Дрекселмаер – Фабрика на смртта

• Креатор на темата Креатор на темата Notepad2
  • Време на започнување Време на започнување
Секаде каде се работи на фабрички лента има правила. Не може туку така да напуштиш работно место, ако ти се оди во тоалет а не е пауза, има надзорник кој ќе застане на машина или лента. Но ако на работникот не му е добро, му се лоши, нема што... тука друго е работата, работникот не може да процени дека му се заканува дамла или инфаркт. Па ни доктор не може секогаш однапред да предвиди опасност. Јас бев сведок, бевме од клубот на пореглед, кога на времето на спортска медицина во клиника Букурешт, еден средовечен човек, трговски патник беше, самоницијативно направи прегледи, екг на велосипеди беа тогаш, немаше трака како сега; се му беше одлично, ама по 5 минути почина на скалите пред амбуланта Букурешт.[DOUBLEPOST=1434875590][/DOUBLEPOST]
Си видел како се работи на фабричка лента ?? Не е тоа канцеларија, лентата не запира, само ако има испад, некоја хаварија.

Така е. Човек умира на лентата доаѓа поп го опева, го ставаат у сандук и другите си продолжуваат со работа. Сасвим нормално :toe:
Чудо големо човек умрел на работа.

Најинтересно е што фабрикава добива државни субвенции и уште еден куп даночни олеснувања и ослободување од придонеси.

Му дава државата 50 денари за да им даде на вработените 30 денари и да ги тепа со камшик :pijanco:

Така е. Човек умира на лентата доаѓа поп го опева, го ставаат у сандук и другите си продолжуваат со работа. Сасвим нормално :toe:
Чудо големо човек умрел на работа.

Најинтересно е што фабрикава добива државни субвенции и уште еден куп даночни олеснувања и ослободување од придонеси.

Му дава државата 50 денари за да им даде на вработените 30 денари и да ги тепа со камшик :pijanco:
едно е да се умре на работа во смисол на незапазена заштита на работа, друго е ова што се наведува ( а всушност нема ништо официално). Работата во сериско производство, на лента си има свои нормативи. Ако лентата е пребрза ќе има повеќе шкарт. Таа се движи со темпо кое можат да го пратат грото од работниците. Индивидуално некој не поднесува работа на лента, но не е секој за работа на лента. А ја има секаде, посебно пакувања, па кај нас било кој пакувани прехранбени продукти се пакуваат мануелно. А сите само галамат и нафрлуваат лаги а не гледаат дека бројка од 4500 работника е голем број на луѓе, не се споредува со прчварници од 100-на вработени.

Уште ли не е баниран овој? Прво сереше во темата за Тамара, сега тука.

Му посакувам она што му е најмило, да го осети квалитетот и убавините на здравството и странските фабрики. ;)

Лентата се запира ако на работникот не му е добра здравствената состојба. Доколку неговото отстуство предизвикува застој во работата, тогаш се бара друг работник. Доколку нема, тогаш оној што е главен на таа лента ја превзема работата.
Ако на крај се увиде дека после прекинот не е постигната нормата, тогаш лентата се движи со поголема брзина.
Но во Македонските фабрики посебно новите, поважно им е на крај на ден да се постигне нормата, а кој умрел ги боли стапот.

Демек по нејзиното напуштање на работното место, лентата останала во прекин. Фали некој да пише и дека жената не била способна за работа на лента.

И не ми реплицирај шупак некој.

Голема фама се крена за оваа вест.

Дали доколку веднаш била испратена вработената во Скопје би преживеала? Најверојатно Не.

Дали вработената доколку и се слошило дома, крајниот резултат би бил поразличен?
Не.

Дали работата има врска со мозочниот крвоизлив на вработената?
Не.

Дали темата оди во насока на политизација?
Да.

Дали умираат вработени од природна смрт на работно место низ светот?
Да.

