Она што се случи во Куманово доаѓа во најкритичниот и потенцијално најопасниот можен момент од објавувањето на аудиозаписите и она што сите ние го чекаме да го слушнеме, а тоа се разговорите поврзани со Смилковско Езеро. Мене не ми е тешко да замислам, доколку навистина постојат снимки за Смилковско и евентуална компромитација на структури на власта, без разлика на видот и обемот, дека нивното објавување би можело да претставува клучен момент на оваа криза и радикално менување на реториката на Албанците кои сега се за соживот и мир. Па ќе зборуваме за тоа дека не постојат меѓуетнички тензии и ќе се тешиме на форум дека ова е изолиран инцидент. Мене ова ми личи на долго и добро планирано и не верувам дека ќе застане само на ова.
МВР покажа капацитет, во исклучително тешка средина, без цивилни жртви, успеа да се справи со добро организирана, добро вооружена и што е најважно, искусна криминално-терористичка групација за нешто повеќе од 24 часа. Да се развлечеше акцијата, штетата ќе биде огромна.