќе имаш и сончеви колектори, керамиди Брамак (што е една од најквалитетните керамиди во денешницава) и подземен подрум. Еве го ценовникот за трошоци од блогот sskuka. А сам да градиш обична куќа, ќе те фати уште поефтино
http://www.build.mk/?p=7717
Build е страната на која се префрлени податоците за тоа како ја граделе куќата, зошто блогот sskuka го снема. Иначе еве се подетално опишано низ текст и слики..... http://www.build.mk/?cat=495Не се снајдов баш најдобро, слики нешто од овие build што ги градат куќите?
На тој блогот, чоеко сам си праи скоро се, и шалова и турва плоча и кошулица и плочки...Build е страната на која се префрлени податоците за тоа како ја граделе куќата, зошто блогот sskuka го снема. Иначе еве се подетално опишано низ текст и слики..... http://www.build.mk/?cat=495
И на некој начин искача дека куќа градена со Исоспан (читај бетон градба изолирана со стиропор) е поевтино решение од монтажниве куќи. Е сега колкав е векот на траење на куќа од Исоспан и колку е добро за живеење со оглед на тоа дека сепак е бетон, незнам.
Околу ова со трошоциве би сакал да слушнам/прочитам и мислење од @Let 3![]()
Човекот кој инвестира во куќата си ја има сам направено тарасата во дворот и оградата за скали. Друго се му имаат направено мајстори и фирмата Исоспан. Па ме интересира што е најефтино, а најквалитетно............, монтажна куќа или тврда градба, во случајов Исоспан?На тој блогот, чоеко сам си праи скоро се, и шалова и турва плоча и кошуливено ца и плочки...
зато и иди поефтино оти не плаќа работна рака која може и да е 50% од цената на изградбата. Е сега не секој знае и се разбира во градежни работи, плус, ко ќе платам фирма да ми направи куќа (било каква) добивам и законска гаранција во случај да отпаднат плочки или прокапи кров или негде нешто попушти. Башка, веќе и не смееш во урбанизирани подрачја да градиѓ без фирма, умре време на самоградби или капарени мајстори.
Во октомври 2008 г. дојде првиот багер да направи ископ за оградата околу плацот.Човекот кој инвестира во куќата си ја има сам направено тарасата во дворот и оградата за скали. Друго се му имаат направено мајстори и фирмата Исоспан. Па ме интересира што е најефтино, а најквалитетно............, монтажна куќа или тврда градба, во случајов Исоспан?![]()