едно е да се умре на работа во смисол на незапазена заштита на работа, друго е ова што се наведува ( а всушност нема ништо официално). Работата во сериско производство, на лента си има свои нормативи. Ако лентата е пребрза ќе има повеќе шкарт. Таа се движи со темпо кое можат да го пратат грото од работниците. Индивидуално некој не поднесува работа на лента, но не е секој за работа на лента. А ја има секаде, посебно пакувања, па кај нас било кој пакувани прехранбени продукти се пакуваат мануелно. А сите само галамат и нафрлуваат лаги а не гледаат дека бројка од 4500 работника е голем број на луѓе, не се споредува со прчварници од 100-на вработени.

ДЕчко, сакав да ти напишам пар линии сочни пцовки, ама не сум расположен, а и нејќам да ја ебам темата.

Дали стварно мислиш дека е океј да се рекламираат инвестиции и да не претставуваат како МЕКА на инвестиции а говнариве што ни ја водат државата да не стават на исто рамниште по цена на работна рака со Индија, Шри Ланка, Филипини и Кина ?

Жалам, 12 саата + (во најмала рака) да рмбаат луѓе ко коњи во Фабрика која што е ослободена од сите даноци и плаќаат 8000 по работник (пошто толку ни е минимумот нели што му доаѓа помалку од 300ден на ден или ако поделиш 300/12 моеш да израчунаш колку му доаѓа саатница) пошто нели сме инвестициска Мека е во најмала рака жалосно.

Голема фама се крена за оваа вест.

Дали доколку веднаш била испратена вработената во Скопје би преживеала? Најверојатно Не.

Дали вработената доколку и се слошило дома, крајниот резултат би бил поразличен?
Не.

Дали работата има врска со мозочниот крвоизлив на вработената?
Не.

Дали темата оди во насока на политизација?
Да.

Дали умираат вработени од природна смрт на работно место низ светот?
Да.

Не се работи за тоа дали вработената ќе преживеела, или не, туку за режимот во фирмава. Да се молиш да те пуштат на лекар да отидеш, дно дна!

Не се работи за тоа дали вработената ќе преживеела, или не, туку за режимот во фирмава. Да се молиш да те пуштат на лекар да отидеш, дно дна!
А у Шфецка не мора да се молиш или директно фаќаш вратата и ариведерчи?

А у Шфецка не мора да се молиш или директно фаќаш вратата и ариведерчи?

Само да ти посакам добредојде во друштвото на куропушачи. Не сте многу, ама сте одбрано друштво.

А у Шфецка не мора да се молиш или?

Што е, немаш соодветна реплика, па Шведска ја мешаш?
Не, Кадаиф, овде работникот е заштитен како бела мечка и овакви случки се невозможни. Во Шфецка дури и животните имаат подобар третман од луѓето на Балканот. Тука никој не смее да те понижува, а таквите монструми како тебе одговараат кривично.

Само да ти посакам добредојде во друштвото на куропушачи. Не сте многу, ама сте одбрано друштво.
Јас сум далеку од МК и искрено ме боли уво за тоа што се дешава, ама сеа ако логиката не ти оди у прилог на твојата куропушачка агенда и ти си исфрустриран поради фактот што мораш да пушиш секојдневно милум или силум, јас тука не можам да ти помогнам.

Јас сум далеку од МК и искрено ме боли уво за тоа што се дешава, ама сеа ако логиката не ти оди у прилог на твојата куропушачка агенда и ти си исфрустриран поради фактот што мораш да пушиш секојдневно милум или силум, јас тука не можам да ти помогнам.

А ти си куропушач од задграничен комитет? Нешто како Џони? :)

Па така кажи. Инаку, ако си ти во Европа некаде, логиката живее на Нов Зеланд.

• Ми се допаѓа
Reactions: 048
Кај нас за смртен случај треба 3 дена однапред молба да напишеш и да се разгледа случајот дали ќе ти одобрат да одиш.Е сега за сопствен погреб незнам што закон има дали оправдано си отсутен или не, треба да прашам кај претпоставениот.:icon_mrgr:

А ти си куропушач од задграничен комитет? Нешто како Џони? :)

Па така кажи. Инаку, ако си ти во Европа некаде, логиката живее на Нов Зеланд.
Дечко, ај ќути си и пуши си, доста се резилиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom