Самоубиство!

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
koga se samoubivas od filozofski pricini, ko sto sovetuval na vremeto Hegesija, deka ne vredi da se zivee posto zivotot ne gi pokriva trosocite.Hegesija e filozof od drevnite vreminja koj bil narecen podbucnuvac na smrt, oti na svoite ucenici im sovetuval deka samoubisrtvoto e resenie.
Као демек он имал т.н филизофска причина, па се самоубил со сето право, а останатите кои се самоубиле без да склепаат некоја квази филозофија, гадно се заебале...Интересно.

Иако причината на Хегесија има подеднакво малку или многу тежина,како причината на оној кој се самоубил поради некоја лична загуба на пример.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Самоубиството не е акт на храброст или кукавичлук или заради некоја си филозовска причина.Самоубиство човек врши поради неможноста да се соочи со лошите работи кои ги предизвикал врз другите луѓе, или лошите работи што другите луѓе му ги имаат направено него.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Самоубиството не е акт на храброст или кукавичлук или заради некоја си филозовска причина.Самоубиство човек врши поради неможноста да се соочи со лошите работи кои ги предизвикал врз другите луѓе, или лошите работи што другите луѓе му ги имаат направено него.
Не постои неможност да се соочиш со лошите работи...Постои страв (кукавичлук) од неможност да се соочиш со лошите работи...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не постои неможност да се соочиш со лошите работи...Постои страв (кукавичлук) од неможност да се соочиш со лошите работи...
Еј ако сакаш подобро објасни ми пошто не те разбрав.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Причина за самоубиство не е неможноста да реши проблем како што викаш ти, туку стравот од соочувањето со проблемите...Незнам што има нејасно...стварно

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Причина за самоубиство не е неможноста да реши проблем како што викаш ти, туку стравот од соочувањето со проблемите...Незнам што има нејасно...стварно
Познат ти е терминот убиство-самоубиство?Пример дечкото при момент на лудило ја убива својата девојка која што многу ја сака кога сваќа што направил си пресудува самиот себе.Кажи ми ти мене како ќе се соочи со тоа што го направил тоа не е страв тоа е очај.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Познат ти е терминот убиство-самоубиство?Пример дечкото при момент на лудило ја убива својата девојка која што многу ја сака кога сваќа што направил си пресудува самиот себе.Кажи ми ти мене како ќе се соочи со тоа што го направил тоа не е страв тоа е очај.
Очајот е последица на стравот од неможноста да се реши проблемот...Ако веќе сум одзел еден живот сигурно не би посегнал и по мојот... Бар јас така гледам на работите... Ај ако е така треба сите случајни убиства шо се направени, убиецот да се самоубива на лице место...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Очајот е последица на стравот од неможноста да се реши проблемот...Ако веќе сум одзел еден живот сигурно не би посегнал и по мојот... Бар јас така гледам на работите... Ај ако е така треба сите случајни убиства шо се направени, убиецот да се самоубива на лице место...
Е ај кажи како би го решил човек тој проблем? Би оставил да го затворат како див ѕвер зад решетки?Би оставил неговата околина да го осудува за тоа што го направил цел живот?Не се сите луѓе исти не се сите ситуации на убиства исти на овај свет не постојат две исти нешта само слични тоа погоре беше само пример

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Епа ај за секоја “херешлива“ грешка да зееме да се самоубиваме... Знаеш, кога веќе си направил нешто, колку и да било непромислено мора да ги сносиш последиците... Ти ќе се самоубиеш за да не бидеш затврен како див звер... А тоа што сите оние кои те сакале ќе ги затвориш во свет полн со болка и тага е многу полошо отколку да си одговараш за она што си го направил

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Епа ај за секоја “херешлива“ грешка да зееме да се самоубиваме... Знаеш, кога веќе си направил нешто, колку и да било непромислено мора да ги сносиш последиците... Ти ќе се самоубиеш за да не бидеш затврен како див звер... А тоа што сите оние кои те сакале ќе ги затвориш во свет полн со болка и тага е многу полошо отколку да си одговараш за она што си го направил[/quote
Многу полесно е сам да си пресудиш отколку друг да ти суди затоа што кога сам си судиш тогаш имаш каква таква контрола врз својот живот,а кога друг ти суди немаш никаква контрола.И немој да мислиш дека ако се самоубија човек дека го избрал полесниот пат и дека нема да одговара за последиците,вака или онака тој ќе си одговара.Инаку сум против самоубиствата, мое мислење е дека самоубијците носат преголем товар на своите рамена и во безизлезна ситуација се решаваат за тој акт.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ок, не го спорам твоето мислење... Само од тоа што го постираше добивав на знаење дека го оправдуваш самоубиството...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Mnogu golemi poeti i pisateli se samoubile, ne opravduvam samoubistvo, nikomu ne bi mu rekol samoubi se nego bi mu pomognal kolku mozam, no ne moze samoubistvoto da se izednaci so kukavicluk i slab karakter, ima i takvi samoubistva za gluposti sto se veli, ama dali e glupost nekoj mlad alpinist da se pentari na nekoja visina znaejki deka ako se otkaci od tamu ke umre? Se raboti nekogas za posilen motiv, cesto onie koi ziveat spored nacinot na zivot vodat postepeno samoubistvo, primer narkomani, alkoholicari...cesto da zivees znaci da bides svitkan a da se samoubies izraz na stavot ke se skrsam ama nema da se svitkam ili podobro grob nego rob.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
алпинистот е свесен за ризик, но никогаш не помислува на смрт...затоа што таа помисла ќе го оттргне од подемот кој сака да го направи...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Не се раѓаме по своја воља. Според тоа, немаме ни право да си го одземеме животот своеволно.
Сепак, не треба да судиме ни на очајните. Затоа што е кажано. Осуди го и мрази го гревот, не и човекот.

Kika-17

Trouble maker
Член од
21 декември 2008
Мислења
240
Поени од реакции
5
Јас мислам дека тие што се самоубиваат се глупави бидејќи не се запознале со убавините на животот...

BTW во животот има и негативни страни но со помош на другите можеме да ги решиме сите проблеми....

Kajgana Shop

На врв Bottom