Надворешни односи на Македонија

W

wicked_1

Гостин
Меѓуетничките односи се епицентарот на проектираните проблеми кои ни се наметнуваат. Кај нас е барем лесно. И се знае кој ги држи под контрола ордите.

Протестите на опозицијата се за да го симнат Грујо од власт, на ДПМНЕ за да го задржат Грујо на власт. И во двата случаи Грујо е главна личност на тие протести. И на едниот и на друиот протест неговото име се вееше. Значи протестите поврзани со него, а не за некаков соживот, толеранција и права. И демек сега сакаш да кажеш дека тие Албанците на протестот биле изиграни? Зајо ги заебал и треба поради тоа да го заборавиме интервјуто и Зајко да добие поени кај националистите попут мене?

Јас искрено не сакам Албанците да бидат угнетувани. Јас иако сум националист, бев за тоа да им се даде образование на мајчин јазик уште кога го отворија тогаш нелегалниот универзитет, од причина што писмен човек неможеш да манипулираш. Незнам јас како ти ги замислуваш националистите, но со оглед на ова што го пишуваш, ме замислуваш како деген, кој во секој момент е спремен живи деца да јаде.

И пак ќе кажам, интервјуто на Зајо е фијаско на деценијата. Еве ајде нека најави нов митинг, и ќе ти стане јасно.
1. Значи не можеш да се вадиш со нови заменски тези и муабети кога сфаќаш дека си згрешил.
2. Ти напиша дека зад неговите ставови кои ги изнесе кај новинарката стојат протестите и луѓето таму. Не. На протестите се бара експлицитно оставка, и не ги додавај контра-протестите на муабетот, не се никаде битни тие освен што ти ствараат поголема конфузија на стојалиштата.
3. Не реков дека некој бил изигран, него реков дека рекламира проевропски ставови како што доликува на било кој кандидат за премиерска функција насекаде низ Европа. Скандал и фијаско е да излезе со изјава каде што ќе рекламира ултранационалистички ставови до коска, а со тоа индиректно да објави војна на етничките заедници, такви зелени размислувања само тука на форумот има.
4. Не очекувам да добие поени кај тебе, за тебе секој негов потег е ужасен, непромислен, предавнички итн итн. :)))

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ти очигледно не си разбрал . Изборот го имавме секогаш за да преживееме во ваква ситуација... Интересно само Србите и Македонците ќе испаднат проблем за империјата. Но не и Словенците, Хрватите, Словаците, Чесите, Полјаците, Украинците , па дури не и Бугарите.
Македонците не се самите по себе проблем. Ние добро почнавме, ама Грците не поебаа(или можеби услуга ни направија зависи од исходот). Ние нели одевме во пакет со Словенците, па после мораше да попуштиме за знамето, па привремената референца па држ недај.... и останавме ни горе ни доле. После влегоа Вулгарија и Албанија и работите се усложнија. Сега веќе ситуацијата е како во 1941.[DOUBLEPOST=1432505086][/DOUBLEPOST]
1. Значи не можеш да се вадиш со нови заменски тези и муабети кога сфаќаш дека си згрешил.
2. Ти напиша дека зад неговите ставови кои ги изнесе кај новинарката стојат протестите и луѓето таму. Не. На протестите се бара експлицитно оставка, и не ги додавај контра-протестите на муабетот, не се никаде битни тие освен што ти ствараат поголема конфузија на стојалиштата.
Метафорички е тоа, на протестите го следат следбеници што го подржуваат неговиот став, затоа и подоле викам, нека организира протест сега и нека ги преброи следбениците во споредба со прошлоденелниот митинг. Пошто како ставот се менува и флуктуира, така и неговите следбеници ќе се менуваат.

3. Не реков дека некој бил изигран, него реков дека рекламира проевропски ставови како што доликува на било кој кандидат за премиерска функција насекаде низ Европа. Скандал и фијаско е да излезе со изјава каде што ќе рекламира ултранационалистички ставови до коска, а со тоа индиректно да објави војна на етничките заедници, такви зелени размислувања само тука на форумот има.
Никој не очекува војна да објави, ниту да промовира националистички ставови. Ама исто така никој не очекува вакви дебилни изјави од него. Со тие изјави ги потврдува изјавите на Албанците а со тоа и на западните медиуми дека се жртви во оваа држава.

4. Не очекувам да добие поени кај тебе, за тебе секој негов потег е ужасен, непромислен, предавнички итн итн. :)))
Ја би да се врати Бане, може не го бива и него многу многу во опозиција, ама овој ќе направи Грујо да владее уште 9 години.

Последно уредено:
Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Македонците не се самите по себе проблем. Ние добро почнавме, ама Грците не поебаа(или можеби услуга ни направија зависи од исходот). Ние нели одевме во пакет со Словенците, па после мораше да попуштиме за знамето, па привремената референца па држ недај.... и останавме ни горе ни доле. После влегоа Вулгарија и Албанија и работите се усложнија. Сега веќе ситуацијата е како во 1941.
Не може никој да ме втурне во блокот и на страната на која не сакам да бидам !
Имаше и има решенија , како на пример предлогот - можеше да се обратиме кон Папата ?! Ама нема доволно интелегентни луѓе за тоа ...

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не може никој да ме втурне во блокот и на страната на која не сакам да бидам !
Кога ќе слушнеш приказни дека дошле некои чичковци со бради што сечат глави, ите како ќе ја сменип страната на којашто сакаш да бидеш. Види, за тоа нема бегање. Доколку дојде до војна и САД ги застапуваат Албанците, нас ни преостанува да се предадеме. Бидејќи има критична маса што ќе војува, тоа значи дека нема да се предадеме. А тоа значи дека твојата страна, не дека е избрана, туку едноставно поставена. Ти можеби тоа нема да го видиш, но непријателот ќе го види.

Имаше и има решенија , како на пример предлогот - можеше да се обратиме кон Папата ?! Ама нема доволно интелегентни луѓе за тоа ...
Имаше решенија, да се проба со неутралност по принципот на Швајцарија. Јас верувам дека Албанците ќе се сложеа. Ама, минато завршено време. Сега јајцето излага веќе. Отворени сме девет прсти.

И дај не ме зезај кај папата, што ќе праиме кај папата? Нашиот проблем не е религиозен. Има православни држави во НАТО, Бугарија, Романија, Грција... Какво влијание има Папата кај САД кај што се претежно протестанти или кај Албанците кои кај нас се претежно муслимани?

W

wicked_1

Гостин
Никој не очекува војна да објави, ниту да промовира националистички ставови. Ама исто така никој не очекува вакви дебилни изјави од него. Со тие изјави ги потврдува изјавите на Албанците а со тоа и на западните медиуми дека се жртви во оваа држава.
Суштински ја утна сеа поентата на изјавите, со нив никој не е виктимизиран, напротив со тие изјави овој нудеше поголеми права и еднаквости него тие во моментот ги имаат. Ова и ти сам го имаше напишано негде.. Знаеш за каква цел и чија подршка се истите пред се кажани, напишав и претходно, и знаеш дека ваквите изјави се политичка пракса.
Беспотребно расправаме

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Кога ќе слушнеш приказни дека дошле некои чичковци со бради што сечат глави, ите како ќе ја сменип страната на којашто сакаш да бидеш. Види, за тоа нема бегање. Доколку дојде до војна и САД ги застапуваат Албанците, нас ни преостанува да се предадеме. Бидејќи има критична маса што ќе војува, тоа значи дека нема да се предадеме. А тоа значи дека твојата страна, не дека е избрана, туку едноставно поставена. Ти можеби тоа нема да го видиш, но непријателот ќе го види.

Имаше решенија, да се проба со неутралност по принципот на Швајцарија. Јас верувам дека Албанците ќе се сложеа. Ама, минато завршено време. Сега јајцето излага веќе. И дај не ме зезај кај папата, што ќе праиме кај папата? Нашиот проблем не е религиозен. Има православни држави во НАТО, Бугарија, Романија, Грција... Какво влијание има Папата кај САД кај што се претежно протестанти или кај Албанците кои кај нас се претежно муслимани?
Во случај на војна ние губиме територија и имаме бегалска криза, тоа е непобитен факт. Тоа нема да биде војната од 2001. Потоа е прашање што следи после тоа!

Нашиот проблем е и религиозен .А влијание има големо Папата. Конвертирање во католицизмот или таканаречениот унијатизам ги прекинува дури и симболично нашите врски со нивниот непријател. На долго стаза би имале и промена на културата и менталната свест.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Суштински ја утна сеа поентата на изјавите, со нив никој не е виктимизиран, напротив со тие изјави овој нудеше поголеми права и еднаквости него тие во моментот ги имаат. Ова и ти сам го имаше напишано негде.. Знаеш за каква цел и чија подршка се истите пред се кажани, напишав и претходно, и знаеш дека ваквите изјави се политичка пракса.
Беспотребно расправаме
Еве не ги коментирам изјавите, ти ги укажувам последиците. Политичката подршка на Заев падна со овие изјави. Тоа е резултатот на изјавите.[DOUBLEPOST=1432507193][/DOUBLEPOST]
Во случај на војна ние губиме територија и имаме бегалска криза, тоа е непобитен факт. Тоа нема да биде војната од 2001. Потоа е прашање што следи после тоа!
Јас веќе 6 месеци трубам дека Македонија се наоѓа пред сценарио, во кое како краен резултат би можело да значи дека Македонската држава ќе се укине. Јас не ја промовирам војната, ниту пак можам да ја почнам или запрам. Јас сум во случајов гласник. И во таа војна САД ќе биде против нас, а дали Русија ќе биде со нас, незнам, можам само да се надевам дека Стрелков ќе дојде да ни помогне.

Нашиот проблем е и религиозен .А влијание има големо Папата. Конвертирање во католицизмот или таканаречениот унијатизам ги прекинува дури и симболично нашите врски со нивниот непријател. На долго стаза би имале и промена на културата и менталната свест.
Ова тие ептен на памет зборење. Ете ти Украина има Унијатизам и дел од верници во Католицизам. Таква карма каша е таму направено со Унијатизмот што се поделени до срж. И како тоа ние ќе се конвертирам во унијати а? Че речеме три-четири сега и оп унијати сме. Па голем дел од народот ако не и повеќето ќе го одбие тоа. И тогаш што правиме со уште еден отворен сегмент на поделба. Па на крајот на краиштата во Македонија постои Унијатска Црква, на никој не му е спречено да оди да се моли во таа црква. Постои дури и Католичка црква, постојат цркви на протестантските секти и така натака. Кој кај сака си оди. Како ти замислуваш масовно конвертирање, со сила ли? На атеистите што ќе им правиме, ќе станат добри катоилици како што се добри атеисти?

Јас имам боља идеја, ајде да основаме колонии на Марс, ќе експлоатираме руда, ќе немаме соседи и со кој да се караме, простор колку сакаш....Ова е исто толку остварливо, колку и идејата со папата.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.379
Поени од реакции
35.038
Хаха... дечкото е невиден талент. Да сме менувале вера, како најниско можно ниво на кучешко лигавење и умилкување, и тоа на нашиот непријател! Дно дна!! Можно ли е пониско да падне некој??!?

Да биде иронијата уште поголема и за ник го ставил врховниот бог на Словенскиот Пантеон, а ваму ни се лигави за менување на верата и клањање на непријателот. Овој ќе биде првиот што ќе иде да се конвертира за вахабист, кога страњата ќе почнат наокулу. Како беба звечку ќе ја зграби да ја бакнува мантијата на оџата (и бричот за сунетот)...
Премногу предавници има во овој народ, со вас треба најпрво да се раскрсти, за пример на другите што ќе помислат да го фаќаат истиот пат. :cautious:

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Еве не ги коментирам изјавите, ти ги укажувам последиците. Политичката подршка на Заев падна со овие изјави. Тоа е резултатот на изјавите.[DOUBLEPOST=1432507193][/DOUBLEPOST]
Јас веќе 6 месеци трубам дека Македонија се наоѓа пред сценарио, во кое како краен резултат би можело да значи дека Македонската држава ќе се укине. Јас не ја промовирам војната, ниту пак можам да ја почнам или запрам. Јас сум во случајов гласник. И во таа војна САД ќе биде против нас, а дали Русија ќе биде со нас, незнам, можам само да се надевам дека Стрелков ќе дојде да ни помогне.

Ова тие ептен на памет зборење. Ете ти Украина има Унијатизам и дел од верници во Католицизам. Таква карма каша е таму направено со Унијатизмот што се поделени до срж. И како тоа ние ќе се конвертирам во унијати а? Че речеме три-четири сега и оп унијати сме. Па голем дел од народот ако не и повеќето ќе го одбие тоа. И тогаш што правиме со уште еден отворен сегмент на поделба. Па на крајот на краиштата во Македонија постои Унијатска Црква, на никој не му е спречено да оди да се моли во таа црква. Постои дури и Католичка црква, постојат цркви на протестантските секти и така натака. Кој кај сака си оди. Како ти замислуваш масовно конвертирање, со сила ли? На атеистите што ќе им правиме, ќе станат добри катоилици како што се добри атеисти?

Јас имам боља идеја, ајде да основаме колонии на Марс, ќе експлоатираме руда, ќе немаме соседи и со кој да се караме, простор колку сакаш....Ова е исто толку остварливо, колку и идејата со папата.

Ти го сакаш тоа сценарио за укинување на Р. Македонија поради тоа што за тебе војната е неизбежна , а јас тоа не го сакам и сметам дека војната може да се избегне. Очекувај инвазија од запад. А ќе дојдат да ти "помагаат" само четниците од Србија и Бугарија. Можеш да очекуваш помош од Русија да ве примаат таму негде кај Узбекистан да пополнувате празен простор.. може и автономна покраина таму ќе добиеме , ако не не претопат.

Украинците унијати и католици (два различни поими) ни под разно не размислувале да бидат под руски чадор. Затоа и не војува империјата против нив. Јас реков дека за предлогот унијатизам и католицизам треба да имаме интилегентни луѓе , нема што да разглабаме за тоа како се прави ...[DOUBLEPOST=1432508873][/DOUBLEPOST]
Хаха... дечкото е невиден талент. Да сме менувале вера, како најниско можно ниво на кучешко лигавење и умилкување, и тоа на нашиот непријател! Дно дна!! Можно ли е пониско да падне некој??!?

Да биде иронијата уште поголема и за ник го ставил врховниот бог на Словенскиот Пантеон, а ваму ни се лигави за менување на верата и клањање на непријателот. Овој ќе биде првиот што ќе иде да се конвертира за вахабист, кога страњата ќе почнат наокулу. Како беба звечку ќе ја зграби да ја бакнува мантијата на оџата (и бричот за сунетот)...
Премногу предавници има во овој народ, со вас треба најпрво да се раскрсти, за пример на другите што ќе помислат да го фаќаат истиот пат. :cautious:
А немој православјето да ни е прва вера од кога сме се пекнале на планетата, антиталенту. :)

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Ти го сакаш тоа сценарио за укинување на Р. Македонија поради тоа што за тебе војната е неизбежна , а јас тоа не го сакам и сметам дека војната може да се избегне. Очекувај инвазија од запад. А ќе дојдат да ти "помагаат" само четниците од Србија и Бугарија. Можеш да очекуваш помош од Русија да ве примаат таму негде кај Узбекистан да пополнувате празен простор.. може и автономна покраина таму ќе добиеме , ако не не претопат.
„Го сакам дека според мене е неизбежно“. Ова не е точно и не се обидувај да ми го инпутираш ова. Јас викам дај боже да грешам. А иначе очекувам помош од другите не дека не сакаат, туку дека имаат некаков интерес. И не очекувам да влеземе во некоја унија, туку едноставно се надевам дека воопшто ќе успееме да го преживееме тоа што следи. И не очекувам да дојдат вулгари, можеби евентуално серви.

Иначе еве го истото тоа што го збориш малце поизменето:
Очекувај инвазија од исток. А ќе дојдат да ти "помагаат" од Албанија и Бугарија. Можеш да очекуваш помош од САД да ве примаат таму негде разделени помеѓу Вулгаристан и Албанија да пополнувате празен простор.. може и автономни покраини таму ќе добиеме , ако не не претопат.
Дали е ова што ти го сакаш?

Иначе интересно е што зборуваш во трето лице, ко да се работи за туѓа држава. Јас за секое сценарио зборам во прво лице еднина.

Украинците унијати и католици (два различни поими) ни под разно не размислувале да бидат под руски чадор. Затоа и не војува империјата против нив.
Ај немој сега да бидеш наивен. Половина Африка и цела Јужна Америка се католици, немој да ми кажеш дека империјата им простила дека се католици. Тебе можеби Европа ти е репер за тоа што го гледаш, но далеку е од тоа што сакаш да го прикажеш. Во католичките земји постојат други сегменти на раздор кој се користат, соема разлилни од Украина. Ние наш сегмент на раздор веќе имаме и католицизмот сигурно нема да ни помогне да се соединиме, туку ќе ни створи уште поголем раздор. А како што кажав Романија, Вулгаристан и Грција се православни членки на НАТО.

Јас реков дека за предлогот унијатизам и католицизам треба да имаме интилегентни луѓе , нема што да разглабаме за тоа како се прави ...
Е добро де и јас викам дека за да основме колонии на Марс ни требаат интелегентни луѓе и нема што да разглабаме како тоа се прави...
Глупо е воопшто нешто да спомнеш како предлог без да имаш никаква основна идеја како да го направиш и дали е вооошто можно да се направи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.379
Поени од реакции
35.038
Украинците унијати и католици (два различни поими) ни под разно не размислувале да бидат под руски чадор. Затоа и не војува империјата против нив. Јас реков дека за предлогот унијатизам и католицизам треба да имаме интилегентни луѓе , нема што да разглабаме за тоа како се прави ...
Интелегенти луѓе, и религија, барем сега во денешново време - не одат во иста реченица. Религијата е само уште еден начин за контрола и управување со луѓето, и тоа е нешто што интелегентните луѓе го знаат (но очигледно не и ти).
Ова ти го велам само за да ја расчистиме позадината на мојот став - мојата религиозна определба (а тоа би било нешто помеѓу агностик и атеист). За мене православната религија на Македонскиот народ е важна, пред се заради бранење на националниот идентитет.

Тотално ретардирано е некој да размислува на масовно конвертирање на целиот народ во друга вера. Тоа само ќе направи нова поделба меѓу народот. Милион примери имаш, не само во Украина, ете погледни како поминува(ше) тоа во Ирска - најголемите злостроства се направени меѓу самите Ирци, католици наспроти... англикански протестанти (или што веќе точно беа тие во британскиот дел).
Сето тоа е само дел од империјалистичката доктрина на „подели и владеј“. Колку се некои луѓе повеќе поделени, толку се поедноставни за контролирање однадвор. Aма divide et impera е стара доктрина - употребувана уште многу пред Римската Империја... Зарем мора ова да го објаснувам?

Најпосле, настрана сите „логички и трезвени“ калкулации... целиот твој предлог е крајно понижувачки и навредлив за секој што има макар малку достоинство и интегритет. Поими кои на жалост, таквите како тебе не поседувааат.
Затоа и ти реков, со таквите како вас требо најпрво да се расчисти во секоја криза. За пример на другите како вас, а изгледа не сте малку.

А немој православјето да ни е прва вера од кога сме се пекнале на планетата, антиталенту. :)
Тука е иронијата, и твоето лицемерие. Од никот можам да заклучам дека секако не си христијански православен верник - но тоа изгледа не те спречува да „решаваш“ за мнозинството христијани, православни верници, да ја менуваат верата.
Најпосле се, религиозната слобода е загарантирано право на секој човек. Не можеш на никој да му наложиш со сила да менува вера. Барем не во денешно време, да беше некој турски султан па да те разберев.

Но дури и кога би сакал со сила да направиш такво нешто, и кога воопшто би бил во состојба... Тогаш зошто во изборот на религија застануваш на католицизмот?
Избери бе ислам, и албанизација. Така ќе го избегнеш и папата и аутоматски ќе станеш најбољи амерички пријател и ќе бидеш „победник“! Сите ќе ги заебеш (вклучително и себе, ама тоа за тебе не е важно).
Тогаш со другарчињата заедно ќе си ја пуштате песнава:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Украинците унијати и католици (два различни поими) ни под разно не размислувале да бидат под руски чадор. Затоа и не војува империјата против нив. Јас реков дека за предлогот унијатизам и католицизам треба да имаме интилегентни луѓе , нема што да разглабаме за тоа како се прави ...
Дно дна ти е размислувањето погоре... оној момент кога квази креативноста на оној дел од Македонците кој вообичаено претендира да биде сметан за “интелигентен“ и “прогресивен“ не е подготвен да смисли ништо повеќе отколку распродавање на буквално се' што го идентификува од пра-пра-дедовците им.
Мислам... она.. што има везе кога дедовците може ни се мртви и нема ништо да ги боли, ќе ги понудиме како дискаунт на нашата вредност, а ние на нашите внуци ќе им ја монетаризираме иднината. Звучи одлично, прави историски камелеони.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
Се понашате буквално како "вахабисти", вие така резонувате, па одозгоре и поврзано со русофилство... Националните интереси на македонскиот народ тотално искривени... Тоа е вашето дно кое вие не го приметувате. Која вероисповест ја имаа оние на кои градите споменици и се чукате во гради со нив ?
Што е со Гоце Делчев неговите ставови, се клањате на него , а тој беше поборник за унијатството !!? А Самоил ? А Александар ? Колку сте вие изветоперени ?

Во Македонија како имаме Македонци католици, евангелисти и муслимани , вие автоматски нив ги исклучувате како неподобни Македонци затоа што имаат друга вероисповест .НАЦИЈАТА стои секогаш над вероисповеста. Вие тоа никогаш не сте го прифатиле, тоа е дното над днотата.

Повеќе вечер..

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Што е со Гоце Делчев неговите ставови, се клањате на него , а тој беше поборник за унијатството !!? А Самоил ? А Александар ? Колку сте вие изветоперени ?
Што е со Самоил, што вера бил?

Во Македонија како имаме Македонци католици, евангелисти и муслимани
Тоа е поентата, Има Македонци католици, муслимани, протестанти унијати и така натака. Можеш слободно да бидеш католик и да го проповедаш католицизмот или која вера и да сакаш. Не постои нешто како масовно менување на вера, освен по принципот на ИСИС. Значи не е изводливо тоа.

Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Се понашате буквално како "вахабисти", вие така резонувате, па одозгоре и поврзано со русофилство... Националните интереси на македонскиот народ тотално искривени... Тоа е вашето дно кое вие не го приметувате. Која вероисповест ја имаа оние на кои градите споменици и се чукате во гради со нив ?
Во Македонија како имаме Македонци католици, евангелисти и муслимани , вие автоматски нив ги исклучувате како неподобни Македонци затоа што имаат друга вероисповест .НАЦИЈАТА стои секогаш над вероисповеста. Вие тоа никогаш не сте го прифатиле, тоа е дното над днотата.

Повеќе вечер..
Абе Мистер Релиџиус Шопер,
Не знам искрено каде тоа ги согледа ставовите кои ни ги импутираш, поготово што прво не разликуваш основни поими како религија и вероисповед. А од друга страна, не знам зошто очекуваш дека ќе почнеме да ја браниме претставата која ти ја посакуваш за нас.
Да ти упростам, ништо од ова погоре што го напиша не се аплицира на “нас“, ниту пак дискутираш со некаква група “приврзаници“ на нешто или некого.

И сега фино лепо врати се на тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom