Прашање по Хемија

• Креатор на темата Креатор на темата WildChild
  • Време на започнување Време на започнување
m (SO2) = 48g
V (SO2)=?
Vm = 22,4 dm3/mol
n=V/Vm pa sledi V=n*Vm
n=m/M
M(SO2)= Mr (SO2)*g/mol
Mr (SO2)=Ar(S)+2Ar(O)=32+2*16=32+32=64
M(SO2)= 64 g/mol
n(SO2)= 48g / 64 g/mol = 0.75 mol
V (SO2) = 0.75 mol * 22.4 dm3/mol = 16.8 dm3

Знае ли некој да ми објасни како се определува валентност на јаглерод во структурни рационални формули? Имаме на пример формула:
CH3-CH2-CH-CH2-CH3
|
CH3
И сега зошто кај С-атомот каде што има разгранување има само еден Н-атом? Ако некој знае да ми каже би му бил многу благодарен.

@SimsLover

Те буни структурната формула.

Како што гледаш на првиот јаглероден атом имаш првин врзано 3 атоми на водород, потоа на десно со уште едне C атом а доле со уште еден. Така јаглеродот би го правело 5 валентен, што не е. Јаглеродот ти е секогаш 4 валентен, а таму кај што имаш само еден H-атом треба да биде разгранувањето.

3methylpentane.gif

Вака би требало да биде.

@SimsLover

Како што гледаш на првиот јаглероден атом имаш првин врзано 3 атоми на водород, потоа на десно со уште едне C атом а доле со уште еден. Така јаглеродот би го правело 5 валентен, што не е. Јаглеродот ти е секогаш 4 валентен, а таму кај што имаш само еден H-атом треба да биде разгранувањето.

3methylpentane.gif

Вака би требало да биде.

Да, ме буни структурата на формулата. Кога имаме задача напиши ја структурната формула на 2,4,5 триметил пентан, тогаш знам дека треба да се напишат 5 С-атоми и дека на вториот, третиот и петтиот С-атом има по една СН3 метил група. Е сега не знам по колку водородни атоми да ставам на местата каде што се разгранува низата, а и како се пресметува валентноста на С во структурната формула.

@SimsLover

3methylpentane.gif

Вака би требало да биде.
Колку си паметен, ја ништо не разбирам од ова. :unsure:

Секогаш јаглеродот има 4 врски во овие нормални формули, ако има една двојна, тогаш мора да има и две единечни. Тоа СН значи дека има врска меѓу јаглерод и водород.

Колку си паметен, ја ништо не разбирам од ова. :unsure:
Mорав да пишам тука нешто кога веќе во останатиот дел од форумот не ме рецкаш!
Неук еден! Запиши некој факултет за промена!

@Andrew zosto azotot gradi nestabilni soedinenija so halogeni elementi?
ispitno prasanje mi e. Fala za odgovorot odnapred.

Сакам да пробам да вадам злато од матични, процесори и од конектори. Имам доста голема количина а не ми се дава по 3 евра кило, сакам да видам како може да се извади златото. Ми треба некоја киселина+катализатор да раствара бакар, цинк, месинг, никел....која би била најефикасна комбинација?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom