Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
deci mi treba pomos ako nekoj znae nesto dali ke go najdat vo arhivot dedomi koj bil bg. vojnik 41-43god a jas nemam nikakov dokument da dokazam pa me interesira dali imam sansi da dobijam nekakov dokument deka bil ako go pronajdat
Zatoa im baras dokument, zasto nemas.
Prati e-mail baranje do arhivot so podatoci na dedo ti. Ce dobies odgovor, ima-nema.

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Здраво,

Нов сум на форумов и деновиве ја следам ситуацијава, разговорите и она што се коментира. Моментално сум во контакт со посредник од Струмица и ми кажа дека според новиОт заКон кој треба да го изгласаат, праВо на пасош ќе имаАт сите оние кои имАат бугарски предцИ до 6то колено наназад или ониЕ кои зборувАаТ на блгарски јазик (вклучитеЛно и ние, според нивните тврдења).

Освен тоа, дОзнав дека тАткоТо на мојаТа прабаБА бил офИцер во бугарската војска, но даЛи е вОзможно аКо тука не нАјдам некаков документ на бугарски за него, Да побаРам Да ми дадАт во архивот во Софија??

Исто такА доНЗАв и дека прадедо ми има сесТра во СофИја, а добив и контаКт од нив, нО на прИмЕр дОколку Тие не сакаат да помоГнаТ околу документИте, даЛи исто таКа постои можносТ да ги побарАм вО нЕкои архив вО Софија?

(извинЕтЕ за отежнатото читање на буквите, но НештО нЕ е во ред со тастатуравА)

БлагоДаРам на инфоРмациите

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Здраво,

Нов сум на форумов и деновиве ја следам ситуацијава, разговорите и она што се коментира. Моментално сум во контакт со посредник од Струмица и ми кажа дека според новиОт заКон кој треба да го изгласаат, праВо на пасош ќе имаАт сите оние кои имАат бугарски предцИ до 6то колено наназад или ониЕ кои зборувАаТ на блгарски јазик (вклучитеЛно и ние, според нивните тврдења).

Освен тоа, дОзнав дека тАткоТо на мојаТа прабаБА бил офИцер во бугарската војска, но даЛи е вОзможно аКо тука не нАјдам некаков документ на бугарски за него, Да побаРам Да ми дадАт во архивот во Софија??

Исто такА доНЗАв и дека прадедо ми има сесТра во СофИја, а добив и контаКт од нив, нО на прИмЕр дОколку Тие не сакаат да помоГнаТ околу документИте, даЛи исто таКа постои можносТ да ги побарАм вО нЕкои архив вО Софија?

(извинЕтЕ за отежнатото читање на буквите, но НештО нЕ е во ред со тастатуравА)

БлагоДаРам на инфоРмациите
Ce kazam od moe licno iskustvo, ako imaat, pa i da nemaat bilo kakvi dokumenti, 100% odgovaraat na sekoe baranje.

Eden e-mail dopis, navedi sve sto imas podatoci, ama SVE sto si cul, nacul, znaes itn, i prati im e--dopis ( i za prviot i za vtoriot slucaj prasanje).

Jedino, za vtoriot slucaj plus ce treba da imas (ova ne znam tocno) dali izvod ili umrenica od pradedoti t.e. negovi roditeli, tvoite roditeli, za da dokazes rodninska povrzanost. (ova nekoj drug povece ako tocno znae neka ti kaze)

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
vo bugarski konzulat vi bitola ama nisto ne ni dadoja osven kopija od uplatnicite
sigurno imas broj na kvitancija toj izgleda vaka ko-14-44(primer) i so toj broj konzulatot ja ispraka tvojata dokumentacija preku diplomatska posta koja cesto kasni.Tvojata prepiska ke stigne vo dabc za 2-3 meseca i ke stavat broj togas ke se javis vo dabc da ti dadat broj na tvojata prepiska na koja ke mozes da go sledis zajavlenijeto.Sega djabe ke se javuvas dodeka tvoite dokomenti ne stignat.Ubavo ti rekle deka se ceka 6-7 meseci,eve jas cekam od januari preku ambasada

Член од
16 јуни 2015
Мислења
52
Поени од реакции
60
sigurno imas broj na kvitancija toj izgleda vaka ko-14-44(primer) i so toj broj konzulatot ja ispraka tvojata dokumentacija preku diplomatska posta koja cesto kasni.Tvojata prepiska ke stigne vo dabc za 2-3 meseca i ke stavat broj togas ke se javis vo dabc da ti dadat broj na tvojata prepiska na koja ke mozes da go sledis zajavlenijeto.Sega djabe ke se javuvas dodeka tvoite dokomenti ne stignat.Ubavo ti rekle deka se ceka 6-7 meseci,eve jas cekam od januari preku ambasada
fala na odgovorot. ce cekame so da pravime to e to. :)

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Ce kazam od moe licno iskustvo, ako imaat, pa i da nemaat bilo kakvi dokumenti, 100% odgovaraat na sekoe baranje.

Eden e-mail dopis, navedi sve sto imas podatoci, ama SVE sto si cul, nacul, znaes itn, i prati im e--dopis ( i za prviot i za vtoriot slucaj prasanje).

Jedino, za vtoriot slucaj plus ce treba da imas (ova ne znam tocno) dali izvod ili umrenica od pradedoti t.e. negovi roditeli, tvoite roditeli, za da dokazes rodninska povrzanost. (ova nekoj drug povece ako tocno znae neka ti kaze)
Значи да извадам изводи од моите родители, дедо ми, прадедо ми, неговите родители (ако е возможно) за да ја докажам роднинската врска со сестра му на прадедо ми која живеела во Бугарија, така?

Може да ми дадеш маил на кој што можам да им пишам?

Благодарам однапред :)

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
Dali e vistina deka pocnale da gi pustaat tie so prvi bratucedi kako dokaz za poteklo,posrednik veli deka olesneta bila procedurata a i gledam nanazad na forumov ima nekolku luge so se falat deka pominale?
да вистина е, јас спремам изводи да дадам на превод и легализација и планирам најкасно до наредниот петок да ги носам во правосудие во софија

Член од
9 јуни 2015
Мислења
3
Поени од реакции
1
да вистина е, јас спремам изводи да дадам на превод и легализација и планирам најкасно до наредниот петок да ги носам во правосудие во софија

sanos_a od kaj ti e informacijata ,i dali si siguren deka e 100% tocna?Posto ako e ova vaka znaci deka ima pomestuvanje odnosno olesnuvanje vo procedurata.Mojot posrednik vcera mi se javi i mi go kaza ova so prvi bratucedi deka e tocno,megjutoa dali e oficijalen stav ili samo saka kesh da zeme neznam zatoa te prasuvam dali imas 100% oficijalna tocna informacija?Pozdrav!

Член од
28 февруари 2015
Мислења
346
Поени од реакции
460
пак ке кажам дека сите што имаат родниски врски со братучеди чичковци вујковци комотно можаат да идат да предадат за происход и за дополнителни документи а за добар посредник може информација тел во пп

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Ова е едно од прашањата што се многу многу пати поставени и одговарани на темава, и тоа секој ебан ден. Користи ја опцијата за пребарување низ темата.
sanos_a od kaj ti e informacijata ,i dali si siguren deka e 100% tocna?Posto ako e ova vaka znaci deka ima pomestuvanje odnosno olesnuvanje vo procedurata.Mojot posrednik vcera mi se javi i mi go kaza ova so prvi bratucedi deka e tocno,megjutoa dali e oficijalen stav ili samo saka kesh da zeme neznam zatoa te prasuvam dali imas 100% oficijalna tocna informacija?Pozdrav!
Вистина е дека во ДАБЧ примаат документи што ве поврзуваат со први и втори братучеди, но нема да ви издадат произход пред промена на законот. Ова е кажано многу поназад во темава. Можеби е слично и со Правосудие, ама не знам.

Член од
28 февруари 2015
Мислења
346
Поени од реакции
460
значи пак уштш еднаш ке кажам може со братучеди и чичковци и тетки
и читајте го законот

Attachments

Член од
19 декември 2010
Мислења
11
Поени од реакции
1
Дали доколку се прави интервју во софија веднаш ти даваат бројче или како овде во конзулатот шо е се чека некое време фала позз

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom