http://www.vmro.bg/вангелов-нјама-да-допусна-да-заприличам-на-чиновник/
Вангелов: Нјама да допусна да заприличам на чиновник
17 јуни 2015 |
Никога не с'м бил чиновник на д'ржавна работа, преди да заема поста председател на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. Винаги с'м се в'змуштавал от бјурокрацијата, от бездушието на чиновниците и к'м чувството им на самодостат'чност и как смјатат едва ли не, че в'ншнијат свјат им е дл'жен.
Това зајави председателјат на ДАБЧ Борис Вангелов в предаването „Дискусионно студио“ по Телевизија „
СКАТ“.
Мајка ли е Б'лгарија за б'лгарските обштности зад границата бе темата, којато бе поканен да коментира Вангелов. В студиото гостува и народнијат представител от Патриотичнија фронт и организационен секретар на ВМРО јулиан Ангелов, којто разказа за законодателните промени за
улеснјаване на процедурата за получаване на б'лгарско гражданство.
Вангелов смјата, че много от д'ржавните служители губјат чувството, че те с'штествуват заради в'ншнија свјат. По думите трјабва да е точно обратното. Заштото околнијат свјат плашта на чиновника заплатата, аргументира се тој.
Нјама да допусна по нјакак'в начин да заприличам на так'в чиновник или бјурократ. Имам желанието да св'рша конкретни нешта, които да са от полза на хилјади хора – б'лгари изв'н Б'лгарија, посочи председателјат на ДАБЧ. Тој доп'лни, че в концепцијата му за развитието на работата на Агенцијата са заложени мерки, нјакои от които вече започват да се реализират.
Б'лгарите зад граница са моја кауза в живота. Преди време интерес'т ми беше основно к'м историческите обштности, заштото по онова време нјамаше такава икономическа емиграција, разказа Борис Вангелов.
Ако не мога да св'рша нешто и не зависи от мен, то бих мог'л да отправја предложение к'м институциите, от които зависи, и да лобирам за реализирането му.
От момента, в којто е вст'пил в дл'жност, Вангелов е објавил, че вратите на Агенцијата са нап'лно отворени за организациите на б'лгари в чужбина.
Тој разказа за многото проведени срешти с техни представители. Имал е и в'зможността да посети сдруженијата на б'лгарите в Босилеград - Западните покрајнини, Битолја – в Македонија, Болград и Исмаил в Украјна и б'лгарската обштност в Брјуксел.
Според него в срештите и разговорите се посочват проблемите и така се дава насока на самата Агенција как да работи за разрешаването им.
Тој разказа и за нелеката ситуација, в којато се намира ДАБЧ – нај-малката д'ржавна агенција. Когато заех поста на неин председател, в неја работеха 22 души – в това число аз и чистачката. Капацитет'т е 25 човека, но поради липса на финанси не са били назначени. Досега отпуснатите средства са били над 700 000 лв. годишно, но при приемане на д'ржавнија бјуджет за 2015 г. е намален на 640 000 лв., изброи Вангелов.
Като пример посочи еквивалентната агенција на унгарската д'ржава, којато има бјуджет от стотици милиони евро. С тези средства се изд'ржат три университета в други д'ржави, в които учат етнически унгарци.