ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198

Коментар?

Не шпекулирам Грујо или Зајко... ама кај шо имат чад - имат и оган. Затоа да си помуабетиме...

Не мојт туку така еден Стојанче Ангелов да имат пристап до ваква информација, тогаш протолкувана како шпекулација, а денес скоро идентична реалност.
A, razmisli malce logichki i nepristrasno.
Stojanche - Javno prenesena informacija, za scenarija od tipot - teroristi ke napadnat i sl. Ako Gruevski e toj sto gi kontroliral/ finansiral navodnite scenarija, zosto bi dozvolil da se sluchat voopshto na negova shteta, posle osloboduvanjeto na informacijata od Stojanche ? Ova e najkontradiktorno spored mene vo obvinuvanjata deka e scenario na Gruevski.

Moe mislenje e deka nema scenario, barem ne sega, so Kumanovo. A, ako ima scenario, togash i ne zasluzuvame drzava.
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Како што гледам посебно добра положба имаат терористите доколку се погоре, а единствен пристап е по уличкава, можеби и ако има некои ептен тесни сокачиња.
брат сликата е од Рио, он само сака да илустрира слично како е во Диво Насеље..
 

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.541
Поени од реакции
14.674
Да ! Плус секоја куќа е поврзана со друга куќа со тунели...Додека нашите ја гранатираат едната тие по тунели се муваат у друга. Ненормално тешка задача на нашите момци...Искрено посакувам една напалм бомба и да се среди се за пола сат.
Немаме авиони ние а не па напалм
 

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Во врска со случувањата во Куманово од 9-ти мај 2015, работава смрди, и иако од далеку се гледа дека настанот е исцениран за политички цели, тоа што мене ме тангира е веста за загинати полицајци. Како што претходно напишав во друга тема, секогаш за вакви "терористички" настани, треба да се бара официјална потврда и објава од државни институции. Во реонот каде е школото Вук Караѓиќ во Куманово, имам роднини и пријатели, така да сведоштва, и видео и аудио информации имам од прва рака. Oдиме по ред...

Веста дека има тројца загинати полицајци, во текот на 9-ти мај почна да се врти по сите типови на медиуми на интернет, кај нас и во странство. Пресот на МВР што се одржа во 14 часот, не даде потврда или негирање на шпекулацијата дека има загинати од страна на полицијата (http://www.mvr.gov.mk/vest/102).

Во исто време, во 14 часот, Американската амбасада излегува со соопштение, пренесено од МИА, а кое неможев да го најдам на сајтот на амбасадата, каде се вели:

""the Embassy expressed "deep regret for the loos of life". The Embassy is the first institution that speaks of persons killed in the action, while the Interior Ministry in their statement didn't give a casualty list, and the hospitals are only informing about a number of injured policemen.
We deeply regret the loss of life related to the actions in and around Kumanovo, and offer our sympathies to the families of the people killed and to those injured. We are following the situation and are in close contact with the authorities and political leaders. We urge citizens to remain calm and allow the facts to be established".
(http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/61/132633447)​

Шпекулиции околу бројот на загинати полицајци и повредени се врти по интернет се до пресот на МВР во 22:30 часот каде Гоца во својата прочитана објава, го кажува следново:

"За жал шестмина од повредените колеги беа погодени од огнено оружје пред еден час, при чистењето на теренот, откако поголема група на терористи одлучи безусловно да се предаде."

"Отпорот на поголемиот дел од групата беше совладан нешто после 18 часот и првата група од околу 20 лица ги напушти подрумите и упориштата во утврдените куќи и безусловно се предаде. Истите беа прифатени, фото и видео документирани како ги напуштаат објектите и префрлени за натамошна обработка. Во наредниов период со нив ќе бидат вршени службени разговори и од нив ќе бидат земени парафински ракавици.

Веднаш потоа единиците на терен продолжија да дејствуваат бидејќи постоеја информации дека во околните објекти е засолнета уште една група која одби безусловно да се предаде. После подолга размена на оган дел и од оваа група се предаде, но остатокот продолжи жестоко да ги напаѓа полициските специјалци. Токму во овие престрелки настрадаа нашите колеги и ситуацијата сеуште е ризична."
(http://www.mvr.gov.mk/vest/105)​

Медиуми+US Embassy VS официјални соопштенија на МВР..... тајмингот не се поклопува, само бројката 3 се потврдува и се зголемува за плус 2. Терористите што се предале се албанци од Куманово што живеат во Диво Насеље, затоа ќе им земаат парафински ракавици, луѓето немаат врска со терористи за што сведочат и нивните комшии во изјава дадена за 24 вести, прикажана во вестите после 23 часот вчера.
Работите не се поклопуваат, изгледа дека планот им излегол од координација, како што го тврди и генералот во пензија: https://www.youtube.com/watch?v=Ji4fGEnhfk0

На сето тоа, треба да се додадат и овие инфомации:
http://www.dokaz.mk/televizija-24-vesti-javuva-deka-vo-redovite-na-makedonskata-politsija-neofitsijalno-ima-trojtsa-zaginati-i-16-povredeni/
http://www.dokaz.mk/na-vrabotenite-na-klinikata-vchera-im-bilo-naredeno-da-se-pojavat-vchera-nautro/
http://www.telma.com.mk/vesti/eksluzivno-foto-teroristite-vo-civilna-obleka-i-patiki
http://www.dokaz.mk/ekskluzivno-poveketo-politsajtsi-zaginale-od-prostrlni-rani-zdobieni-vo-grb-ili-zadniot-del-na-teloto-ochigledno-e-deka-se-raboti-za-zaseda-koj-dozvoli-politsajtsite-da-vlezat-vo-zaseda-i-da-bidat-pok/
 

Inception

Професор Д-р
Член од
3 април 2012
Мислења
115
Поени од реакции
55
Ќе се сложам со некој членови тука од форумот .. за следниве работи :

1.Премиерот и претседателот требаше да излезат на прес и да дадат информации за состојбата и идни мерки што би се презеле. истото го мислам и за министерката за внатрешни работи. Срамота е САМО министерката да се појави на прес дури вечерта во 10 и 30, каде што освен колку загинати и повредени не кажа ништо друго што држеше вода и што беше за верување.
( да беше нешто друго, ќе се испотепаа кој прв на шител да кажат колкав раст ќе има економијата и кој имал во план евентуално да инвестира во македонија, дека напрајле тениско игралиште во свирипичино и сл. )
2. Секое тврдење дека ова е исто со 2001 и дека причините кои довеле до КОНФЛИКТОТ во 2001 се исти со ова што се случува во Куманово ( прислушкувани разговори, опозиција, косовари - албанци-терористи) е се, само не здрав разум и памет.
( не би да навлегувам за 2001, само неколку работи ќе спомнам: да, имаше афера „големо уво“ = прислушкувани разговори и опозицијата беше именувана како и денешнава ( сдсм) али ваква контрола на медиуми, ваков мрак и поделеност пред се во делот на македонскиот блок, ни во најцрните сценарија не постоеше. Која моќ ја имаше опозицијата тогаш и дали таа можела да издејствува од опозиција конфликт во државата со цел преземање на власт, незнам ( и покрај тоа што сум убеден дека НЕ ) али тврдењата дека опозицијата со ваквите постапки прави инциденти од вакви размери со исти сценарија од 2001, неможам да го разберам нити да го прифатам.)
3. Единствено нешто што ја прави сериозна работата е тоа што гинат луѓе! ( Тоа што се случи во Гошинце беше чист аматеризам и виц на векот од власта - немаше жртви, но овој пат сериозноста на ситуациајата ја прават само жртвите и можните жртви. Дали овде нешто „ смрди “ видете сами.)
4. Одговорност мора да има! ( Не убедуваат 10 години дека се борат за мир и стабилност, демократија, мотото на што се шлепаат сиве овие години „ безбедност наспроти демократија, дисфункционални институции заради социјален мир, овластувања на ДБК за све и свашта без полагање сметка за на крај да дозволат група од 70-100 души да се утврдат во вториот по големина град во Македонија со капацитет да водат војна од 48 часа непрекинато !?!?!?!?!?!? сето тоа без да се спречи на време ? wtf?? )
Има уште неколку прашања што би сакал да ги поставам од типот
како стигнале ? кој им дозволил? кои се? што бараат? кој ги поддржува? кој не си ја вршел работата? како може во така планирана акција и со такви информации да загинат 6 души и 30 да се ранети ?

