Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
работен ден е 25 ,до 21-22 септември нема други официални празници(неработни дни)

еве ги сите:
1 јануари - Нова година
3 март - Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго - национален празник
1 мај - Ден на труда и на международната работническа солидарност
6 мај - Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија
24 мај - Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост
6 септември - Ден на С'единението
22 септември - Ден на Независимостта на Б'лгарија
1 ноември - Ден на народните будители - неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември - Б'дни вечер
25 и 26 декември - Рождество Христово
Велики пет'к, Велика с'бота и Великден - неделја и понеделник, които в с'ответната година са определени за празнуването му

Последно уредено:
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Не е прашање на паметен-непаметен, прашав Бугари и ми рекоа дека не се поместува како кај нас.
значи ПОГОЛЕМА легачана од нас овде ЊАМА..епа њама љутиш лугето работаат затоа имаат...ако ме сватите што сакам да кажам.....

Член од
31 јануари 2015
Мислења
85
Поени од реакции
126
Со среќа да ти е.... еден фамилија мој се врати и не беше многу задоволен, блиску централна Англија до Бирмингем, град некој Волверхамптон ли не битно.... али како и да е и да не ти се свиџа има и други опции, па здравје сеа и за АМЕРИКИТЕ да ги пуштат без визи ке биде лудило :D
Доколку се договорат околу визите, што е прашање дали воопшто и кога ќе се случи, тоа ќе се однесува само за кратки туристички посети максимум до 6 месеци. Ако сакаш легално да живееш и работиш таму, сепак ќе ти треба имигрантска виза. Не дезинформирајте.

Последно уредено:

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Здраво, има некој искуство со вакво нешто ?

Г-н ****** в'в вашето зајавление за издаване на удостоверение за
б'лгарски произход е констатирана нередовност. В рамките на 7 работни
дни, считано от денја на получаване на това писмо, имате в'зможност да
се јавите в агенцијата и да представите оригиналната военна книжка на
******* ********** издадена от СФРју.

****** *********** - старши експерт в ДАБЧ.

При неспазване на срока преписката ште ви б'де прекратена.

Ова е меил што ми стигна.

Член од
6 мај 2007
Мислења
601
Поени од реакции
607

Сигурно си однел копија од дополнителен документ односно од воената книшка , а сега ти ја барааат да го однесеш оргиналот на увид, во рок од 7 дена иначе ќе ти ја прекратат постапката !

pastor

mikan
Член од
10 јануари 2015
Мислења
97
Поени од реакции
109

Dobro sto ti pratile email, jas cekam od januar preku ambasada ne pisav vo zajavlenije mail samo mobilen pa ako ima nesto da treba da odnesam ne znam kako ke me kontakttiraat. Inaku na sajtot na dabc pisuva nema namereni zajavlenija

Andreas_bild

Cr7_conor mcgregor
Член од
23 октомври 2007
Мислења
77
Поени од реакции
76
Zdravo imam edno prasanje ne e povrzano so bugarski pasoso no mi treba pomos potocno pomos na eden moj blizok drugar

na drugarmi majkamu zivej vo makedonija od 1994 godina pred toa ziveese 3 godini vo germanija ima roditeli makedonci ama ziveat germanija i imat germanski pasos veke 47 godini pa dali ima nacin majkamu da podnesi i da dobie nekako germanski pasos ?

ako nekoj znaj neka pisi blagodaram pozdrav

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Dobro sto ti pratile email, jas cekam od januar preku ambasada ne pisav vo zajavlenije mail samo mobilen pa ako ima nesto da treba da odnesam ne znam kako ke me kontakttiraat. Inaku na sajtot na dabc pisuva nema namereni zajavlenija
OOOOO ti uste ce cekas rano e jas pred nekoj den gi zavrtev vo ambasada mi veli javi se kraj na Juni

Член од
23 јануари 2015
Мислења
114
Поени од реакции
143
Сигурно си однел копија од дополнителен документ односно од воената книшка , а сега ти ја барааат да го однесеш оргиналот на увид, во рок од 7 дена иначе ќе ти ја прекратат постапката !
Ако однел копија - сигурно таа копија е била заверена на Нотар ( а Нотарот пред да завери документ го гледа оригиналот) и треба да напише "verno s originala". А и тие на шалтер го гледаат оригиналот и ја зимаат копијата, а оригиналот го враќаат. Не може човекот оригиналот да го остави...

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
Zdravo imam edno prasanje ne e povrzano so bugarski pasoso no mi treba pomos potocno pomos na eden moj blizok drugar

na drugarmi majkamu zivej vo makedonija od 1994 godina pred toa ziveese 3 godini vo germanija ima roditeli makedonci ama ziveat germanija i imat germanski pasos veke 47 godini pa dali ima nacin majkamu da podnesi i da dobie nekako germanski pasos ?

ako nekoj znaj neka pisi blagodaram pozdrav
ke si prasate na web stranata ... http://www.skopje.diplo.de/ ili pravo vo ambasada... tuka koj i da ti kazva ne e 100% sigurno

a gleam i ti germanec sprema imeto na forumov :)

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Ако однел копија - сигурно таа копија е била заверена на Нотар ( а Нотарот пред да завери документ го гледа оригиналот) и треба да напише "verno s originala". А и тие на шалтер го гледаат оригиналот и ја зимаат копијата, а оригиналот го враќаат. Не може човекот оригиналот да го остави...
Тоа е едно. Друго е што типчето на шалтер во ДАБЧ ти го бара оригиналот документ на увид и дури потоа ти лепи печати на документите "оверено со оригинала".. Така да стварно незнам зошто пак би му го барале документот, кога еднаш нотарот го проверува, вторпат дечкото што ти ги прима документите, и доколку не му го дадеш оригиналот не ти ги ни зема документите.

Член од
17 декември 2014
Мислења
87
Поени од реакции
87
Со среќа да ти е.... еден фамилија мој се врати и не беше многу задоволен, блиску централна Англија до Бирмингем, град некој Волверхамптон ли не битно.... али како и да е и да не ти се свиџа има и други опции, па здравје сеа и за АМЕРИКИТЕ да ги пуштат без визи ке биде лудило :D
Vcera moj prv bratuced dobi visa za america
Pa ako pustaat odam tam hahah pozz

Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
Vcera moj prv bratuced dobi visa za america
Pa ako pustaat odam tam hahah pozz
Vo prosek od 100 makedonci viza za SAD ke dobijat 20,a od 100 bugari 50-60.Megutoa taa viza e turisticka i mozes da rabotis samo na crno.Duri mislam deka kako bugarski drzavjanin ne ti treba garancija tuku vizite gi odobruvaat samo so molba.Istoto vazi i za toplata Avstralija.
Kako graganin na drzava clenka na EU patuvanjeto vo svetot ti e mnogu olesneto.

Член од
31 јануари 2015
Мислења
85
Поени од реакции
126
Vo prosek od 100 makedonci viza za SAD ke dobijat 20,a od 100 bugari 50-60.Megutoa taa viza e turisticka i mozes da rabotis samo na crno.Duri mislam deka kako bugarski drzavjanin ne ti treba garancija tuku vizite gi odobruvaat samo so molba.Istoto vazi i za toplata Avstralija.
Kako graganin na drzava clenka na EU patuvanjeto vo svetot ti e mnogu olesneto.
Да, визата е само туристичка. Не постои држава во светот чии граѓани имаат право на постојан престој и работна дозвола во Америка и Австралија без да аплицираат за имигрантска виза. Дури и државјаните на UK имаат право само на 3 месечен престој како туристи. Истото што важи за нас со визната либерализација во земјите на ЕУ, важи и за нив.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom