Надворешни односи на Македонија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
:)

Демек, не можам јас толку да прашувам - колку што ти можеш да игнорираш?

Ајде уште еднаш, чисто за да видиме до кога ќе се правиш глуп:
Зошто ЕУ не бараа преку леб погача кога го договарале Северниот Тек, но на балканските држави им измислуваат сопки и кочници наречени „трет енергетски пакет“?
Не, плашам се дека ти не сакаш да прочиташ, а не jaс да не сакам да ти отговорам.
Заштото градбата почна 2005 година,а идеjaва доста поназад во времето..Далеко преди регулативата и идеjaва за Трети енергетски пакет.

Овојпат јас сам ќе си одговорам на прашањето, бидејќи од тебе не очекувам:
- Западните ЕУ држави на чело со Германија, си лапнаа евтин руски гас. Убаво им е, и затоа не бараа невозможни барања од Русија. Ама кога се работи за балканските држави, тие можат да се жртвуваат за интересите и геополитичките потреби на САД.
За западните ЕУ држави евтин руски гас, за нас скап течен гас од шкрилци made in USA a? ;)
И затоа са готови да направат енергетски соуз и да купуват гас глобално името на ЕУ? Ма молам ти се, тоа са приказни за мали деца.[DOUBLEPOST=1431801709][/DOUBLEPOST]
Путин го откажа текот во декември, за време на официјална посета на Турција кога истовремено го најави турскиот тек.
Само на зборови,реално и официално...нема вакво решение.

Последно уредено:
Член од
14 април 2013
Мислења
68
Поени од реакции
21
СКАНДАЛ: САД и владата на СДСМ во 2002 година потпишале милионски договор за прислушување на граѓаните!?

Македонските Анонимуси на својот профил на ФБ поставија документ за кој тврдат дека е дел од аранжаманите на владата на СДСМ кои во 2002 година го потпишале за милионски суми.

Вистина ли е? Овоа вклучува и надворешна и внатрешна политика :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Ej сега па и ти, а што се па Бугарија помалку важни од Русија. Русија ни во ЕУ не е... а Бугарија колку години е веќе во ЕУ, и во НАТО.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
Смешно е да се правите слепи и да се тешите со изјавите на Вулгарите.
Го разбирам интересот на Србија и Косово/Албанија, не разбирам што е интересот на Бугарија во целава ситуација.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Го разбирам интересот на Србија и Косово/Албанија, не разбирам што е интересот на Бугарија во целава ситуација.
Земање на дел од Македонската територија. Како што зборам веќе подолго време, Македонија во НАТО поделена помеѓу Вулгаристан и Албанија.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
За?[DOUBLEPOST=1432215368][/DOUBLEPOST]
Земање на дел од Македонската територија. Како што зборам веќе подолго време, Македонија во НАТО поделена помеѓу Вулгаристан и Албанија.
Големи глупости зборуваш, не знам дали сам си веруваш ... Специално за тебе и сите вакви.
Митов: Бугарија ќе биде гарант на македонската независност
Бугарија ќе биде гарант на македонската независност и територијален интегритет. Ова се наведува во соопштението на бугарскиот министер за надворешни работи Даниел Митов објавено вчера. „Стабилноста на сите земји од Југоисточна Европа е од приоритетна важност за Бугарија и таа, без сомневање ќе продолжи да биде гарант на независноста и територијалниот интегритет на Македонија“, вели министерот Митов, потсетувајќи дека Бугарија била првата што ја признала македонската независност и оти нејзината одлука била клучна за стабилноста на Југоисточна Европа

http://www.makdenes.org/content/news/27028214.html

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Големи глупости зборуваш, не знам дали сам си веруваш ... Специално за тебе и сите вакви.
Штотуку ме потврди Лавров, во говорот на горниот дом на Рускиот Парламент или како и да се викаше. А Митов јас не го познавам и гарант е некоја курвичка на Борисов.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.884
Поени од реакции
36.939
За?[DOUBLEPOST=1432215368][/DOUBLEPOST]
Митов: Бугарија ќе биде гарант на македонската независност
http://www.makdenes.org/content/news/27028214.html
Па активното индиректно вклучување во ситуацијата во Македонија.
Покриеност во медиуми, изјави на министри и повик на премиерот Борисов за оставка на Груевски, распоредување трупи, итн.

Одамна Бугарија не била толку активна за настани во Македонија.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Штотуку ме потврди Лавров, во говорот на горниот дом на Рускиот Парламент или како и да се викаше. А Митов јас не го познавам и гарант е некоја курвичка на Борисов.
Разбирам потребата ти от вулгарен речник,но не знам што тоа ти помага ?! Фактот е факт ... Русиja произведува пропаганда и обид да создаде пробелм на Балканот со ваквите си тенденциозни изjaви, кои немат ни един доказ или основа за вакво нешто. Разбирливо е зашто Лавров сака да држи тензии овде...да се тргне вниманието от Украина и Донбас.
Jaс риторично ке запрашам, ако Македониja требало да се дели мегу Албаниja и Бугариja,коj ке играе улогата на Русиja и зелените човечета? :D[DOUBLEPOST=1432218590][/DOUBLEPOST]
Па активното индиректно вклучување во ситуацијата во Македонија.
Нема како да не се вклучи,кога соседна држава е во таква состоjба. Тоа е потенциален ризик и за самата неja.

Покриеност во медиуми, изјави на министри и повик на премиерот Борисов за оставка на Груевски, распоредување трупи, итн.
Тоа е следствие на един доста долг период на проби за подобруване на односи, на намиране на решениja, на издрпуване от заглавената ситуациja како цело во коja се намира РМ,уви тоа не се деси.
Да не забораваме дека партиjaта на Борисов и на Груевски са от една и иста партиja во Европа.
Тоа е донекаде прецедант.
Одамна Бугарија не била толку активна за настани во Македонија.
Зашто не е имало скоро толкова сериозен проблем.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
Не знам зошто олку негативна енергија спрема Бугарија, па досега во сите можни кризи ни помогна и тоа одговорно.

И за нашата независност со признавањето, и за грчката блокада со тоа што ни ги отвори пристаништата, и за 2001 со еден куп тенкови.

Јас сум против нивната континуирана политика на непризнавање на македонската историја и јазик, ама за овие битни настани јас сум и благодарен на Бугарија како држава.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Разбирам потребата ти от вулгарен речник,но не знам што тоа ти помага ?! Фактот е факт ... Русиja произведува пропаганда и обид да создаде пробелм на Балканот со ваквите си тенденциозни изjaви, кои немат ни един доказ или основа за вакво нешто. Разбирливо е зашто Лавров сака да држи тензии овде...да се тргне вниманието от Украина и Донбас.
Jaс риторично ке запрашам, ако Македониja требало да се дели мегу Албаниja и Бугариja,коj ке играе улогата на Русиja и зелените човечета? :D
Медиумите служат за пропаганда, а во горниот дом на парламентот министрите реферираат, а не пропагираат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Фактот е факт ... Русиja произведува пропаганда и обид да создаде пробелм на Балканот со ваквите си тенденциозни изjaви, кои немат ни един доказ или основа за вакво нешто. Разбирливо е зашто Лавров сака да држи тензии овде...да се тргне вниманието от Украина и Донбас.
Значи тоа што го кажува некој си пилиштарец Митев е факт. Но тоа што го кажува неговиот Х пати сениор колега (не само во искуство, туку и во интегритет) - тоа е пропаганда? ;)

Јако е американското во вас (и таквите како вас) ... нема што. Ајде да видам каде ќе се препознаеш во сценава: https://youtu.be/S3yon2GyoiM

Kajgana Shop

На врв Bottom