Овдека нешто јако смрди. Со оглед на тоа што слушнавме на што све се спремни дечкиве од власта не би ме чудело ова да се задлабочи и да има уште жртви. Причината зошто би го направиле тоа ја знаете и сами, од хаос во уште поголем хаос се со цел да го натераат народот да верува дека сме загрозени од некој „ ко није наш“ - а таков ефект се постигнува само со жртви !

Сочуство за семејствата на загинатите.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.496
Луѓе, пошто знам доста вработени на клиника, некои од нив ми се и роднини а од време на време по социјалниве мрежи се појавува пост од типот на „Идетее на клиника нема таков и таков рх фактор“, да пренесам една молба.

Иако намерата на упатените да донираат е сосема најдобра и разбирлива од сите, беспотребно се прави гужва и се троши важно време на лекарите објаснувајќи дека нема потреба за дарување. Тие што сакаат да помогнат, еве го сајтот на Институт за Трансфузија, следете на табелата од десно која крвна група од кој рх фактор е потребна. Ако се вклучи црвен X , значи резервите се истрошени и ако сте таа крвна група со соодветниот рх фактор, упатете се на државна. http://www.itm.org.mk/mk/index.asp.html
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Види,
Јас ситуацијава во која се наоѓаме и што не чека, пробав да ја објаснам пред 6 месеци, ме исмејуваа и ми ги бришеа мислењата. После пак кога почнаа бомбите, пробав да објаснам дека претставува опасност целата оваа ситуција со губење на доверба во безбедносните структури, пак бев исмејуван и бришен од форимов.

Сега работите се доста поголеми од Грујо и од Заев и еве пак пробувам да објаснам што ни се дешава и ете иако сега не ми ги бришат мислењата, пак некои луѓе како тебе се сеуште заслепени со дневнополитички игри.

Нема проблем ти и тие како тебе си имате свое мислење и што е најстрашно дозволувате да ве води суетата.
Јас знаев и предосеќав дека нешто се случува уште кога искочија вестите пред некој месец дека косоварите наеднаш бегаа од косово, памтите ли тие автобусите што беа преполни, што масовно 50 000 народ се иселуваше за неколку недели.. Значи они нешто предосеќаат, а и ќе кажам, ова нема да се реши денес, од вчера почна новата 2001 година...
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.005

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.541
Поени од реакции
14.674
Имаме,не се уништени или препродадени,сменета им е локацијата на чување
Ама колку се одржувани тоа не се знсј, имам информација декс последен пат биле летани во 2004. И скапуваат во хангари
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.739
Дали има вистина во муабетите дека куќа на албанец доктор е запалена од страна на терористите затоа што не сакал да им помогне ?
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.594
Поени од реакции
110.209
Ајде еве да не тропам на празно, некој склопил многу поубаво од мене



И еден статус од фб кој го пренесувам во целост пошо не е паблик
8 pripadnici na bezbednostite sili mrtvi, nad 30 raneti i neindetifikuvan broj na mrtvi i povredeni civili. I samo edno prasanje, zosto? So koja cel, dali nivnata smrt i zrtva ke ima smisla posto nema nisto pobolno od besmislena smrt.

Vo odnos na akcijata, iako sum daleku od strucen na taa tema mora da se dadat slednite odgovori:

1. Koја pricinata za ogromniot broj na zrtvi od strana na policijata? Imajki vo predvid deka brojot na policiski specijalni sili e okolu 800, koj dozvoli da stradaat 5% od niv vo samo edna akcija. Imajki vo predvid deka gubitocite od armiska i policiska strana vo konfliktot vo 2001 bea 72ca, ocigleden e disproporcionalniot broj na zrtvi vo samo edna akcija.

2. Koj e brojot na civilni zrtvi? Ova mora da se odgovori vednas posto spekulaciite za ova bolno prasanje stvaraat ogromen broj na frustracii i potencijal za vlosuvanje na sitacijata.

3. Akcijata veke trae okolu 31 cas. So ogled na toa deka akcijata se vodi vo vtoriot najgolem makedonski grad i vo gusto naselena naselba sto znaci deka so sekoja minuta se zgolemuva moznost za civilni i policiski zrtvi, dali toj sto ja isplaniral akcijata bil svesen deka tolku ke trae akcijata ili napravil pogresna procenka ili pak teroristite imale insajdersko info so sto bile vo moznost da gi znaat cekorite na policijata?

4. So ogled na toa sto vcera okolu pladne pristignalo zasiluvanje na policijata koja veke 8 sati se borese so teroristite, dali nekoj napravil losa procenka na brojkata na teroristi, nivnata opremenost i resursite potrebni za nivno sovladuvanje?

Slava im na mrtvite i socuvstvo do nivnite familii, ova ne mozevme ni da go zamislime vo najlos kosmar pred samo 48 sati. Za da ne bide nivnata smrt besmislena, vo ovaa drzava more da se naucime na snosenje na odgovornost. Ne sekoj moze da bide minister, direktor, rakovoditel, lider i sekoj mora da go snosi svojot del od odgovornosta za funkcijata sto ja izvrsuva. Mesto denes da zborime za napredok, integracija, povisok standard, nie se vrakjame kon filmovi koi sto site mislevme deka se daleku zad nas.

Nikoj ne saka konflikt vo Makedonija, nitu makedonci, nitu albanci, nitu srbi, nitu romi, site sakaat da ziveat mirno i prosperitetno. I iako site sme spoteni vo momentot, da ne se lazeme, ako potrae ovaa situacija moznost za pogolema tragedija i konflikt ke se zgolemuva od cas vo cas. Dokazano e deka narodite koi sto ziveat na Balkanot se podlozni na propagandi, dezinformacii i spekulacii i site onie koi sto sakaat destabilizacija se svesni za toa i znaat koi alatki treba da se upotrebat.

Zatoa situacijata vo Kumanovo mora da se resi vednas, da se dadat odgovori na site gorenavedeni prasanja vednas i sekoj od nas da si ja prezeme odgovornosta sto mu ja nosi funkcijata. Samo taka ke sprecime ponatamosna destabilizacija i ke mozeme da se posvetime na idninata. Sekoj drug ishod ke bide katastrofalen za sekoj gragjanin na ovaa drzava.

Едит: Не сум глупа па да помислам дека сите заедно ја поминале границата, само еве излегуваат имиња кои се познати од конфликтот во 2001, па и да се дрзнале легално да ја поминат границата тоа одма треба да вклучи некаков аларм кај нашиве.
Кој е овој Драги можеш да ми објасниш? Волку истресени глупости во еден пост немам видено одамна. Човекот збори на празно, ова е тотално непознавање на работите.

Полицијата имала сознание дека во последниов период забележано е движење на вооружени групи низ тоа маало и полека почнале да испитуваат. Откако ги добиле потребните сознанија тргнале во акција. Што тресе овој дека нема државни институции во Куманово, глуп ли е или тренира? Полициска станица што е? Што ќе било ако не се десела оваа акција на македонската полиција? Знаеш што? Ај да не кажам што да не ме банираат.
Глуп ли е овој бе? Ќе имаше напади врз полициски станици, ќе загинеа многу повеќе полицајци и трагедијата ќе беше многу поголема. Секако дека МВР искочило со план да се неутрализираат терористите без притоа да загине ниту еден полицаец, ама за жал во војна нема правила...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom